Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 181
  • 848
  •   1
Отговори
# 495
Mei Mei не можеш да даваш на хората боклуци за ползване. Взимаш наем и депозит. Ако нещо е нормално похабено го подменяш ти (чела съм, че се заделят около 5 % от наема на месец за да си направиш депозит за себе си за подобни реновирания) , ако е насила повредено го подменяш от депозита . Но да очакваш някой да е във възторг от лекета и пр. ми се струва странно. Не се заяждам с това , надявам се да съм полезна. Ако те интересува точния процент , който препоръчват , мога даже да се поразтърся къде го четох.
А меките умения да се правят меки забележки и поучения ... въпреки че по принцип това не би трябвало да спада към меките умения ... направо ме разби . Т.е. някой да прави забележки за нещо, което сам прави и това в едно и също мнение . Супер.

# 496
  • София

Банята и кухнята не са най-важни. Всичко е важно. Неща , събирали прах и какво ли не десет години като лични вещи и употребявани в домакинството ви , дори изчистени от фирма, освежени , с шалте отгоре или каквото и да е  ... предложението да живее с тях може да погнусят всеки. Според мен ако се дава нещо под наем е хубаво да се извади всичко старо, да се ремонтира и да се обзаведе с неупотребявани неща. Или да не се обзавежда изобщо.
Чужди похабени дивани с шалте отгоре. Стана ми гадно. И това на горната граница. Супер.

Ъхъм, точно така, ама друг път.
Я погледни няколко обяви от кварталния, немски Кауфланд или от безплатния вестник и ги копирай тук, моля.
Къде има дивани, къде има шалтета? За кухни не пиша, че и тях си ги вземат предишните наематели да ги монтират на новото място.
Да ти пратя ли снимки от отдаван апартамент в  т.н. град на милионерите в Герм?
Кухня няма,  банята в мухъл, балкона 3 г. все още се чака да го ремонтира собственика.
Ама има поне 10 кандидат-наемателя, не се пазарят за щорите. Напинят, показват доходи и препоръки и не блякат. И цялото удоволствие - 2 спални, скосена кухня и малко скосено, преходно  холче, общо към 65 кв.м  - 950 Е, студен наем. Демек без режийни и без задължителната такса за радио. Терасата на 4 ет. е пред разпадане, опасна за ползване. Ама на Хер Фриц не му дреме, все някога ще я оправи...
И не, не е частична оферта, масово са такива.
Не ми се рови да слагам линкове.

# 497
Днес гледах точно някаква чуждестранна влогърка как съветваще да се сложи сапун в изрязана домакинска гъба и да се закачи на тоалетната чиния, вместо нормално тоалетно блокче.
Самата тоалетна чиния беше захабена, недобре почистена, а водата се оттичаше толкова трудно и стигна много близо до ръба й, та си представий какви би се закачило върху  гъбата. Но другото нещо, което ме втрещи е как хората си снимат толкова гнусните за български снандарт тоалетни.

# 498
На теория между теорията и практиката няма разлика, но на практика има. От мненията оставям с впечатление, че нямате практически опит с отдаване на собствено жилище под наем.
С чистосърдечни пожелания да видите на практика с наемодателски "обувки" ситуацията.
Ще сложа всичко ново в апартамент който отдавам под наем - само да има кой да плати цената на наема.   
Нивото на наема се съобразява с качеството на апартамента. Среден етаж новообзаведен и полусутерен със старо обзавеждане в една и съща сграда, ще бъдат с различна цена - и съм сигурна че ако локацията е желана за всеки ще има клиент.

# 499
Aisha нали не правихме паралели de с бг? Също между това да даваш обзаведен апартамент и това да дадеш празен апартамент и да оставиш наемателя да си го напълни с каквито мебели иска ... дори от пбяви в супермаркета , има разлика.
А обявите за които говориш , с мизериите , си имат контингента . Аз лично не съм виждала такива жилища. И си мислих, че в темата става дума за друга категория наемодатели и техните наематели. Но може и да съм се пообъркала. Все пак вски пише , че иска свестни наематели. Както и да е .

