Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 228
  • 848
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Защото Разсадника е цял квартал и в него има микролокации. Има метро наблизо - или на К.Величков, или на Вардар. Има трамваи и рейсове. Съвсем прилично е от към транспорт. Има голямо Фантастико до Св. София и малко до Вагон-ресторанта, има Т-маркет, има Лидл, ако си до Западен парк, има си пазар. Само римляните дето са повече, но ще се свиква - те се увеличават в геометрична прогресия.

# 256
  • In the land of Never Never
Мисля, че ако задължението за прекратяване на регистрацията на постоянен адрес се запише в договора, с нотариална заверка, тъй като е доказателство пред съда, това би подействало все пак стимулиращо на наемателя да се отрегистрира при напускането. Защо са му разправии.
Все пак, не всички се регистрират с цел да цицат предимствата на адреса за цял живот, а като има кола, зоната наистина е проблем за него.
Другото да си търси гараж под наем, не знам колко вървят в зелената зона на Бургас, и дали ги има много, но това ще му реши проблема.
Пък и когато един наемател създава проблем, ами има и други, които ще са по-лесни.

И аз предпочитам по-уредения живот на запад, ама след като по ковида ги затвориха по къщята, масово им сложиха ваксините, реших, че бардакът у нас в някои отношения има предимства. Laughing

По повод на моя апартамент в Разсадника, споделям, в моето друго битие, на наемател в различни чужбини, и на запад, и на изток от България, основното за мен при търсенето под наем е било локейшъна - сигурност на квартала, близост до магазини, близост до работа, изгледа от прозорците, балкона, етажност, комуникации, удобен матрак, и чак тогава обстановка. В крайна сметка, наемала съм доста зле мебелирани жилища, ако повечето други неща са налични. Като е временно, даже и да не ми е по-вкуса, нали няма да съм там цял живот, важното ми е да се чувствам удобно.

Като по-евтино жилище, и предвид на съчетаването на старо и ново, подходът ми в обзавеждането беше малко по-експериментален, наистина, може и да съм сбъркала в нещо, но смятам, че няма да уплаши наемателите.

Като цяло, апартаментите в Лозенец, които отдавам като луксозни, три бяха, а сега са два, понеже вече живея в единия, се харесват и се вземат бързо, живели са предимно чужденци с възможности, те все пак са взискателни. Само за единия съм ползвала дизайнер, иначе сама си обзавеждам и си ги подбирам нещата. Някой път ще пусна снимки за сравнение. Обзавела съм още две жилища, едно ваканционно тук на морето, и едно в Испания, мисля, че са прилични.

Този апратамент, в който живея в София, имам страхотни проблеми с тези отдолу, получавам непрекъснато заплахи за саморазправа, след като ми изгониха наемателката рускиня. Някои ще си спомнят, защото писах в темата доста. Аз се нанесох в него, като тя напусна, а дадох под наем другия, в който живеех.
Атаките на лудите отдолу се прехвърлиха към мен. Има руска поговорка, когато някой е идиот, това обикновено е за дълго. Или български вариант - луд умора няма.
Ако темата започне да замира, за да ви събудя, ще напиша точно какво точно иска да направи с мен неуважаемия господин отдолу, пише ми във вайбър и понякога на имейл. Нищо не правя разбира се, аз съм тих спокоен човек, може да изпусна на пода лъжица или телефона най-много. Тези обаче ми приписват всичко, което се случва в етажната собственост отгоре до долу. Аз пък съобщавам за заплахите периодично до полицията. Ей така, профилактично. Кварталната полицайка провежда разговор с него, и толкоз.
Щото за онзи, дето съседа го застрелял отдолу, имаше такъв случай неотдавна, казаха че стрелеца пишел в полицията, пък застреляният не бил писал. Та аз пиша, де, да не кажат после, че не съм писала. Ама да не разводнявам сега темата, някои ще си спомнят, тогава наемателката не издържа, но аз като собственик, нямам изход. Да видим, кой кого накрая. Worried

# 257
Тъй като по принцип следя темата, с някои пропуски, но все пак си спомням случая с рускинята-наемателка - това по принцип е гадно и може да се случи с всеки наемател, така че вашето решение да живеете в този апартамент, е разбираемо.

Замислям се, какво бихте могли да направите във вашия случай. ОК, подаването на жалби с идея за някаква бъдеща "застраховка" срещу животозастрашаващи ситуации е добре /ако са точно такива/. Но, не очаквам някаква особена реакция от страна на правозащитните органи - всичко минава под графа "битови скандали". Спрямо рускинята си спомням, че имаше проблем с вентилатора на тоалетната или пускането на водата, или нещо безумно глупаво. Нормално е, наемател да иска спокоен живот. Но, какви са проблемите им с вас? Какво ги дразни, как се проявяват реакциите им и в какви случаи, по кое време и т.н. Това не е празно любопитство, но за някаква адекватна, законена  или нормативна уредба, мисля, че много от нас бихме могли да ви дадем донякъде полезен съвет. Все пак нещо подобно може да се случи с наши наематели или с нас самите....

