Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 34 681
  • 848
  •   1
Отговори
# 705
Благодаря на всички, които ми дадоха ценни съвети! По вашите препоръки теглих една черта и написах плюсовете и минуси на трите имота, грубо пресметнах ремонта на всеки.  В крайна сметка се спираме на напудреното ЕПК-по-добра локация и инфраскруктура с транспорт, магазини, 2 училища и детска градина (може майка с дете да реши да живее); по-малко средства за ремонт-може и ние да си ударим един латекс, по-бързо във времето ще се извърши и по-скоро ще се пусне. Ще пиша после какво сме направили. 

# 706
  • Бургас
Много правилно решение! Успех!

# 707
Здравейте,
Някой наемодател да има опит със застраховка, покриваща щети от наематели, за да ми препоръча компания?
Запознах се с Общите условия на по-големите ЗК, но виждам, че всички те изключват от покритието "вреди от лица, допуснати в имота от собственика". От друга страна има застраховка на наематели, но полицата си е в него и не съм сигурна дали ще уведоми застрахователя в срока и т.н. Не е като да си е застраховане наемодателя. Всяка идея ще ми е от полза. Благодаря!

# 708
Застрахователите не покриват щети нанесени от лица доброволно допуснати в имота.Има застраховка на наемателя,но и тя е за определени събития,като пожар,наводнение,не за потрошени мебели примерно.Може да отидете заедно да сключите застраховката и да вземете копие.

# 709
Моя приятелка обмисля да даде под наем апартамента си и да се премести при дъщеря си. Тя е инвалид и е чула, че има право на 8-9 хиляди лв. доход (над пенсията й), за който е освободена от данък в т.ч. и от наем.   Някой може ли да даде повече информация?

# 710
Ами да, търсене на "данъчни облекчения за инвалиди" дава отговор на въпроса. За лица с поне 50% неработоспособност е без малко 8 хил. лв., с които се намалява данъчната основа (включително от наеми). Т.е. от годишния доход се вади тази сума и тогава вече се изчислява данъкът. Подава годишна декларация, задължително прилага копие от решението на ТЕЛК и така.

# 711
Ами да, търсене на "данъчни облекчения за инвалиди" дава отговор на въпроса. За лица с поне 50% неработоспособност е без малко 8 хил. лв., с които се намалява данъчната основа (включително от наеми). Т.е. от годишния доход се вади тази сума и тогава вече се изчислява данъкът. Подава годишна декларация, задължително прилага копие от решението на ТЕЛК и така.
Благодаря!  Т.е., ако съм Ви разбрала правилно, събира дохода от пенсията с дохода от наем, от сбора вади ~8 хиляди и върху остатъка плаща данък? А тя е разбрала, че тези 8 хил. облекчение са само за доходите извън пенсията - т.е., че от годишния доход от наем вади 8 хил. и ако има остатък плаща данък в/у него, а ако няма остатък не плаща данък.  В момента единственият й доход е  само от пенсия и в бъдеще ще се добави само доход от наем.  Та, аз ли не съм разбрала правилно или тя?

# 712
Потърсете в сайта на НАП, вероятно има разяснения какви данъчни облекчения ползват хората с телк.

# 713
Да, в сайта на НАП потърсете.
Принципно, пенсията и всички социални плащания - помощи за деца, например, са НЕоблагаеми, т.е. върху тях не се плаща данък общ доход- Предполагам, че пенсията не влиза в облагаемия доход, но на сайта трябва да се види или на телефона им - 0700 нещо си.

# 714
Благодаря, man_darin_ka  и  teta75 !

# 715
И аз мисля като Мандаринката - принципно необлагаемите доходи не влизат в сметката и би трябвало необлагаеми да са самата пенсия + 8000 лева. Тоест ако пенсията е 500 лева то годишната необлагаема сума ще бъде 6000 + 8000 = 14 000 лева.
Не знам как е с осигуровките - дали пенсионерите дължат нещо за странични доходи. Евентуално здравни...

Но все пак е хубаво да се види какво мисли НАП, защото те не обичат да се минават Wink

# 716
Благодаря, Черна станция!

# 717
Върху доходите от наем осигуровки не се дължат - пенсионер, работещ, не се плащат осигуровки.

Питайте НАП, но от нет-а

Доходите от пенсии, от задължително и от доброволно осигуряване, са необлагаеми и нямате задължение да ги декларирате (чл. 13 от ЗДДФЛ).

доходите от допълнително доброволно осигуряване, получени след придобиване право на допълнителна пенсия; доходите от инвестиции на техническите резерви, получени по застрахователни договори; доходите от инвестиции на активите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, разпределени по индивидуалните партиди на осигурените лица;

помощите и добавките от социално подпомагане, получени на основание на Закона за хората с увреждания, Закона за закрила на детето, Закона за семейни помощи за деца или на друг нормативен акт, както и обезщетенията и помощите при безработица, получени на основание на нормативен акт;

сумите, получени на основание на Закона за семейни помощи за деца, както и сумите за издръжка, получени от правоимащи лица съгласно разпоредбите на Семейния кодекс;

Последна редакция: пт, 22 сеп 2023, 21:47 от man_darin_ka

# 718
ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ МЕНТЕ ОБЯВИ

https://www.youtube.com/watch?v=YnuNm5_8xJU

# 719
Здравейте, с много зор и отлагане почти сме приключили ремонта на малък апартамент, купен с инвестиционна цел. В апартамента всичко е наистина качествено и, бих казала, над среден клас- дограмите са немски и плочките испански, ламинат качествен, в банята всичко ми е Рока, сменени ВИК, електроинсталации всичко. Понеже апартаментът е малък се пречупих и доста качествени неща избрах, които за голям апартамент не бих си позволила. Апт е 40+ квадрата в ЕПК саниран блок в Света Троица, с много хубав усвоен балкон. Помогнаха ми да купя апартамента на много добра цена, тъй като бях с човек, имащ опит в преговарянето. За ремонтите, обаче, бях сама и имах късмет с майстори и качество, но чисто финансово много ме одрусаха, не умея да се договарям и смъквам цени, даже обратното - умея да ги вдигам, защото не мисля какво говоря. В следствие, платих и много за труда и за материалите.  Та понеже доста съм инвестирала в апартамента и особено ремонтите, сега ми се иска да сложа сравнително висок наем. Реално ли е да искам 650-700 лева наем, та поне някаква възвращаемост да имам за всичките средства, които съм наляла?

Общи условия

Активация на акаунт