Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 061
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
  • Бургас
Не, очаква на Вуте да му стане по-зле.
И пак се сравняват ябълки с круши. И около София има комплекси затворени на прилични цени, ама на бая път от центъра. Както и във Варшава със сигурност има имоти и за над 4000 евро кв.м.

# 391
С най-голям кеф бих се преместила във Варшава вместо да си купя надценен имот тук. С най-голям кеф бих си харчила парите навън, ако стойността и удовлетворението, които получавам за тях са по-високи. Вие във Варшава били ли сте?? Айде по-добре не си и помисляйте да я сравнявате в София. Ако трябва съм честна Варшава сигурно е най-чистата европейска столица, в която съм била. Да не говорим за каква инфраструктура и уреденост иде реч. Бая боб има да изядем, докато я стигнем. Ма това хилядолетие едва ли ще стане, айде слезте малко на земята. Кви комплекси в София, кви пет лева.

Между другото да ви се похваля, че вече имам билет за югоизточна Азия, където ще си поседя 4 месеца зимата, защото вече не мога да понасям мизерията и спекулацията тук. Вие хора доволни ли сте от качеството на храната? Пазарът ни е залят с боклуци, които внасяме от ЕС, че нали затова сме там, да им купуваме нискокачествения зарзават. Чадъри, шезлонги 30 лв, вие добре ли сте, за тоя пиклив плаж (обичам си Черноморието, но айде да бъдем честни, аз бистра вода това лято не съм видяла при все, че съм го обходила от Резово до Дуранкулак).

# 392
Светът е широк. Аз не разбирам като не се чувствате добре, защо не смените България с уредена държава, за да ви пасва. Това е трупане на огромно недоволство, което не помага и 4-ри месеца, няма да променят нищо.
Цените са такива, защото има клиенти за тях. Дали ви харесват спрямо Варшава, Ню Йорк или Париж, няма значение. Такъв е пазарът и докато има клиенти, цените ще са такива.

# 393
Ми който е попаднал на кисело грозде да се научи да подбира. Цените в България все още са доста добри, таксите обслужване са доста ниски. В Азия като отидеш да живееш почни да работиш, да видиш условията на труд и да усетиш заплащането, ще се окаже, че не е чак толкова изгодно да прекарваш 4 месеца там зимата.

# 394
Дори в София средната цена на кв.м.  е далеч от 4000 евро....
Да не говорим за страната .Където на някои места можеш да си купиш къща за 1000-5000 лева....
Надали в Полша има къщи за 2500 евро с декар двор .
Проблема е ,че всичко по малките населени места(села и градчета)се напълни с роми....
Трудно се живее с тях ...
Който му е скъпо тук,вече има избор....Границите са отворени,свят широк.....Но на запад от Калотина трябва май да се работи повечко....И то истински....

# 395
Или1119, аз пак си държа на своето, че докато има такива хора, които на всяка цена искат да дойдат "в убитата София", естествено, че ще е скъпо и че всяко празно място ще се застрои. За да може всички да се преселят.
И не, че не обичам хората от другите населени места, имам доста приятели по цяла България, но не обичам онези, които идват в "дома ми" и го плюят. Благодаря от такива "гости". Те вдигат цените на имотите, заради тях се застроява всяка градинка, заради тях колите станаха повече от паркоместата и т.н.

# 396
Искрено се забавлявам с коментарите тук. Всеки, който е гледал цени на имоти в чужбина знае, че цените тук са много по-високи, след като съпоставиш какво получаваш насреща. Пък вие си казвайте в коя 10-та глуха как за 10 лева може да си вземеш курник.

# 397
Искрено се забавлявам с коментарите тук. Всеки, който е гледал цени на имоти в чужбина знае, че цените тук са много по-високи, след като съпоставиш какво получаваш насреща. Пък вие си казвайте в коя 10-та глуха как за 10 лева може да си вземеш курник.
А бе то е ясно, но как да отстраниш следствието, като причината за високите цени се засилва даже Wink
Те си вървят по естествената линия търсене - предлагане.
Пък после нека се оплакват.

# 398
С риск да се повторя,както е казал класикът-"Няма пари за баничка,обаче чака да поевтинее баничарницата...."

# 399
Цитат
А бе то е ясно, но как да отстраниш следствието, като причината за високите цени се засилва даже Wink
Те си вървят по естествената линия търсене - предлагане.
Пък после нека се оплакват.

Във Варна за последните 10 години населението не е мръднало, цените на имотите за сметка на това са в пъти повече. Цените на имоти в градове на командно дишане също са в пъти по-високи, а населението там намалява. Мисълта ми е, това, че цените са се вдигнали не е просто защото всички отишли в София, защото ако беше това логиката, цените на имотите в Добрич например, щяха да падат.

