Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 052
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
няма рискове, трябва да им казва в началото, че не плаща комисионна, да си записва кой кога е идвал и с кой е говорила по телефона, от коя фирма е

А това за записване с кой е говорила по тела,защо се прави?

Цитат
Ще й искат ли комисионна за продажбата?

защото после може да има спор за комисионна при евентуална сделка, освен това от една фирма могат да дйдат 10 човека брокери и всеки ще си твърди нещо... А ако продажбата се проточи, жената ще забрави  и имена, и фирми, разговори. Разбира се НИЩО да не подписва.

# 481
  • София
“Цената на собственичката се запазвала” как точно се дефинира?
Като цената на имота е фиксирана на Х евро и като такава ще бъде обявявана на купувачите. Може да се иска или да не се иска комисионна от продавача.
Или
Продавача получава исканите Х евро, а ако имотът се продаде с надценка, то горницата отива за брокера?

# 482
според мен, когато продаваш нещо, което не е твое, трябва да попиташ Продавача. А не да му гепиш обявата  да си сложиш едни 10000 отгоре... Той дали ще се съгласи на тази сделка? Според мен - не, щом види, че имотът може да с продаде и по-скъпо, най-много да си вдигне цената... и така до безкрайност

# 483
То такива мизерии съществуват, включително директно да ти вземе обявата и без да те пита Grinning Наскоро гледах един подкаст по темата и ми падна шапката.

# 484
Продавачката да цъка в интернет отвреме навреме и да гледа какво става-- съответно тези, които са взели без да питат, да се помолят да я свалят...

# 485
Купуването на жилище е защита на парите, вместо държане в банката. Никой не живее поне в 30% на жилищата, дори и в намаляващите градове, защото да държиш празно жилище е евтино в България.
Ами те хората по света ползват за тази цел от памтивека злато, после финансови инструменти, а сега вече и по-модерни работи като биткойни.
Как точно ти защитава парите едно жилище в Малинова Долина например, в което няма да живееш и ще го заключиш? Трябва да разчиташ, че след 5-10 години като ти затрябват пари, ще има някой желаещ да го купи за толкова, колкото си дал, и поне да компенсира инфлацията. И той ли няма да живее там, а ще чака на следващия буда.. пардон, желаещ да си защити парите?
Банката поне ти гарантира, че като сложиш там 100к по всяко време ще ти върне 100к (а ако е в други финансови инструменти, например ДЦК, и лихва дават даже, 4-5% в момента).
С жилищата е гаранция-Франция. Можеш да спечелиш, а можеш и да не си върнеш парите.
Много хора май са забравили какво стана с тези, които си "защитиха" парите през 2008 г. После 10 години не можеха да получат колкото са дали.

# 486
Е, то със златото и биткойните да не е различно? Всеки си решава според вижданията си. Апартаментите си имат достатъчно причини да не са толкова лош инструмент:
- до този момент исторически цените им се качват.
- разходите са минимални (данък и такси).
- при нужда може и да се използва за живеене .

# 487
Купуването на жилище е защита на парите, вместо държане в банката. Никой не живее поне в 30% на жилищата, дори и в намаляващите градове, защото да държиш празно жилище е евтино в България.
Ами те хората по света ползват за тази цел от памтивека злато, после финансови инструменти, а сега вече и по-модерни работи като биткойни.
Как точно ти защитава парите едно жилище в Малинова Долина например, в което няма да живееш и ще го заключиш? Трябва да разчиташ, че след 5-10 години като ти затрябват пари, ще има някой желаещ да го купи за толкова, колкото си дал, и поне да компенсира инфлацията. И той ли няма да живее там, а ще чака на следващия буда.. пардон, желаещ да си защити парите?
Банката поне ти гарантира, че като сложиш там 100к по всяко време ще ти върне 100к (а ако е в други финансови инструменти, например ДЦК, и лихва дават даже, 4-5% в момента).
С жилищата е гаранция-Франция. Можеш да спечелиш, а можеш и да не си върнеш парите.
Много хора май са забравили какво стана с тези, които си "защитиха" парите през 2008 г. После 10 години не можеха да получат колкото са дали.

Накратко, нито злато, нито биткойн не носят допълнителен доход като наем освен капиталова печалба, каквато носят имотите. До сега НИ винаги са поскъпващи, наистина има временен спад за 4-5 г. във времето, но след това отново връщат и отново нагоре. Колкото до това дали от банката си взимаш винаги парите, ами не ,не винаги и не бързо . Помним 1996-1997 г., както и 2014 г когато хората с гарантирани влогове чакаха по 6 м. за да си вземат депозитите, а през това време цената на имотите скочи стремглаво.

# 488
Да инвестираш в имот, за да го даваш под наем е съвсем друга сметка.
Говорим за празните жилища, които хората купуват, за да си "защители парите". И наистина като минаваш покрай някои нови квартали, половината прозорци нямат пердета и щори и отвътре се вижда, че апартаментът е на Ш/З. Какъв доход носи? Само разходи като го купуваш, комисионни, нотариуси, прехвърляне, после като го продаваш пак.
Единствената печалба е ако поскъпне, но никой не ти гарантира това. Ако дадеш сега 200к за такова жилище, кой обещава, че след 5-10 години някой ще ти даде 300к за него? Единствено брокерът, вероятно.
Така че не го наричайте защитаване на парите, ами спекулация, каквото си е. В добрия смисъл на думата - американците наричат спекулация да купиш нещо с надеждата да го продадеш после за повече. Тоест, рисково начинание.

