Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 049
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
chriss, според мен, но само според мен, най-скъпите и добри имоти са точно старо строителство, но на топ локации. Няма как да се загуби от така наречените "трофейни" имоти .Хубавото е ,че ние / поне аз/ няма да се тормозя от това защото до мен такъв имот няма да стигне изобщо Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 496
  • София, Bulgaria
Няма такава практика, още повече да е често срещана. Има още нещо, което не ви споделят. Наистина е странно! Сумата от кредита ще дойде 7-10 дни по-късно, което е никакво забавяне. При положение, че ако отхвърли купувач, може да почака още месец за следващия. Абсолютен мит е, че Банката усложнява нещата! Всеки купувач, който държи да има изрядна сделка ще мине през юридическо обследване, което много често е по-обстойно от това на Банката. Примери много мога да дам. Без да съм на 100% сигурна, но това изискаване е на продавача! Брокерът няма интерес да си реже 80% от потенциалните купувачи, тези с кредит.  Може да няма право да споделя истинската причина и се чуди, какъв довод да даде.

Относно цените. Не брокерите са склонни на дискаунт в цената, а продавача. А понеже, брокерът е един от многото, които продават този имот, бърза да даде жокер на купувача, за да стане имотът по-интересен. Знаем, че обожаваме "примоцията", нещо на далавера.
Това е малкият пример: защо продавачът няма нужда от много брокери, а само от един.
Когато видя един имот да се продава от много агенции, а аз представлявам купувача, единственото, което си мисля,  че този човек вече се прецакал. Избирам си агенцията, с която бих искала да работя и си организирам оглед. Избирам я на принципа на най-малкото съпротивление. Чудно се получава за купувача.

# 497
Несебър....Сега...Примерно меню....
1)царевица на плажа -5 лв.
2)порция пържен калкан 0,300 кг- 40 лева
3) порция дюнер 0,500 кг- 17 лв
4)сандвич с кюфте на плажа-9 лв
5) сандвич с три кюфтенца(малки) -12 лв.
6) палачинка с течен шоколад- 8 лв.....и т.н.
Инфлация спрямо миналата година(на око) около 200-300 процента....Нощувките и те почти по две .....
Та точно с колко са надценени имотите и колко пъти трябва да поевтинеят?

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 22:31 от denissa_72

# 498
  • София
Цитат
Може да няма право да споделя истинската причина и се чуди, какъв довод да даде.
- най-вероятно е така. Безкрайно благодаря за коментара, Томева Relaxed! И аз много се чудех, затова реших да питам!
denissa_72, незнам, но при тези цени аз лично не бих била на море...Изобщо на БГ море няма да стъпя скоро, миналата година се чувствах като одрана птица,сега като чета незнам... Инак именно при тези цени, в които трябва да подсигуриш хляба си, наема си, живота си колко ще останат и за покупка на имот? Разбира се, ако имаш финасов гръб, наследство или много добър бизнес, това не е казус. Но дори покупка на зелено изисква някакво самоучастие. Както и да е, писахме много едно и също Relaxed В дългосрочна перспектива обаче демографския въпрос ще е голям, което не значи, че сега това ще има отражение и, че примерно хора като нас няма да търсят. Напротив, все още има търсене, но и невъзможност на част от хората да си позволят текущите цени Neutral Face

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 22:39 от chriss

# 499
Инфлация спрямо миналата година(на око) около 200-300 процента....Нощувките и те почти по две .....
Има места където калканът е два пъти по-евтин, а имотите са два пъти по-скъпи, но не е едното заради другото, предполагам и в Несебър липсва такава зависимост.

# 500
Царевицата е на плажа, а другите неща и те ли са на плажа или са в ресторант ?

# 501
Сбъркана ви е базата за изчисляване на инфлацията. Като всяка наука и статистиката си има своите закони.
Вероятно оценявайки стойността на ваканционен имот сте пресметнали икономията от това - да пържите замразена цаца на терасата.

