Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 759
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
Ами целта е именно тази - да се поддържа инфлация от 2 до 3 процента. Ама по ред причини не става, потискат я изкуствено, ама накрая избива.
Точно обратното, винаги са се стремили да я стимулират. Естественото състояние на икономиката е дефлация, но управляващите винаги са помпали инфлацията и растежа.

Дефлацията е пагубна за икономиката и води до икономически колапс. Затова правителствата гонят лека инфлация. И слава богу, че не си ти да ни управляваш и да докараш дефлация.
Ама разбира се,че е така – дефлацията е страшна криза,а инфлацията е пазарна икономика,тоест нещо добро. Laughing

# 166
Аз лично предпочитам 0-ва инфлация. Но кой ме пита. Няма да има никой стимул да работи. За мен инфлацията е за да ни карат постоянно да действаме, да правим нещо, (работа, инвестиране) да не лежим. Това е за всички, масовката. Нали се сещате, че един човек, знаейки, че в бъдещето след пенсионирането му цените ще са същите, ще си спести и натрупа ако е работлив, умен, съобразителен за 5-10 год. сумите, които ще му трябват за нормална издръжка и спира, направил си сметка, че това ще му стига на година 40-50 год. напред. Ама не работи така икономиката. Няма и да има стимул за развитие, например, стоиш си на една заплата (няма растеж без инфлация). Баща ти работил за същите пари, ти също. Къташ си парите, не инвестираш в бизнес, имоти, злато. Е не става, не ни го позволяват.

# 167
Дефлацията е пагубна за икономиката и води до икономически колапс. Затова правителствата гонят лека инфлация. И слава богу, че не си ти да ни управляваш и да докараш дефлация.
И кога е имало дефлация и кога е довела до колапс?
Естествено, че така говорят политиците. Че те без печатане на пари (което води до инфлация) какво са? Те от това живеят - от печатане и раздаване, къде на електората, къде на свои приятели. Виж по целия свят как е последните няколко години.
Всички примери за кризи и колапси са от необуздано кредитиране, твърде висок и изкуствено помпан растеж, печатане на пари, и инфлация. Дай да видим пример за колапс, предизвикан от дефлация? Няма, защото дефлация не се наблюдава - политиците и централните банкери не могат да си държат ръчичките далеч от печатарската преса, та да стане дефлация и да видим до какво ще доведе.

Теорията казва, че хората нямало да купуват нищо, защото щели да очакват другия месец да го купят по-евтино. Само че човек има нужда да консумира сега, за да живее добре - не да чака докато умре, нищо че тогава може и да стане по-евтино. Смартфоните и телевизорите като стават всяка година по-евтини да не би да не си купуват хората, че все да чакат следващия по-добър и по-изгоден модел?
Любопитно ми е да видя на практика ако някоя държава въведе стабилни пари (например със златно покритие) да видя резултата. Съмнявам се да е колапс. Обаче няма засега в ни една по света толкова смели политици.

# 168
Абе те и японците си живяха почти мирно и честито почти 30 години между 0-ва инфлация и дефлация, пък не се сринаха. Но и да знам че печалбите след 10 год. ще ми намаляват заради намаляващи цени на продукцията ми няма да ми е комфортно. Абе измислили са го.

# 169
Викам си “какво пък сега и Япония” и отварям да се просветя.
Търсене “икономика на Япония” - новини.
Първите резултати :

И ся - ръст ли е, мрачен сигнал ли е..
най-добре да си гледаме БГ и ИМОТИТЕ, които са фокуса на темата и да оставим японците да си живеят живота.

# 170
Ами целта е именно тази - да се поддържа инфлация от 2 до 3 процента. Ама по ред причини не става, потискат я изкуствено, ама накрая избива.
Точно обратното, винаги са се стремили да я стимулират. Естественото състояние на икономиката е дефлация, но управляващите винаги са помпали инфлацията и растежа.

