Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 210
  • 848
  •   1
Отговори
# 225
Аха, ясно. Дебела работа..

Попитай в ГРАО за процедурата по чл.99б от Закона за гражданската регистрация, ако искаш. На много места/общини има издадени такива заповеди по този член, за отписване на лице от адрес, на който е регистрирано като настоящ или като постоянен, адрес.
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134673409

Скрит текст:
Чл. 99б. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) При писмен сигнал или по искане на собственик на имот, подадени до орган по чл. 92, ал. 1 или до областния управител за нарушение на чл. 92, чл. 99, ал. 1 и 4 или чл. 99а, както и по собствена инициатива кметът на общината или на района издава заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията за извършване на адресна регистрация или промяна на адрес. В състава на комисията се включват служители от съответната общинска администрация, представители на съответната областна администрация, на териториалните структурни звена на Министерството на вътрешните работи и на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В случаите на подадени писмен сигнал или искане на собственик на имот заповедта за определяне на комисията се издава в тридневен срок от получаването им и се обявява на таблото за обявления и на интернет страницата на общината. В случай че кметът не издаде заповедта в определения срок, тя се издава от областния управител.
(2) Проверката по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от издаване на заповедта за определянето на комисията. За резултатите от проверката се съставя протокол.
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации, за които е установено, че са извършени в нарушение на чл. 92 или на чл. 99а, и изпраща обобщена информация чрез съответното териториално звено "Гражданска регистрация и административно обслужване" на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за автоматизираното им заличаване в регистъра на населението.
(4) В началото на всяка учебна година ректорите на висшите училища предоставят на съответните органи по чл. 92, ал. 1 актуален списък на лицата, настанени в студентски общежития, като броят на лицата, настанени в една стая, не може да надвишава броя на леглата в нея. Адресните регистрации на лица, които не са включени в списъците по изречение първо, се заличават със заповед на органа по чл. 92, ал. 1.
(5) Лице, чиято адресна регистрация по постоянен адрес е заличена, е длъжно в едномесечен срок от уведомяването му да подмени личните си документи.

# 226
Да не говорим, че май има доста сериозни последствия за официално деклариране на неверни данни . Т.е. ако дава стар адрес нее много весело май. Зависи от заkона на бг разбира се кога адреса става невалиден макар и неотрегистриран.

# 227
Сетих се друго - не може ли ти да му извадиш този талон за който споменаваш? На твое име? Или на името на съпруг, че не знам ти къде си по постоянен, а то само един такъв може да имаш....

# 228
Е той човека ако напусне и отиде да кажем в София, или дори в друга под-зона в Бургас, нали сам ще бърза да се отпише от твоя адрес и да се запише на новия, та да си извади стикер за тамошната зелена зона и т.н.?
Ако не го направи, както ти казаха има начин административно да го отпишеш ти - сигурно ще ти струва по-малко от 800 лева усилието.
На мен ми се вижда даже положителен знак, че човекът е готов да си смени личната карта на твоя адрес - явно има намерение да остане дългосрочно, а не да се мести примерно всяка година в нова квартира за 100 лева по-евтино, ама да трябва да си сменя лични карти, книжка, талони на колата, и т.н.

# 229
  • Бургас
teta, няма как. Трябва да си хем по постоянен адрес, хем да си собственик на автомобила. Няма как аз да извадя за чужда кола, тя трябва да е моя, да съм вписана в талона като собственик или ползвател.
chris78, няма още наемател. Питам хипотетично, защото може да възникне казус с наемателя. Той може да се премести на друг адрес, пак в зелена зона, ама там да не искат да го регистрират. Или да отиде в квартал без такава, ама да работи в центъра и да си паркира безплатно и да иска да си води детето на градина до работата. Естествено, че ако има по-добри условия, ще се отрегистрира сам, но може и да няма.

# 230
Не е София. Бургас е.
Стикер за синя или зелена зона тук се издава по постоянен адрес по лична карта, т.е. ако се съглася, отиваме с наемателя в общината, регистрирам го, после той отива в полицията и си сменя личната карта. След това с личната карта и с талона на колата отива да си вади стикер.

В София е същото. Постоянен адрес искат, не настоящ. И шофьорска книжка искат. Сега гледам, че са написали и удостоверение за технически преглед. Angry Засега бележка за кръвна група не искат.

Е той човека ако напусне и отиде да кажем в София, или дори в друга под-зона в Бургас, нали сам ще бърза да се отпише от твоя адрес и да се запише на новия, та да си извади стикер за тамошната зелена зона и т.н.?
Ако не го направи, както ти казаха има начин административно да го отпишеш ти - сигурно ще ти струва по-малко от 800 лева усилието.
На мен ми се вижда даже положителен знак, че човекът е готов да си смени личната карта на твоя адрес -

Времето, което имаме, са парите, които нямаме! Американците са по-директни "Времето е пари!"

Усилието, дори да става дума за малко пари (пък и защо да ги даваме ние, наемодателите), е отделеното време за обикаляне по институциите и чакането да се реши проблемът.

В малките населени места сигурно е различно - хората се познават, ако не познаваш лично човек в общината, все някой роднина/приятел познава такъв. И често процедурите минават по-бързо и по-гладко.
В големите градове като София и Бургас ситуацията е различна. Тази процедура, която Тета цитира (не за първи път), се провежда от кмета на голямата община (Столична община - Фъндъкова), не от "малките" кметове на райони. Чела съм съдебна практика на АССГ - решение за отказ по тази процедура е обявено за нищожно, защото е подписано от некомпетентен орган (малкия кмет). Фъндъкова е трябвало да се произнесе. Предполагам, че същото се отнася и за Бургас, Варна, Пловдив.

