Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 061
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
В моя блок - 13 години така си стояха два апартамента. Сега се населиха.
Томева, приеми че не говоря само за панелки, те са ми трън в очите по принцип. Давам само пример, вие си правете изводи: сграда - топ център. Собствениците са наброили милиони и си мислят - My Precious, предвидили са някакви грандиозни ремонти, ще я вкарват в 21 век, с нови разпределения, мокри помещения. Но вече втори конструктор отказва да се занимава с тая сграда, защото смята че е опасна (много стара тухла)

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 09:17 от Seiko7075

# 511
Тук съм много съгласна с Томева - панелка за инвестиция и аз не съм чула някой да взима, по-скоро е за собствено ползване и дотам са стигнали средствата, няма лошо. И също съм съгласна, че в крайна сметка една голяма част купуват апартамент (по принцип, не говоря за панел само) също за собствени нужди и живеене в него. Има разбира се и за инвестиция, но не мисля, че надделява процента, пък кой знае, може да се изненадам. В съседната сграда срещу нас има два необитаеми апартамента на шпакловка и замаска, вижда се по прозорците. Необитаеми са от 10 г., какво и как са мислили собствениците, нямам идея, понякога и на мен ми е любопитно и се питам, но няма как да разбера, пък не ми е и толкова важно.

# 512
Няма как да се загуби от така наречените "трофейни" имоти
Еми то сигурно и Роналдо така си е викал като си е купил имот за $18 милиона в центъра на Ню Йорк, но 2022 г. го продаде за $7 милиона:
https://www.marketwatch.com/story/why-did-cristiano-ronaldo-sell … -loss-11645029149
Може да кажете - имал бол пари, дал, от един пример не може да се вадят заключения. Но такива примери има много, и то не само със звезди и трофейни имоти.
Повечето са на други места по света, но както се казва - когато чуеш мечката да играе в комшиите, чакай я скоро да дойде и у вас.

# 513
Всъщност, който и да е имот, остарява. Не го приемайте като нещо вечно. Остарява физически, но остарява и морално. Знаете как е в много старите сгради, дори не са предвиждани и мокри помещения, тоалетни. Ходели са на градска баня. Е трудно се вкарва после с новите изисквания. Сега е модерно подземни  гаражи, или задължително за всеки апартамент - гараж или паркомясто. В сграда на 50 години трудно ще направиш подземен гараж, или обособиш около нея гаражи. После въобще може да няма собствени коли, но пък ще има нещо друго, а сега закупено дори ново строителство, как ще го продаваш с тогавашните амортизирани инсталации и неактуални изисквания. Сега смениха Наредбата за достъпна среда миналата година - общите коридори в многофамилните сгради да са минимум 150 см широки, вратите на всички помещения минимум 80 см и терасите с дълбочина минимум 150 см., да няма прагове по - високи от 2 см. Асансьора да е от кота 0 - терен и да те доставя на нивото на жилището, без стъпала.  Та... като видиш как е в новото проектирано преди и след 2022 год. ако си паралия, ще купиш ли нещо преди 2022 год. с малки тераски, тесни коридори и врати ?

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 10:30 от Seiko7075

# 514
Няма как да се загуби от така наречените "трофейни" имоти
Еми то сигурно и Роналдо така си е викал като си е купил имот за $18 милиона в центъра на Ню Йорк, но 2022 г. го продаде за $7 милиона:
https://www.marketwatch.com/story/why-did-cristiano-ronaldo-sell … -loss-11645029149
Може да кажете - имал бол пари, дал, от един пример не може да се вадят заключения. Но такива примери има много, и то не само със звезди и трофейни имоти.
Повечето са на други места по света, но както се казва - когато чуеш мечката да играе в комшиите, чакай я скоро да дойде и у вас.

Нямам намерение да водя спор само ще кажа, че не познавам пазара в който е оперирал Роналдо или какво е купил. В София, до тук не съм чула някой да е загубил от покупката на такъв имот. При трофейните имоти лошото е ,че са малко ,скъпи и желани са и много рядко излизат на пазара. Такива имоти обикновено не се появяват по сайтовете ,а се купуват от богати хора с директни продажби.

# 515
А много ме вълнува общия коридор на сградата колко см е,вълнува ме да е чист и поддържан и дотам. Терасата в моя апартамент ме вълнува повече, но не повече от стаите. Grinning

# 516
Редовно чувам репликата "Кеф цена няма", и аз не я разбирам много, но ето... хората така обясняват скъпите си прищевки.

Знам за хора с предпочитание към панелките. И защо не. Добре, че сме с различни вкусове. Simple Smile

Ако парите стигаха на всеки, нямаше да се чуди как да купи собствен за живеене, че да събира и за ремонт, които съвсем не са евтини също. Предполагам затова повечето нови или купени с ипотека, стоят и чакат своят ред да дойдат пари и за обзавеждане.

И за празните апартаменти - много млади семейства решават да се изнесат временно от България, да видят как ще е навън и тогава да го мислят. И аз не бих си продала апартамента с качването ми на самолета, то е ясно. Отделно, някои след време решават, че искат да си поживяват в Бг, чакащият имот си е добре дошъл, пък си е и първото "вкъщи", няма да търсиш всеки път къде да отседнеш, да мъкнеш много багаж и т.н.

