Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 33 972
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
Всеки кредитен консултант ще го направи. При това фри-все пак взема от банката.

# 76
НО се пита в задачата колко банки предлагат тоя продукт. Преди години бях чувал за Пощенска, но може да има и други???

# 77
Хайде да излезем малко от хипотетичните ситуации след 20-30 год.
Някой знае ли кой е инвеститора на тази сграда и евентуално името й.
https://www.olx.bg/d/ad/2-staen-sofiya-poligona-65-kv-m-111180-C … Index=2#134208394
Това е на Хармони груп в Полигона. Луксозни и супер маломерни.
Още са на изкоп.
Цените са уау, миналата седмица ми изпратиха ценовата листа.

# 78
Благодаря! Ако не те затруднявам, може ли да ми пуснеш на лично цената на ... например Ап 1-203?
Въпреки че местоположението не е съвсем прекрасно.. Rolling Eyes

# 79
НО се пита в задачата колко банки предлагат тоя продукт. Преди години бях чувал за Пощенска, но може да има и други???

В момента всички големи банки. Ние от 2021 - с Уникредит, но и Пощенска ни го предположиха. Пощенска дори ни предложиха фиксирана лихва за 5 години.

# 80

В момента всички големи банки. Ние от 2021 - с Уникредит, но и Пощенска ни го предположиха. Пощенска дори ни предложиха фиксирана лихва за 5 години.
Всички банки го ИМАТ като продукт. Малко го предлагат обаче. До някъде - поради незнание на служителите, до някъде - целенасочена политика за по-високи доходи на банката при един и същ вложен ресурс. Ако си го поискаш обаче - не отказват.
Как става номера равни вноски с голям процент главни а в началото - не ми е ясно. Потребителката да сподели логиката и начина на изчисляване.
Падането на лихвата заради предсрочно погасяване е естествено. Ако можеш да си го позволиш. И ако си го договорил с банката. В повечето случаи слагат такава такса за предсрочно погасяване, че е по-изгодно да не го правиш.

# 81
  • Бургас
Таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година е отменена като незаконна много отдавна.
https://www.creditland.bg/novini.php?nid=260

# 82

Всички банки го ИМАТ като продукт. Малко го предлагат обаче. До някъде - поради незнание на служителите, до някъде - целенасочена политика за по-високи доходи на банката при един и същ вложен ресурс. Ако си го поискаш обаче - не отказват.
Как става номера равни вноски с голям процент главни а в началото - не ми е ясно. Потребителката да сподели логиката и начина на изчисляване.
Падането на лихвата заради предсрочно погасяване е естествено. Ако можеш да си го позволиш. И ако си го договорил с банката. В повечето случаи слагат такава такса за предсрочно погасяване, че е по-изгодно да не го правиш.

Понеже си помолил да споделя нещо как става... не те разбирам какво ме питаш обаче. Все пак ще кажа - ние сме с намалящи вноски. Нашият брокер беше с нас на всяка среща с големите банки и той поиска реално да ни изкарат две принерни оферти ( с фиксирани и с намаляващи вноски). Не знам дали банката щеше да ни го предложи иначе. Разгледахме добре и двете оферти от двете банки, в които бяхме. Лихвата при пощенска беше по - ниска, но ГПР беше по - високо. В пощенска обаче ни даваха и фиксирана лихва ( но за фиксирана лихва кредита трябваше да е в Евро, а ние не искахме - искахме да си е в лева). В крайна сметка избрахме Уникредит с намаляващи вноски. Освен сумата за самият имот - те ни предложиха и дооооста голяма сума за довършване, обзавеждане и оборудване. Общо взето беше "вземайте, ние даваме", но взехме толкова, колкото ни трябваше и колкото си бяхме сметнали. Интересното е, че двете суми ( тази за апартамента и тази за довършването) имат опция да са в един кредит и на лихвата на ипотечен. Това е добре за хора, които нямат възможност да довършат апартамент или да го ремонтират и съответно биха теглилки освен ипотечен и един потребителски ( там лихвата е по - голяма). Доста са гъвкави банките.. стига да имаш добра кредитна история и приемливи към високи доходи... доказуеми.