# 502
Мечтата ми е, за да си запазя стойността на спестените ми пари, да си закупя 50 год. панелна гарсониера с ТЕЦ. Като гледам цените на уличните фалафели и дюнери, как растат всеки ден, усещам как обеднявам и тези пари изтичат между пръстите ми. Няма да ми стигнат за нещо повече от 50 год. панелка, освен това ще тегля и ипотечен кредит за да доплатя. То през годините, този кредит ще стане и нищожен - 3% лихва, а инфлацията 9-10 %. Направо ми ги подаряват тези пари.  Леко луди дори ми се струват банкерите, от какво печелят? Проблемът  е, че не финансират с голям % точно панелките. Другия проблем е, че не смятам да го отдавам под наем, защото ще ми го разрушат - заключвам го, плащам си му данъците и режийните и слагам нотариалния акт в сейф в банка. Има и още проблеми, но смятам, че е добра инвестиция. След 20-30 год., ако панелката е оцеляла (поне в този си вид, който е сега), ще я продам! Само да се намери млад купувач или такъв "инвеститор" като мен, който предпочита комфорта на "реалните квадрати" и отделна кухня, за да не се прецаква с идеални части в новото строителство, с модерно разпределение, безопасни и неамортизирани инсталации. Надявам се и банка да го финансира по моята схема. Та смятам, че ще мога да си закупя с парите от панелката - 2050 год., същия брой, а се надявам и повече фалафели, колкото и днес - 2023 год.

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 05:39 от Seiko7075

# 503
Явно не схванахте какво искам да кажа. А то е -при такава огромна явна,но най-вече скрита инфлация ,да очаквате ,че някой ще си намали цените на имотите ,за да може ,всеки който се нуждае да си купи е -смехотворно....

# 504
За мен смехотворно е да плащаш каквато и цена ти обявят, само и само да задоволиш желание. Замисляла ли си се, че можеш да кажеш НЕ? Да си ядат те фалафела. Толмова много е промит потребителя, че е готов на бърз кредит само и само да си задоволи желанията си, не говоря за нужди.

# 505
Явно не схванахте какво искам да кажа. А то е -при такава огромна явна,но най-вече скрита инфлация ,да очаквате ,че някой ще си намали цените на имотите ,за да може ,всеки който се нуждае да си купи е -смехотворно....

А, намаляват намаляват. И аз съм намалявал и продавал под стойността на която съм купувал, и съм купувал доста намалени от стойността им. Познавам и строители и инвеститори, които са продавали под стойността на материалите дори, без печалба. Някои пък замразиха строежи, но имаха мазнинки, сега ги продължиха и спечелиха. Сега слушах как нашите зърнари, не искали да продават слънчогледа от реколта 2022 на 1200лв., щото чакали още да се вдигне, а сега е паднал под 700 лв. и реват. Идва нова реколта. Искат компенсация от маслопроизводителите да купуват на по - високи, "нормални" цени, колкото да им покрият поне загубите да са на нула. Приемете го, че техните загуби са много по-големи от продажбата на намалена панелка. Но ще продават - защото и двете стоки имат краен срок.

# 506
  • София, Bulgaria
Seiko7075, искрено ме разсмя!
Иронията е много на място. И да, описваш една част от хората на пазара. Но те са пренебрежимо малко на фона на ограмната част, които купуват за лични нужди. А те купуват,  защото сега имат нужда, сега са готови финансово и могат да си позволят.
А относно панелките силно се преувеличава срокът на годност! И за информация няколко големи банки ги финансират на равно с тухлените апартаменти. Скоро имахме подходящ профил на кредитополучател и определиха 92% от оценката. Взехме по-малко, защото нямаше нужда от повече пари.

