В момента чета...86

• 60 949
  • 757
  •   1
Отговори
# 480
За себе си имам обяснение, защо навремето не са сложени на равно с книгите на подобна тематика, които се изучават в училище. В трилогията на Цончо Родев не винаги османското робство и управниците са описвани като насилници. Дори напротив, има части, където се разказва за един нормален живот, където всички се стремят към спокойствие. Не съм съвсем сигурна, че това е била удобна гледна точка тогава...

Възможно е. Но ми се струва, че главната причина е тази:

Цитат
Роден е в Провадия на 9 юни 1926 г. Баща му Христо Ц. Родев (1880 – 1944) е адвокат, депутат в XXIII народно събрание. Убит е веднага след 9 септември 1944, а впоследствие посмъртно! е осъден на смърт от т.нар. Народен съд. Цончо Родев завършва основно образование в родния си град и средно в гимназия във Варна, след което „Право“ в Софийския университет.

Като син на убит от Народния съд няма право да практикува юридическа професия и се отдава на литературна дейност. Създава редица исторически, фантастични и приключенски романи и повести за деца и юноши, разкази.

Детско-юношеските му книги ми бяха любими като дете: „Наричаха ме Желязната ръка“, „Човекът без сянка“...

# 481
  • Чукарландия
А кои са книгите от тази трилогия?

1. Тътени
     2. Бурята
     3. И стана ден

# 482
  • Mostly in my mind
Само 1 и 3 намирам на нормални цени.

# 483
  • Разпиляна във въображението
И мен ме заинтригувахте. Първата се предлага за 12 лв. , но няма нови издания на останалите две.

# 484
  • София
И мен ме заинтригувахте. Първата се предлага за 12 лв. , но няма нови издания на останалите две.
Навсякъде по библиотеките би трябвало да ги има. Издавани са осемдесетте, екземпляра, който намерих е доста четен.

# 485
  • София
Има ги в ел.варианти в Читанка
https://chitanka.info/person/tsoncho-rodev

# 486
В Читанка ги има електронни.
Също и „Изпитание“, книгата за Съединението, живота в двореца и политическите интриги, довели до Сръбско-българската война. Обърках се, че е част от трилогията, но се оказа, че е отделна книга.
Извинете ме, просто съм ги чела преди стотина години, още като ученичка. Simple Smile

Последна редакция: вт, 24 окт 2023, 18:59 от Как' Сийка

# 487
  • София
Приключих със "Симон". Не е лоша книгата, но далеч не ме впечатли така, както голяма част от вас. Ще и дам оценка 3.5/5. Не ми харесаха дългите изречения и финалът не беше моят. Като цяло и Симон ме дразнеше през цялото време и не можа да спечели симпатиите ми. Grinning

Продължавам с "Грехът на Малтица". "Корабът" не ми хареса много, да видим тази.

# 488
Днес в Столичната библиотека регистрират безплатно

# 489
  • София
И мен Симон ме дразнеше безумно. А Малтица е в пъти по-добра от Корабът. Simple Smile
Аз мъча "Симфония на времето". Не защото не е интерсна, но е над 600 стр и я чета само вкъщи, не я нлс в метрото и  навън, където обикновено чета. Та ще си я влача дълго време.

# 490
Момичета , здравейте . Отдавна не съм посещавала градската библиотека . Понякога взимам книги от селската библиотека .
Дали има някакъв вариант да ми доставят или изпратят избрани от мен книги на адрес. Нямам време да ходя до там , а искам да си взема книги .

# 491
Трилогията на Цончо Родев и на мен много ми допадна. Трябва да се прочете от любителите на художествена историческа проза.

"Грехът на Малтица" отначало ми хареса, но имаше елементи, които ме дразнеха в сюжета и образите. Все си мисля, че използването на жени по този начин не е било най-характерно за българите от онова време. Имаше и други неща, заради които не се открои сред любимите в този жанр. "Корабът" не мога да го намеря в момента, но ако е по-слаб от "Малтица" тогава няма да съжалявам.

# 492
В момента чета книгата на Робърт Матисън - "Дяволската къща". Някой чел ли е тази книга?

# 493
  • в сърцето на един мъж...
Благодаря за препоръката, веднага я открих трилогията в читанка и си я заредих за някоя ваканция Simple Smile Обичам подобни книги. Напълно възможно е да не е долюбван заради етикета "син на убит от Народния съд". Това е едно огромно позорно петно, което е лишило България от доста интересни личности.
Аз чета едновременно все още Кеплер и Отдел "Q". Определено скандинавците знаят как да пишат интересни и увлекателни трилъри

# 494
Заинтересувах се от Цончо Родев, прочетох малко за него и книгите му. Оказа се, че по инициатива и със съдействието на Община Сливен преди около 2 месеца е преиздадена "Тътени", 40 години след последното издание, и се продавала на символична цена, каквото и да значи това. Предстои издаването и на другите две. Тези дни ще проверя в книжарниците.

Общи условия

Активация на акаунт