Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 094
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
от новата година обещават вадене на скица от каис за секунди
засега правилата още не с ясни, трябвало дребни промени в наредбата

# 346
от новата година обещават вадене на скица от каис за секунди
засега правилата още не с ясни, трябвало дребни промени в наредбата
И после за часове да ходиш да я заверяваш. Нищо просто не измислят законотворците.
Защото никой от тях никога собственоръчно не е правил това, което "регулира".

# 347
  • Sofia
т. 6 и описаните Стоп капаро и т.н няма изобщо къде да се видят. Къде ще ги проверите с КЕП? То и предварителен договор почти никога няма там, освен ако строител не заверява нотариално.

Иначе как така ще пропуснат ипотека върху имота, леле! Тия документи защо изобщо ги вадим??
То един случай май имаше на човек, който ги осъди за проблемен имот с изрядно удостверение за тежести.

# 348
На мен пък ми направи впечатление, че брокер ще може да е само човек с бакалавърска степен в дадени сфери 😀... ще се класирам значи..

# 349
т. 6 и описаните Стоп капаро и т.н няма изобщо къде да се видят. Къде ще ги проверите с КЕП? То и предварителен договор почти никога няма там, освен ако строител не заверява нотариално.

Иначе как така ще пропуснат ипотека върху имота, леле! Тия документи защо изобщо ги вадим??
То един случай май имаше на човек, който ги осъди за проблемен имот с изрядно удостверение за тежести.
Първоначалния пост е редактиран. В някоя от точките (може би 6) беше описана кдастралната скица на имота, а сега текста го няма.
Действително избровните договори няма от къде да се видят, но вас като купувач какво ви бъркат? Така или иначе не представляват окончателна покупки-продажба и не са основание (ако ги има с друг купувач) да бъде развален вашата сделка.

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 06:02 от dariVale

# 350
  • Sofia
Не съм юрист, но в моя предварителен договор пишеше, че имам право да го обявя за окончателен по силата на чл.19. Адвокат ми беше обяснил, че това е някакъв вариант да се обяви за финален през съда. Може и грешно да помня обяснението, но тогава се зачудих каква е тази опция. Някой знае ли какъв е този член и как предварителен договор може да се обяви за окончателен? И изобщо възможно ли е, ако не е нотариално заверен и вписан?

# 351
Не съм юрист, но в моя предварителен договор пишеше, че имам право да го обявя за окончателен по силата на чл.19. Адвокат ми беше обяснил, че това е някакъв вариант да се обяви за финален през съда. Може и грешно да помня обяснението, но тогава се зачудих каква е тази опция. Някой знае ли какъв е този член и как предварителен договор може да се обяви за окончателен? И изобщо възможно ли е, ако не е нотариално заверен и вписан?
Чл. 19 от какво? От същия договор или от някой закон?
Нотариалнатажзаверка заверка не придава стойност на договора. Само удостоверява, че действително е подписан от лицата, представляващи страните. Не мисля, че предварителен договор се вписва в Имотния регистър, точно защото не представлява действителна промяна на собствеността.
Най-вероятно цитираното от вас е с цел да се спести писането, разпечатването и подписите върху още 5 страници хартия. Т.е при условията на чл. 19 предварителния става окончателен. След което придобивате правото и задължението да отидете и изповядате сделката пред нотариус.
Не знам защо изобщо си харчите парите за заверяване на договори, когато при спор за изпълнението, съда уважава подписите и без нотар.заверка.

# 352
# 353
Член 19 от Закона за задълженията и договорите: "Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.
Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор.
Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила."

# 354
  • Sofia
Нищо не заверяваме при нотариус, то нали оттам тръгна темата Simple Smile
Беглите ми спомени за обяснението по този член са именно за възможност на купувача, ако продавачът не се яви на сделката, да си купи все пак имота през решеие на съда.

# 355
Нищо не заверяваме при нотариус, то нали оттам тръгна темата Simple Smile
Беглите ми спомени за обяснението по този член са именно за възможност на купувача, ако продавачът не се яви на сделката, да си купи все пак имота през решеие на съда.
Със сигурност представител на продавача ще се яви в съда по делото за имота. И ако решението не е в полза на купувача - тогава какво?
Законови възможности много, въпроса е дали работят и дали си заслужават разноските.

# 356
  • Sofia
Въпросът тук беше дали един друг купувач ще знае за цялата драма, като не може да провери, че изобщо има друг предварителен договор. Оттам тръгна дискусията, че депозитни споразумения и договори не се регистрират никъде.
Ще разбера ли, ако имотът е в подобен съдебен спор с друг купувач или просто ще си купя имота? Ако има такова искане към съда, то ще излезе ли в удостоверението за тежести?

# 357
Въпросът тук беше дали един друг купувач ще знае за цялата драма, като не може да провери, че изобщо има друг предварителен договор. Оттам тръгна дискусията, че депозитни споразумения и договори не се регистрират никъде.
Ще разбера ли, ако имотът е в подобен съдебен спор с друг купувач или просто ще си купя имота? Ако има такова искане към съда, то ще излезе ли в удостоверението за тежести?
Ако в хода на делото не е запориран за обезпечаване на иска - няма как да се разбере естествено.
Ако не е, интересен е въпроса какво става, в случай че съда постанови договора за окончателен, а междувременно той вече е продаден. Това си е въпрос към адвокат.

# 358
  • Sofia
Мда, като цяло има нужда от по-добър процес и регулация, вместо и продавач, и купувач да се молим всичко да е наред, а в деня на сделката да се тича до банка и нервно да се чака да си "видиш" парите, че нотариусът също нервно чака потвърждение да вписва.

# 359
Мда, като цяло има нужда от по-добър процес и регулация, вместо и продавач, и купувач да се молим всичко да е наред, а в деня на сделката да се тича до банка и нервно да се чака да си "видиш" парите, че нотариусът също нервно чака потвърждение да вписва.
Че продавача от какво може да бъде изненадан в деня на сделката? Нали знае какви ги е подписвал преди това. Ако е имал предвар.договор и е намерил по-изгодна оферта защо не се разбере с предходния купувач, ами ще чака призовка? Кой закон може да те накара да постъпи разумно (подчертавам разумно, а не почтено).
Ако купувача е нормален и желаещ имота защо да не нареди парите предния ден или преди да тръгне за нотариуса.
Разбирам, че в голям град е трудно постижимо такова доверие (че продавача ще се яви на сделката). Но вие излагате чакането на парите от страна на продавача, а за него практически риск няма. Ако парите не постъпят сделка няма.
Освен това - какво да кажем за 99% от случаите, в които половината цена се плаща в куфарче. Кога получавате кеша - преди или след сделката? И в двата случая някоя от страните се притеснява.
А и двете страни не се срещат за първи път в нот.кантора. Има вероятност да "усетите" отсрещната страна.
Тази елементарна човешка разумност и минимално доверие няма закон, който да ги регулира.

Общи условия

Активация на акаунт