# 507
Tomeva, никога не съм отричал предимството на собствено жилище за живеене. Не съм отричал и инвеститорите, които купуват и отдават под наем. Не съм отричал и флипърите. Взимат правят и продават. Ама да купиш и заключиш, и да чакаш да отлежи, като старо вино, щото ти парят 100-200К евро, че и да вземеш кредит. Аз го написах като есенция от всичко четено досега през годините тук, това, което съм усетил като грешки, и как аз самият съм грешал.

П.П. Абе хич не са добре панелките, честно. Поне моят усет, живял 40 год. в такова, и като среда, и като манталитет и като качество. Да го вземеш и да си дожиееш - ОК. Да я ремонтираш наследствена и дадеш под наем ОК. Ама да я вземеш инвестиционен имот тепърва и да разчиташ че някой младеж, перспективен, с пари ще я купи след N години, на двойна цена, вместо да си вземе нещо ново, с подземен гараж, две бани, комфортни общи части, а не да сменя канализацията на целия вход например, като влезе ... малко ми се размива като добра инвестиция.

# 508
  • София, Bulgaria
Прав си Seiko7075,  ама аз никога не съм имала клиент, който купува за инвестиция панел, което не значи, че няма, ама все един е щял и на мен да ми се падне за толкова години.
А за закупени и заключени, какво да кажа...често парите стигат, за да се закупи имота. Довършване и обзавеждане си е сериозна нова инвестиция, все някога ще и дойде реда.
Други пък не искат да се занимават с наематели, преценяват, че комфорта им е по-важен. Много са нещата, не можем да обощаваме. Един с един няма еднаква мотивация да заключи апартамента и да стои празен.
В нашия блок на 3г. обезщетения собственик има 6 бр. 3-ст. апартамента. Завърши ги, обзаведи ги и така си стоят. Така е решил семейния съвет на този етап. Имат планове за след 3 до 5г. Явно доход от 8000лева минимум на месец не им е важен.

# 509

А, намаляват намаляват. И аз съм намалявал и продавал под стойността на която съм купувал, и съм купувал доста намалени от стойността им. Познавам и строители и инвеститори, които са продавали под стойността на материалите дори, без печалба. Някои пък замразиха строежи, но имаха мазнинки, сега ги продължиха и спечелиха. Сега слушах как нашите зърнари, не искали да продават слънчогледа от реколта 2022 на 1200лв., щото чакали още да се вдигне, а сега е паднал под 700 лв. и реват. Идва нова реколта. Искат компенсация от маслопроизводителите да купуват на по - високи, "нормални" цени, колкото да им покрият поне загубите да са на нула. Приемете го, че техните загуби са много по-големи от продажбата на намалена панелка. Но ще продават - защото и двете стоки имат краен срок.
Зърнарите пък хич не ги жаля.
Скрит текст:
Слънчогледа винаги се е продавал около 800-850 лв/т. Дори при завишените цени на торове, препарати и гориво пак себестойността е ниска. Ама им хареса да вземат двойно. Сега реват. И понеже имат чудовищно лоби и компенсации ще им платят. От нашите данъци. Знаете ли колко ЧИСТА печалба изкараха едни земеделци 2022 г от 500 дка слънчоглед - 600 000.00 (шестстотин хиляди) български лева. Работят земята 3 (трима). Двама братя и баща им.
Сметнете го това в големите земеделски стопанства колко печалба е.
Ако се съберат земеделците - само със свръх печалбата от слънчогледа могат да асфалтират де що има път в страната.
Несравнимо е с какъвто и да било друг бизнес. Във всички други области инвестицията и усилията да изкараш някаква печалба са в пъти по-големи.
Дори на 700 лв не са на загуба, а с много по-добро съотношение печалба/ в сравнение с вложените в панелка. Да не забравяме и десетината вида субсидии, които получават. Каквито няма за никой друг бранш.
Земеделците са също и част от купувачите на недвижимости. Само, че по мои наблюдения подбират скъпи недвижимости, най-вече парцели и строят прогимназия, сякаш ще векуват.

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 09:07 от dariVale

Общи условия

Активация на акаунт