Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 098
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
  • София, Bulgaria

Продаваме един апартамент 3-ст в Младост 2, собствениците са живели с децата си 12 г. в него, купиха си по- голям и продават този. Та, този апартамент струва 198 000 евро - 94кв./82кв. , обзаведен.

Панелен ли е?

Не, не е панелен. Тухла, че може и паркомясто да се купи по желание.

# 421

Не, не е панелен. Тухла, че може и паркомясто да се купи по желание.

А, така е по - нормално Simple Smile. Че тая сума за каквато и да е панелка, където и да е, нещо не ми се връзваше.

# 422
  • София
Да,цената  направо е добра за района и то тухла Relaxed Но има и толкова панели за тези цени....Ако някой върже все пак.Ето, хората не са на зор може би,също така и самите брокери раздуват нещата понякога. Мисля,че все още има надежда в повечето от тях да се възстанови голямото купуване, което бе предходните 2 години .

# 423
Да,цената  направо е добра за района и то тухла Relaxed Но има и толкова панели за тези цени....Ако някой върже все пак. Ето, хората не са на зор може би, също така и самите брокери раздуват нещата понякога. Мисля, че все още има надежда в повечето от тях да се възстанови голямото купуване, което бе предходните 2 години .

Абе аз и за панели знам с тая цена, но съм прекалено предубеден към панелите - всичките. Като да си купиш фабрика на 9.IX.1944г. Един приятел продаде тристаен панелен за ремонт, но мисля, че Младост 4 беше, за подобна цена - лудост.

# 424
  • София
Seiko7075, еми явно хората си купуват и на тези цени Simple Smile
dariVale, без да се заяждам и да имам лошо отношение, ти/вие от колко годишни изплащате ипотека с помощ(някакви налични средства) или без? И аз имам млади приятелски семейства, които взеха навреме кредити, но всичките до един с финасова помощ, я от продаден имот, я от родители и съответно на заплатите им тогава вноските бяха повече от поносими, за днес да не говорим. Други теглиха на доста по-късни години, именно защото докато порастнеш кариерно и съответно доходите станат други мина време. И да, има и хора, като нас, които нямат наследства и са минали години докато дойде някаква стабилност и решимост за кредит, също и някакъв събран капитал. В нашия случай и покупка на малко жилище. Понякога и обстоятелствата се променят и водят до обрати. Факт е, че и ние изпуснахме някакви моменти и бяхме нерешителни, и така.

# 425
Аз ще кажа за себе си. Ние изтеглихме в ранните си 20г., но уцелихме ниските цени на имотите - тристаен, 60 хил. евро с гараж през 2015 г. Въпреки това за нас и тогава бяха много пари, например спрямо заплатата ми сега би ми било по-евтино да изтегля за 300 хил. евро., отколкото тогава тези 60. Изтеглихме го без капка самоучастие, с хиляда "врътки" с банката. Погасихме си го предсрочно, защото вече можехме да си го позволим, ние лично държахме да се оправяме сами и не сме приемали финансова помощ, но е факт, че рискувахме, когато цените бяха ниски. В момента би ме било шубе да рискувам с такива големи суми и не съм сигурна дали щях да купя, в случай че нямахме наше. Ние по принцип се оглеждаме и бих купила, но с опцията да пуснем този под наем и да погасяваме с наема.

# 426
Аз ще кажа за себе си. Ние изтеглихме в ранните си 20г., но уцелихме ниските цени на имотите - тристаен, 60 хил. евро с гараж през 2015 г. Въпреки това за нас и тогава бяха много пари, например спрямо заплатата ми сега би ми било по-евтино да изтегля за 300 хил. евро., отколкото тогава тези 60. Изтеглихме го без капка самоучастие, с хиляда "врътки" с банката. Погасихме си го предсрочно, защото вече можехме да си го позволим, ние лично държахме да се оправяме сами и не сме приемали финансова помощ, но е факт, че рискувахме, когато цените бяха ниски. В момента би ме било шубе да рискувам с такива големи суми и не съм сигурна дали щях да купя, в случай че нямахме наше. Ние по принцип се оглеждаме и бих купила, но с опцията да пуснем този под наем и да погасяваме с наема.

Ambrosia вие сте в подобна ситуация на нашата. И ние се колебахме, колебахме, но в крайна сметка ще купуваме, просто не се издържаме взаимно в тристайния с деца, тясно ни е, ще издържим де, няма къде да ходим, но решението за друг е взето. За сегашния сме на кантар какво да правим. Не знам в кой град сте, за София според мен наем на 3-стаен няма как да погасява вноска на 4-стаен изцяло, но пак би било помощ. Другия вариант е продажба...умуваме го, не сме го измислили още.

