Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 34 962
  • 848
  •   1
Отговори
# 585
Вие нали си взимате наема? Какво значение има наемателя как си е решил проблема с парите. Като студенти, които си делят стаите и наема - важно е да се плаща според мен.

Вие сте наемател, нали?

В договора изрично  е упоменато:
"Не се допуска преотдаване на имота под наем както и преотстъпването му на други лица. ..."

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 11:55 от bgladybg

# 586
Може да се разбере колко човека живеят реално, разбира се. По неформални начини - съседите няма начин да не се засекат с множество влизащи и излизащи. При асансьора, на входа, на етажа, съседите отдолу и отгоре и отстрани.

И ние имахме такъв случай - младежи някакви бяха обърнали жилището на хостел, през ден, през два - различни типове са идвали. Но много бързо съседите ни казаха (и се оплакаха), та въпросните младежи не изкараха и месец. Като им казахме да си събират партакешите, го направиха без проблем (Слава, Богу!) за 2 дни.

Вие нали си взимате наема? Какво значение има наемателя как си е решил проблема с парите. Като студенти, които си делят стаите и наема - важно е да се плаща според мен.

Вие сте наемател, нали?

В договора изрично  е упоменато:
"Не се допуска преотдаване на имота под наем както и преотстъпването му на други лица. ..."

Абсолютно съгласна - в договора си пише колко човека живеят. В никакъв случай не е без значение колко човека живеят. Повече хора-повече консумативи, повече щети, повече шум, и да не продължавам какво още повече.

Ако още при сключване на договора наемателят каже на хазяина, че ще си намери съквартирант/ка за 1или2 стаи, и хазяинът е съгласен - тогава всичко е точно. Но тайно да пускаш всякакви да влизат и спят/преспиват - няма да стане. Освен ако жилището не е абсолютен кимизарник и на хазяина и съседите да им е все едно.

# 587
Правиш внезапна проверка...вечер да е  след 19-20...зър зър на вратата, може ли да вляза...и разбираш.

Лела Раче при мен знае всичко Joy
Касиерката. Ако има проблем ми звънка..така съм помолила. Аз също й звъня от време на време...та в час съм.

Също по сметките може да се ориентираш колко души живеят....за един са едти кубиците, за трима..повечко. ..и за тока така...и така..

Като има желание, има и начини...да се разбере....

# 588
В договора изрично  е упоменато:
И в договора, който използвам го има - но аз по скоро го разбирам да не го преотдават за нощувки, че в морският град по едно време ги имаше доста такива случаи
И съм получавала от 2 фирми които се занимават с краткосрочно да наемат жилището.

Може да се разбере колко човека живеят реално, разбира се.  - съседите няма начин ...(и се оплакаха), ...
 повече щети, повече шум, ...
 ...Но тайно да пускаш всякакви да влизат и спят/преспиват - няма да стане. Освен ако жилището не е абсолютен кимизарник и на хазяина и съседите да им е все едно.
Ам моето не е кимизарник ( хаха трябваше да я гугълна тази дума не я знаех ) но даже оставях надуваем матрак за гости като им идват. Едната ми наемателка цяло лято откара с гости Simple Smile
И аз си имам двама съседи, които веднага ще ме информират какво правят наемателите.

Но още като се наема жилището предупреждавам, че спазването на добри отношения със съдедите и хигиената в жилището ми е най-важна !!!

Мои роднини отдават апартамент с 3 спални близо до Нов Бългаски университет. Едно момче го е наело целият с уговорката той да си "менажира" с останалите наематели. Ми много са доволни. Но договора е само с него, той е отговорен за всичко.

# 589
Да не се преотдава значи да не се ползва за живеене от други лица. Това е вещ, даваме я да я ползва лицето с което сключваме договор.

# 590
Casual, не става дума гости да дойдат и да преспят при наемателите.

Скрит текст:
Макар че аз лично не мога да разбера как така нон-стоп ще има преспиващи приятели (след лека или по-тежка запивка) или роднини от провинцията. На разтегателния диван в хола обикновено.

Ако хазяинът е съгласен - няма проблеми.
Ама както беше в нашия случай - ние сме отдали на 2 момчета (то и жилището беше 2-стайно), а те нашлякали няколко матрака на пода и събират други всякакви и различни да преспиват по няколко дни. Най-вероятно са им събирали пари за нощувките, това вече няма как да го знаем със сигурност, но едва ли е само от добро сърце.