# 258
  • Варна
Мисля, че ако задължението за прекратяване на регистрацията на постоянен адрес се запише в договора, с нотариална заверка, тъй като е доказателство пред съда, това би подействало все пак стимулиращо на наемателя да се отрегистрира при напускането. Защо са му разправии.
Абсолютно никаква екстра тежест няма нотариално заверения договор за наем.
Все пак, не всички се регистрират с цел да цицат предимствата на адреса за цял живот, а като има кола, зоната наистина е проблем за него.
Другото да си търси гараж под наем, не знам колко вървят в зелената зона на Бургас, и дали ги има много, но това ще му реши проблема.
Пък и когато един наемател създава проблем, ами има и други, които ще са по-лесни.
Основната идея на сините и зелени зони е да се намалят колите и да се подобри качеството на въздуха. Според мен е добре, че не е лесно наемател с кола да наеме в такъв квартал.
И аз предпочитам по-уредения живот на запад, ама след като по ковида ги затвориха по къщята, масово им сложиха ваксините, реших, че бардакът у нас в някои отношения има предимства. Laughing

По повод на моя апартамент в Разсадника, споделям, в моето друго битие, на наемател в различни чужбини, и на запад, и на изток от България, основното за мен при търсенето под наем е било локейшъна - сигурност на квартала, близост до магазини, близост до работа, изгледа от прозорците, балкона, етажност, комуникации, удобен матрак, и чак тогава обстановка. В крайна сметка, наемала съм доста зле мебелирани жилища, ако повечето други неща са налични. Като е временно, даже и да не ми е по-вкуса, нали няма да съм там цял живот, важното ми е да се чувствам удобно.
Не познавам квартала, но от прочетеното тук останах с впечатлението, че именно локейшъна и сигурността на квартала са най-големите минуси на вашето жилище. А относно матрака - наемала съм десетина квартири в 20-те си години, а сега отдавам два апартамента и съм провела около 20 огледа досега. Не ми се е случвало аз или човекът отсреща да легне на леглото и да тества маткара.
Като по-евтино жилище, и предвид на съчетаването на старо и ново, подходът ми в обзавеждането беше малко по-експериментален, наистина, може и да съм сбъркала в нещо, но смятам, че няма да уплаши наемателите.
Вече уплашихте 99% от коментиращите тук. Не знам на какво отгоре смятате притовното. Иначе ако ще и дупки в стените и в тавана да има апартамента, пак ще си намерите наематели. Въпросът е на каква цена. Все пак идеята на рентиерството е да ни носи възможно най-висок доход, а не да си лягаме с мисълта колко ни харесва на нас интериора, в който ще живеят чужди хора.
.....

# 259
# 260
Жителите на Факултета не вършат золуми там, където живеят. Да, минават по кофите, да, пазаруват в магазините. Ако граничиш с техните къщи вероятно може да е по-шумно с веселби, но все пак това си е цял квартал. Минавала съм не веднъж покрай Щерев и от трамвая или метрото до м-н Родопчани, не ми е направило впечатление да има повече от малцинствата, отколкото на други места, където обикалят по кофите. Ходила съм и няколко пъти в парка, прекрасно направен и приятен за игра на деца и разходка. Дори и цигани с деца в парка съм виждала - с 1 или 2 деца, стоят и си пазят децата така, както не всички българи го правят. Знам, че вечер в парка (който си граничи с квартала) вече стават преобладаващи от махалата, но пък колко хора се шмиткат по тъмно из паркове? Около Тина Киркова (и Фантастико) останах приятно изненадана колко поддържани и приятни са околоблоковите пространства (панелки), рядко съм виждала така добре направени и приветливи.
Както казах, в Разсадника и Красна поляна има много настоящи и бивши полицаи и военни. Настанени/купили жилища там още по времето на соц-а. Още тогава се знаеше, че на Нова година, именно заради полицаите и военните, е като на бойното поле при настъпление.
В трамвая по Стамболийски има повече от малцинствата, идват и отиват към Люлин.
Гликоза, виж поста на потребителя, който отдава преустроена гарсониера и се ориентирай. Това е реален опит, а не теоретични разсъждения. Пробвай да почнеш около 680 лв. наем и натам ще реагираш според ситуацията. Ако отидеш на/тръгнеш от ниско ниво, може да привлечеш по-проблемни наематели.

За съседа ти в Лозенец - използвай момента, че сега са ги стегнали малко повече в полицията, подай си официална жалба в районното, напиши и какво е направено до момента от районния инспектор. В краен вариант - по телевизиите имат мейли за сигнали на граждани, в момент, в който няма други новини, може да ти обърнат внимание.