# 427
dariVale, без да се заяждам и да имам лошо отношение, ти/вие от колко годишни изплащате ипотека с помощ(някакви налични средства) или без? И аз имам млади приятелски семейства, които взеха навреме кредити, но всичките до един с финасова помощ, я от продаден имот, я от родители и съответно на заплатите им тогава вноските бяха повече от поносими, за днес да не говорим. Други теглиха на доста по-късни години, именно защото докато порастнеш кариерно и съответно доходите станат други мина време. И да, има и хора, като нас, които нямат наследства и са минали години докато дойде някаква стабилност и решимост за кредит, също и някакъв събран капитал. В нашия случай и покупка на малко жилище. Понякога и обстоятелствата се променят и водят до обрати. Факт е, че и ние изпуснахме някакви моменти и бяхме нерешителни, и така.
Винаги човек е нерешителен, когато разчита само на собствени средства- мисли, пресмята, ама панел, ама много старо строителство, ами, ако някой се разболее и нямаме нито лев и т.н.
Имот, за който се колебае хме през 2021, на цена 100к лева, подобен сега е на 104к ЕВРО. А спестяванията ни с 15% повече, заплатите с около 20% по- високи.

# 428
В София сме. Нашият тристаен е в затворен комплекс и същите стартират поне от 1200 лв.+, а гаражите вървят по 200, 250 лв. Аз съм гледала ориентировъчно, но мен по-скоро ме притеснява влизането в еврозоната и да не би банките в един момент да решат да използват Юрибор за надбавка, което автоматично води до лихва +4% отгоре, съответно вноска + близо 1000 лв. над отпуснатата първоначално. Хем ми се иска да действаме докато сме млади, хем ме тресе шубето какво би станало, ако се случи нещо лошо с някого от нас. Защото ок, имам сигурна работа, професия, пари се изкарват, но такива хипотетични ситуации ме връщат в 1 клас Simple Smile

# 429
И нас ни тресе шубето от време на време. Хубаво е, че се редуваме - като изпадна аз в паника, мъжа ми е в спокоен период. После се обръщаме, но винаги има един в спокойната зона да приземи другия. Иначе за 3-стаен, да толкова вървят нармите, но за 4-стаен вноската ще ви е с 1000 отгоре поне, т.е. наема няма как да компенсира, но ще помогне. И ние така го мислим уж.

# 430
Няма да влезем в еврозоната в близките 30 години 😀... никой мафи@т,опс...политик... няма интерес от това. Пък, ако случайно влезем значи сме си оправили държавата най - после... ех, мечти.

# 431
  • Sofia
Ако не ме лъже паметта, банките вече дават кредитите със застраховки, които покриват трудови злополуки, здравословни проблеми, загуба на работа и т.н. Т.е в такъв случай застраховката покрива вноската.

# 432
По принцип е така, но в периода 2013-2017 съм работила с клиенти, част от времето с ипотечно кредитиране и съм ставала свидетел на не малко случаи на отказ, има и много хлъзгави условия. Не бих разчитала на това, честно казано, въпреки че бях сключила такава застраховка към нашата ипотека.

# 433
Не се обиждам, защото мнението ви е подкрепено с вашите аргументи, а те за вашия си случай са най-важни. Мисълта ми обаче е, че когато човек е млад и здрав пътища има много, време има много и е страшна само първата крачка. След 50 годишна възраст силите намаляват, риска да останеш без работа и да не си намериш бързо друга - много по-голям, прозореца, в който да изплуваш е супер съкратен.
Скрит текст:
Аз самата не съм особено показателен пример, защото от 25 годишна до ден днешен сме все с кредити, от всякакъв вид. Но повечето са били за развиване на бизнес. И да - също като вас сме започнали на гола поляна. Без наследени или подарени средства/имоти. Но бачкахме като луди на няколко места. Другото ми отличително качество е, че съм безстрашен реалист и така от млада. Щом сме здрави никога не съм си и помисляла, че ще настъпи момент, в който да нямаме изход от каквато и ситуация да ни се случи. И живота го потвърди. В същото време съм свидетел на подобна на вашата ситуация - цял живот на квартира и към 50така се наложи да се ползва младото поколение за поръчител за ипотечен кредит на старото, за да се устрои вече в собствен апартамент.

# 434
В България нямаме статистика, затова седим и спекулираме кой откъде има пари. Всички инвестират масово в имоти, но някой трябва да ги купува със средства от други дейности (иначе би било пирамида, ако единствените пари които се въртят са от имоти). Остават хора с свръх-доходоносен бизнес и ОПГ-мултаци. Първите купуват без да се замислят, познавам хора за които 500хил евро ипотека не е проблем. Вторите най-често са инвеститори и купуват под пазарната цена.

В това няма лошо, освен факта че няма никакъв контрол на качеството и никакъв реверанс на цената. В момента преговарям с инвеститор за имот за 300к евро на зелено и го чакам 2 месеца да се върне от морето да ми вземе парите. През това време си наема някакви деца да му въртят бизнеса и всеки ден научавам по някаква нова мизерия за строежа. Цените са се вдигнали с 400 евро квадрат от началото на строежа, но за това време инвеститорът вече е намерил начин да спести стотици хиляди от евтина дограма и гаражни врати - все неща които са слабо описани в предварителния договор.

И именно от това се оплаквам, не може при такова ниво на риск и толкова умишлено занижено качество да се искат такива суми. И примерът ми касае и други инвеститори с които съм се разправял. И това са "сериозните" инвеститори, дето работят за Шиши и компания. Дребните предприемачи няма да ги коментирам, те за акт 16 трябва да чакат избори.
Вторичния пазар няма да го коментирам, панелките са смърт, ЕПК-тата са пълни с хлебарки, а голяма част от новото строителство преди 2010та имат купища неуредици.

Общи условия

Активация на акаунт