Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 196
  • 848
  •   1
Отговори
# 330
  • In the land of Never Never
Двустайният с кухня в Разсадника, 62 кв.м.,  който обсъждахме наскоро, и общо взето го оценихме дружно, че може да се обяви за около 680 лв., в крайна сметка, се спазарихме на 580 лв. с познатото семейство на наши близки, и ще  влязат средата на септември.
Общо взето, стабилна отстъпка направихме, но като се има предвид, че обикновено се губят месец-два докато някой се съгласи, което са загубени наеми, губиш време за огледи, хора идват всякакви, студенти, чужденци от не особено читави страни, и т.н. Пък и не се знае, дали ще успеем на тази цена да го дадем, или пак ще трябва да се спазарим с отстъпка.
Все пак, в случая става дума за семейство, работещи хора, с някакви препоръки от близки, и това надделя.
Договорът ще е за една година, с възможност за продължение, там ще се види.

# 331
  • Варна
Честито! Бизнесът с познати винаги е нож с две остриета. Дано всичко бъде гладко. И ще допълня (само за да си свериш часовника) че период от месец - два за намиране на наематели е абсурдно голям.  При мен отнема няколко часа.

# 332
Двустайният с кухня в Разсадника, 62 кв.м.,  който обсъждахме наскоро, и общо взето го оценихме дружно, че може да се обяви за около 680 лв., в крайна сметка, се спазарихме на 580 лв. с познатото семейство на наши близки, и ще  влязат средата на септември.
Общо взето, стабилна отстъпка направихме, но като се има предвид, че обикновено се губят месец-два докато някой се съгласи, което са загубени наеми, губиш време за огледи, хора идват всякакви, студенти, чужденци от не особено читави страни, и т.н. Пък и не се знае, дали ще успеем на тази цена да го дадем, или пак ще трябва да се спазарим с отстъпка.
Все пак, в случая става дума за семейство, работещи хора, с някакви препоръки от близки, и това надделя.
Договорът ще е за една година, с възможност за продължение, там ще се види.
Цената ми звучи доста разумна, а решението все пак да го дадете на близки е определено добро Simple Smile
В последното ми жилище, под наем в София също живеех в апартамент на моя близка и дори като правеха ремонта преди да се нанеса го коментирахме заедно. Съответно живях там след това 4 години, но се наложи да търся друго, поради техни семейни промени.
Мога да кажа, че там наистина се чувствах спокойна и у дома си.
Надявам се и този път да си намеря нещо подходящо, макар че от 3 години не живея в София и съм загубила представа за имотите.

# 333
Здравейте,мислим да отдаваме нов и обзаведен апартамент под наем.За пръв път ще ни е и затова имам няколко въпроса.
Как да се защитим от некоректни наематели? Какви договори се подписват ,стандартни някакви или?
Да ползваме ли брокер или няма смисъл?

# 334
Здравейте,мислим да отдаваме нов и обзаведен апартамент под наем.За пръв път ще ни е и затова имам няколко въпроса.
Как да се защитим от некоректни наематели?
Какви договори се подписват ,стандартни някакви или?
Да ползваме ли брокер или няма смисъл?
Да се ползва брокер има смисъл ако нямате опит ( какъвто е случая при Вас ) и ако имате такъв на който можете да се доверите - Препоръчан от някой. И ако не искате като си пуснете сами обявата - да ви скъсат телефона от обаждания от всякакви агенции. Тогава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО предплатена карта, защото един път вкарат ли ви номера в базата данни "тормоза" продължава.
Ходите на огледите на апартамента за да се срещнете с потенциалните наематели и да си изберете с кого да подпишете Договор.

# 335
  • Варна
Аз пак да кажа - телефона си го давам чак след подписване на договора с избраните наематели. Преди това комуникацията с всички кандидати е единствено по Месинджър, където имам свободата да блокирам разни маниаци, които започват да ми звънят истерично през 2 минути, след като не съм им отговорила веднага на съобщението.

А, имаше един изобретателен брокер, който ми беше открил номера и ми звъня директно. В профила ми е цъкнал на страницата на местоработата ми (собствен бизнес) и от там явно ми е взел телефона. Нямам друго обяснение. Започна с това, че негова приятелка, студентка по медицина, си търсела квартира. Някак го усетих, че ме лъже и направо го питах брокер ли е и той си призна. Казах му, че изрично съм написала в описанието, че не желая да ползвам брокер и му пожелах приятен ден, а той затвори. Grinning
Разбира се няма как да си махна номера от бизнес страницата. Засега разчитам на това, че повечето брокери са си откровено тъпи и няма да се сетят да направят същото нещо.

