Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 188
  • 848
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
.....Все пак парите които дават са тяхното имущество и може да си кажат , че за няколко такива наема са си изплатили и купили и старата ти кухня и стария ти диван и каквото ти хрумне и можеш после да си ремонтираш на воля.....
Ей такива мисли ме убиват. Не е работа на наемателя да мисли кое в апартамента колко струва и да изчислява коя вещ е купил. Не, нищо не е купил. Купил си е единствено правото да обитава това жилище и да ползва наличното оборудване.
Наемодателят не е длъжен да прави ремонт на жилището си всеки път, когато сумата от събраните наеми се равни на ново обзавеждане. Може да си харчи парите за почивки, парцали, кръчми, или пък да връща заеми с тях - негова си работа. Да, може и да реши да ремонтира, но може и да не иска. Но фактите показват, че когато поиска и ремонтира, се започва с едно хълцане по групите как наемодателите не познавали парите, знаят ли колко е една заплата и тем подобни заучени жалейки. То ако заплатата имаше значение, сиренето нямаше да е 20 лева. Но всички го ядем. Ако жилището действително е ремонтирано и никой не е пръцкал на дивана преди теб, цената ще е съвсем различна.

# 511
.....Все пак парите които дават са тяхното имущество и може да си кажат , че за няколко такива наема са си изплатили и купили и старата ти кухня и стария ти диван и каквото ти хрумне и можеш после да си ремонтираш на воля.....
Ей такива мисли ме убиват. Не е работа на наемателя да мисли кое в апартамента колко струва и да изчислява коя вещ е купил. Не, нищо не е купил. Купил си е единствено правото да обитава това жилище и да ползва наличното оборудване.
Наемодателят не е длъжен да прави ремонт на жилището си всеки път, когато сумата от събраните наеми се равни на ново обзавеждане. Може да си харчи парите за почивки, парцали, кръчми, или пък да връща заеми с тях - негова си работа. Да, може и да реши да ремонтира, но може и да не иска. Но фактите показват, че когато поиска и ремонтира, се започва с едно хълцане по групите как наемодателите не познавали парите, знаят ли колко е една заплата и тем подобни заучени жалейки. То ако заплатата имаше значение, сиренето нямаше да е 20 лева. Но всички го ядем. Ако жилището действително е ремонтирано и никой не е пръцкал на дивана преди теб, цената ще е съвсем различна.

ей такова вадене от контекста и изопачено прочитане на написаното мен ме убиват. Никъде не беше написано точно това. Айде стига.

# 512
Илит, склонна съм да се съглася за жилищата на Аззи. Тя обзавежда в определен стил и има връзки (в добрия смисъл на думата - като контакти), които ѝ дават възможност да таргетира Smirk специфични групи потенциални наематели.
Но вероятно, със сегашните покачващи се рязко нива на наемите, новоремонтиран/новообзаведен (над средното ниво) 2-стаен апартамент в района на Медицинска академия сигурно ще бъде по-скоро към 1300 лв. или нагоре, според зависи.

В последните страници се коментираше, че наем на 2-стаен под 650-700 лв вече почти не може да се намери. Дори на тези нива са вече по-скоро такива, които не са ремонтирани/обзавеждани през последните 20 и повече години. В по-крайни квартали.   

Ето няколко обяви - от по-евтини към по-скъпи в района на Медицинска академия, няма тотал щета. И въобще не е сигурно, че ниските наеми са истински обяви, а не зарибяващи.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c169321578343362&slink=9pz85j&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c169053870389984&slink=9pz85j&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c169211791095047&slink=9pz85j&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c168435110850339&slink=9pz85j&f1=1

# 513
За това се пуска на по-висок, и то веднага ще си проличи дали има желаещи, или няма да има.
Друг по-добър ориентир няма и не може да има.
Пускаш на висок, винаги може да се смъкне като се види че не върви.

# 514
По повод на липсата на асансьор - при жилища под наем (не за продажба), за сам човек или двойка без деца, обикновено млади хора, 3 реален етаж без асансьор обикновено не е проблем. Аз, като бях млада, с малко дете (включително с количка и дисаги с покупки), качвах до 5 етаж без почивка. Там почивах малко и продължавах нагоре. Просто физически за младите хора не е проблем да се качат 3 до 4 етажа без асансьор. Независимо в каква физическа форма са (колко са тренирани). Може, разбира се, някаква минимална отстъпка да се направи заради липсата на асансьор. Наемателите няма да мъкнат по стълбите мебели и строителни материали за ремонт. Само багаж (при наемане и напускане), т.е. 2 пъти.
При продажба е различно, там отстъпката ще бъде по-значителна.

# 515
По повод на липсата на асансьор - при жилища под наем (не за продажба), за сам човек или двойка без деца, обикновено млади хора, 3 реален етаж без асансьор обикновено не е проблем...... Наемателите няма да мъкнат по стълбите мебели и строителни материали за ремонт. Само багаж (при наемане и напускане), т.е. 2 пъти.
При продажба е различно, там отстъпката ще бъде по-значителна.
Потвърждавам от опит с отдаване и наемане на такива на 4 етаж.
За всеки отделен човек различни неща са важни - на мен локацията и естетически ли е издържано жилището - са най. И ми е без значение ако е до 4 жилищен да наема.

