Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 019
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
@ЧС - какво съм спорил? Ако купиш имот за 200к и после видиш на пазара, че има такива за 150к, ти казваше - ама тя тая загуба 50к не е реална, защото ако изчакаш още няколко години, може пак да стане 200к, а може да стане и 300к, така че нямаш загуба. С което не съм съгласен.
Ако си купил за 200к и в момента има реални сделки за подобни за 250к, тогава имаш печалба 50к (нереализирана).
Но да си криеш главата в пясъка и да викаш "аз не съм на зор, няма да продавам и затова загуба нямам" не е умно.

Та какво не му е умното? Миналата година бях много назад с акциите, но не съм продавала. Тази година нещата се оправиха и съм пак на плюс. Според теб как са ми инвестициите - на загуба или на печалба?

# 556
Джия,
Къде има данък върху пенсиите ?
В швейцария със сигурност не е.
Това противоречи въобще на дефиницията и на идеята за пенсии, но ми е мнго нтересно да споделиш.

# 557
Джия,
Това противоречи въобще на дефиницията и на идеята за пенсии, но ми е мнго нтересно да споделиш.

Не е противоречие и има логика, защото пенсионните вноски не са били обложени и затова сега, когато се получава пенсията де факто има отложено облагане. Доколкото си спомням и у нас имаше разни продукти, където ако внасяш преди облагане (застраховки май бяха) после ти се облага, но ако внесеш обложени пари, след това не се облага. Това е логиката - да няма двойно облагане, но да няма и избегнато облагане.

# 558
@ЧС - ами много просто: към миналата година са били на загуба, към момента са на печалба, а към бъдещето - никой не знае.
Не знам кой брокер ползваш, аз имам сметки в два, и на двата най-горе ми излиза Unrealized P&L, Realized P&L. Общо за акаунта. Ясно защо ги показват и двете - и двете са важни. И напълно реални.
А на самите позиции на всяка се показва на главната страница само дневния P&L, който е точно нереализирания - движението за деня.
Ето ти даже скрийншот, изтривам си личните данни, както и позициите, освен първите 2-3 за да видиш какво се показва. За днес (досега) имам нереализирана загуба - на червено съм, и реализирана - нула, вижда се зелената нула. Което не значи, че червеното число, което съм го изтрил, не е реално за мен. Загубил съм вече тези пари. Ако пазарът се качи - може да си ги върна. Но няма никаква гаранция, колкото и години да чакам.
Но какво да ти обяснявам, като при твоя брокер съм сигурен, че е същото.

Единствената разлика е, че данъци ти искат само за реализираните, а за нереализираните - не. Но печалбата и загубата от тях си е реална и за двете. Особено на борсата, където всичко е ликвидно и можеш веднага с един клик да го обърнеш в кеш. Имотите не са толкова ликвидни, но принципът е същия (освен дето никога не знаеш точната пазарна цена, докато не намериш купувач). С финансовите инструменти поне имаш винаги точна цена.

Последна редакция: ср, 13 сеп 2023, 14:30 от chris78

# 559
Черна станция,

За пенсия говоря, а не за суми, които се получават от застрахователни продукти.

# 560
Няма смисъл от тези картинки. Едното е условна загуба - какво бих загубила ако продам тогава. Но тази условна загуба не е реализирана и си е останала условна, тоест не е станала реална и не съм обедняла. А че е хубаво да се следи как се движат нещата и дали в момента си на условна загуба или условна печалба и колко спор няма - нали на база на тези данни се вземат решения за кеширане, преструктуриране на портфейл или нови инвестиции. Но това е временен статус, точно както на път за Гърция като си погледнеш километража на магистралата и видиш, че караш със 140, а по-късно в задръстването видиш 40, никое от тях не са реалната средна скорост, която определя времето до морето.  

Черна станция,

За пенсия говоря, а не за суми, които се получават от застрахователни продукти.

Аз също, не знам защо се хвана за една дума в края на поста ми???
Пенсионните вноски не се облагат и затова после пенсията съвсем логично може да е облагаема. Че у нас не е ОК, ама не значи, че има икономическа логика.

https://taxation-customs.ec.europa.eu/pension-taxation_en

# 561
Черна станция: Защото една дума променя изцяло предмета на разговора.
Говори се за едно, а  се дават примери със съвсем друго, което няма нищо общо.

Томева, винаги опитно и  зряло преценяваш ситуациите:
"Прав си Seiko7075,  ама аз никога не съм имала клиент, който купува за инвестиция панел, което не значи, че няма, ама все един е щял и на мен да ми се падне за толкова години. "
Видяла съм как се купуват две панелни гарсониери срещу ВУЗ в София и са под наем без прекъсване. Това е пример за добра инвестиция, която носи постоянни немалки ( за вложението ) приходи, което е изключението, което потвърждава правилото, което коментирате.