# 336
  • София
Направо си сложете номера тук след този пост. Така подробно обяснихте, че и петгодишно или с мозък на петгодишно, вече ще ви намират 😂
И другите, де, не само вас.

# 337
  • Варна
Мда, точно хора, за които два клика са подробно и сложно обяснение говорех… Факт е, че засега е единичен случай. Тоест на нискоинтелигентните брокери, които притесняват хора, изрично обявили, че нямат нужда от услугите им, им е трудно. А моят телефон е спокоен и не пуши от сутрин до вечер.

# 338
  • Бургас
Диди, тоз много хитър бре, аз бих си запазила телефона му, да го имам ей тъй за всеки случай Simple Smile
Glikoza, честито. Наистина сте направили много стабилна отстъпка. В нашата сграда в Дървеница двустайните вече са 900 лв.

И аз май ще се сдобия с наематели. Брокерката ми отся няколко, спряхме се на семейство украинци, работещи дистанционно, детето им записано в училище близо до имота. Тя ги е харесала, в понеделник и аз ще ги видя. Не правят абсолютно никакъв коментар нито за двойния депозит, нито за цената на наема.

Как да се защитим от некоректни наематели?

По този екзестенциален въпрос навъртаме вече 32-ра тема и пак отникъде взорът надежда не види Simple Smile

# 339
  • в пералнята
Сигурно е късмет, но досега съм си намирала наематели за точно 5 минути, без въобще да си давам номера в обявата, снимки на имота или големи подробности. С брокери не се занимавам, аз имам особено мнение, особено за българските.
Единят наемател е вече 9 години в имота. Другите са от 4, а последната дама е от 2 месеца, но пак така се получи.

# 340
Сигурно е късмет, но досега съм си намирала наематели за точно 5 минути, без въобще да си давам номера в обявата, снимки на имота или големи подробности. С брокери не се занимавам, аз имам особено мнение, особено за българските.
Единят наемател е вече 9 години в имота. Другите са от 4, а последната дама е от 2 месеца, но пак така се получи.

Обясняте моля, попълвате ли договори и какви ,депозит искате ли и въобще как се справяте с некоректни наематели?

# 341
Обясняте моля, попълвате ли договори и какви ,депозит искате ли и въобще как се справяте с некоректни наематели?
като ви чета въпросите по добре питайте за читав брокер в града който ще отдавате.

ПОДПИСВА  се договор задължително с избрания наемател
ДЕПОЗИТИ - 2 броя

# 342
  • Бургас
Ще се опитам да съм по-конкретна.
Pestr, дефинирайте "некоректни наематели". С какво бихте направили компромис, с какво не бихте. Какъв е таргетът на наемателите за вашия имот? Какви хора бихте искали да го наемат? Какви не бихте искали?
Градът, в който отдавате, голям ли е, има ли търсене, или напротив?
Брокер - само ако имате доверен, човек, когото познавате и с когото работите. Аз винаги съм "за" отдаването чрез брокер, защото е дисциплиниращо за наемателя, но човекът ми е проверен и разчитам на нея. Ако нямате такъв - ще ви се обадят сто човека да си предлагат услугите, сред тях процентът на нечитавите ще е над 90%. Поразпитайте за читав брокер във вашия град, питайте приятели, познати.
Ако мислите, че ще се справите сами - действайте сами. Вземете си предплатена карта, както вече ви посъветваха.
Относно договорите - максимално подробен, с приемно-предавателен протокол със снимки, показващи състоянието на имота към момента на предаване. Пишете вътре какво може и какво не може, пишете също и какви указания давате за поддръжка на наетото жилище.
Депозити искам 2 и не правя компромиси и отстъпки.

# 343
Може въпроса да е тъп, но защо се искат два депозита? Във Варна никога не са ми искали два депозита.. винаги 1. И в договора винаги сме пишели, че поне в следващите 6 месеца собственика не може да решава да продава апартамента - тоест това е било гаранция някаква за мен, че поне 6 месеца имам апартамент под наем и няма нещо да му щукне на наемодателя.

# 344
За покриване на по-скъпи щети.
Два си е съвсем разумно

Общи условия

Активация на акаунт