Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 252
  • 848
  •   1
Отговори
# 165
И у нас Чистача перат килимите, доволна съм. И те ги връщат пакетирани.
Позната се оплака от Бачорски - прибрала го до следващия сезон в килер в апартамента.Но като му дошло времето да го разгъне килима мухлясал в опаковката.
Явно не са го изсушили добре.

На нас като ни върнаха килимите, имаше бележка на тях, да не се държат в транспортната опаковка. Вероятно, за да не мухлясат. Трябва да взема да махна найлона на единия, който е прибран, да не се окажа и аз неприятно изненадана. Grinning

# 166
Най-голямата спънка на Глюикоза е тази съсобственост.
        Всичко, предложено от Диди, е разумно, но иска лично участие, време, сили и труд, а това не може да се раздели на двама. Затова ремонти  и загуба на време -само със семейството.

Вкус, усет и талант на могат да се калкулират, а ако единият изгуби 3 месеца да го направи пипнат с мерак, другият няма да го компенсира, а може да е и недоволен. Цената на материалите е  по-ниска от цената на идеите, труда, времето и пр.
               Всеки има различно мнение и при избора на наематели, винаги единият отдава повече време и сили по организационни и пр. въпроси.
              Друга тема е, че всяка съсобственост е компромис и обикновено не носи удовлетворяващ доход + особености на квартала, който е непознат за мен в детайли. Изключенията са на бул. "Руски" , ул. "Московска", началото на "Оборище"  и още няколко места.
Може да е по-изгодно докато цените са добри, да се продаде или единият да плати на другия.
Ако единият след време вземе да го ползва, другият би бил все неудовлетворен от наема за половината и пр.
           Знам, че не е по темата, но половината от измъчен наем може да е по-малко от някакво собствено начинание, ако човек има дисциплина, да не разпилее парите.

# 167
нищо му няма на квартала, ако излезете от обичайните клишета
онова черното в хола в най- за изхвърляне

# 168
  • Варна
И на мен ми се струва неприятно това със съсобствеността. Като наемател не бих желала да се занимавам с два пълноправни хазяина. Не знам как въпросната потребителка си е предвидила договора всъщност, но и аз си мисля, че по-добрият вариант е продажба и всеки да си купи някакво малко студио, в който и да е квартал. При всички положения ще носи наем над 1/2 от 500 лв. Даже по един гараж да си купят госпожата и племенникът ѝ, пак ще е по-добре.

# 169
  • Варна.
Здравейте,
бях изгубила темата и сега прочитам назад.

В момента отдаваме малък магазин.
Срещаме се с агентката (голяма агенция), която ни уреди наемателите на апартамента преди 2 години. Тогава ни каза, че при следващ договор комисионната ще е 40%.
Сега ѝ напомних това, а тя ми каза, че масово комисионните стигат 80-100% от първия наем. За стари клиенти те запазват 50-те %.
Коментар?

За апартамента да кажа, наемателите са от две години. Повишихме наема от месец септември с 20%.  Обсъдихме го един месец по-рано, нямаше проблем.

# 170
Diki за сега няма, но не сте сигурни дали не търсят вече. Да видим.

# 171
  • Бургас
Защо се срещате с агентката? Нали имате наематели?
Правило няма, някой може да поиска и 200%. На нас една ни се молеше, че щяла да го отдаде без да ни иска комисиона.
Най-разпространената практика е 50%.

# 172
  • София
На какво отгоре ще се искат повече проценти комисион?
Ако е защото всичко се увеличава, то самата идея за процентно възнаграждение покрива това увеличение.
Нали, проста сметка - 50% от 800, досега си вземал 400, а сега понеже се е вдигнал наемът 50% от 1000 ще вземат 500. От къде на къде искаш да вземеш повече от наемодателя или да издоиш повече наемателя, които реално ти дават хляба?
Услугата ти ли е станала по-компетентна и качествена? По-бързо ли си намерил точните хора? Или си успял да направиш така, че хем наемодателят да вземе по-голям наем, хем наемателят да плати по-малко?
Страшно им се ядосвам. Ама не е луд, който яде баницата. Не им се съгласявайте на увеличения. За комисиони 50% от наема ще се намерят много брокери.

# 173
Защо се срещате с агентката? Нали имате наематели?

За офиса нямат.
Имат наематели на апартамента.
Сега търсят за офиса...

# 174
  • Варна
Минали са 2 години от както ви е казала това за бъдещата отстъпка. Съвсем възможно е действително да са променили политиката си и офертата вече да не важи. Сами си преценете дали да продължите работа с тази брокерка. Ако много си я харесвате - ок. Ако е само заради отстъпката, то няма смисъл. Между 40 и 50% комисиона няма съществена разлика.
Мен би ме подразнило това, че се опитва да ви изкривява представите за пазара, твърдейки че е нормална практика вече да се плаща 80 или 100% комисиона и вие трябва да се чувствате специални на 50%. Не е така. 50% все още си е стандарт.

# 175
  • София
На какво отгоре ще се искат повече проценти комисион?
Най-вероятно искат да елиминират плащането на половин комисион от наемателите. Да стане както при продажбите и само продавачът/наемодател да плаща 100% комисион. Това ще донесе радост за наемателите и гняв на наемодателите. И аз мисля, че е някакво изключение, а не практика и бих пропуснала услугата на брокери, ако се въведе като официална практика...

# 176
  • София
Здравейте, отдавам апартамент под наем и наемателите искат да плащат по банков път. Това значи, че трябва да заплащам данък върху наема, но реално нямам опит с това.

Ако може на кратко и систематизирано да ми опишете стъпките, които трябва да направя за да бъде всичко по правилата.

Вероятно ще има въпроси, за които не съм дал информация, така че оставам на разположение.

Благодаря предварително!

# 177
И да плащат в брой, пак значи същото, не знам защо си мислите че ако е на ръка, не сте данъчно задължени.

ето тук е описано доста разбираемо :
https://nula.bg/blog/oblagane-na-dohodi-ot-naem-na-nedvijim-imot/

# 178
Поне 2-3 пъти съм описвала подробно плащанията към НАП за наеми. Може би в предишната тема и някои от предходните.
И да плащат в брой, пак значи същото, не знам защо си мислите че ако е на ръка, не сте данъчно задължени.

2 вида декларации се попълват и се плаща данък по тях:
- декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ, през април (за първо тримесечие), юли (за второ тримесечие) и октомври (за трето тримесечие). Плащане - след подаване на декларация, но не по-късно от края на съответния месец (април, юли, октомври).
-декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ (годишна декларация) - обикновено срокът е горе-долу до края на април (или първите дни на май на следващата година.

Извадете си ПИК на НАП, ако още не сте го направили - в местния офис на НАП става на момента и е безплатно. С ПИК на НАП попълвате декларациите онлайн и можете да платите пак онлайн (безплатно) през сайта на НАП.

# 179
Най-вероятно искат да елиминират плащането на половин комисион от наемателите.
Как ще искат да елиминират комисионна за получаване? С глас се смея. Simple Smile
Искат и се пробват да вземат и от двете страни, пък каквото стане.
Аз лично им казвам, че от наемодателя няма да получат комисионна и пак се избиват да участват, крадат обяви, препубликуват, лъжат, защото някаква комисионна от наемателя пак е по-добре от 0.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 16:14 от faviana

Общи условия

Активация на акаунт