За положителния знак, според Крис - аз пък виждам обратното, щом иска постоянен адрес, значи му трябва за нещо. В голям град никой не проверява за адресните регистрации. Адресна регистрация ти трябва за стикер за паркиране, за кандидатстване в детска ясла/градина, училище. И има доста хора, които биха прежалили 2-3 наема за тази регистрация (за ясла/градина/училище).

# 231
Времето, което имаме, са парите, които нямаме! Американците са по-директни "Времето е пари!"

Усилието, дори да става дума за малко пари (пък и защо да ги даваме ние, наемодателите), е отделеното време за обикаляне по институциите и чакането да се реши проблемът.
Е нали и аз това казвам де - ще загуби известно време, но ще задържи 800-те лева. Колко часа пък ще загуби да обикаля по гишета, и колко й е надника на час - все би трябвало да го покрият.

# 232
Не за първи път и ти ме репликираш. Лошо няма, ок съм.

Процедурата си е ок. Едва ли оня ще тръгне да жали заповедта. И да напомня, че не става дума за София! а за Бургас.
Разбрахме, че в София законите не важат, добре.
За Бургас говорим, за Бургас...

Ако Тинтина не може да накара наемателят да се отпише, този текст от закона е много добър вариант. Безплатен при това. Останалото са извиненията на мързеливия и мрънкача - ама няма начин, ама няма как, само си мрънкам, не пробвам нищо...

Ако толкова се притесняваш, Тинтина, не прави компромис според мен.  Ти си отдаваш имота, не си длъжна да осигуряваш паркомясто и постоянен адрес...хората са казали, че всеки компромис е на твой гръб.

Успех каквото и да решиш....

# 233
Тета, хубаво е да се познават законите, няма спор. Но пък от друга страна и в правото все още съществуват изразите de jure и de facto. Дано не ти се налага да си контактуваш със Столична община. Smirk

Ето, давам ти пример, не знам дали има закон, наредба или някакъв друг нормативен/административен акт, но на гише ЕСГРАОН ми казаха, че нямат право да ми кажат колко човека и кои са регистрирани в моето жилище. След това, вероятно като видяха изкривената ми физиономия, се смилиха и ми казаха. А ако бяха отказали, какво трябваше да направя - да пиша официални жалби, молби и т.н., така ли? Имах близък роднина (почина, затова е в минало време), това му беше страст - четеше закони и пишеше искания, молби, жалби и т.н. С години понякога. Но беше пенсионер по болест, така че нямаше проблем с времето, запълваше си го с такива дейности.

Като ти откажат, на теб, като наемодател (защото много често има откази, поне в София), ти трябва да жалиш отказа, не наемателят. Без адвокат няма да стане. А да намериш адвокат, който не само ще се съгласи да поеме такова дело, но и ще си свърши работата, хич не е лесно.

# 234
Въпроса мандаринке е , че много неща са свързани с постоянен адрес, книжка, кола, градина ,училище , лекар и пр. ОК. За някои от тях се подписваш на декларация , че отговряш за истинноста на данните. Знаеш, че в такъв случай вече става дума не за частен проблем , а за обществено нарушение и за престъпление и това с наказва със закон. 

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 15:25 от bella-ciao

# 235
  • Бургас
Защото немците могат много работи, които българите не. Неведнъж ми е минавало през ум да продам всичко в Бг и да се заселя трайно в Немско Simple Smile

# 236
Ето, давам ти пример, не знам дали има закон, наредба или някакъв друг нормативен/административен акт, но на гише ЕСГРАОН ми казаха, че нямат право да ми кажат колко човека и кои са регистрирани в моето жилище. След това, вероятно като видяха изкривената ми физиономия, се смилиха и ми казаха. А ако бяха отказали, какво трябваше да направя
Те не могат да се регистрират без твой подпис, така че едва ли има как да не знаеш. Може би ако си придобила жилището след като на адреса му вече е имало записани живущи?
Освен това в закона има изискване, че в едно жилище не могат да се регистрират повече живущи, отколкото е два пъти броя на максималните му обитатели (смятат 15 кв.м./човек мисля). Така че ти за да изпълниш изискването на закона, трябва да знаеш колко има регистрирани и колко още можеш да запишеш. Това го въведоха заради изборните измами, когато на един адрес пишеха по 500 ци... гласоподаватели.

Всъщност, законът изисква от всеки гражданин до 30 дни от смяната да заяви както настоящия, така и постоянния си адрес, така че според мен не е редно да им се пречи да спазят закона. Но пък наистина, като собственик всеки има право да си решава на кого да си отдаде имота.

# 237
Нищо не пречи да се опита ,  като се подаде сигнал по чл.99б ЗГР. Едно листче жалбичка е това, не е роман. Нито седмица ще отнеме  написването на сигнала, нито нерви големи.

Дали ще се стигне до заповед за отписване, не знам. Оспорването на отказ да се издаде такава заповед също е право, а не е задължение. Не е задлжително да я жали.
Ако опита по този ред да отпише наемателя, може само да спечели. Не да загуби.
В най-лошият случай ще си остане на същото дередже, на което е била и преди да пусне сигнала. Но ще е опитала.

И да, често го споменавам този ред по този закон, защото хората масово не знаят за него.
Нека са информирани, пък те ще си решат да се възползват ли от тази опция, или да търсят други варианти да принуждават човека сам да се отпишел...
Не съм опряла пистолет на никого да го пробва...

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 09:25 от teta75

# 238
А защо не го опишете в договора? И съответно да заверите договора при нотариус?

# 239
  • Бургас
svetlozara98, и да го опишеш, кел файда.
А заверката пред нотариус не ти гарантира абсолютно нищо. Само излишни пари.

Общи условия

Активация на акаунт