Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 083
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
Да де, големият въпрос за мен е защо лихвите в БГ са още толкова ниски. Като същевременно се чудят с каква таксичка още да ни натоварят.

# 376
По въпроса, дали не може докато спокойно си купуваш имот, друг да заведе дело за обявяване на предварителен договор за окончателен с предмет същия имот:
Да, може.
Затова е от особена важност исковата молба на другия да е вписана след твоята сделка. Задължително предвиждам някакъв буфер в отношенията с продавача по този повод, че поне финансово да се компенсира купувача за стреса и пропадането на плановете му.
Правя справки и в съдилищата, защото от депозирането на исковата молба до вписването може да мине месец и  повече. Преди можеше да се прави справка дори само по три имена, сега ограничиха до ЕГН, а в някои съдилища не можеш да правиш справки ако нямаш пълномощно.  Практиката е много различна.

Много ми е смешно като заразвяват брокерите удостоверения за тежести и си мислят, че "са хванали Господ за шлифера".
Никоя справка и всички проверки на всички документи ( не само за имота, а и за лицата) и евентуално заведени дела не може да даде 100 % сигурност, но до 97% да се докара - вече е отлично.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2023, 10:27 от Deborana

# 377
  • София, Bulgaria
Точно брокерите много добре знаят Удостоверението за тежести до коя дата са включени всички отбелязвания. Какво друго да развяват?
Не са смешни те, а системата. И нотариусът ли е смешен, като изповядва сделка, а не знае, дали продавачът вече не е изповядал сделка прифдруг нотариус наколко часа по-рано.
В интерес на истината такива умишлени злоупотреби с продажби СА рядко, но виж някоя възбрана вписана преди продажбата, като нищо може да излезе постфактум.  Нали, за това Банките плащат, след като се впише сделката и излезе новото удостоверение за тужести, от което се вижда,  че няма други тежести освен вписана ипотека.
Решението,  което виждам аз, парите да минават задължително през доверителни сметки, цялата сума! И капаро и окончателно плащане.  Ама, как да стане, нали трябва всичко да се "изсветли". Няма спестяване на данъци и ама защо да плащам ДДС.
Пак се връщаме в началото. Ако искаме истинска промяна от там се почва, ама не е изгодна за много хора и не визирам само строителния бранш.
Пак ще се намерят начини за скрити разпращания, но ще са по-ограничени, пък ако и ги направят криминални деяния и освен глоби има и затвор, хайде да видим, колко ще са сделките на данъчна оценка.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2023, 09:11 от tomeva

# 378
Защо да се пишат още и още текстове, за да се създават още и още поводи за формални нарушения?
И сега, който иска всичко да е на светло го прави. Четох вчера една статия, че ако двете страни били съгласни можело да се договори сумата по сделката да бъде преведена по доверителма сметка на нотариуса.
Т.е възможности за гарантиране на сделката и сега има. Какъвто и закон да се напише - измамниците ще му намерят тънкото място. Само, че те са достатъчно малко на фона на всички сделки, за да се товарим с още и още писани правила.
Как възбраната хем е вписана, хем излиза след сделката?

# 379
  • София, Bulgaria
Опитвала ли си да убедиш продавач за доверителна сметка?! А строител!?

За възбраната...много лесно! Може да е вписана сутринта преди нотариалното изповядване или предния ден.
Както казах имотния регистър е батак.
Вярваш ли, че веднъж Удостоверение за тежести излезе вписана възбрана. Когато я взехме от архива,  за да видим за какво става впрос, се оказа, че възбраната е за съвсем друг имот, в друг квартал и няма нищо общо.  Оставам на страна емоционалния шок, който преживяха продавачите, защото си стрес да разбереш, че върху имотът ти е вписана въбрана, но какво се случва с онзи...другия имот, който е трябвало да бъде въбранен...?!?!
А по погрешка заличена преди 7г. ипотека за 90К евро...
И тези примери не са "фризьорката ми каза"..., а малка част преживени  от първо лице.

# 380
Опитвала ли си да убедиш продавач за доверителна сметка?! А строител!?

Аз съм купувала от продавач, който настоя за превод на сумата по доверителна сметка на избрания от него нотариус за сделката.

