Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 215
  • 848
  •   1
Отговори
# 210
На мен кухнята и спалнята на апартамента на Гликоза ми допадат както са направени. Мебелите в спалнята изглеждат луксозни, тежки. Кухнята ми е съвсем съвсем ок.
Банята е чиста. Ваната особено.
Настилките са заварени, така че няма как да се сменят - едно 1000 лв ще е само в коридор да подмени.

Единствено ако бях аз, бих сложила бели тапети в коридора, и лампи в стаите от Икея хартиените - много ги харесвам, а са под 20 лева, даже под 10 има..
Гардеробът в коридора бих боядисала в бяло.
И в хола не бих сложила точно тези тапети.

Но има и хора, които и така ще го наемат. Нека пробват първо, да видят как ще тръгне...

# 211
Дадох горните примери, тъй като имаше мнения, вкл на собственичката,  че локацията и без това е сравнително нискотарифна и няма по-добри опции за даване под наем.
За мен нищо с нищо не си пасва в това жилище, спалнята би била ок(въпреки че не сме видяли стария гардероб) ако всичко беше в такъв стил; банята би била ок, ако нямаше нищо червено другаде, червената кухня би била ок ако нямаше барокова спалня; айфел би бил дори приемлив без червен диван и в комплект с винтидж кухня и тн.

# 212
А сигурни ли сме че обявите са истински и че имотите от тях са отдадени на цените вписани в обявите?

# 213
Не, както не сме сигурни че и тя ще вземе 680 лв, както я посъветваха тук.
Аз например изобщо не бих обмислила нейната обява като възможност

# 214
Ти не, но други  хора биха. Така смятам аз.
На някой приоритет му е цената, на друг мястото, на трети като теб-цветът на плочките в банята...хората са различни.

# 215
  • Бургас
Имот тип втория, показан от second, колкото и невзрачен да изглежда, е най-предпочитаният вариант за жилище за под наем. Бюджетно, минималистично, не дразни окото, лесно се поддържа, пребоядисва и чисти. Когато ремонтирах моето студио в София, съветите на брокерката бяха точно такива - бели стени, дървесни настилки, обзавеждане тип Икея. Това се харесва на над 90% от наемателите в средния клас, а и за теб като наемодател е по-лесно да го освежиш след напускане, отколкото да сменяш тапети, или да търсиш цветни латекси. Исках да слагам структура в тоалетната, майсторът ме отказа - ако е за наематели, по-добре тоалетна чиния на пода. По-устойчиво било и по-лесно се ремонтирало, ако нещо се случи.
Та като ще се влагат пари, без значение собствени или съсобствени, е добре да съобразим предлагането с търсенето. Нали се очаква да извадим пари от този имот, по-добре да не си ограничаваме кръга от наематели.
Не че и за този няма да се намерят наематели, сигурно ще се намерят.
Скрит текст:
Аз също не бих го наела, заради червената стена. Огнена зодия съм и с драконовски темперамент, обичам земните цветове, те ме уравновесяват. Червеното ми докарва сърцебиене и го понасям само в дребни детайли. Една приятелка имам водна зодия, много флегматична по характер, тя имаше голяма червена стена у дома си. Само след половин час у тях ме заболяваше главата.

# 216
  • София
Доста негативни коментари за апартамента на Гликоза.
От опит знам, че за всеки влак си има пътници, та аз ѝ пожелавам успех - да намери точните наематели за апратамента.

# 217
Гликоза, и аз споделям мнението на доста хора преди мен, че е доста кичозно.
Обаче не смятам, че е чак такъв проблем.
Живяла съм под наем в нещо подобно, и въпреки, че аз никога не бих обзавела така, като наемател ми беше важна локацията и цената.

# 218
  • Бургас
Имам казус. Моля за съвет. Жилището, което ще отдавам, е в Зелена зона. Принципно съм съгласна да регистрирам наемателя по постоятен адрес, срещу допълнителен депозит, който да се върне, ако той се отрегистрира от адреса два месеца след напускане. Обаче дали това е достатъчен мотив? Щото един депозит ще е 800 лева, а срещу тези пари той ще получи едва ли не доживотно право да си ползва Зелената зона и уседналост за детска градина и училище. И какво правим със следващите в такъв случай, или ако аз реша да се нанеса там...

# 219
Tintina в Германия е решено по много прост начин. Има закон и доста сериозно наказание ако си регистриран на неправилния адрес , не са ти актуализирани данните или си регистриран на 2 адреса. Т.е. не можеш да профитираш от където ти падне по колкото ти падне. И нещата се случват автоматично . Т.е. регистрираш се на едно място и си отрегистриран веднага от другото и веднага ти заваляват писмата къде да си запишеш децата, колко и къде боклук да плащаш , коя ти е службата и кметството пир които да се обърнеш за каквото ти трябва и пр. и пр. България е според мен доста по-напредн от Германия в автоматизирането, защото нямаме толкова формалности,  и за мен ад не са го направили това в България значи е умишлено и някъде има интерес да има хаос и неяснота.

# 220
И пак, и отново - как е в Германия! Няма никакво значение как е в Германия, важно е как е в България.

Тинтина, за паркирането (ако е в София) - обади се в Центъра за градска мобилност и ги попитай какво става с наемател, който напусне, може ли да му се анулира стикера.

За детските градини и училищата вече е по-сложно. Много родители биха дали дори 2 хил. лв. за адрес в района на желано училище.

# 221
Имам казус. Моля за съвет. Жилището, което ще отдавам, е в Зелена зона. Принципно съм съгласна да регистрирам наемателя по постоятен адрес, срещу допълнителен депозит, който да се върне, ако той се отрегистрира от адреса два месеца след напускане. Обаче дали това е достатъчен мотив? Щото един депозит ще е 800 лева, а срещу тези пари той ще получи едва ли не доживотно право да си ползва Зелената зона и уседналост за детска градина и училище. И какво правим със следващите в такъв случай, или ако аз реша да се нанеса там...
За паркирането не е проблем, защото се кандидатства за 1 или 2 години макс и после трябва да покаже актуален договор за наем!

За отрегистрирането, аз подадох сигнал в общината за един роднина и го издириха. Бързо си смени адресната регистрация.

# 222
Защо по постоянен адрес? Регистрира се като настоящ такъв.
Ако смени постоянен то значи да сменя и лична карта, СУМПС.
Там където обитаваш се регистрираш на настоящ адрес.
Постоянен е за връзка с властите - да ти пращат на него писма и т.н. документи.

# 223
  • Бургас
Не е София. Бургас е.
Стикер за синя или зелена зона тук се издава по постоянен адрес по лична карта, т.е. ако се съглася, отиваме с наемателя в общината, регистрирам го, после той отива в полицията и си сменя личната карта. След това с личната карта и с талона на колата отива да си вади стикер.
След това, дори да напусне и да не му е актуален договорът за наем, постоянният му адрес си е в личната карта. Докато не я смени, може да си вади стикер всяка година.
С договор за наем, т.е. без постоянен адрес, може да си извади само служебен абонамент, който е 200 лв. на месец.
https://www.transportburgas.bg/bg/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8 … D1%80%D0%B5%D1%81

# 224
Ясно man_darin_ka  . Само не разбирам този хаос с адресните регистации в България защо не се разреши . Явно има начин.

Общи условия

Активация на акаунт