Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 240
  • 848
  •   1
Отговори
# 195
  • София
При покупка разходите за сделката се плащат от купувача. Става на въпрос за тези 4,5 % +/-  данък (за Варна) данък придобиване на имот 3% и нотариални такси 1,5 % +/-.

С или без брокер тези разходи са си за купувача. Примерно, ако един имот е 100 000 Евро - то 4500 + /-  Евро са разходите за сделката.
Не говорим за такива разходи...Става въпрос за комисион на брокер.

# 196
За под наем мисля, че по-добре жилището да е максимално изчистено и без много шарении и цветове, без мебели с ексцентричен дизайн. На повече хора има шанс да се хареса, почти няма шанс с нещо да дразни окото. Пък и не се занимаваш да се чудиш, да съчетаваш и много да подбираш.

# 197
  • Варна
Едно жилище се обзавежда за този, който ще живее в него. Ако показаното беше личния дом на госпожата, никой нямаше да каже и думичка. Но след като се е знаело, че ще се дава под наем преди ремонта, изпълнението е неподходящо. Няма да остане празно, ще се намери наемател. Но ако го бяхте направили стандартно, щяхте да имате възможност за поне 200 лева повече всеки месец.

# 198
Просто не й се влагат средства... И всеки би бил ок с това стига и тя да го каже. Няма проблем в това.. докато не почнеш да казваш колко е хубаво 😀... понеже не е.

# 199
  • Варна
Ремонтът е факт. Средства са вложени. Само че погрешно.

# 200
Ремонтът е факт. Средства са вложени. Само че погрешно.
Ако търсех апартамент под наем, определено не бих наела този дори и само заради тапетите.  Хем грозни, хем много видове, такава обстановка дразни погледа и изморява.

# 201
И аз се замислям как да се направи жилище под наем. Също като на Гликоза, т.нар. изчистен дизайн ми изглежда постно и стерилно. Но явно така се харесва на масовия наемател. Тапетите в нейното жилище ми създават ретро настроение, аз лично не бих сложила толкова много различни. 
На Ази интериорите също ми идват малко в повече ретро.
Ако правех жилище за себе си, не бих го направила нито в "изчистен", нито в стил жилищата на Ази. Но явно и двата стила си имат своя таргет за наематели.
Може би наистина съобразяване с вкуса на повечето наематели е по-добър вариант за жилище под наем. Хем по-малко усилия (и може би пари) за наемодателя, хем ще привлече повече кандидат-наематели, хем по-лесно и евтино ще се ремонтира, ако съсипят нещо в него (което често се случва).

Помня питане на Гликоза преди 2-3 години може би, за това жилище, дали да го продават или да го дават под наем. За момента явно има съгласие между съсобствениците, ако се разтури и се влошат отношенията, винаги може да се мине на вариант продажба.

# 202
  • Варна
И аз се замислям как да се направи жилище под наем. Също като на Гликоза, т.нар. изчистен дизайн ми изглежда постно и стерилно. Но явно така се харесва на масовия наемател.....

Нормално да е така. Наемайки една квартира, тя става домът на наемателя и е разбираемо той да иска да си я спретне по свой вкус доколкото е възможно, донасяйки и нареждайки си личните вещи.

# 203
Просто не й се влагат средства... И всеки би бил ок с това стига и тя да го каже. Няма проблем в това.. докато не почнеш да казваш колко е хубаво 😀... понеже не е.
Ама тя Е вложила средства и време. Купила е и е залепила тапети, картина, спалня, диван .. ето дивана е 700 лв. Тапетите са скъпи по нейни думи. Вложила е в нова пералня. Усилието е направено.
Ясно е че таргета заради локацията не е висок, но в същия квартал има и това:
https://m.imot.bg/details/2c169046177123708

https://m.imot.bg/details/2c168079031865493

# 204
Едното е луксозен апартамент в нова сграда.
Другото е наследствено съсобствено жилище.

Сравняваш несравними неща.

# 205
Не знам какво се влага в определението "луксозен"?!?
Ако се има предвид разликата между първия и втория апартамент от линковете на Секънд, да, в сравнение с втория, първият е луксозен. Вторият апартамент за мен е супер невзрачен, отчайващо невзрачен. В сравнение с него първият е "луксозен", макар че обективно е малко над средното ниво. Харесва ми как е направен, между другото. Само "мраморът" в банята ме изнервя, ама аз по принцип не понасям мраморите. Какъвто и мрамор да сложиш в нов апартамент, няма да направи жилището да прилича на италиански или френски дворец от Ренесанса.
И какво общо за обсъждането има това, че жилището на Гликоза е наследствено и съсобствено? По мое мнение парите, които тя и племенникът ѝ са дали за ремонт и обзавеждане са горе-долу като за втория апартамент от линковете на Секънд.

# 206
Гликоза няма да го обяви с фамозното луксозен. Тя не се е и стремяла да го прави луксозен, че да се слага линк към луксозна обява и да се сравнява нейното, с луксозното. Това казвам. Нищо друго. Че линковете не са съотносими към обсъжданото жилище на съфорумката.
Моето също не искам да е луксозно.

Едно е в нова сграда някой изсипал чувал пари и го стъкнал като за министри, друго е наследствено на което целта му е да капе нещо...

# 207
Жилището на Гликоза съдържа е сбирщайн от цветове. Съветвам я, да потърси помощ от дизайнер.
Червена кухня, зелена баня, плочките в коридора, тапетите - няма нещо, което да ми подскаже, че принадлежат към едно и също жилище.
Ако търсех да наема, бих го отхвърлила още на етап снимки.

# 208
Леле, аз май не съм up to date с нивата на наемите, ама това второто за 900 лв. не бих го наела. Всичко изглежда много евтинджос. И то в този район. Ама като гледам наемът на първия явно 900 си е нормална цена вече за непретенциозен имот.

# 209
  • Варна
Квартирата от втория линк на second e перфектния вариант за максимално добро предложение, направено с минимални средства. Базови мебели от Икеа - евтино за наемодателя; приятно, ново, чисто и свежо за наемателя. Хиляди пъти ще предпочета това. Бих искала да ми е приятно като си седя там. Не би ме интересувало колко здрава е онази черна секция, колко натурии побира и още колко десетилетия ще издържи, ако не мога да я гледам. Не я купувам и няма да мра с нея.

Общи условия

Активация на акаунт