Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 170
  • 848
  •   1
Отговори
# 375
И в София се прави това при познати.
Но с непознати, каквито са най-често наемателите, сама разбираш че е по-рисково.
Въпреки че аз лично като съм била наемател не съм имала абсолютно никакъв проблем с регистрацията на адрес, ходихме с наемодателя да  регистрира семейството. Разбира се после се отрегистрирахме в приличен срок.

# 376
офис администраторката ни е с постоянен адрес в колега
тя е с две деца и той с две
тя има собствено жилище, колегата живее до офиса

# 377
  • София
Понякога наемателя не може да си смени адресната регистрация, не защото не иска, а защото на новия адрес не му разрешават /новия наемодател/. Тогава той също е в безизходица. Надали някой ще ходи до родители и роднини в друго населено място, за да се регистрира там и да си смени личната карта, за да се отрегистрира от предния нает имот.

# 378
Ако сменя само настоящ адрес, не е нужно да сменя лк

# 379
  • София
Така е, но май на доста места искат адрес по ЛК. Може и да греша, защото винаги нея вадя, когато трябва да показвам адрес. Иначе съм била с регистрирано местожителство, но летящият лист, който дават в общината май никога никой не ми го поиска.

# 380
За училищата искат хвърчащият лист. Тоест настоящия адрес. Не постоянният. Поне при нас е така..

# 381
  • Варна
Понякога наемателя не може да си смени адресната регистрация, не защото не иска, а защото на новия адрес не му разрешават /новия наемодател/. Тогава той също е в безизходица. Надали някой ще ходи до родители и роднини в друго населено място, за да се регистрира там и да си смени личната карта, за да се отрегистрира от предния нает имот.

Щом наемателят вече се е регистрирал в една квартира, значи за нуждите му на живот в съответния град му е необходим адрес, следователно при смяна на квартира това трябва да е първото, което да пита на огледите - Ще мога ли да се регистрирам тук? А не да си каже че, че щом вече има регистрация, всичко му е в кърпа вързано и да оставя стария хазяин да се спасява, изкарвайки себе си жертва на системата.
Па ако трябва да отиде в друго населено място, за да си оправи документите, къде точно е проблемът? Кое ви кара да мислите, че никой няма да го направи? Не говорим за пътуване до космоса.

# 382
  • София
Когато отдавах, само една наемателка ме помоли за регистрация и то след като вече беше наела и много с голямо притеснение. Регистрирах я, но не съм сигурна сега дали се е отрегистрирала. Някой ден ще трябва да се занеса до общината и да проверя.

# 383
Как бихте реагирали, ако наемателите (без изобщо да са ви уведомили) са направили големи размествания на големи мебели от една стая в друга?
Диванът е преместен от хола в спалнята. Огромната спалня е преместена от спалнята в хола. 3-крилен гардероб е преместен от спалнята в хола  и др.
Бях шокирана при посещението, но нищо не им казах. При напускане щели да върнат всичко обратно.  Да, но това разглобяване и пак сглобяване на спалнята и гардеробът,и при напускане отново разглобяване и пак сглобяване едва ли ще им се отрази добре, а и едва ли е правено внимателно. Освен това не вярвам, че ламинатът в хола и спалнята няма да бъде надран или надраскан при тези разглобявания и сглобявания на тежки мебели.
На бялата стена в коридора са прикрепили големи шарени хартии, за да предпазят стената от велосипеда им. Не зная как са ги прикрепили и как ще се отрази това на боята.
Моля за мнения и съвети.

# 384
И какво съвети може да има? Стореното, сторено. Друг път ще пишеш в договора да не се размества, а сега няма какво да направиш, след като не си забранила. Но когато се изнасят ще огледаш добре за щети и ще искаш компенсация, ако има такива.

# 385
.... причините са ми ясни - не заплащат данък за имоти под наем, което не е моя работа, разбира се, но ме касае директно. Тъй като не съм имала никакви други проблеми с конкертните хазяи съм се примирявала с тяхното желание.
И как разбрахте, че не заплащат данък за доход от наем?

Е как разбрах... "Моля да не записваш като основание за плащането, че е "наем".. Simple Smile До последно беше така.

# 386
  • Варна
Винаги са ме питали дали могат да разместват. Маси, столове и дивани съм ок да се местят, но за големи сглобяеми мебели като гардероби имам резерви, тъй като самата аз съм местила трикрилен гардероб в една квартира. Бях питала предварително и ми бе позволено, но... усука се при местенето - факт. Два часа си играх да регулирам пантите после. Настилката беше теракот, но при вас ако е ламинат или паркет, инструктирайте ги да подпъхнат някое одеало, поне за когато дойде моментът да върнат мебелите по местата им. А питахте ли ги защо са решили на практика да разменят функциите на двете стаи? То голямо местене, само мивката и кухненските шкафове не са изместили, но ако можеха, сигурно щяха.

# 387
Винаги са ме питали дали могат да разместват. Маси, столове и дивани съм ок да се местят, но за големи сглобяеми мебели като гардероби имам резерви, тъй като самата аз съм местила трикрилен гардероб в една квартира. Бях питала предварително и ми бе позволено, но... усука се при местенето - факт. Два часа си играх да регулирам пантите после. Настилката беше теракот, но при вас ако е ламинат или паркет, инструктирайте ги да подпъхнат някое одеало, поне за когато дойде моментът да върнат мебелите по местата им. А питахте ли ги защо са решили на практика да разменят функциите на двете стаи? То голямо местене, само мивката и кухненските шкафове не са изместили, но ако можеха, сигурно щяха.
Дори и кухненската маса е преместена в хола, но това не ме притеснява, защото за нея не се налагат 2 разглобявания и 2 сглобявания както е при спалнята и гардероба.
Причината е, че не са искали през зимата да отопляват и хола, и спалнята. И са обединили всички функции в хола, той е 21 кв.м.

# 388
  • Варна
То па колко да плащат допълнително за отопление на една спалня, и то няколко минути на ден да се пречупи въздуха. Едва ли са от тези, които спят на включено отопление, щом гледат да икономисат. За да спестят, ще си вмиришат завивките на запръжка. Дано си плащат всичко навреме.

# 389
И как разбрахте, че не заплащат данък за доход от наем?

Е как разбрах... "Моля да не записваш като основание за плащането, че е "наем".. Simple Smile До последно беше така.

Ама то данъчните изобщо не ги интересува дали доходът е от наем, от продажба или от трудова дейност. Данък се дължи във всички случаи. Разликата е за наемодателя, защото ако се пише "наем" има право на някакъв процент нормативно признати разходи и ще плати по-малко. Тоест с това изискване губят. Данък се пести само с плащане на ръка.

Общи условия

Активация на акаунт