# 400

И не знам каква земя за къща ще купите около който и да е град, наясякъде по селата е смрад и корупция.
Видно от постовете ви не живеете в България или живеете, но в някоя паралелна на действителната.
Каква корупция  по селата и малките градчета? То хора не останаха, икономически интереси - още по-малко, на вас корупция ви се привижда.
Скрит текст:
Кого и за какво да корумпираш? А големите акули - те пари не дават, те назначават правилните хора.
И знаете ли, за нормалния човек - на заплата, или обикновения семеен бизнес, който не се храни от обществени поръчки няма причина да дава пари под масата. Ама цяла една кохорта хрантутници дойде на власт с тая мантра за корупцията.
В малкото случаи на дребно рушветчийство (примерно пътните полицаи), като си поискат и НЕ дадеш, а си понесеш последствията - ето ти ликвидиране на корупцията в зародиш. Само, че се иска акъл - да пресметнеш какво ще дадеш и какво ще получиш и кураж - да не се водиш по стадото или по внушенията на медиите. Разбира се - иска се и спазване на правилата.
Пазара на недвижими имот мисля е малко по-различен от пазара на краставици. Цените зависят не само и единствено от търсенето и предлагането. Най-малкото - от повишените тройно цени на строителните материали приз последните години. От свободните средства в ръцете на населението, от лихвите по заемите, от психологическата нагласа и медийните внушения. Да не забравяме, че ни предстои влизане в еврозоната и всякакви подобни политически и очаквани икономически трусове  водят до несигурност и промяна в поведението на купуващите и предлагащите. В пазара се намесват и работещите в чужбина емигранти, които по незнайни за мен причини продължават да купуват скъпо и прескъпо имоти в татковината, които не ползват.

За успокоение на софиянци ще кажа, че не само наплива на желаещи да работят провинциалисти води до застрояване на градинките и всяко свободно пространство. За това принос има и естествената алчност на предприемачите - да построим още и още, пък все някога ще се продаде. Принос има  безхаберието и алчността на администрацията - още такси, още проекти и узаконяване, още данък сгради. Кво ни пука, че вече въздух не остана, че инфраструктурата е десетилетия назад.
И държавно регулиране няма - щото нали сме демокрация и държавата не се меси.
Пазар има, но е малък и много условности и особености има. Както впрочем и във Варшава, Берлин, Париж, Лондон.
Навремето българка, живееща от 70-те години в Берлин се оплакваше, че германците от свръхбогатите южни провинции влошили качеството на живот в столицата. В разцвета на автомобилната индустрия обикновени хора получават големи доходи, започват масово купуване на жилища в Берлин, с което вдигат цената както на имотите, така и на наемите. Тя беше засегната от повишението на наемите. Колко е достоверно разказаното - само тя си знае.
Истината е, че за подобни на днешните пари на бг-имотите в Европа получаваш по-добро качество на околната среда. Но за това сме свободен свят - който, където, когато му харесва.
Само дето не ми допада да ме назидават, каква съм глупачка, че седя тук - плащам скъпо отопление, високи цени за калпави продукти, ами не си стегна куфарите като една лястовичка към топлите страни.
както се казваше в последната сцена на сериала "Дунав мост" - " къде и ти бе ... - все някой трябва да остане в тая държава". Дори само да угаси последната лампа.

# 401
Спира ли ви някой да купувате в Париж, Берлин, Варшава? Ако за същите пари получавате повече, какво би спряло някой да купи там, а само мърмори какво е тук.
Тук е друго. Писано и милионни пъти. Купуването на жилище е защита на парите, вместо държане в банката. Никой не живее поне в 30% на жилищата, дори и в намаляващите градове, защото да държиш празно жилище е евтино в България. Дори и с нулева инфраструктура.
Много от хората имат поне по 2 жилища: едно за живеене и едно ваканционно. А много имат и за децата в бъдеще и за под наем. Защото даването под наем си е индустрия. В Германия се отдават от големи фирми, да не тръгнете да сравнявате.
Това е пазарът в България през моите очи и той няма нищо общо с Париж, например. Но и сме в Европа и всеки може да се премести в град, който му импонира на визията за бъдеще, вместо да се тормози с местните особености.

# 402
Наистина много интересни гледни точки има. Да поясня, че нито търся в момента имот, нито продавам, но наистина е странно хора да пишат, там било супер, на друго място било супер и да се оплакват , че на скапаното място имотите били надценени.
С какво ви помага това не знам. Нима ако паднат цените , бихте искали да живеете на скапано място.
За мен неща които не харесвам, не ме интересуват цените им, защото просто не ми харесват и е без значение каква е цената им, не ми трябват.
Цените трудно биха станали като тези преди десетина година, защото в момента официално средните заплати са двойни от тогава, а и лихвите по кредитите също са двойно по ниски в България.
Да , има демографски проблем, но е интересно, че и доста напуснали страната продължават да купуват имоти тук.

# 403
Спира ли ви някой да купувате в Париж, Берлин, Варшава? Ако за същите пари получавате повече, какво би спряло някой да купи там, а само мърмори какво е тук.
Тук е друго. Писано и милионни пъти. Купуването на жилище е защита на парите, вместо държане в банката. Никой не живее поне в 30% на жилищата, дори и в намаляващите градове, защото да държиш празно жилище е евтино в България. Дори и с нулева инфраструктура.
Много от хората имат поне по 2 жилища: едно за живеене и едно ваканционно. А много имат и за децата в бъдеще и за под наем. Защото даването под наем си е индустрия. В Германия се отдават от големи фирми, да не тръгнете да сравнявате.
Това е пазарът в България през моите очи и той няма нищо общо с Париж, например. Но и сме в Европа и всеки може да се премести в град, който му импонира на визията за бъдеще, вместо да се тормози с местните особености.

Не е нужно да напускаш родината си или да купуваш на друго място, за да виждаш, че определени стоки, продукти или недвижими имоти са надценени.

# 404
Не говорим само за имоти, ами и за качество на живот. Извинете, ма яко са ни окрали и за 10-15 г въобще не сме дръпнали напред.

Общи условия

Активация на акаунт