Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 183
  • 848
  •   1
Отговори
# 360
Имам въпрос към наемодателите в тази група..
Почти невъзможно е отписването на наемател от имота след адресна регистрация. Наемодателят не е длъжен да дава такава, но наемателят пред закона е длъжен да я заяви, което естествено няма как да направи. Голямо недомислие в законите, според мен.

За наем от името на фирма, там по спомен фирмата заплаща дължимият данък върху наема. Имаше разлика и специфика, вижте в сайта на НАП, има хубаво обяснение.

# 361
"Постоянен адрес и смяна на собственик"
https://www.bg-mamma.com/?topic=1584053

# 362
.... причините са ми ясни - не заплащат данък за имоти под наем, което не е моя работа, разбира се, но ме касае директно. Тъй като не съм имала никакви други проблеми с конкертните хазяи съм се примирявала с тяхното желание.
И как разбрахте, че не заплащат данък за доход от наем?

# 363
Висок праг на доверие при нови наематели, с които тепърва ще имате взаимоотношения, как точно се случва? Ми те могат половин месец да живеят безплатно и на 15тия да станат в 5 и да се изнесат за 2 часа...

...причините са ми ясни - не заплащат данък за имоти под наем.....
Нищо не ти е ясно. Причината е лошо законодателство - невъзможност (или изключителна трудност) хазяинът да заличи регистрацията ти след като напуснеш, в случай че си некоректна. Аз бих ти отказала единствено заради това.

По другия ти въпрос - в никакъв случай хазяинът не е необходимо да има фирма за сключването на какъвто и да е специален или неспециален договор.
Добре, ако живея от 2 години на този адрес и си плащам всеки месец, чинно некоректна ли съм? Иначе прочетох процедурата по заличаване и наистина е ужасно тегава, т.е ако наемателите не са коректни и не са отишли да се отпишат са главоболия за собственика.. Разбирам го това. Но по този начин се спъват доста елеменратни удобства на едно семейство, което живее под наем, детски градини, училища..

# 364
  • Варна
Животът под наем има и недостатъци. Наемодателите и те са хора и си гледат интереса, не на вас да ви е лесно.

# 365
Иначе прочетох процедурата по заличаване и наистина е ужасно тегава, т.е ако наемателите не са коректни и не са отишли да се отпишат са главоболия за собственика.. Разбирам го това. Но по този начин се спъват доста елеменратни удобства на едно семейство, което живее под наем, детски градини, училища..

Е, щом си разбрала колко тегава и неприятна (и с неясен край) е процедурата по заличаване на адресна регистрация, би трябвало да разбереш защо наемодателите не желаят особено да регистрират наематели. Ако се върнеш 10-ина страници назад в тази тема - има поредна дискусия на тема "адресна регистрация на наематели", във всяка тема по няколко пъти се обсъжда.

Изискванията за "точкуването" за ясла/детска градина/училище в София са за 3 години назад - е, сигурна съм, че има наематели с деца, които ще наемат жилище в заветната зона/община/прилежаща зона към ясла/ДГ/училище, ще поискат и ще си направят адресна регистрация, и нищо не им пречи след 2-3 месеца да се изнесат, а адресната им регистрация да си остане. Така в един момент наемодателят може да не може да ползва адреса за собствено дете/внуче.

Та не данъците са основният проблем за адресна регистрация.

# 366
Само едни наематели са искали от нас разрешение за адресна регистрация заради ДГ на детето им. Съгласихме се, но в нашата област процедурата за дерегистрация по чл.99б от ЗГР не е проблем. При изнасянето напомних да си сменят адресна регистрация, направиха го макар и след 2 месеца, а не веднага. Бях решила да чакам 3 месеца и ако не си я сменят са подам искане в общината.

# 367
Ясно, че причината да се отказват адресните регистрации не е неплащането на данъците, ама много се скача, като се спомене, че някой не го прави. Аз съм наясно, че ние в темата си плащаме, обсъждали сме много пъти, обаче е обществена тайна, че повечето наемодатели не го правят. Даже моята брокерка ми каза, че съм била голяма балама да го плащам тоя данък, никой не го плащал...

# 368
  • София
Joana85, бих те регистрирала в мой имот срещу 3 допълнителни депозита. Ще ти ги върна когато напуснеш и ми покажеш регистрация на друг адрес. И анекс към договора ще подпишем за целта. За твое сведение може да регистрираш адресно някого в имота си и без договор за наем. Имам личен опит с ММ, не ми плаща, че живеем заедно. Но в служба ЕСГРАОН лелките ни гледаха много подозрително, не разбрах защо.
За договор с фирма - аз не бих се съгласила за мой имот. И не за да спестя от данъци към държавата. Просто имам опит с плащаща фирма и семейство - висши меринджеи в нея. Бяха около 50 г, уж улегнали хора, но поразиите след тях надминаха целия ми наемодателски опит. Фирмата беше водеща в енергийния бизнес, а не ЕТ Кънчо 85. Мърльовците бяха със самочувствие до небето, големи изисквания и нищо насреща.
Но пък друг собственик може да е доволен - наема от фирма ще е сигурен.
Плащането по банков път не е проблем. Нали и на ръка да е пак има разписка за получена сума.

