Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 235
  • 848
  •   1
Отговори
# 135
Тези приятели хич не са точно приятели. Познати на родата. Споменато е за жилището и тръгва мълвата. С идеята, че ще е по-евтино. 500 лв. е някаква магическа сума за наем, и мен ме питаха за едно мое малко жилище за тази сума - пак познати на познати. Аз трябва да му правя обновителен ремонт-не основен, но и не само освежаване, ще сменям цялото обзавеждане (пак ще е тип Виденов, защото за по-скъпо няма смисъл). И тогава ще го пусна на пазарен наем.
П.С. Плочките в банята са точно като на апартаментчето на Гликоза - тъмнозелените със сигурност, дори фризовете май. Ремонт на баня няма да правя, няма да се изплати с наемите.

# 136
  • In the land of Never Never
Благодаря много за мненията по скромното апартаментче в Разсадника! Мандаринка е схванала ситуацията изцяло. В Разсадника какъвто и ремонт да направиш, няма как да вдигнеш много наема за да си избиеш парите, така че това определи и подхода към ремонта. Тапетите са заради това, че стените са криви, преди е имало тапети, и сега едно сваляне, замазка, шпакловка, ще бъде огромни усилия, които не си струват. Качествени тапети вършат същата работа. Банята наистина я прави племеника някъде около 2000 и някоя година, живееше там. Не е нова, но всичко си е в ред. Има вана, сложихме новичка качествена завеса, няма смисъл да се избива ваната сега и да се прави нова баня, огромни разходи, като тази е напълно прилична. Сменихме крана. Сложих водомери с дистанционно отчитане, което е голямо улеснение.
В коридора има стар гардероб, но уплътнява напълно мястото. Убих се да търся нов с тези размери, за това място, няма. Или по-малки, или по-големи. Е, този е напълно здрав и приличен, стар, да, но този е за предпочитане - заради мястото.
В спалнята също решихме да оставим стария гардероб, преди имаше комплект бяла соцспалня. Този гардероб също уплътнява мястото отлично, а и всичко му е в ред, вратичките са направени добре, и се затварят както трябва, изчистен е идеално, замазах драскотинките с бяло, видът му е добър. Към него намерихме подходящ стил спалня, нощни шкафчета и тоалетка от Виденов, и не са от най-евтинджанските, все пак.
В хола по същия начин, секцията е стара, боядисахме я, фиксирахме всички вратички. Удобна е, събира всичко, каквото ти трябва в един хол. Дивана е нов, Виденов, не е скъп, но не е и от най-евтините. Друго в хола няма. На стената до гардероба може да се сложи телевизор на поставка, или на самата секция. Но не предвиждам да слагам, мисля че за този тип апартаменти телевизорът не е задължително обзавеждане. Имам един малък плосък, мога да сложа, но едва ли нещо ще даде към цената.
Кухнята е в червено, обичам ярък цвят в кухнята, действа добре на настроението и апетита.  Stuck Out Tongue Бяло или дърво ми се струва скучно.
Балконът беше остъклен от по-рано, но с дървена дограма, сменихме я с ПВЦ. Другите стаи имаха ПВЦ от преди. Но не се реших да махаме стената към балкона, трябваше да местим парното, трябваше пода да се нивелира, да се лее бетон, нова подова настилка - не, не си струва. Ако аз щях да живея, щях да го направя, но за под наем толкова усилия и пари просто е безсмислено. Кухненски ъгъл би било добре, но не се събира в наличните свободни ъгли.  А иначе всичко това с балкона е 9 кв.м., две крачки и си на печката и балкона, две обратно и си на масата.  Има и удобство да се готви там, защото може да се проветри, и да се затвори вратата към балкона, да не ти мирише в апартамента и да се спре парата. Само пералнята е нова, с много програми, за 7 кг пране, смятам че това е важно за жената, а хладилника работи добре, и печката е чиста и също функционираща. За какво да ги хвърлям и да давам пари отново за същото.
Хубавото е, че всичко е чистичко и новичко, и общо взето, това привлича наемателите, така че сега би могло да му се иска повече - като гледам мненията, това е може да е нещо около 680, с тенденция за малка отстъпка.
ще го обсъдим с племеника, какъв вариант да изберем за наемател, защото, ако търсиме два-три месеца, или ако попаднем на някакви мърлячи, може да е по-лош вариант от това да го дадем на сигурно, но за по-малко пари. Но даже и на тези познати, може да поискаме поне 550 мисля, защото все пак мисля, че 500 лв е по-скоро за едностаен с ремонт.

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 14:11 от Glikoza

# 137
Здравейте!
Имаме апартамент, който ще даваме под наем.
Намира се в Младост 1, до Окръжна болница.
Хол, спалня, кухня, тераса.
Оставяме го със следните уреди - хладилник, печка, пералня с вградена сушилня, миялна, бойлер (отделно има и ТЕЦ), климатик. Ремонтирана баня.
Обзавеждане също оставяме - спалня, хубав гардероб (голям), секция в хола също много удобна и здрава.
Блокът е чист, тихи, предимно млади, съседи, на 1 минута от 118 СОУ и на 3 минути до най-далечната детска градина. Има една и пред блока точно, а и една зад блока на 2 минути. Паркиране - винаги се намира място. Метрото - на 7-8 минути ходене.

Тъй като не знам как вървят наемите в момента - каква сума бихме могли да обявим, така че да отговори все пак и на състоянието му.