Да, да се преотдава означава първият наемател, с когото е сключен договорът, да отдава от своя страна цялото или част от жилището на трети лица (които не са страна по договора с наемодателя). Срещу заплащане. Дори и да е без заплащане, аз не бих искала наемателят да настани цялата си родА, откъдето и да е тя, или няколко бедни приятелчета, които нямат пари за квартира.

# 591
  • София
Никога не съм била наемател, но сега детето на моя приятелка си търси квартира с още 2 състудентки, защото никой от тях не може да плаща апартамент сам. Както и да е - те си намериха. На мен пък ми звучи много тъпо някой като си дава апартамента под наем да държи сметка за всичко на наемателя и той да е следен и да не може да кихне без негово знание. Не става въпрос, разбира се, за бърдаци и купони със шум и унищожаване на собствеността. Ако обаче са съвестни, поддържат и си плащат всичко какъв е проблема?!

# 592
Ако обаче са съвестни, поддържат и си плащат всичко какъв е проблема?!

Няма проблем, ако наемодателят знае и е съгласен.
Ако е без неговото съгласие - има проблем. Отдаваш жилището на лице А и Б (примерно двойка, брат и сестра, 2 сестри/братя), при огледа си преценил, че ще са добри наематели. И изведнъж да се настаняват още една сюрия хора, без наемодателят да знае и да е съгласен - не е добре.

# 593
Какъв проблем и кой следил кога кихнал наемателя...това от къде си го изсмука?
Да си киха когато иска.
Говорим за преотдаване на жилище, не за кихане и пр@цкане....

# 594
  • Бургас
Да кихне може. Но да преотдава без знанието и съгласието на наемодателя не може.
1. Заради адресната регистрация в домовата книга. Етажната собственост трябва да знае кой къде живее.
2. За да си спести евентуални проблеми. В съседен на мой имот например наемателят се самоуби.
Или си представи да има полицейска акция, да намерят дрога. Чия е? Или наемателят да превърне квартирата в публичен дом.
3. Наемодателят одобрява наемателя си по свои критерии. Кой одобрява последващите наематели на наемателя? Знае ли ги кои са, с какво се занимават?
Много либерални разсъждения имат някои хора в тази тема, ама все по отношение на чуждите имоти Simple Smile

# 595
  • в пералнята
В един от моите входове точно това се случи. Акция и се беше оказало, че момичетата, които са наели апартамента го ползват за бизнес със секс услуги.
Дали са го обявили така с наемодателя, историята мълчи.
Аз лично съм против във входа ми да се разхождат разни типове с такава цел, мога да си представя, че и съседите не са били във възторг.

# 596
  • София
Включвам се с отзив за използвана за пръв път застраховка на отдаден имот.
На единия от апартаментите протече от банята отгоре в нашата спалня. Нищо драматично (засега), съседката реагира веднага, оправиха (надявам се, трайно) теча и чакаме да изсъхне, за да оправим боята.
Разбира се, веднага уведомихме застрахователя. Реагираха бързо, дойдоха на оглед, написаха протокол и скоро след това ни изплатиха пари за ремонт. Тоест имаме парите още преди да сме почнали да поправяме щетата. Аз си мислех, че ще ни искат разписки, договори и т.н., а те явно си имат тарифа кое колко струва горе-долу и плащат по нея.

# 597
Коя е ЗК и колко пари изплатиха за щетата..ако е удобно да споделиш, моге и на ЛС ако прецениш че не е за тук. Благодаря...
Аз поднових моята, към Булстрад съм.

# 598
  • София
Ще го сложа в скрит текст, да не се сметне за реклама.
Скрит текст:
Армеец е застрахователят. 400 лева за петно на тавана (около 80/30) и малко на стената под него. Тъй като имаше на едно място балончета, човекът, който дойде на оглед каза, че ще сметне шпакловка и боя. Още като пишеше протокола ми направи впечатление, че пише по-голям размер от петното, като че ли целия таван на спалнята сметна като квадратура, но и има резон да е така. Като пребоядисваме няма да е само петното, то е ясно.

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 19:42 от Илит

# 599
Оферти искат при по-специфични щети! Решетка на климатик (от сервиза на марката). Или опит за взлом и щети по дограма (оферта от фирма за дограма с описани повредените детайли). Другото се прави от тяхно вещо лице, което мери и изчислява сумите за рамонта (при течове най-често). Ако е в малък град и познат, може и цялата стая да ти опише и нагоди снимките...
Важно, когато имотът е ипотекиран, но има събитие, искат от банката писмо, че нямат претенции суми от щети да се изплатят на собственика на имота!

Общи условия

Активация на акаунт