# 83
По въпроса с лихвите, макар и кредитът ми да беше с равни вноски (с намаляващи почти никоя банка не предлага на практика), погасителният план на моята банка беше такъв, че 2/3 от вноската беше главница, 1/3 - лихви. При горе-долу равни други условия с още 2 банки, това надделя при избора. След първото предсрочно погасяване лихвата падна на около 1/5 от вноската, след второто - на 1/8. Та колкото и да е сега повишението, не мисля, че ще се отрази съществено. Затова - гледайте и погасителните планове, мои познати плащат 15% главница на 85% лихва в началото, което си е убийствен обир за мен.

Абе хора - брокери и консултанти ли ви трябват, за да ви светнат за тези неща? Децата ми учиха лихва какво е в 6ти клас мисля. Всеки човек с елка (или още по-добре Ексел) трябва да може да се ориентира в тези неща и без брокери. Консултантите от банката често може да ви предложат това, което е най-изгодно за банката, а не за вас - смятайте и сами, нали затова сте учили в училище смятане.

Например както дадох по-горе пример ако теглиш кредит 150к евро при 3% лихва.
Първия месец ще имаш разходи за лихва 150к*3%/12=375 евро.
Как ще връщаш главницата зависи от погасителния план, например на равни вноски за 30 г. (360 месеца) вноската ти е 632. От тях 375 както казахме са за лихва, останалите 257 намаляват главницата.
Следващия месец главницата ще ти е вече 149,743 и лихвата ще ти е 374.35

Ако искаш погасителен план, от който лихвата да ти е само 1/3 от вноската, значи вноската ще ти е 3*375=1125 евро в началото. 1/8 ако е, не съм чувал такова нещо - трябва да е някаква почти нулева лихва, или вноската да е много висока, или кредитът да е към края на погасителния си план.
С колко ще ви скочи вноската ако се качат лихвите зависи пак от плана, но самата лихва с колко ще скочи може да си го сметнете с елката:
150к при 3% = 375 на месец лихва
При 6% = 750 лихва
И така нататък.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 10:04 от chris78

# 84
Chris78 - не е длъжен всеки да разбира от всичко Simple Smile На нас ни е бил нужен брокер, да.
Затова има различни професии, защото хората са добри в различни неща. Аз не се бия в гърдите, че разбирам от всичко - просто си наемам човек, който разбира. Simple Smile

# 85
По въпроса с лихвите, макар и кредитът ми да беше с равни вноски (с намаляващи почти никоя банка не предлага на практика), погасителният план на моята банка беше такъв, че 2/3 от вноската беше главница, 1/3 - лихви. При горе-долу равни други условия с още 2 банки, това надделя при избора. След първото предсрочно погасяване лихвата падна на около 1/5 от вноската, след второто - на 1/8. Та колкото и да е сега повишението, не мисля, че ще се отрази съществено. Затова - гледайте и погасителните планове, мои познати плащат 15% главница на 85% лихва в началото, което си е убийствен обир за мен.
В коментар на пост на Светлозара съм задала питанка към горното изложение на NoWay.
Питам какъв е бил трика на банката, че при равни вноски в началото на периода на плащане сумата за главница да е 2/3 от размера на месечната вноска?
Благодаря на Светлозара, че се е отзовала с отговор на лошо структурирания ми пост.

Хрис, отминавам тона на твоето обяснение за лихвите. Освен да ползваш ексел, трябва да знаеш и какво да въведеш в табличката. Масово и в продължение на дълги години банките НЕ предлагаха на клиентите си погасителни планове с равни вноски по главница (въпреки, че ги имаха). Някои от служителите направо казваха "не може", "няма такъв продукт", "трябва специално разрешение от централата".
Какво трябва да направи обикновения човек, решил да си купи 1,2,3 жилища? Най-напред трябва да се присети, че изобщо такова нещо съществува? После като го отрежат - да седне да чете сайта на банката? Да спори със служителя? Ако няма срещу себе си грамотен и заинтересован човек, с който да обсъди предимствата и недостатъците (било банков служител, брокер, кредитен консултант, приятел с опит) най-често си казва - "щом така правят всички, значи и аз".
И подобно поведение изобщо не е израз на неинтелигенстност или забравена математика от 6ти клас.
Просто никой не е длъжен да знае всичко (типично по български).