...Ще сложа всичко ново в апартамент който отдавам под наем - само да има кой да плати цената на наема.   
Нивото на наема се съобразява с качеството на апартамента. Среден етаж новообзаведен и полусутерен със старо обзавеждане в една и съща сграда, ще бъдат с различна цена - и съм сигурна че ако локацията е желана за всеки ще има клиент.
Casual ами точно това пиша и аз вече няколко страници.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 22:20 от bella-ciao

# 500
  • Варна
Mei Mei не можеш да даваш на хората боклуци за ползване.....
Много падна нивото на този диалог. Много.
Можеш да даваш на хората каквито си искаш боклуци за ползване, стига да имаш нотариален акт. А можеш да даваш и празно жилище на боя и плочки, без кьорава мебел вътре. Всяко удобство се заплаща.

Жената ако няма пари за премебелиране, какво, заключен ли да държи апартамента? Щото bella-ciao от бг мама казала, че я е гнус от шалтета...

Имаш ли представа колко съвестни семейства си търсят дом, но нямат възможност да плащат пазарните наеми вмомента? За такива кандидати са идеални подобни оферти с поостарял инвертар, но с по-нисък наем. Аз самата съм наемала такива жилища в студентските си години и бях супер щастлива и доволна, че за малко пари мога да си позволя да живея на хубаво място. Инвестирах еднократно някаква малка сума и повечко личен труд за освежаване и после си плащах с кеф ниските наеми всеки месец. Не ми е било приоритет състоянието на квартирите, ползвах ги предимно за спане, гардероб и баня. През деня - лекции, работа, излизания...

Мерна ми се някъде, че апартаментът на питащата е в сграда без асансьор. Питащата да има предвид, че всичко по-високо от трети етаж без асансьор ще бъде отхвърлено още на етап четене на обявата. За мен лично не би било проблем, аз самата живея на 4ти етаж, но е факт, че за 99% от хората това е сериозен недостатък, който върви с поне едни 100 лева отбивка от средния наем за еднотипно жилище. За справка - заради този недостатък нашето жилище седя на обява половин година и е било отхвърлено от всички преди нас, в крайна сметка ние го купихме на кажи речи половин цена от нормалната.

# 501
ОК. Съгласна. Напълно сте прави. 
Aisha да, събират ги от къде ли не за да ги пазят като очите си ? Не мога да повярвам .
Ако някой получи празен апартамент и може да си позволи да го обзаведе само с мебели от обявите по супермаркетите , според мен нито ще пази тези мебели нито ще се грижи за тях и ще ги изхвърли при преместването си. Но тук става дума тези неща да се пренаемат и то за макс. за района наем. ... както на няколко пъти се препоръча. И после сакън да не се наложи ремонт на нещо си и разход някакъв. ОК. Успех. НАвярно сте прави всички до една.

# 502
  • София
Леле, колко драма за един наем! 😂😂😂

Питах за ориентир, аз също го виждам около 800-900. Мястото е такова, че или чуждестранен студент, или двойка студенти/специализанти. Не е потрес, но не е правено сега. Правено е като собствено жилище, но преди време- кухня по поръчка с вградени уреди, но фурнир “венге”, примерно. Не съм сигурна, че си заслужава ремонт, при този таргет на наемателите.

Благодаря за насоките, много ми помогнахте!

# 503
  • София
За жилище на това място, правено преди 10 г. като собствено - без проблем ще вземеш тези пари. Може и малко отгоре да започнеш, и да слезеш до 900 или 850 лв. 10 г. не е толкова отдавна все пак и едва ли толкова много са се амортизирали мебелите, както и едва ли изглеждат старомодно за 10 г.

# 504
aunt Ogg дискусията не е станала за един наем, а въпроса е в това да получаваш наеми, да си опазиш имуществото и да нямаш текучество. Както тук се претендира. Т.е. да ти е спокойно. Също чуждестранните студенти може да не са толкова ок колкото си мислиш, но може и съвсем свестни да се окажат. Никой не знае предварително. Иначе нещата ти може да са в началото ок и пазени от теб, ти си знаеш, но дадени веднъж са вече ползвани 2 х и т.н. Нямаш много контрол.
Olive може да се започне и от 2000 , но все пак нека си помислим, че и наемателите имат претенции . Все пак парите които дават са тяхното имущество и може да си кажат , че за няколко такива наема са си изплатили и купили и старата ти кухня и стария ти диван и каквото ти хрумне и можеш после да си ремонтираш на воля.
Не е зле да има някакво разбиране и баланс. Все пак ...