Ама разбира се,че е така – дефлацията е страшна криза,а инфлацията е пазарна икономика,тоест нещо добро. Laughing

Всички сте чували прочутата формула на Маркс - "ПАРИ - СТОКА - ПАРИ" с пояснението, че ПАРИ' е по-голямо от ПАРИ. Е, при дефлация може да се обратното (или най-малко да се намали печалбата), което е лошо за бизнеса и води до свиване на заплати, обеми и прочее. Ето един линк, щото аз не съм достойна за вяра:
https://www.tutor2u.net/economics/reference/consequences-of-deflation

В същото време искам да направя уговорката, че дефлацията все пак трябва да се анализира - колко трайна е и какво я поражда. Защото когато олиото скочи от 3 лева на 5 лева това беше силна инфлация и после, когато се върне на 3 лева уж имаме дефлация, ама не е така. Или пък доматите скъпи напролет, евтини в края на лятото. Ми и това наглед е дефлация, ама не е "оная" дефлация, за която говоря.
Също така, ако вземат че най-после я овладеят тази термоядрена енергия и токът стане много евтин, това може да прилича на дефлация, ама не е, защото себестойността е паднала и от там въпросната формула не страда.

# 171
Откъде-накъде мислиш,че при дефлация хората ще сложат икономисаните пари под дюшека? Еми не,ще ги харчат и за други неща. Ако олиото падне от 5лв. на 3лв.с икономисаните 2лв. ще си купят шоколад,от евтините.

# 172
Аз не мисля, защото няма възможностите и времето да правя анализи и да проучвам. И затова чета какво пишат такива, които това правят.  Ето цитат от линка по-горе.

Скрит текст:
Real-world examples of deflation include:

The Great Depression of the 1930s, which was characterized by a severe deflationary spiral.
    Japan's "Lost Decade" of the 1990s, where Japan struggled with deflation and economic stagnation for an extended period of time.
    The Eurozone crisis of 2011-2012 where several countries like Greece, Ireland, Portugal, and Spain faced deflation as a result of the debt crisis which affected their economies.

In general, deflation is considered a harmful phenomenon and Central Banks and Governments take measures to avoid it.

Но Крис все пак е прав, че печатането на пари и от там инфлацията са най-лесното средство за политиците да прокарват популистки политики и да бъдат избирани. И затова го правят. Но пък и народите ги избират именно затова, нали? Значи си го искат Simple Smile

# 173
Тези пари не са "напечатани",а дадени на заем...

# 174
В учебниците е ясно какво пише, написах го и аз по-горе. Пише най-удобното нещо за централните банкери. То и в учебниците по история пише най-удобното нещо за политиците, които са поръчали да ги напишат.
Депресията 1929 въобще не е предизвикана от дефлация, а дефлацията се е появила като следствие от кризата. По същия начин и с другия пример, който даваш - те хората черно на бяло са си го написали, че "where several countries like Greece, Ireland, Portugal, and Spain faced deflation as a result of the debt crisis which affected their economies." Поели са твърде много дълг, който после води до криза и дефлация, а не дефлацията до криза.

Няма смисъл да спорим, а и не е съвсем по темата. Начинът да разберем какво ще стане е само един - някоя държава да въведе стабилна валута без инфлация (например обезпечена със злато, но има и по-съвременни варианти).
Ако се осмелят да го направят, резултатът ще го видим на практика. Според мен ще е положителен, но не за тези класи, които дърпат конците, така че едва ли ще го видим.

# 175
Никоя държава няма как да създаде абсолютно стабилна валута. Идеята е добра, ама неизпълнима.

# 176
Абе може то, но не ми се бистри политика.
За да се върна на имотите - ето какви са спадовете в цените в някои градове в Китай от 2018 до 2023. Не дългсрочно, но не и краткосрочно - да го наречем средносрочно:

Сега ако кажете - това са някакви села, не съм ги чувал... повечето и аз не съм, но например първият град в списъка - Чангша - се оказва, че е с 10 милиона население, тоест колкото 5 Софии и повече.
Ако там могат да спадат имотите, защо не могат и другаде по света, например у нас?
Представи си да си купил имот за инвестиция, да го държиш затворен в очакване да се качи, може би да плащаш и лихви за ипотека през това време... и той след 5 години да е с 10-15% надолу.

# 177
Ако там могат да спадат имотите, защо не могат и другаде по света, например у нас?
След като другаде по света се отглеждат банани защо  не могат и у нас?

# 178
Защото там са по-добри условията за банани?
Ако ми покажеш с какво в София е по-добре от големите китайски градове относно факторите за растеж на имоти - демография ли, индустрия, инфраструктура, нещо друго, което пропускам?

# 179
Абе може то, но не ми се бистри политика.
За да се върна на имотите - ето какви са спадовете в цените в някои градове в Китай от 2018 до 2023. Не дългсрочно, но не и краткосрочно - да го наречем средносрочно:

И това сега хубаво или лошо е? Понеже нали дефлацията била хубаво нещо?

Общи условия

Активация на акаунт