# 86
Сори ако тонът ми е обидил някого. Но човек като се впуска в такива финансови решения, трябва да може и сам да смята с елка.
Те консултантите може да са много вежливи и начетени, да ти обяснят нещата, да ти предложат различни варианти... и да те натикат в по-неизгодния за тебе, а изгоден за работодателя им - все пак той им плаща заплатата/комисионната.
И то не е само в България така. В Америка една от причините за кризата 2007-8 г. е, че Сульо и Пульо беше станал мортгидж брокер и много усмихнато обясняваше на клиентите си какъв кредит да вземат. И който не е седнал да сметне с елката какво става при различни сценарии, после лошо си изпати.

# 87
Chris78 - не е длъжен всеки да разбира от всичко Simple Smile На нас ни е бил нужен брокер, да.
Затова има различни професии, защото хората са добри в различни неща. Аз не се бия в гърдите, че разбирам от всичко - просто си наемам човек, който разбира. Simple Smile

Не е нужно да разбираш математика (много хора не разбрат), нужно е да знаеш, че има две опции и да искаш примерни оферти и за двете. То хора и от автомобили не разбират, ама знаят, че на газ е по-икономично отколкото на бензин и не им трябва да знаят защо.

# 88
  • София, Bulgaria
chris78, точно в твой стил изливаш фермани, които винаги са от рода: " От 10 кладенеца вода ще донесе" , за да си докаже гениалността. Извивам се, ако се засягаш, нооо...
Първо: кредитния консултант, т.е. професията Кредитен консултант е може би единствената, при която защитаваш интереса на този, който НЕ ти плаща!!! Елементарно е ... помисли! Кой ще ти прати нови клиенти, кой ще те препоръча отново.... Банката ли?! Не естествено, ще те препоръча клиентът, който НЕ ти плаща.
Нали не си мислиш, че Банката А, ще ми се обиди, защото съм направила кредита на клиента си в Банката Б... или ще ми плати по-малко? Да не говорим, че много често при особени сделки, работим за кредит паралелно с две Банки и на финала кредитополучателя избира едната. И двете Банки знаят това. Никой не се сърди! Доволен клиент води още 5 нови клиента! Елементарно!
Второ: опитай се да сравниш оферти от 3-4 Банки.... Успех!!! Първата банка включва 4 параметъра, другата включва 3 от параметрите първата плюс 2 два други, които първата не ги включва, но по принцип ги има....Да продължавам ли... или те загубих още на първото изречение.
Трето: Мит е,  че човек разполага с 10-15 Банки. Само в много идеални случаи  на имот и на кредитополучател всички Банки са ок за кредитиране и човек просто трябва да си избере най-добрата оферта, ако успее да познае коя е. В масовия случай броя на подходящите Банки за сделката се свеждат до една..две. Толкова са много условностите и факторите, че понякога въобще не става въпрос за най-добрата оферта, а за къде ще се случат реално нещата.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 11:48 от tomeva

# 89
Според тая днешна статия на Германците май хич не им е лесно?
"Германската строителна компания Project фалира
Бaзиpaнaтa в Hюpнбepг ĸoмпaния зa нeдвижими имoти Рrојесt, ĸoятo имa плaниpaни пpoeĸти зa няĸoлĸo милиapдa eвpo в цялa Гepмaния, e пoдaлa мoлбa зa нecъcтoятeлнocт.
Cтpoитeлнaтa ĸoмпaния нe e eдинcтвeнaтa зaтpyднeнa в Гepмaния.
Бъpзoтo пoĸaчвaнe нa лиxвeнитe пpoцeнти въpxy нeдвижимитe имoти, зaeднo c пo-виcoĸитe цeни нa cтpoитeлcтвoтo, дoвeдe дo пopeдицa oт нecъcтoятeлнocти в индycтpиятa пpeз пocлeднитe мeceци.
Ceĸтopът нa нeдвижимитe имoти в Гepмaния e в oĸaянo пoлoжeниe."

https://money.bg/business/germanskata-stroitelna-kompaniya-project-falira.html

Общи условия

Активация на акаунт