# 261
Беше записано в договора ми всичко.
И? Като смени патрона, и не ми вдигаше телефона и се криеше, договорът как ми помогна....никак точно, една ненужна хартийка.
И цялото ЗЗД и всички закони да препишете в него, не е ли читав човека...реши ли да не го спазва....
Само дело го оправя....или др.начини ... Wink

Това с агресивният съсед ми звучи опасно...

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 11:24 от teta75

# 262
  • Бургас
Аз бих продала жилището, ако имам такъв съсед. Явно няма оправия.

# 263
  • София
И като продадеш сигурна ли си, че на новото място всичко ще е цветя и рози? Няма гаранция - Когато си купих моя имот - 3 етажа по-долу живееше кротък дядо. Почина човека и в гарсониерата се нанесе внучка - алкохоличка с гадже нелегален арабин. Сдушиха се с едни от съседите и започна дива чалга от сутрин до малките часове. Съседа над тях ги парираше с монголски рок на макс.... После внучката и съседа починаха/алкохола не прощава/ , дойдоха други, по-кротки наследници. У нас озвучаването не се чуваше, но други съседи викаха полиция, оплакваха се безуспешно.

# 264
  • Бургас
То пък ега ти каръка тъй ако стане.
Имах позната, в чийто вход с решение на етажната собственост успяха да изгонят такъв собственик алкохолик и скандалджия. Обаче етажната собственост беше единна, наеха си адвокат, водиха дела и стана работата. Но много нерви и време потрошиха.

# 265
Да ви попитам за мнение, с какъв вид да остъкля балкона, че да не ми го скапят съвсем наемателите?  - Плъзгащи се стъкла, или такива, които се свалят  и се отваря напълно. 
Също и от гледна точка на миенето. Вашите наематели мият ли остъкляването на балкона, а ако има неотваряеми части - как се мият изобщо?

# 266
  • Бургас
Аз нямам остъклени балкони в жилищата под наем, но в момента остъклявам моята тераса - алуминиева дограма с плъзгане. Не е от модерните безпрофилни. Ще има една неотваряема част. Мия ги с робот за прозорци.

# 267
Напълно споделям мнението на Мандаринка. Разсадника не е никак толкова лош квартал, напротив: добре уреден транспортно, много добри междублокови пространства, дастатъчно магазини, капанчета и др.
Апартаментът на Гликоза не е във високия сегмент за наематели, но тя и него представя за такъв. Мисля, че е достатъчно добър за ду се иска 650 лв.
Това че някой се уплашил от вида на тапетите е смешно. Вкусовете са различни, едни обичат тапети, други обичат бели стени и мебели от Икеа....
Относно проблемите със съседите отдолу, ако иска Гликоза може да сподели. Мисля, че ще бъде полезно, тъй като много собственици и наематели (наемодатели) имат сходни проблеми или най-малкото могат да попаднат в подобна ситуация

# 268
Да ви попитам за мнение, с какъв вид да остъкля балкона, че да не ми го скапят съвсем наемателите? 

Колкото по-прост механизъм, толкова по-малко вероятно е да се повреди/да го повредят.

Ако искаш да изолираш от студ, то трябва да е с прекъснат термомост. Ако е само, за да не духа и вали - може и без прекъснат термомост. В последния случай, ако често се отваря вратата към този балкон, може (и най-вероятно) ще се образува конденз по стъклата на остъклението. Алуминиевата дограма е по-скъпа от ПВЦ дограмата, дори алуминиевата без прекъснат термомост е по-скъпа от ПВЦ-то. Да не говорим, че има много по-малко фирми, които работят с алуминиеви профили.
Най-лесно и евтино - остъкление със стандартна ПВЦ дограма. Вече отваряемите и неотваряемите части ще ги мислиш. Най-често отваряемите крила (в средата, примерно, и странично, ако има такива) и тези, които се оставят отворени, може би е добре да са с 2-ен механизъм за отваряне, и на ножица, освен пълно отваряне. Оскъпяването за този механизъм е минимално, дори пренебрежимо малко. И с мрежа. Аз имам мрежа роло, много ми е удобна - прибира се горе в кутия. Така оставяш отворено на ножица (притворено) да се проветрява през топлата част на годината, без да се притесняваш, че ще се тресне от вятър или че ще набие вътре дъжд. И не влизат насекоми. Това лято, отново, масово летят миризливки, дори на високи етажи.

# 269
И понеже е лято е много лесно да се забрави за стелещата се смрад от печките на Факултета. Обичайно от октомври до март. И през това време всички от съседните квартали Красна Поляна, Овча Купел, Илинден, Гевгелийски, Зап. Парк,  Разсадника се молят и надяват да духне малко ветрец, за да спрат да виждат това, което дишат. Който живее в района много добре знае за какво говоря. Останалите четат новини с офиц. данни ...

Общи условия

Активация на акаунт