За възбраната...много лесно! Може да е вписана сутринта преди нотариалното изповядване или предния ден.
Както казах имотния регистър е батак.
Вярваш ли, че веднъж Удостоверение за тежести излезе вписана възбрана. Когато я взехме от архива,  за да видим за какво става впрос, се оказа, че възбраната е за съвсем друг имот, в друг квартал и няма нищо общо.  Оставам на страна емоционалния шок, който преживяха продавачите, защото си стрес да разбереш, че върху имотът ти е вписана въбрана, но какво се случва с онзи...другия имот, който е трябвало да бъде въбранен...?!?!
А по погрешка заличена преди 7г. ипотека за 90К евро...
И тези примери не са "фризьорката ми каза"..., а малка част преживени  от първо лице.

# 381
  • София, Bulgaria
Lights_on,  тоз продавач е като бяла лястовица.
Имам списък с възражения им.
Когато КТБ фалира предния ден бяхме изповядали такава сделка, парите по сметка на нотариус в Креди Агрикол. Месеци минаха преди да си получи парите продавача.  Та, това е едно от любимите им възражения.

# 382
В Нотариален акт пише:

-Апартамент с площ 95м2,ведно с прилежащите части:
-изба 6м2,
-ведно с 1.523432% идеални части от общите части,
-ведно с 0.03% идеални части от правото на собственост.

Интересува ме квадратурата на която ще се продаде имота,95м2 ли е? Ако е така,чистата площ би трябвало да е 80-85 м2 ?

# 383
  • София, Bulgaria
95 кв.м е застроената площ.
Общите части са оказани само с процент, без да е уточнено, на колко кв.м се равняват.  Например: ..., равняващи се на 15 кв. м.

# 384
Обява във вестник от 1905 г.:

"Дава се под наем една мобилирана стая само за госпожици и госпожи. С осветление,отопление и прислуга. В едно почтено семейство. В дома се говори на френски,английски и италиански. В дома има разкошна градина и пиано на разположение." Yum

# 385
Обява във вестник от 1905 г.:

"Дава се под наем една мобилирана стая само за госпожици и госпожи. С осветление,отопление и прислуга. В едно почтено семейство. В дома се говори на френски,английски и италиански. В дома има разкошна градина и пиано на разположение." Yum
Скоро пак ще е така, при това изобилие от отдавани имоти и от съвети за развод в темите за семейните отношения Satisfied

# 386
  • Бургас
Аха, в някой кол-център с пиано като част от социалния пакет Simple Smile

# 387
Уикенда бях на сватба в Полша, просто съм потресен. Затворени комплекси с детски градини, фитнеси, такси по 200лв които включват всичко и цените на квадрат (във Варшава).. са колкото в убитата София. Офертите в сайтовете, както и в цяла Европа явно, са за СВЕТЛА площ, без тераси. Не РЗП, не общи части.. осъзнавам че тук сме полудели да даваме по 4000 евро за жилищен квадрат без никаква улична система дори. Лихвите навсякъде са колко трябва да са (7-10%), дори в Румъния. Никой не живее толкова зле и не плаща толкова на квадрат колкото нас. И след поредната ми среща с инвеститор, когото чакам 2-ри месец да се върне от морето, за да може да ми отговори на няколко въпроса преди някой да ми вземе последния апартамент под носа, се чудя.. какво по дяволите правим. Време е за криза.

# 388
Уикенда бях на сватба в Полша, просто съм потресен. Затворени комплекси с детски градини, фитнеси, такси по 200лв които включват всичко и цените на квадрат (във Варшава).. са колкото в убитата София. Офертите в сайтовете, както и в цяла Европа явно, са за СВЕТЛА площ, без тераси. Не РЗП, не общи части.. осъзнавам че тук сме полудели да даваме по 4000 евро за жилищен квадрат без никаква улична система дори. Лихвите навсякъде са колко трябва да са (7-10%), дори в Румъния. Никой не живее толкова зле и не плаща толкова на квадрат колкото нас. И след поредната ми среща с инвеститор, когото чакам 2-ри месец да се върне от морето, за да може да ми отговори на няколко въпроса преди някой да ми вземе последния апартамент под носа, се чудя.. какво по дяволите правим. Време е за криза.
Ами не е ли време да се преместите във Варшава?
Колко % от населението на нашата нещастна територия има вашите грижи? Дали при "необходимата" криза ще има какво да яде? Или и малкото останали ще се изнесат. Е тогава мечтаните комплекси може и да останат за безвъзмездно ползване.

# 389

???

Kak да се разбира това и какво очакваш от тази криза, да ти стане по-добре ли?
И да напомня, че криза имаше и още не сме се измъкнали от нея.

Общи условия

Активация на акаунт