И според мен имотът е по-практичен откъм влагане на средтсва. Да, никога не знаеш колко ще му е стойността занапред, но пък може да си го ползваш, докато не решиш, че искаш нещо друго. Със злато едва ли би се накичил Grinning

И не всеки уцелва перфектния момент за купуване, да е евтино, лихвите да са ниски и т.н. Или е много млад, или сега има къде да живее, или не му трябва нещо собствено, по-голямо.... или няма още семейство. Но... дойде ли той (моментът Simple Smile ), все се намира някакъв начин.

# 517
И не всеки уцелва перфектния момент за купуване, да е евтино, лихвите да са ниски и т.н.
То няма как хем да е евтино, хем лихвите да са ниски. Те са обратно пропорционални.
Когато лихвите паднат, повече хора могат да си позволят висока цена срещу ниска месечна вноска,  съответно търсенето се вдига и цените се качват.
Тази пряка зависимост хората интуитивно я виждат. Интересно ми е защо не виждат обратната зависимост, тоест какво ще стане с цените, когато лихвите се качат?

# 518
Всъщност, който и да е имот, остарява. Не го приемайте като нещо вечно. Остарява физически, но остарява и морално. Знаете как е в много старите сгради, дори не са предвиждани и мокри помещения, тоалетни. Ходели са на градска баня. Е трудно се вкарва после с новите изисквания. Сега е модерно подземни  гаражи, или задължително за всеки апартамент - гараж или паркомясто. В сграда на 50 години трудно ще направиш подземен гараж, или обособиш около нея гаражи. После въобще може да няма собствени коли, но пък ще има нещо друго, а сега закупено дори ново строителство, как ще го продаваш с тогавашните амортизирани инсталации и неактуални изисквания. Сега смениха Наредбата за достъпна среда миналата година - общите коридори в многофамилните сгради да са минимум 150 см широки, вратите на всички помещения минимум 80 см и терасите с дълбочина минимум 150 см., да няма прагове по - високи от 2 см. Асансьора да е от кота 0 - терен и да те доставя на нивото на жилището, без стъпала.  Та... като видиш как е в новото проектирано преди и след 2022 год. ако си паралия, ще купиш ли нещо преди 2022 год. с малки тераски, тесни коридори и врати ?

Определо да. Най-скъпите места в София са със стари сгради, с широки помещения. Малкото нови са строени с идеята да наблъскат повече хора на по-малко място - много малки стаи, ниски тавани, тавански апартаменчета, продавани като луксозни. Отделно сега има по-добри изисквания, но до колко са качествени материалите. Всички гледат да пестят колкото може повече.

# 519
И не всеки уцелва перфектния момент за купуване, да е евтино, лихвите да са ниски и т.н.
То няма как хем да е евтино, хем лихвите да са ниски. Те са обратно пропорционални.
Когато лихвите паднат, повече хора могат да си позволят висока цена срещу ниска месечна вноска,  съответно търсенето се вдига и цените се качват.
Тази пряка зависимост хората интуитивно я виждат. Интересно ми е защо не виждат обратната зависимост, тоест какво ще стане с цените, когато лихвите се качат?

Аз имам перфектния отговор - защото българина гледа да не се МИНЕ и не настине. Та кога печели, опашката му е разперена до небесата и се пъчи, ама когато е загубил се свива и го е страх и си завира главата в пясъка

# 520
Еми то сигурно и Роналдо така си е викал като си е купил имот за $18 милиона в центъра на Ню Йорк, но 2022 г. го продаде за $7 милиона
Ми Ню Йорк е само СС, никой не го иска, eто 40-годишен му е апартамент и няма купувачи¯\_(ツ)_/¯

# 521
Когато лихвите паднат, повече хора могат да си позволят висока цена срещу ниска месечна вноска,  съответно търсенето се вдига и цените се качват.

Има, има. Ние уцелихме точно такъв период през 2015 г. 5% лихва, която след няколко месеца спадна до 4, после на 3 и под 3% и ниски цени на имотите. Лихвите се предоговарят, няма проблем, стига нивото им в банковата система да е ниско. Буквално няколко месеца по-късно цените на имотите започнаха да скачат.
За старите сгради - мен силно ме влекат. Много харесвам и вестибюлите в повечето, вчера се разходих по ул. Шишман и се влюбих в няколко реновирани сгради. За съжаление и аз не бих могла да го мисля, никога не би стигнал до мен такъв имот. Grinning

# 522
В гр.Черноморец намиращ се на 25км. от Бургас,се продава обикновен едностаен апартамент на цена €80 000! Тази цена с времето ще падне и ще се получи като с апартамента на Роналдо...

# 523
В гр.Черноморец намиращ се на 25км. от Бургас,се продава обикновен едностаен апартамент на цена €80 000! Тази цена с времето ще падне и ще се получи като с апартамента на Роналдо...

Понеже от години живея лятото в Созопол, последните години ми прави впечатление, че много 50-тина годишни българи живеещи в чужбина си купуват къщи и апартаменти тук което ме караше да се замисля защо. Тази година се заговорих с едни такива новодомци и разбрах. Пенсиите които ще започнат да получават се облагат с данък, но има държави / България е една от тях / в която ако живееш 6 месеца в годината и не ти облагат с данък пенсията. Хората се подготвят за времето в което ще се пенсионират. Разбира се впечатлението ми е ,че купуват по-големи имоти ,а не едностайни апартаменти ,но може да има и такива. Същото се отнася и за чужденци от ЗЕ.

# 524
Напротив, Роналдо може да си го купи и да дойде да почива на черноморието, калканът вече е с цени само като за футболисти.

Общи условия

Активация на акаунт