Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 090
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
  • София, Bulgaria
dariVale, нищо не съм редактирала и не съм споменавала кадастрална схема, не че и там всичко е наред, напротив, много често са нужни корекции.

Историята на имота, това е най-големият проблем. Много често, за да проследиш всичко назад са нужни документи, а нужните документи се набавят бавно....
Различните закони си носят своите защити,  но да не забравяме, че всяко право се доказва по съдебен ред.
Никой не иска да влиза в сделка с презумпцията, че ако нещо стане ще води дела. Това важи и за продавачи и за купувачи.
Снимката е от стария архив и не, това не е служител, а колега брокер. Казват ти:  ето ти книгите върви да търсиш.

Докато няма закон, който описва ясно процеса на сделка, със задължителни доверителни сметки, със задължителни предварително подготвени документи... всичко е импровизация. Да не говорим, че някъде се иска и нещо като технически паспорт, издаден в момента преди да тръгнеш да продаваш имот/ а не някога си/, за да знае купувача за дефекти на имота. А при нас за по-старите имоти архитектурни планове дори липсват.  
Правилото е просто: Какво купуваш по документи и от кого купуваш  по документи!, когато това е ясно и потвърдено от юрист влизаш в сделка.

# 361
  • Sofia
Какво значи сделка няма, при вписана такава? А парите не са постъпили, примерно защото купувачът превежда евро, а нашите банки третират това за валутен превод и парите идват на другия ден. Да, може да я развалиш, ама тръгваш по процедури. А колко елементарно е да се преведат по някаква регулирана сметка на нотариуса и той да е гарант за парите. Все има по-добри практики в нормалния свят. Има накъде да се пипат процедурите, според мен.

# 362
Томева, извинявам се за неточността си. Останах с впечатление, ме някъде във Вашия пост се коментираше и кадастралната скица.
Сделката не се вписва от нотариуса докато купувача не занесе заверено от банката платежно нареждане. Това може да стане и на следващия ден. Ако не стане - сделката не се вписва, по какъв ред се унищожава НА не мога да кажа.
Щом има валидно платежно нареждане парите рано или късно пристигат по сметката на продавача.
Дори постъпленията да са по доверителни сметки на Нотариуса, чакането за продавача няма да е по-малко. Ще "трепери" поне още един ден, докато служителите на нотариуса пренаредят парите към неговата сметка.
Да напомня ли, че в същност най-големите имотни измами стават именно с участието на нотариуси.

# 363
  • Sofia
Може и аз да бъркам, но на мен нотариус ми отказа да се изчака до следващ ден. Трябвало на следващия ден сделката да се започне отначало. Държеше да вписва веднага.
Иначе, през моето банкиране, като наредя пари, до 15мин мога да откажа превода. Т.е нареждам пред вас, после отивам до тоалетна и анулирам. Не знам дали важи за големи суми честно казано, но имам и един куриоз, когато си купувах имот от една чужденка преди години - няколко дни след сделката парите, които й бях превела в Германия, се върнаха обратно в моята сметка. Имах си нотатиален акт + всички пари. Оказа се някакъв проблем с нейната банка, но оттогава, докато не видя парите в сметката, за мен не е 100% сигурно. Simple Smile

# 364
Дори и да откажеш, дори и да се върнат парите, мислиш ли че ако купувача заведе дело, няма да развалят сделката или да си платиш с неустойки и разходи по-делото? Няма къде да се избяга в днешно време.

# 365
  • Sofia
Е, разбира се.
Но мисля, че няма лошо процесите да са така регулирани, че по-рядко да се стига до съд и проблеми.

# 366
Без да съм юрист или специалист в областта, едно едно предложение от мен:
Нека нотариусът да е длъжен да провери собствеността на имота в ред ли е, дали има залози, тежести, проблеми с документи, минали завещания, дарения, и каквото там било. И да носи отговорност.
И без това получават достатъчно висока такса, могат поне да свършат малко повече работа, отколкото да положат един печат.
Всички нотариуси са милионери, могат да поемат там 100-200к обезщетение на някой човек, останал излъган с имот. А след първите няколко присъдени обезщетения, ще внимават повече и измамите ще намалеят.
Ако не искат да поемат сами тази отговорност, могат да задействат схеми за застраховка, т.нар. в Америка title insurance. Плащаш си еднократна такса, застрахователната компания ти изадава сертификат, че е проверила имота и е чист, а ако после се окаже, че има проблеми със собствеността ти възстановява заплатената цена.
В Америка почти не правят сделки без title insurance, особено ако си с ипотека банката го изисква.

# 367
Минавам само да кажа,че научих нова дума – лукративен. Yum Лукративни места: доходоносни,изгодни места. Отнася се за имоти.

# 368
Не се отнася само за имоти, а за всичко. Нормална английска дума.
Но не е българска.

# 369
Какво общо има тази английска дума с цените на имотите в БГ?

# 370
Какво общо има тази английска дума с цените на имотите в БГ?

Всичко, ако е имот за даване под наем. Само дето е ненужно използвана при наличието на съвсем адекватна българска дума. Съвсем явен опит за по-префърцунено звучене.

# 371
Току що даваха по нова новините за Китай. Икономическа крис, падащи цени на имоти (9% за 1 месец, това не го казаха но е така), смъкване на лихви и тн. Само че хората си казаха, че нямало да купуват, защото не виждали смисъл с този излишък от имоти. Ама у нас не е така, да знаете.

# 372
Току що даваха по нова новините за Китай. Икономическа крис, падащи цени на имоти (9% за 1 месец, това не го казаха но е така), смъкване на лихви и тн. Само че хората си казаха, че нямало да купуват, защото не виждали смисъл с този излишък от имоти. Ама у нас не е така, да знаете.

Пак сравняваш село Горно Нандолнище с Канада (примерно) 😀
Казах и на Крис... Отиди покажи на чичо ти Иван наследника, че в Китай поевтиняват имотите, затова и той трябва да си намали цената на панелката за ремонт. Кажи после какво ти е казал 😀

И в Китай и айфоните са два пъти по - евтини, но в България гледай какво става 😀. Добре е, че все пак се успокоявате така самички и си вярвате, че нещо освен вдигането на лихвите и то с много... може да намали цените на имотите в България.

# 373
Само знам, че ей точно днес поисках ценова листа на нещо, което още няма дори основи, и 2/3 е продадено. Пък Китай.. е на другия край на света

# 374
  • София
Само знам, че ей точно днес поисках ценова листа на нещо, което още няма дори основи, и 2/3 е продадено. Пък Китай.. е на другия край на света
Те хубавите имоти от познати строители така се разпродават.

Общи условия

Активация на акаунт