Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 34 689
  • 848
  •   1
Отговори
# 690
  • Бургас
Има значение за вас, защото да - държи си парите, по-лесно се препродава, не се налагат поне в началото скъпи ремонти. Не го мислете само за наемателите, а в перспектива, всичко става в живота.
При сходни други характеристики бих взела НС.

# 691
Ако са на еднаква цена, бих взела първата, изчиствам и я пускам веднага, без ремонт на банята.

# 692
  • Бургас
Какво е състоянието на общите части, инфраструктурата наоколо каква е - има ли улици, в близост спирки или метро, магазини?
Боксониера предполага сам човек или най-много двойка.

# 693
Какво е състоянието на общите части, инфраструктурата наоколо каква е - има ли улици, в близост спирки или метро, магазини?
Боксониера предполага сам човек или най-много двойка.
Добра инфраструктура, метро има и до боксониерите, и до НС. Общите части на напудрената боксониера са добре поддържани, приветливи, за пазлика от другото за тотален ремонт. НС е до НБУ с таргет студенти, боксониерите са в хубав квартал. При тях таргет работещ сам или двойка. И трите са тип студио- една стая. НС е по-скъпо, естествено.

# 694
Аз бих взела НС, макар и с 6 хиляди отгоре..

# 695
И НС изисква една торба с пари, за да го докараш от шпакловка и замазка до годно за обитаване жилище.
Но, повечето наематели биха предпочели НС. Ако пред мен стоеше тази дилема, щях да подредя жилищата така:
1) локация. Колкото по-добър квартал, толкова по-добре. Явно ЕПК-тата не са в същия квартал като НС.
2) НС пред ЕПК
3) Разпределение на самите жилища - размери на стаята и банята, балкон, изложение, етаж.
4) Вид на общите части
5) Пари за ремонт, в зависимост от състоянието. За НС, вероятно данните вече не са особено актуални, но се споменаваха преди известно време 250-350 евро на квадрат за довършване, без мебелите. Вероятно в НС също би дошло толкова или повече, ако има нужда всичко да бъде изкъртено и изнесено, а след това да се прави наново шпакловка на стените, замазка на пода, смяна на дограма.

# 696
  • Бургас
ЕПК за мен значи прекалено пренаселена сграда. Цяло село в един блок. Което обезценява имота с времето.
НС с таргет студенти - ако е само студенти таргетът и цялата сграда е такъв тип строителство и се напълни със студенти, пак не е ок. Студентите не са ми предпочитани наематели.
Няма ли вариант да е за други хора, не само студенти?
Имам НС до Студентски град, наемателят не е студент, в сградата също няма студенти...
Значи изборът ти засега е сведен до две - напудрената боксониера и НС.
Там готова ли е сградата, или още е в строеж?

# 697
И НС изисква една торба с пари, за да го докараш от шпакловка и замазка до годно за обитаване жилище.
Но, повечето наематели биха предпочели НС. Ако пред мен стоеше тази дилема, щях да подредя жилищата така:
1) локация. Колкото по-добър квартал, толкова по-добре. Явно ЕПК-тата не са в същия квартал като НС.
2) НС пред ЕПК
3) Разпределение на самите жилища - размери на стаята и банята, балкон, изложение, етаж.
4) Вид на общите части
5) Пари за ремонт, в зависимост от състоянието. За НС, вероятно данните вече не са особено актуални, но се споменаваха преди известно време 250-350 евро на квадрат за довършване, без мебелите. Вероятно в НС също би дошло толкова или повече, ако има нужда всичко да бъде изкъртено и изнесено, а след това да се прави наново шпакловка на стените, замазка на пода, смяна на дограма.
ЕПК-тата са в по-хубав квартал. Въпросът е, че и НС е висок 10-етажен блок с няколко входа и по 5 апартамента на етаж. Та и той е като едно село, както писа Tintina. Разпределението на ЕПК-тата е идна идея по-практично, защото имат отделен кухненски бокс, докато при НС кухнята е в стаята. Стаите на напудреното и НС са еднакви, но както казах в НС кухнята е в стаята. Това прави стаята по-функционална. И ЕПК-тата имат в коридорите си място за вградени гардероби. НС има "коридор" колкото да се отвори входната врата. НС има по-хубав изглед като сграда и общи части. Не само студенти могат да са таргет в него, принципно който дойде на оглед и го хареса, както и ние да го харесаме, може да живее. Но понеже е близо до НБУ реших, че предимно студенти биха искали да го наемат. Иначе и аз предпочитам работещи и улегнали хора, а не студенти. Но както дойде 😊

# 698
  • Бургас
Трудна задача. Ако ЕПК-то е с поддържани общи части, нормални съседи, няма да даваш много пари за ремонти и е по-добро разпределението, звучи чудесно. Обаче след време ще се наложи основен ремонт, най-вече на инсталации.
В НС от друга страна не се знае на какви съседи ще попаднеш и как ще се поддържа цялата сграда в бъдещето.
Май вече клоня към ЕПК. Още повече, че няма да даваш много пари за ремонт и обзавеждане, а при НС ще трябва. Една баня е минимум 5000 лв.

