Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 168
  • 848
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Не разбирам. Няма значение как се плаща данъка - на ръка или по банков път... Ако наемодателят не си декларира дохода, няма му начислят данък. И в двата случая обаче могат да го хванат, могат и да не го.

# 391
То па колко да плащат допълнително за отопление на една спалня, и то няколко минути на ден да се пречупи въздуха. Едва ли са от тези, които спят на включено отопление, щом гледат да икономисат. За да спестят, ще си вмиришат завивките на запръжка. Дано си плащат всичко навреме.
Е, поне  готварската печка са оставили в кухнята. Казаха ми, че в предишната квартира са имали и микровълнова при същия наем, но не смятам да им купя. От 10 месеца са и поне досега са плащали навреме.

# 392
Не разбирам. Няма значение как се плаща данъка - на ръка или по банков път... Ако наемодателят не си декларира дохода, няма му начислят данък. И в двата случая обаче могат да го хванат, могат и да не го.

Кой говори за данъка??? Става дума за това как се плаща наемът.

# 393
  • Варна
Става дума за това как се плаща наемът с цел да не си плащат данъка собствениците. Напоследък четеш през редовете, не само тук, забелязвам го във всички теми. А иначе съм те забелязала, че по принцип си точна и полезна.

# 394
Става дума за това как се плаща наемът с цел да не си плащат данъка собствениците. Напоследък четеш през редовете, не само тук, забелязвам го във всички теми. А иначе съм те забелязала, че по принцип си точна и полезна.

Анджек де. Именно за това как се плаща наемът пиша. Единственият начин собствениците да не си платят данъка е да получат плащането на ръка. А ако наемът им се превежда по банков път няма значение какво основание се пише, данъкът все едно е дължим. Но ако пишат данък и се декларира като данък имат право на нормативно признати разходи. Не виждам да пиша нещо неточно или да съм недочела.

# 395
  • Варна
Grinning Ами неточно е. Ако получават по банков път и в основанието е написано "захранване на сметка", от къде на къде ще имат да плащат данъка, щом не са го декларирали. Да не мислиш, че НАП следи всички парични преводи на всички в страната и анализира кое за какво е? Облагат се единствено декларираните доходи или другият вариант е да има подаден конкретен сигнал от наемателя или някой съсед. Все тая как е платен наема.

# 396
Ами ако НАП не следи няма да има значение какво са писали. А ако следи, пак няма значение, нали?  И данък се дължи не защото са го декларирали, а защото има приходи. Пък ако не ги декларират това не им опрощава данъка, а ги прави нарушители и си носят риска.

# 397
  • Варна
И с двата начина на плащане е възможно некоректния наемодател да не декларира доходите си, които естествено, че са дължими и в двата случая. И в двата случая при недеклариране наемодателят е нарушител и си носи риска. И в двата случая НАП начислява данъка въз основа на декларираната сума, а не след щателна проверка на всички постъпления в банковата сметка на всяко физическо лице. И с това приключвам темата, защото трети път няма да пиша едно и също нещо.

# 398
А темата от къде тръгна? От специалното изискване в преводите да не се пишело "наем". Което, както виждаш, е безсмислено - ако ще лъжат ще лъжат все едно какво пише и ще си носят риска.

# 399
  • Варна
..... Разликата е за наемодателя, защото ако се пише "наем" има право на някакъв процент нормативно признати разходи и ще плати по-малко. Тоест с това изискване губят. Данък се пести само с плащане на ръка.

От тук тръгна темата. Никакъв данък не се пести само с плащане на ръка. Пести се само ако не е деклариран, без значение как е получен, като в този случай собственикът е подсъдим.
Очевидно собственикът, който безсрамно е претендирал за лъжливо основание на банковия превод, няма намерение да декларира нищо и има намерение да плати 0% от дължимия данък, а не 90% след приспадане на 10% нормативно признати разходи.

# 400
Получавам моя наем в брой, но го декларирам. Причините - държа да виждаме наемателката всеки месец, не ми пречи, жилището е до офиса на мъжа ми и ангажиментът за него е за не повече от 5 минути, за нея - вероятно и по-малко.

Последна редакция: нд, 03 сеп 2023, 15:39 от krasimilo

# 401
При плащане на ръка не остават следи и рискът да не хванат хазяина, ако не декларира този приход, е незначителен.
При плащане по банка, каквото и основание да се запише, рискът е много по-голям. И щом е прието, че се плаща по банка, изискването на хазяите да не пише "наем" става безсмислено.

Това е в резюме, но няма да споря с някой, който не иска да види нещата, а гледа да не падне по гръб. Всичко почна с това, че не схвана, че говоря за плащане на наема, а не на данъка.

# 402
  • Варна
Ох, станцийке, всичко почна с това, че Joana85 заговори за укриване на данъци от наеми. И данъкът, и наемът са свързани в започнатата от нея дискусия. Разговорът не е или, или.

# 403
ЧС е права, но наемодателите масово мислят, че като не се напише наем в основанието, могат да скатаят данък. Няма значение дали в действителност това е така. Така че за мен "не пиши наем" си означава, че няма намерение за плащане на данъци.

# 404
  • Бургас
Относно разместването на мебелите - в договора е записано, че само с писменото ми съгласие.
Как бих реагирала - бих им казала, че е добре да попитат предварително. Но ако не е вписано в договора - сори. Една от старите наемателки така беше пренесла огромна спалня в друга стая. Е, бяха надрали касите на вратите.

Общи условия

Активация на акаунт