# 505
  • Бургас
Най-много гнус и бляк трябва да ни е от хотелите, защото по диваните и матраците им има телесни течности на хиляди посетители. И по дистанционните също, че бая народ гледа телевизия и едновременно си дръгне та*аците или бърка в носа.
В луксозен хотел ме нахапаха дървеници, например.
Когато пътувам, отсядам предимно в airbnb. Едва ли хората си чистят диваните и шалтета след всеки посетител.
По тази логика и на гости не бива да ходим, че току-виж седнем на бляк диван.
А логиката на наемателя как са "изплатили" кухня и диван, че да имат претенции, е тотално погрешна и няма да доведе до нищо добро, освен до пожеланието да си купят собствено жилище, което да изплащат на воля.

# 506
И аз за хотели се сетих снощи и щях да пиша...хем там нощувката често е като месечен наем на маломерно в прованса...
Ноооо..който е Монк и има фобии, се лекува иЛ купува свое жилище....

Последна редакция: чт, 07 сеп 2023, 09:58 от teta75

# 507
Максималният за района на Медицинска академия наем за 2-стаен не е 1000 лв., а двойно на този наем. Аззи беше показвала жилище под наем, току-що ремонтирано и обзаведено в специфичен стил, на 1 спирка от жилището на Огги - срещу Баня Мадара.

Въпреки че може съветите ми към Огги да са били в назидателен стил (не е било това целта ми, а просто набързо да изброя, без да се старая да завоалирам в по-дипломатичен стил и да става съвсем като роман), беше просто опит за обобщение на това, което съм чела в темата, че харесват наемателите. Повечето наематели на жилища с наеми около средните или малко над средните. Т.е. изключвам непипваните от 30-40 години жилища и тези, които са ремонтирани и обзаведени за наематели във високия ценови клас.

Районът на Медицинска академия е изключителна локация - става и за живеене, и за студенти по медицина. Особеното на този контингент студенти е, че 1) има много чужденци, и 2) лекциите и упражненията по медицина са много тежки и в тази специалност се учи много и с голяма заетост, не става да не се вясваш цял семестър, защото си се отдал на чака-рака, и накрая да вземеш лекциите от колеги, да учиш 2-3 дни и да си вземеш изпитите. Освен лекциите и упражненията, имат и много практики в болниците в района, така че ученето медицина е гърч и отнема много време. Затова квартирата ти да е на 5-10 мин. пеша от ученето/практиките е голям плюс - спестяваш време за пътуване, което често нямаш, ако учиш медицина сериозно.

За хотелите и ваканционните апартаменти - примерно във ваканционен апартамент на морето, хората след плаж, като се излегнат на дивана, омазани в разни кремове за след плаж, какво ли се случва с дамаската? Дали след всеки ваканЦуващ за 7-10 дни собствениците/поддържащата фирма перат дивана? Само казвам, като информация за размисъл. Smirk

# 508
...
За хотелите и ваканционните апартаменти - примерно във ваканционен апартамент на морето, хората след плаж, като се излегнат на дивана, омазани в разни кремове за след плаж, какво ли се случва с дамаската? Дали след всеки ваканЦуващ за 7-10 дни собствениците/поддържащата фирма перат дивана? Само казвам, като информация за размисъл. Smirk
man_darin_ka ами ето че знае човек какво става и не ми е ясно защо изведнъж е изненадан като му се случи. За мен си го слага в наема и си заделя % за реакция.
Аз реагирах на паниката в няколко мнения подред на потребителката - как може наемателите ... ами явно всички си знаят че може и затова наемите са на това ниво. Локация, локация, но все пак ...
Но оправяйте се. Аз ще взема да се изключа за сега. Да не дразня. И да не ми се появяват.

# 509
  • София
Мадраринка, не мога да се съглася апартаментите на Аззи да се вземат предвид при средноаритметично за размера на наемите. Защото не е само обзавеждането. Останала съм с впечатление, че Аззи има контакти, които ѝ позволяват да търси И намира специфична група наематели, които едва ли ровят в имот.бг.

Пример, един апартамент на Мъфин, който беше с много добро обзавеждане, по-голям като квадратура от този на Аззи, с още по-централна локация и който постоя празен (гледах го в имот.бг), хем наемът не надвишаваше тези на Аззи, а напротив.

Та в този смисъл, наем от 1000Е за двустаен в района е голямо изключение.

Общи условия

Активация на акаунт