"Други пък не искат да се занимават с наематели, преценяват, че комфорта им е по-важен. Много са нещата, не можем да обощаваме. Един с един няма еднаква мотивация да заключи апартамента и да стои празен.
В нашия блок на 3г. обезщетения собственик има 6 бр. 3-ст. апартамента. Завърши ги, обзаведи ги и така си стоят. Така е решил семейния съвет на този етап. Имат планове за след 3 до 5г. Явно доход от 8000лева минимум на месец не им е важен." -
- Да обслужваш отдаването на 6 апартамента си е сериозна време- и енергоемка работа и то без фиксирано работно време, та може да са си преценили силите хората и да са решили, че не могат да се справят. Като сложиш и задължителните ремонти след това, има си основание едно такова решение ако не са им нужни спешно пари.

Последна редакция: ср, 13 сеп 2023, 15:30 от Deborana

# 562
Защото една дума променя изцяло предмета на разговора.

Говори се за едно, а  се дават примери със съвсем друго, което няма нищо общо.

Нищо не променя, това беше само допълнителен пример, защото принципът е същият - отложено облагане. И беше допълнителна информация къде У НАС  се наблюдава този принцип.

# 563
Няма смисъл от тези картинки. Едното е условна загуба - какво бих загубила ако продам тогава. Но тази условна загуба не е реализирана и си е останала условна, тоест не е станала реална и не съм обедняла.
Какво й е условното? Купил си нещо за 200, а в момента същото върви по 100. Как да не си обедняла?
Ти го чакай пак да стане 200... То и 300 може да стане, но може да стане и 50. Важното е, че в момента струва 100.
Отказвам се да споря с тебе.

# 564
Колко струва зърното, което си посял в земята? То може да порасне, или да бъде унищожено. И каква ще е печалбата от цялата работа се гледа накрая. Неслучайно хората казват, че "краят увенчава делото", "пилците се броят наесен", "всичко е добре, щом свършва добре" и прочее. Просто реалният резултат се вижда накрая, а преди това има ме само индикации. Това и ловците и рибарите го знаят - чакаш и си на нулата докато не дочакаш момента.

# 565
Само ще ти кажа (макар че сигурно знаеш), че за брокера ти няма значение дали смяташ загубата си за "условна" - за него тя е реална и ако стане твърде голяма, веднага ще получиш марджин кол.
При кредитирането (вкл. жилищното) е същото - кредиторът следи и ако текущата пазарна стойност на обезпечението падне под даден % от кредита, има право да го обяви за незабавно изискуем и да ти ликвидира обезпечението, за да си защити интереса. А ти си чакай после няколко години то да се качи.
При лова и земеделието не знам какви са стандартите, признавам си.

# 566
При кредитите е така, вярно е, но те са на друг принцип. А брокерът какво да ми казва, като и аз си знам? Но от там насетне си е моя работа, нали? Той не е банка кредитор и няма да има никакъв ефект.

# 567
Колко струва зърното, което си посял в земята? То може да порасне, или да бъде унищожено. И каква ще е печалбата от цялата работа се гледа накрая.
Ами зависи от покупателната способност на сумата в началото и в края на периода.

# 568
Джия,

Изобщо не съм спорила с хората, те ми казаха така ,аз го приех за истина. Семейството бяха много културни и интелигентни хора и споделиха това. Нито съм ги питала тези пенсии какви са ,нито пък ме е интересувало. Заговорихме се и попитах защото виждам много новодомци тук работещи в ЗЕ. Попитах и защо не си купят имот в голям град или в София, казаха ми ,че си имат имот в София, но предпочитат лятото да са на морето. Имали си имот и в Швейцария. Толкова. Не са ми приятели или близки за да задълбая какви са им пенсиите и защо ще имат данък. Не споря !

# 569
И на мен ми стана интересно за данъка върху пенсиите в Швейцария и погледнах в нета. Спорен този линк (https://www.ch.ch/en/retirement/retirement-income/#taxes-and-retirement-pensions) пенсията се състои от 3 стълба, трябва да декларираш дохода си от пенсия, защото се облагат с данък.
Извадка:
You must declare all your monthly pensions (OASI 1st pillar pension, occupational 2nd pillar pension and 3rd pillar savings) to the tax authorities. These pensions are taxed as income.
Lump sum payouts from the 2nd and 3rd pillars are taxed at a special rate.

Общи условия

Активация на акаунт