# 699
Банята за 5000 лв. общо (включително всички материали и оборудване) само пишман майстор ще тръгне да я прави. Много е вероятно да съжалиш, че не си изчистила основно в сегашното състояние, без да ремонтираш, само с евентуално подмяна на мивка, шкафове, душ и тоалетна чиния.

# 700
Здравейте, нова съм във форума, но следя вече няколко теми и сте ми много полезни с всякакви мнения. Затова искам да ви питам за компетентното ви мнение по моята дилема: Искам да купя имот за инвестиция. Харесахме две боксониери в съседни блокове. Едната е понапудрена, среден етаж с добър изглед от прозореца, има мебели и спалня, която заема почти половината стая, и уреди в кухненския бокс, но са използвани и мръсни, нисък клас, биха могли да се изчистят. Банята е с плочки, но ще трябва да се ремонтира основно, тъй като изводите за тръбите са на странни места. Има ПВЦ дограма и нова входна врата, подовата настилка може да остане. Другата е тотално за ремонт, 2-ри етаж и от прозореца се виждат само клоните и листата на дърво-никакъв изглед. Та според вас за наематели кое би било по-перспективно? Иначе стаята му е с 50 см. по-дълга.
Труден въпрос, ако напишеш цените и локациите,, или сложиш линкове,  ще ти отговорим еднозначно веднага.
 И въпросът от гледна точка на наемателя или на собственика да се разглежда?

Наемателите:
Искат хубаво място и удобно за тях самите. Локацията. Трява да е удобна за повече групи хора
Искат хубави мебели, хубава баня.
По-дълга стая при боксониерите си е цяло богатство.
Гледката - не на всички е важна.
Предпочитат НС както всеки човек, но биха наели и в стар блок, щом вътре е хубаво, и ЕПК, и панел.
Транспорт

Собствениците:
за тях е важно да е не купят някой маймунарник, а да е нещо хубаво и по локация и вид строителство. след това гледката. В този смисъл НС или поне хубава тухла (ЕПК не харесвам),
С ремонти може всичко да се направи,  и с пари. Калкулирай с ремонта колко струва.
Гледай да има транспорт, метро. Магазини, пазари, училища наблизо. Това по принцип продава/отдава лесно,

# 701
Ако ЕПК-то е поддържано бих се спряла на него заради по-добра локация, по-практично разпределение на пространството, а и до колкото разбрах имате имот в съседство. Вграден гардероб в коридора и отделна кухня са огромен плюс за такива мини жилища. Бих взела това, което описахте "с добър изглед от прозореца", предполагам е по-светло от това с клоните на 2-ри етаж.

# 702
  • София
И аз съм за поддържаното ЕПК. Купувам, 1 боя, малко почистване и го давам под наем.
Не е толкова страшно живеенето в ЕПК блок - от опит пиша. Ако е чисто, по общите части няма натрупани боклуци и двата асансьора работят е добре. Друго предимство е точно многото хора - сумите, събирани за ремонт са по-малки заради многото апартаменти.
НС в Овча, до НБУ хич не ми харесва.  Студентите са млади, неопитни. Ще освинят боксониерата тотално, те нямат навици да чистят и поддържат.

# 703
2  етаж в ЕПК не е препоръчително и от други гледни точки - често по партерите има магазини/офиси/кафенета, което води до шум, врява, събиране на хора. Пиша от опит - имах точно такова малко жилище в ЕПК на 2 етаж (първи над партер). Климатиците и фризерите на минимагазинчето за хранителни стоки бяха шумни, имаше кибици на бира (щях да напиша на по бира, но бирите не бяха само по 1), отпред пред жилището имаше голяма козирка (таванът на партерните помещения), прилича на тераса, която можеш да "усвоиш", но практиката е друга - там трябва да метеш нон-стоп, много разни неща се изхвърлят от горните етажи. Магазинът отдолу беше компютърен (клуб), но преди това имаше заведение, което беше шумно, никога не знаеш кога ще се сменят собствениците/наемателите на магазинните помещения и какво ще рекат да направят в тях.

# 704
  • София
Ако са на еднаква цена, бих взела първата, изчиствам и я пускам веднага, без ремонт на банята.
И аз съм на мнението на Тета, напудрям малко и отива под наем. Огромен плюс е кунята да НЕ е в стаята, а отделно, поне според моите виждания - при една стая никак не обичам да ми мирише на готвено като легна да спя. А това го има независимо от възможната вентилация - просто миризмите пропиват в тъканите, не искам да сънувам яхния. Но това съм аз.

Общи условия

Активация на акаунт