# 369
Ако не си плащаш данъците като наемодател, вероятността да те "хванат" от НАП не е много голяма. Евентуално по сигнал, но и там е Божа работа.
Но ако си регистрирал адресно наематели и те не се отпишат - няма мърдане, стои си в регистрите черно на бяло (и в електронен вариант).

# 370
Имам въпрос към наемодателите в тази група.. Става въпрос за две неща - 1-во за вас проблем ли би било , ако наемателя ви помоли за разрешение да промени адресната си регистрация, на вашия имот (ако имате сключен договор, разбира се). Досега два пъти съм питала дали са съгласни и са ми отказвали.. причините са ми ясни - не заплащат данък за имоти под наем, което не е моя работа, разбира се, но ме касае директно. Тъй като не съм имала никакви други проблеми с конкертните хазяи съм се примирявала с тяхното желание.
Другото е, как стои въпроса, ако наема се плаща по банков път от името на фирма, ако имам специални договорни отношения? Трябва ли да се сключва специален договор и това дали ще бъде проблем за хазяина, ако той няма регистрирана фирма?

Причината при мен беше, че една девойка не се отписа, а след това води и три деца, които също се записаха на адреса. Така, дори и да искам, не бих могла да регистрирам когото и да е, даже и да ми е съпруг.

# 371
  • София
В моя скромен опит не е имало желание никой да се регистрира на мой имот. Но ако поиска, и аз със сигурност ще направя анекс с поне 2 допълнителни депозита, с условие отписване от адреса ми за връщането им. И това е независимо колко харесвам хората.
По въпроса от преди това за кога събирам наема, при мен съм го заложил до 5-то число на текущият месец за самият месец. Обикновенно не става точно на датата, а до около десето, с което нямам проблем. Ако загубата на половин наем би ме притеснила, щях да съм в пъти по-притеснен от загубата на мебели, уреди и съсипването на апартамента. Но пък и досега (да чукам на дърво), съм случил на наематели, дано се запази тенденцията.
За да е ясна мотивацията ми, отдаването под наем не го смятам за инвестиция от гледна точка на самият наем, а на имота като такъв. Наема го приемам като бонус, а всички мебели предварително съм решил, че са брак от момента на влизането на първият наемател Simple Smile И да, знам че тук има двама господа, пишещи в тази тема, как има и по-добри инвестиции в ДЦК и акции, но досега исторически за всеки разглеждан 10 годишен период, не са прави. Естествено, поне до сега, но на баячки не ходя Simple Smile

# 372
Даже моята брокерка ми каза, че съм била голяма балама да го плащам тоя данък, никой не го плащал...

От брокерази нещо законно или морално може ли да чуе човек?

# 373
# 374
Joana85, бих те регистрирала в мой имот срещу 3 допълнителни депозита. Ще ти ги върна когато напуснеш и ми покажеш регистрация на друг адрес. И анекс към договора ще подпишем за целта. За твое сведение може да регистрираш адресно някого в имота си и без договор за наем. Имам личен опит с ММ, не ми плаща, че живеем заедно. Но в служба ЕСГРАОН лелките ни гледаха много подозрително, не разбрах защо.
За договор с фирма - аз не бих се съгласила за мой имот. И не за да спестя от данъци към държавата. Просто имам опит с плащаща фирма и семейство - висши меринджеи в нея. Бяха около 50 г, уж улегнали хора, но поразиите след тях надминаха целия ми наемодателски опит. Фирмата беше водеща в енергийния бизнес, а не ЕТ Кънчо 85. Мърльовците бяха със самочувствие до небето, големи изисквания и нищо насреща.
Но пък друг собственик може да е доволен - наема от фирма ще е сигурен.
Плащането по банков път не е проблем. Нали и на ръка да е пак има разписка за получена сума.

Напълно разбирам съображенията ви и аз като собственик. Вероятно и аз ако съм наемодател, бих предпиела тези стъпки.
Между другото това явно е проблем предимно в София, тъй като съм свидетел тук в Пловдив на няколко случая на смяна на адресна регистрация, заради училищата. Два от преди няколко месеца. И в двата случая, хората живеят в собствени жилища, но си преместиха адреса, при техни познати, които нямаха нищо против. И така децата им ще учат в по-предпочитано училище..
Аз доста се озадачих, но е факт..

Общи условия

Активация на акаунт