# 138
На описание всичко е идеално.
Но нали се сещате че е едно спалня, секция и тн да са от 90те, но запазени и друго ако са нови(леко ползвани). Разликата в цената в двата случая ще е сериозна.
За справка-скролнете десетина мнения назад и вижте какво обсъждахме.
Най лесно е да влезете в сайтовете за имоти и да “оцените” вашия спрямо съпоставими други оферти в района.

# 139
Благодаря.
Обзавеждането не е архаично от 90-те, ново е.
Ще прегледам мненията,.
На описание всичко е идеално.
Но нали се сещате че е едно спалня, секция и тн да са от 90те, но запазени и друго ако са нови(леко ползвани). Разликата в цената в двата случая ще е сериозна.
За справка-скролнете десетина мнения назад и вижте какво обсъждахме.
Най лесно е да влезете в сайтовете за имоти и да “оцените” вашия спрямо съпоставими други оферти в района.

# 140
Имаше и друг подобен случай - бяха  звъняли на хазяйката, че са изгорели крушки, нещо такова беше. Или искаха да ги плати. Беше свързано с крушки, при всички положения.
тези осветителни тела се сменят целите като изгорят, а те си горят. Смяната далеч не е като смяна на крушка, освен че и моделът я го има я вече не се продава. Не може без консултация с хазяина

# 141
Това го знаем. Smirk
Но в конкретния случай не ставаше дума за незаменяеми крушки/лампи.

# 142
  • Бургас
computer79, ако пуснеш снимки ще те ориентираме по-добре.
Момичета, аз съм готова. Чакам само един майстор да погледне миялната, която се оказа, че не работи, ама кой да ми каже. Така че като приемате-предавате, пускайте всеки уред, за да видите дали работи. Аз пуснах, светеше и се успокоих, ама само свети - не върти.
Слагам в скрит, не ме цитирайте, ще трия снимките по-късно. Надрания паркет покрих с мокет. Още не се е слегнал, че вчера го разгъвахме. Не мисля, че стана грозно или че жилището си загуби от чара.
Апартаментът е в Бургас, в най-добрия квартал за живеене, зелен, тих и спокоен, на пет минути пеша от плажа. Ще се пробвам на 850 лв., мога да смъкна до 800, ако много ми харесат наемателите.

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 17:35 от Tintina

# 143
Екстра, чудно е! Мокетчето не е ли светло за наематели? Не беше ли харесала едно евтино и по-тъмно в Бриколажа? Ако е то, поне няма да те е яд да го изхвърлиш като се зацапа...

Добре, че сме с подово в два имота и гранитогрес отгоре. Като се сетя за твоя паркет и нашия ламинат как върнаха последно...
Сега за ремонта, който ми предстои за спалните взех ламинат от 14-15 лв/кв.м. АС32 клас, да не ме е яд да го изринем за следващите като го съсипят. Предният беше по новите цени 50-ина лв и пак не устоя  Simple Smile .
Успех със слудващите наематели! Дано дълго се задържат, на мен много ми харесва имота!

# 144
и Tintina пише за пасивни доходи. ок.
И все пак на мен не ми харесва такъв мокет.  Или идва някой и лепи както трябва мокет без гънки, завити ъли и всякакви препятствия или оправяте паркета и така докато изтрае. 
Подобни парчета ми се виждат ужасни .

# 145
Според мен си прилича на килим парчето. Като се изглади ще си е ОК. И не е свързано с темата, но много ме гложди любопитството защо диванът не е обърнат към телевизора, мисля, че ще е по-удобно.

# 146
  • Бургас
drago, мокетът е същият от Бриколаж, от евтиния, но е друг нюанс. Като се зацапа - прането е 40 лв. с взимане и връщане на адрес. Или го сменям - стотина лева излезе.
bella, няма парчета. Мокетът е цял, обкантен. Безумно е да лепя мокет върху естествен паркет, който да не може да се махне и изпере. Гънки няма да има, защото ще се слегне - дълго време стоя сгънат.
На който не му харесва, може да даде 1000 лв. за реставрация на паркета и да сложи отгоре вълнен килим уникат за още 3000 лв.
moonriver, защото идва до средата на вратата за спалнята Simple Smile Пък така един може да се опъне изцяло, а другият - до него, като си сложи краката върху фотьойла Simple Smile

И да добавя нещо относно рускоговорящите
Скрит текст:
Единият от майсторите, които идваха да сменят счупената врата, беше украинец. Майсторът на съдомиялната също е рускоговорящ, още не съм разгадала от каква националност е. Наемателите на едното от търговските ми помещения - руснак и украинец. Почистващата фирма - рускоговорящи. Жената, при която си правя терапията на косата - украинка с майка рускиня и мъж българин. И всички живеят в Бургас и се "отразяват" върху цените и наемите.

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 14:48 от Tintina

# 147
Знаете ли фирма за пране на килими, която бихте препоръчали?
P.S. за София

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 15:06 от bgladybg

# 148
За софия ползвам тези
Скрит текст:

# 149
Вие си знаете, но на мен ми прилича на евтин мокет, какъвто си е .
И ангажиментите не ми приличат на пасивни доходи.
И в крайна сметка няма значение ние какво мислим, ако успееш да му вземеш пари и да не ти правят бели.
Аз обаче съм останала с впечатлението, че колкото повече евтини и неуредни неща има , толкова повече не се пази, раткотрайни са наемите и повече щети има. Всеки може да си помисли защо.

Общи условия

Активация на акаунт