# 516
Здравейте,
Тук съм с един такъв въпрос - моя приятелка наследи малък магазин (около 15 кв. партер и още толкова склад отдолу) някъде в преките между Дондуков, Васил Левски, Раковска. В момента го ремонтира с идеята да го пусне под наем. Разбира се е в чудене какъв наем да поиска, тъй като се занимава за първи път. Пък на инфо от сайтове за имоти не знам до колко може да се разчита. Та ще е от полза, ако някой може да ориентира за реалната обстановка.
Благодарности!

# 517
  • Бургас
Да походи в преките и да поразпита съседни магазини на какъв наем са. И моят съвет е да не ремонтира, защото не се знае какви ще са изискванията на наемателя. При магазините е по-различно, по-добре наемателят да го ремонтира.

# 518
  • София
Защо да не може да се разчита на сайтовете за информация?
Това какво пишат тук и как се надъхват да не дават комисионно не е представителна извадка за пазара. Още повече, че е магазин, ще го наеме фирма. Малко по-различно е от наем на боксониера.
Да види как вървят наемите в района, може да поразпита съседните магазини по колко ги дават.
Ако за първи път ще отдава, ако няма опит и е на/над средна възраст съветвам да поразпита близки и познати за брокер, от който да доволни и да се свърже за услугата. После кано натпура опит ще може и сама да действа.

# 519
Това е моят роден район, но точно за някакъв вид магазин или нещо подобно е доста заспал, за съжаление. Няма постоянен поток от минаващи.
В същия район, но на самата Сливница (локалното) 2 магазинни помещения стояха с години празни (едното имаше някакви юридически проблеми, но другото - не), ъглови, едното с витрини. Един друг голям магазин (зад Бърза помощ), бивш ПроМаркет, също стоя може би 2-3 години празен, нае го фирма за озеленяване, но те вероятно не зависят от минаващи клиенти. Още един магазин сигурно вече 5 години е без наемател (табелката е от банка). А в тази отсечка има повече минаващи, отколкото навътре по уличките. Ако е на уличките точно около СМГ, може би има по-голям шанс да се отдаде под наем.
Наскоро коментирахме една обява за очевидно (бившо) кафененце около градинката срещу СМГ, даваха го за живеене (то не ставаше за живеене) с нисък наем с включени консумативи. Знам и за офис на партер в нова кооперация, който се ползва за живеене от едни младежи.
Та не е много розово положението.
Моят съвет е твоята позната да поизчисти, може една боя да направи, за да е по-приветливо, но да не влага повече пари, време и усилия. И да сложи надпис, че се отдава под наем. Ако се намери наемател, той ще си ремонтира според нуждите.
Ако трябва да съм реалист, повече от 200-250 лв. пряко сили няма да намери наемател, ако въобще се намери наемател. Може освен за магазин/че (по-малко вероятно), да го наеме някой живущ наблизо, който има дребен бизнес), но за склад.
Според мен, няма смисъл от брокер за такъв тип имот и в този район, търсещите в района биха обикаляли сами.

# 520
Благодаря за съветите. Точно това прави - една боя и основно почистване, колкото да е приветливо. Мисля, че беше на ул. Искър, но не съм убедена.

# 521
  • София
Сега се замислих, че ако аз го бях получила като единствен наследник бих го продала. А парите ще инвестирам в някоя боксониера или ще доплатя за двустаен, нов. Много по-лесно ще се отдава и наема ще е по-висок.

# 522
По Искър има една идея повече минаващи, но пак не са много. Магазинните помещения по улицата са си от време оно, едни и същи, вероятно са си собственост на хората, които ги използват. Тегава работа е с магазинните помещения. Съмнявам се и да може да се продаде за някаква сума, която да може да се използва за нещо повече от първоначална вноска (10-15%) за друго жилище. Ако е стара сграда, малка къща, единственият смисъл да НЕ го продаваш, е в даден момент (не се знае кога, обаче, и дали ще го доживееш) да съборят съществуващите сгради и да тръгнат да строят кооперация. Тогава, с доплащане, може и да имаш макар и малко жилище. 
Между другото, на Кърниградска (срещу офисите на ДаБГ, зад Соушъл), едно минипомещение, което беше кафененце (то си е сигурно 10-15 квадрата с второто ниво с тясна вита стълба) стои празно без наемател вече повече от 1 година. А до самия партиен офис един магазин, който беше магазин за домашни потреби сигурно 2 десетилетия, повече от 2 години стои празен. А там човекопотокът е много голям.

# 523
  • София
Кой знае какви наеми искат за помещенията.
Ако си мислят, че е до Витошка и ценно сигурно са прекалили.
Преди години дъщеря ми работеше при Гого в Арлет, там. Ами собствениците всяка година вдигаха наема с много. Накрая салона се премести в по-голямо, ново и по-изгодно помещение в Лозенец.
А и често са няколко наследника и докато се разберат.
Аз съм много благодарна на другите наследници, с които ни реституираха складове. Винаги за всичко бяхме единодушни, упълномощихме 1 братовчед да се занимава и не сме се карали.
То и това е важно като са повече от един.

# 524
  • София
Сигурно глупав въпрос ще задам, но там ако е проблем с паркирането, не може ли да се направи на гараж това магазинче и да се отдава като гараж?

Общи условия

Активация на акаунт