Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 34 960
  • 848
  •   1
Отговори
# 600
Илит, супер много ти благодаря за конкретиката!!!! Аз я обичам защото....конкретиката де Simple Smile)

# 601
  • Варна
Правиш внезапна проверка...вечер да е  след 19-20...зър зър на вратата, може ли да вляза...и разбираш.
....

Всичко точно с дискусията, но това ?!?
В моя договор пише, че мога да ги посещавам само с предварителна уговорка в удобно време за двете страни. Досега никога не съм ходила на каквито и да е визити просто ей така. Какви са тия взенапни проверки? Едно че е в разрез с договора, друго че го намирам за неморално. Не съм им майка да ги сгащвам с цигара в уста. Ако тайно живеят повече хора, има достатъчно други начини това да се докаже. А за бардашки и наркомански изпълнения си има полиция.

# 602
В нейният не знаем какво пише.
Не става дума за твоя, така че не коментирах твоя договор. Спокойно.

А и тя има основателни съмнения ...

# 603
  • Варна
Аз не пиша конкретно за моя или нейния договор. Възмущението ми е от това, че по принцип някои наемодатели си позволяват такива действия. Не го намирам за редно.

# 604
  • София

3. Наемодателят одобрява наемателя си по свои критерии. Кой одобрява последващите наематели на наемателя? Знае ли ги кои са, с какво се занимават?

Аз имам договор с одобрен наемател. Но имота е с 2 отделни стаи и той/тя е свободен да си подбере човек, с когото ще се разбират, ще си делят наема и режийните. Как ще се разбират те не е моя работа. Важно ми е напр. Пешо да ми плаща наема на определена дата и да си покрива сметките. Със съседите  си нямаме координати и няма как да ме уведомят.
Преди години позната отдаде апарт. срещу Хилтън на семейство без деца. Няколко месеца беше много доволна, плащали, отговорни били, не се чували музики и викове от имота. Съседите и те доволни, нямат проблеми.
Докато една сутрин не я събудиха от 4то РПУ да отиде за справка. Сладурите направили цех за производство на наркотик. В хола сушели и теглели субстанциите.

# 605
Доста от коментиралите не правят разлика между:

- преотдаване за нощувки
 - преотдаване дългосрочно
 - изначално наемане на апартамент, за да живеят няколко човека, като договорът се сключва с един.

Съветвате, да се пишело в договора, че не се разрешава пренаемане. Винаги се пише в моите договори, както и в договорите на всичи , които са били изграни от пренаемане. Проблемът не е, че не е уговорено, а че не се спазва и няма механизъм, да се справиш на момента. Като го установиш, вече е късно.

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 16:33 от Deborana

# 606
Доста от коментиралите не правят разлика между:

- преотдаване за нощувки
 - преотдаване дългосрочно
 - изначално наемане на апартамент, за да живеят няколко човека като договорът се сключва с един.

Ето, ясно казано.
Опция 1 и 2 не са ОК, опция 3  е ОК. Наемодателят е съгласен изначално, няма проблем.
Дори в свалените от нет-а договори за наем, забраната за преотдаване (т.е. за варианти  1 и 2) си я има.

# 607
Аз не пиша конкретно за моя или нейния договор. Възмущението ми е от това, че по принцип някои наемодатели си позволяват такива действия. Не го намирам за редно.

А, защо не се възмутиш, че се нарушава договора...и се преотдава...

Вадиш ми думите от контекста, повтарям че коментрирам конкретно запитване, конкретно..така че си спести възмутата...не я намирам за уместна в случая.

Принципно никой не прави внезапни проверки ако няма нищо което да го притеснява. Айде да четем повечко с разбиране...моля.

# 608
Това с внезапните проверки и сигурността, че наемодателят ще бъде допуснат до жилището, без да има последствия малко ме втрещи.
Ако бях в ролята на наемателя и на сегашния си акъл, бих казала, че не е удобно в момента да влезе, сори без да се замисля. Как така някой ще звънне и ще влезе?!

# 609
  • Варна
Teta, разбира се че преотдаването също ме възмущава. Но това вече се коментира. Ясно е и няма смисъл 10 човека да повтаряме едни и същи очевидни неща. Реших да коментирам в друга посока, а именно, че такова действие от страна на наемодателя също не ми е ок. Наемодателят НЯМА право да влиза в отдадения имот без знанието на наемателя и без предварителна уговорка, освен в кризистни ситуации като наводнение, пожар, обир и т.н.
Както казах, има си други начини за доказване на нарушението, като да отвръщаш на нарушението с нарушение не е правилно.

# 610
Teta, разбира се че преотдаването също ме възмущава. Но това вече се коментира. Ясно е и няма смисъл 10 човека да повтаряме едни и същи очевидни неща. Реших да коментирам в друга посока, а именно, че такова действие от страна на наемодателя също не ми е ок. Наемодателят НЯМА право да влиза в отдадения имот без знанието на наемателя и без предварителна уговорка, освен в кризистни ситуации като наводнение, пожар, обир и т.н.
Както казах, има си други начини за доказване на нарушението, като да отвръщаш на нарушението с нарушение не е правилно.

Това болднатото е съвсем съвсем друга ситуация от тази, от която тръгна дискусията - да влезеш когато човекът не е там, тоест в негово отсъствие. Пресилваш леко нещата.
Да, за влизането в отсъствие на наемател сме коментирали напоително и преди.
Лично аз поне, никъде не съм писала да се влезе  в отсъствие.
А дали има или няма право да натисне звънеца - след покана може да влезе, разбира се че не става дума да го изблъска от вратата и да влезе насила....то самият факт, ако откаже да покани наемодателя, значи крие нещо, има нещо и съмненията ще се потвърдят от само себе си, без да се налага влизане. 

[Принципно никой не прави внезапни проверки ако няма нищо което да го притеснява. Айде да четем повечко с разбиране...моля.
Grinning

# 611
то самият факт, ако откаже да покани наемодателя, значи крие нещо, има нещо и съмненията ще се потвърдят от само себе си, без да се налага влизане. 
По моите разбирания някой да ми звънне на вратата и да иска да влиза е неуместно и доста просташко. Ще се наложи да крия раздразнението си.

# 612
Правиш внезапна проверка...вечер да е  след 19-20...зър зър на вратата, може ли да вляза...

Не, не може. Заповядай утре между 18:00 и 19:00. Години съм живял под наем, такава ориенталщина никой не си е позволявал.

# 613
Няма как да заповядам ... защото няма как ти да си ми наемател просто. Иначе редовно си заповядвам, по покана на жената, с която съм подписала...

# 614
Няма как да заповядам ... защото няма как ти да си ми наемател просто. Иначе редовно си заповядвам, по покана на жената, с която съм подписала...

По покана или с предизвестие може, но да ми цъфнеш непредизвестена няма да те пусна. По света си има закони как и кога хазяинът може да те посещава.

Общи условия

Активация на акаунт