# 489
Има и един такъв момент - слягането на новите сгради. Изпитала съм досадата да боядисаш и обзаведеш новото жилище и да ти се напука стена. Следва иначе несложен ремонт, но адски неудобен заради вече обзаведения и населен апартамент. И предполагам, че някакъв процент хора купуват и изчакват преди да ремонтират и да се нанесат. То изчакват и да съберат пари за качествен ремонт след охарчването за апартамента. Гледах около мен нови сгради, които бяха доста ненаселени преди години, а вече няма мръсни прозорци без пердета...

# 490
Не съм чула до сега да има загубил от имот за 5-10 г.. Никой, никога от гледна точка на моя живот. Това е независимо дали го отдава или не и да, защитава парите особено за повече години. Върни се назад 5-10 г. и сам ще видиш ,че съм права независимо от това за кои календарни години пишем. В повечето случай дори успяват да върнат поне половината покупна стойност при отдаване под наем, но за това трябва да се внимава много от вида на имота и локацията му.

# 491
Това е донякъде късмет с Ковид и войната извратиха пазара. Ако погледнеш периода 2009 - 2019 някои хора сигурно имат нулева възвращаемост. Между другото вчера четох някои държави в европа са започнали да пращат писма за екстрадация на украинци които попадат във възрастовата група за военно мобилизиране. Не знам дали България ще започне да праща подобни писма.
Що се отнася до инвестиции, аз миналата година пяна ми излезе да повтарям равни вноски индекс като СП 500. За една година въпреки че пазара мина през 20-30% корекция стратегията възвръща 15%+

# 492
  • София
Благодаря на всеки, който ми отговори! Hug В един смисъл тука си бистрим политката, в друг има неща, които наистина са ми полезни.
До някъде съм съгласна и с chris78, и с Джия. Според мен зависи какъв е имота, ако е сравнително НС или е на добра локация и да стои заключен- все е добре. Но ако е стара сграда, на кофти място, за тотален ремонт и т.н. заключена в нищото само се обезценява. Това според моите лични наблюдения. Инак да, в дългосрочен план имотите никога не са падали като цени, освен за някакви кратки периоди. Попаднах на една интересна статия:
https://hometreats.bg/3-nebgopriyatni-faktora-za-imotnia-pazar-v-bulgaria-bg/
Писана е преди почти година. Както и автора, така и аз не прогнозирам нищо конкретно в момента. Но е добре да се има предвид. Като цяло обаче незнам дали е добре ако имаш пари за инвестиция просто да ги затвориш във банка. Може би ако бях това положение и аз бих избрала имот, по-възможност малък, но хубав такъв. Не разбирам и не искам да се уча тепърва как се управляват акции, не ме бива във бизнес инвестиции, тогава покупката на жилище е най-лесното и логично нещо. Но и отдаването под наем не е за всеки. Както и да е- не е моя случай така или иначе Grin
Друго да питам, понеже тука вече ходим по огледи, разговарям с брокери. Вече мога наръчник за комуникация да напиша Sweat Smile Излезе едно предложение, в което продавача иска по-голямата част от парите да не са кредит, взеха да ми обясняват, че е често срещана практика. Тук не говорим за имот от строител и за пестене на ДДС-та, а отдавна построен,частно лице. Има ли уловка в това, аз за първи път чувам за такова нещо, но и нямам твърде много опит. Та какво значение има дали ще му преведем 60-70-80 процента от сумата по банков път, но без кредит Thinking Как се договаря такова нещо. За остатъка от парите е склонен да чака ипотека. Обясниха ми, че има хора, които не искат да чакат кредити, ипотеки и документи, че се точело и затова, но тука говорим за някаква част от сумата Thinking Айде ако кажеш, че е цялата да не чака ок, ама така ми е странно. Може и Томева да се включи, че все пак има опит Relaxed
Също само да добавя, че на последните няколко обяви,които гледаме всички брокери са склонни към корекция на цената още в разговор по телефона. И за някой обяви сме първи хора, които ще водят на огледи. Сега не гледаме в топ квартали, та и това сигурно е от значение. Просто отбелязвам текущи факти.

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 20:20 от chriss

# 493
За другото не знам, но навярно хич не сте първи, трикчета са на брокерите това за привличане на внимание и убеждаване на клиента. Не че това има изобщо някакво значение, ако харесате имота, но малко се подсмихнах, че още върви представянето с не сме го обявили още, първи го виждате, топ цена Simple Smile

# 494
  • София
Не е това Almond12, някой от обявите стоят месеци, някой са нови. Но става ясно в контекста на разговора, че брокера не е ходил досега.Нито някой от колегите му. На единия оглед си беше съвсем така. Може и за някой да лъжат, да.

Общи условия

Активация на акаунт