Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 190
  • 848
  •   1
Отговори
# 345
Аз като съм давал съм искал един, но с нормални мебели и уреди.
Ако са някакви по-скъпи, сигурно е по-разумно два. Ако наемателите се съгласят, де.
Договорите за наем на имот, ако е офис или магазин, са много по-строги - научиха се, защото има и много чужди фирми на пазара, а при тях е така. Колкото е срока - толкова. Ако е 5 години - през тези 5 години нито собственикът може да каже "изнасяй се", нито наемателят може да реши да напусне.
Нашата фирма като искаше да освободи 2 етажа от офиса покрай ковид и хоум офис, трябваше или да платим наема за оставащия срок, или сами да търсим под-наемател, приемлив за собственика.
Нищо не пречи и за жилища да се формулира така договора, разбира се в по-разумен срок, например 1 година, не 3 или 5. Но май не е обичайно.

# 346
  • Варна
Може въпроса да е тъп, но защо се искат два депозита? Във Варна никога не са ми искали два депозита.. винаги 1. И в договора винаги сме пишели, че поне в следващите 6 месеца собственика не може да решава да продава апартамента - тоест това е било гаранция някаква за мен, че поне 6 месеца имам апартамент под наем и няма нещо да му щукне на наемодателя.
Аз отдавам във Варна. С моя договор изисквам два депозита при наличие на животно. Смятам че няма нужда да обяснявам защо. А иначе това е свободен пазар и всеки сам решава какви условия да заложи - ако иска и 5 депозита, то си е негова работа. Вие сте свободна да се съгласите или да си наемете нещо друго.
Клауза, която забранява на собственика да продава имота в следващите 6 или 16 месеца ми се струва противозаконна обаче. Клаузите в договора не могат да противоречат на законите. Той собственикът може и да няма намерение да продава, но в последствие спешно да му се наложи. В такъв случай стандартно ви уведомява месец по-рано и ви дължи неустойка. А наемът няма как да ви вдигне в периода на договора. Може да има корекция, съответстваща на официалния инфлационен индекс в края на календартана година, но това също се упоменава писмено в договора, в който слагате подписа си.

# 347
Обсъждано е какво става ако продаде и има наемател.
В закона също е уредено и наемателят е защитен.

# 348
  • Варна
При всички положения няма как да се забрани на собственика да продаде имуществото си.

# 349
И аз в началото на август отдадох два тристайни близко един до друг с по два депозита. Единият с гараж на младо украинско семейство (IT) с две момчета, а другия на двама студенти от Хасково. Не възразиха за двата депозита. Даже днес украинците дадоха следващия наем и записали децата си в украинска детска градина. Имало четери даже в града.

# 350
Имам казус. Моля за съвет. Жилището, което ще отдавам, е в Зелена зона. Принципно съм съгласна да регистрирам наемателя по постоятен адрес, срещу допълнителен депозит, който да се върне, ако той се отрегистрира от адреса два месеца след напускане. Обаче дали това е достатъчен мотив? Щото един депозит ще е 800 лева, а срещу тези пари той ще получи едва ли не доживотно право да си ползва Зелената зона и уседналост за детска градина и училище. И какво правим със следващите в такъв случай, или ако аз реша да се нанеса там...
Зелената зона в Бс е 1071лв. на сезон, толкова трябва да е депозита. А за малоумните решения на общински съвет относно зоната е друга тема, и накрая ще ги осъдя!

# 351
  • In the land of Never Never
Преглеждам и редактирам договора, за наем, който ползвам. Каква ви е практиката за плащане на наема, в началото на месеца, когато се дължи наема, или в края на предидущия месец? Досега съм приемала в началото на месеца, но дали не е по-разумно другото?

# 352
  • София
Наема при мене се плаща предварително.
Напр. - влизат  във владение на 10.07. Наема за месеца се дължи в периода 01 - 09 .07. Съответно за следващите месеци го очаквам до 9то число. Няма - неплатена заплата, наложило се да похарчат за лечение и подобни измекярски оправдания.

# 353
  • Варна
Естествено, че е по-разумно другото.

# 354
Наемът се заплаща до 25-то число на месеца, предхождащ месеца, за който се отнася наема.
Така става ясно, дали е заплатен и ако не е - изводи се правят и се действа.
Има 5 дни буфер до новия месец за справяне с проблема, за компромис и пр., както и ако се окажат поредица почивни дни и пр., хора сме.

# 355
5то- 15то число на текущият месец, защото не знаеш кога точно им плащат заплатите
имам и 10то- 15то, но там сме с висок праг на доверие, издънки няма

# 356
Имам въпрос към наемодателите в тази група.. Става въпрос за две неща - 1-во за вас проблем ли би било , ако наемателя ви помоли за разрешение да промени адресната си регистрация, на вашия имот (ако имате сключен договор, разбира се). Досега два пъти съм питала дали са съгласни и са ми отказвали.. причините са ми ясни - не заплащат данък за имоти под наем, което не е моя работа, разбира се, но ме касае директно. Тъй като не съм имала никакви други проблеми с конкертните хазяи съм се примирявала с тяхното желание.
Другото е, как стои въпроса, ако наема се плаща по банков път от името на фирма, ако имам специални договорни отношения? Трябва ли да се сключва специален договор и това дали ще бъде проблем за хазяина, ако той няма регистрирана фирма?

# 357
  • Варна
Висок праг на доверие при нови наематели, с които тепърва ще имате взаимоотношения, как точно се случва? Ми те могат половин месец да живеят безплатно и на 15тия да станат в 5 и да се изнесат за 2 часа...

...причините са ми ясни - не заплащат данък за имоти под наем.....
Нищо не ти е ясно. Причината е лошо законодателство - невъзможност (или изключителна трудност) хазяинът да заличи регистрацията ти след като напуснеш, в случай че си некоректна. Аз бих ти отказала единствено заради това.

По другия ти въпрос - в никакъв случай хазяинът не е необходимо да има фирма за сключването на какъвто и да е специален или неспециален договор.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 23:19 от Didi168

# 358
гараж е,  3 години…. ми да си ходят ако искат…

# 359
  • Варна
Мисля че няма друг наемодател в темата, който няма да има против да изгуби половин наем.

Общи условия

Активация на акаунт