Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 218
  • 848
  •   1
Отговори
# 315
В такъв случай обикновено се налага да се откажеш от някой от критериите - ти си решаваш от кой. Дали няма да е зелен кварталът, дали няма да е с удобен градски транспорт, дали няма да е ново строителство с (по-)ново обзавеждане. Зависи от приоритетите на конкретния наемател.

# 316
Виждам че има на цени около 500 лева аз

https://www.imoti.net/bg/obiavi/r/dava-pod-naem/sofia/ednostaen

# 317
Ще предпочетат да купят наемателите в случай, че продажбените цени не са високи. Но при тези цени забелязвам, че хората избират да живеят под наем пред това да купуват.

# 318
Независимо от цените на недвижимите имоти, основната група наематели - млади, студенти, току-що започнали работа или още търсещи си постоянна работа и т.н., нямат събрани пари за самоучастие. И възможността за ипотечен кредит също е под въпрос - при непостоянна работа, честа смяна на работното място, току-що назначени...
С кредит не става да си биеш камшика и да напуснеш работа, защото нещо не те кефи. И също така не става парите за месечната вноска да отидат за моренце, екскурзия, някоя супер нова джаджа. С банката не е като с наемодателите - ама шефът ми бави заплатата, ама бях на море и похарчих парите-другия месец ще платя...

# 319
  • Бургас
Рязко се замислих дали да не вдигна наема на моя едностаен, който в момента е 450. Няма тераса, но пък е в нова сграда с хубави общи части.

# 320
То ако всички празни апартаменти, купени за инвестиция, ги пуснат под наем, ще паднат нивата на наемите, защото няма кой да наеме изведнъж толкова жилища. Те са десетки хиляди.
Но много от тях дори не са завършени - седят си на Ш/З, то се вижда през прозореца като минаваш покрай много нови блокове в Ливадите. Ни пердета, ни щори, вътре гледаш на гола стена. Как да ги дадат под наем.

# 321
Защо не отчитаме вече отдадени апартаменти. Със сигурност има много, които не са актуализирали цени от години. Тива че в момента няма налични на пазара, не значи че няма отдадени на такива цени и то не малко. Другата логика е че в момента се готвят много инвеститори да излязат на пазара на наеми. Неминуемо търсене и предлагане ще е в дисбаланс. Защо се отчита само и единствено цената на инвестиция? Никъде не пише, че инвестицията 100% трябвя да е успешна и печеливша. Хората често правят много неуспешни инвестиции.

# 322
И като им изтекат договорите (едногодишни обикновено) на тези жилища с ниските наеми какво ще стане - наемодателите ще продължат да отдават на нисък наем или ще актуализират спрямо пазарните нива?

Няма означава, че в момента не се предлагат под наем около 500 лв., а не че няма вече отдадени на такъв наем.

Моето впечатление е, че тази година наемите рязко се вдигнаха. При продажбите ръстът беше постоянен за сравнително дълъг период от време. При наемите имаше дълго време застой (и леко намаление по време на Ковида), и сега вече решиха да наваксат рязко.

# 323
  • Варна
И като им изтекат договорите (едногодишни обикновено) на тези жилища с ниските наеми какво ще стане - наемодателите ще продължат да отдават на нисък наем или ще актуализират спрямо пазарните нива?
…..
Анкетата в темата отговаря на точно този въпрос.

# 324
  • София
Привет,
Съпругата ми иска да ползва къща на родителите като я отдава краткосрочно - Booking, Airbnb и т.н.

За да поготви всички документи, регистрации и т.н. и трябва договор за наем. Знаете ли дали това може да е договор за заем за послужване на недвижим имот, т.е. да и бъде предоставен безвъзмездно и по-точно дали нашите бюрократи няма да измислят някоя глупост? Wine Glass

# 325
  • Бургас
За пред кого е този договор? За пред платформите, защото не е собственик ли?
С обикновено пълномощно, че има право да се разпорежда с имота и да го отдава чрез платформите не става ли?

# 326
Вероятно повечето обяви за около 500 лв. са фалшиви.  Агенциите си набират клиенти и когато им се обадиш за някоя по-изгодна обява, се оказва, че току-що някой е наел този апартамент.  И ти предлагат други квартири,  но с по-висок наем, по-лоша локация и т.н.

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 09:22 от bgladybg

# 327
Този път съм съгласна с Гого, плащам 500лв наем от около 3 години, доста приличен в един от изброените квартали и други такива случаи знам. Преди мен пак е бил отдаван на тази цена. Не са купувани скоро и с кредит, хората  са доволни и не им се занимава с актуализации и дано така си остане.

# 328
  • София
Това е изключение, не правило.
Доста приличен за 500 лева 🙃

^^^ За зеления квартал с транспорт, виж Западен парк. Най-близко ми се струва до критериите ти.

# 329
  • София
Ковид натисна цените на наемите надолу, защото хората започнаха да работят масово дистанционно и не беше толкова важно да са близо до работата си (или загубиха работата си и се прибраха в родните места), съответно никой наемодател не бързаше да вдига наемите за да не загуби текущите си наематели.
Абсолютно по обратният начин се отрази Ковид на цените на новите жилища - те продължиха да растат, защото цели семейства останаха вкъщи, и нещо което става за спане за семейството не беше достатъчно за работещи дистанционно родители от вкъщи + дете/ца на онлайн уроци - съответно се търсеха по-големи жилища, и цените растяха.
Тази година - а по мои наблюдения от есента на 2022 още - определено има раздвижване в цените на наемите в посока нагоре, изпреварващо / наваксващо ръста на цените на имотите за същият период.

Общи условия

Активация на акаунт