Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 36 071
  • 848
  •   1
Отговори
# 270
Аз нямам остъклени балкони в жилищата под наем, но в момента остъклявам моята тераса - алуминиева дограма с плъзгане. Не е от модерните безпрофилни. Ще има една неотваряема част. Мия ги с робот за прозорци.
какъв робот? може ли картинка, линк

# 271
Аз в имот за отдаване под наем не бих слагала мрежи.
И с прекъснат термостат да е, няма да е топло на терасата - излишен също разход за мен. Така че каквато и дограма да избереш...голяма осезаема разлика няма да има.

Роботчета има в мобисектор, за 300 лева имаше код преди месец-два, доста хора от темата за роботчетата за прозорци си взехме  HUTT 55...https://mobisector.com/xiaomi-hutt-w55-robot-za-prozortsi

# 272
  • Варна
Здравейте, извинявам се, че нахлувам в темата, но искам съвет. Наемаме апартамент в София, до Герена, с две спални, хол и кухненски бокс.
В спалните имаше две легла, които не ставаха за нищо, в хола имаше диван, който също не можеше да се ползва. При огледа се разбрахме със собственика, че ще ги махне и ние ще купим диван за около 600-700лв / нищо специално не трябва, просто диван/ и легла за двете спални. Съответно той се съгласи, като поиска стойността да се приспада от наема постепенно. Как мога да го опиша това в договора за наем? Договорката беше, че наемаме апартамента за пет години, а сега в договора, който ми се дава срока е 1 год., като удължаването е само с изрично писмено съгласие и от двете страни, т.е. той след година може да иска да го освободим.

# 273
Договорете се с него. Напомнете му да впише другия срок в договора...

# 274
За съжаление и 10 години да впишете в договора, има законово едномесечно предизвестие, което всяка от страните дължи при напускане и толкова. Редактирайте предложения договор, че е за срок от 5 години.

По повод мебелите: описвате покупката на нови мебели както е. Закупуват се мебели на тази и тази стойност, като в продължение на ен месеца се приспада еди каква си част от стойността им от дължимия месечен наем до пълното им изплащане. Гледайте приспаданата сумичка да е по-голяма и да се изплатят мебелите за няколко месеца.

# 275
Следя от съвсем скоро темата, ще пускам един апартамент под наем, в момент на оправянето му съм.
Влизам само да кажа, че голяма и според мен незаслужена критика отнесе Glikoza
На мен ми изглежда сносен апартамент ът и то напълно особено пък за наем от 500 лв, какво толкова се вманиачавате, не знам.

# 276
Аз също мисля, че обсъждането на апартамента на Гликоза излезе от добрия тон. Тя няма претенции да го дава във високия клас, има съвсем адекватно отношение към имота, квартала и потенциалните наематели, които биха проявили интерес, реагира съвсем нормално на критиките, та е още по-необяснимо защо част от коментарите бяха с вайба на заяждане.

# 277
Собственикът е вдигнал наема, защото наемните нива в града са се повишили, това, че смятате себе си за добър наемател, няма кой знае какво общо - вие просто си изпълнявате вашата част от договора, както той изпълнява своята. Това, че не му пречи да идва 12 пъти в годината на място, вместо 1-2, също не е кой знае каква загадка.

В такива случаи моят съвет винаги е - щом условията на наемодателя не ви допадат, търсете нова квартира.

# 278
За съжаление и 10 години да впишете в договора, има законово едномесечно предизвестие, което всяка от страните дължи при напускане и толкова. Редактирайте предложения договор, че е за срок от 5 години.

Срокът за това е срок, за да се спазва. Като се впише срок 5г. значи трябва да се спази. Ако страната прекрати преди срока, то тя дължи неустойка за неспазения срок. Която и да е от страните.

При мобилните оператори така ли смело прекратявате преди да е изтекъл срока вписан в договора. Съмнявам се. Може разбира се да го направите, но ще си платите неустойката от трите пълни месечни такси.
Тук е същото - срочен договор, с уговорен срок.

Като иска наемодателя да прекрати и на втората година, ще си плати неустойката.
Тя обаче, следва да е изрично уговорена в договора, защото не се дължи по закон, а само при изрична такава уговорка.  За разлика от обезщетението за вреди, което си е по закон.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 14:40 от teta75

# 279
  • София
А защо не наемете освободения от онези наематели апартамент? Хем хазяинът Ви ще е доволен, че няма да има проблеми, а сегашния да си търси нов човек.

# 280

Срокът за това е срок, за да се спазва. Като се впише срок 5г. значи трябва да се спази. Ако страната прекрати преди срока, то тя дължи неустойка за неспазения срок. Която и да е от страните.

При мобилните оператори така ли смело прекратявате преди да е изтекъл срока вписан в договора. Съмнявам се. Може разбира се да го направите, но ще си платите неустойката от трите пълни месечни такси.
Тук е същото - срочен договор, с уговорен срок.

Като иска наемодателя да прекрати и на втората година, ще си плати неустойката.
Тя обаче, следва да е изрично уговорена в срока, защото не се дължи по закон, а само при изрична такава уговорка.  За разлика от обезщетението за вреди, което си е по закон.

Е сега, няма да навлизам в полемика, но може да си договорят каквото си искат. За 5 години човек може да се ожени, да се сдобие с деца, да смени работата в друг град/държава. Че и да почине може.

Какво правеха всички в темата, когато ги напуснаха предсрочно наемателите? Каква неустойка им платиха? Може би загубиха депозита си, който едва би покрил сметки и щети така или иначе.

А ако се договори по-голяма неустойка как ще си я събереш? Върви да гониш Михаля.

# 281
Бъркаш нещата кардинално.
Едномесечното предизвестие, което си нарекла законово, е при договори за неопределено време, т.наречените безсрочни. Справка - ЗЗД.
Тук договорът е срочен и правилата са други. Справка - пак ЗЗД.

Буламач голям си написала общо взето.......

# 282
  • Бургас
Моят робот за прозорци е от тази марка, беше по-евтин преди 2 г., когато го купувах, май предходен на този модел:
https://www.robotite.com/product/hobot-368/

# 283
teta75 тук не съм съгласна, защото доколкото знам, всичко в договорите което не отговаря на закона е невалидна клауза. Ако за нещо има законен срок важи той. Без значение какво си подписала. Но това по което аз знам

# 284
Какво е това законен срок? Не те разбрах....

В ЗЗД си пише точно какви срокове има за договорите за наем.
Кое е извън закона в обсъждания казус, не разбрах....

Общи условия

Активация на акаунт