В момента чета...86

• 60 949
  • 757
  •   1
Отговори
# 465

А започнати и чета "Тихи години" и съм като хипнотизирана! Мога да кажа, че е едни истинско бижу! Heart Eyes

Много се радвам, че са я превели! Two Hearts Когато споделих преди година, ми се накараха, че споменавам непреведени още книги. Чудесна е Морнщайнова. Купих си "Ноември", но не съм стигнала до нея все още.

Продължавам бавно с "Къща във Фез" на австралийката Suzanna Clarke (не е авторката на Пиранези). Изключително интересно, въпреки че не може и дума да става за сравнение между нивото на Тахир Шах и "Къщата на Халифа". Той е виртуоз и магьосник. Четях я и докато бях във Фез и други части на Мароко, но нямах много време за четене там, заспивах веднага.

Започнах и "Любов" на Елиф Шафак за втори път, носих я с мен на пътешествието, и ще чета паралелно с "История на Крит" на Крис Муури (днес летя за там, и ще съм сама, с моите книги и мисли- ура! ).
На баница стана красивата книга от разнасяне, ще трябва да купя още една.

# 466
  • Банско
Започвам двата тома "Отнесени от вихъра". Малко ще се прехвърля на класика. Досега не съм чела такава тематика книги, но започвам и ще видим...

# 467
  • в сърцето на един мъж...
Аз продължавам с Ларш Кеплер. Тази обаче си е страшничка, особено за родители...

# 468
След доста, доста дълъг застой (може би 2 месеца) най - накрая почвам пак да чета...
Снощи започнах "Пермафрост" и неусетно прочетох 140 страници. Аз харесвам как пише Васил Попов така, че си продължавам с нея. Надявам се да ме извади от книжната дупка ☺️

# 469
“Тътени” на Цончо Родев чета (по-точно слушам автоматичен прочит) и съм много впечатлена, отдавна не ме беше завладявала така българска книга! Още една творба, която сякаш не е достатъчно позната, а заслужава да се изучава в училище.

Последна редакция: пн, 23 окт 2023, 16:16 от fenyx

# 470
  • София
За трилогията на Цончо Родев съм чела само възторжени отзиви. Дори съм чела предложения да се изучава в училище.
Явно са от незаслужено неглижираните български романи.

# 471
  • София
Прочетох "Списъкът" от Луси Фоли. Трилър от средна категория - не е страшен и не те държи "на ръба на стола", но има интересни сюжетни линии. Не е детективски роман, полицията се появява в последните 5-10 страници за ареста, а малко преди това се разкрива коя е жертвата. Историята редува събитията от "сега" и "предишния ден". Беше интересно как Фоли се е постарала да превърне острова, където се развива действието, в герой сам по себе си. Малко съм разочарована от развръзката (според мен не трябваше да свърши така), но мисля, че от романа би излязъл добър филм.

# 472
Наскоро препрочетох части от книгата на Жоао Марсело Босколи - Аз и Елис. Книга написана от сина на Елис Реджина ( бразилска певица на бразилска поп музика) за живота с нея. Как Елис е изхвълила често в двора на къщата си децата си Жоао Марсело и Мария Рита. Трябвало да живеят там, след няколко дни пак ги е прибирала обратно в къщата, като е прибирала кучето в къщата. Елис почива в ранните часове на 19 януари 1982 г. от свръх доза наркотици, лекарства и алкохол. В нощта на смъртта й Босколи пише отидох да я чуя какво прави след като имаше парти на което не присъствах ( тогава Жоао е бил около 12 годишен) Чух, че тя отново смърка кокаин и малко след това последва тишина. Можех да се обадя на бърза помощ но не исках, просто се прибрах в стаята си. Няколко часа
по-късно пристига и нейния приятел които
я открива всъщност вече мъртва, той я откарва в болница като там констатират само смъртта й. И до днес Жоао Марсело не съжалява за случилото се.

# 473
  • София
“Тътени” на Цончо Родев чета (по-точно слушам автоматичен прочит) и съм много впечатлена, отдавна не ме беше завладявала така българска книга! Още една творба, която сякаш не е достатъчно позната, а заслужава да се изучава в училище.

Трилогията е едно най-хубавите литературни усещания, които съм преживяла последните 10 години. Страхотни книги, страхотен разказ....и друг път съм казвала, че аз си "живях" там. Предвид огромния обем на всяка от книгите, ги четох доста дълго, и когато ги приключих, все едно си бях тръгнала от някъде, където съм имала лични моменти и спомени. Препоръчвала съм я на много хора, но пак предвид огромния обем, почти никой не се захваща. Но близка приятелка скоро приключи трилогията, и беше много, много впечатлена, още повече, че има семейна следа от Сливен и региона. Интересно е също, че книгите са писани след много проучвания на конкретните случки и лица, за да бъде възможно най-достоверно.

# 474
Разкошна е трилогията, да. Наистина би трябвало да се изучава в училище, още повече че засяга важни исторически събития. Че аз за Съединението и изобщо за епохата научих много повече от книгата, отколкото от всички учебници по история, които съм чела. При това написано изключително увлекателно.
Нямам обяснение защо е толкова пренебрегван Цончо Родев. За мен е на едно ниво с Талев, да не кажа и по-високо.

Ох, хайде и тези книги в списъка за препрочитане, а има толкова много нечетени още... Кое по-напред за само един живот? Sad

# 475
А кои са книгите от тази трилогия?

# 476
  • София
За себе си имам обяснение, защо навремето не са сложени на равно с книгите на подобна тематика, които се изучават в училище. В трилогията на Цончо Родев не винаги османското робство и управниците са описвани като насилници. Дори напротив, има части, където се разказва за един нормален живот, където всички се стремят към спокойствие. Не съм съвсем сигурна, че това е била удобна гледна точка тогава...

А кои са книгите от тази трилогия?
https://www.goodreads.com/series/83971

# 477
  • София
Аз прочетох само "Тътени" лятото. Наистина са доста обемни. Дотежаха ми малко някои исторически подробности, но много ми хареса. Определено ще прочета и другите две. Междудругото, сега има и преиздание, ако някой ги иска на хартия. Някой ден ми се иска да си препрочета и тетралогията на Талев, ама кпга ли ще е...

# 478
Чувала съм за тая трилогия . И аз ще си я отбележа за прочитане . Чела съм на Талев . Това са книги , които всеки трябва да има в библиотеката си . Незаменими . Обичам да чета такива стари книги.

# 479
  • Fire & Blood
Тетралогията на Талев ми е много любима. За "Тътени" признавам си от вас научавам, но след толкова хубави ревюта и хвалби ме заинтригувахте да ги намеря и прочета книгата.
Виждам, че е има в Читанката и явно и там си има фенове.

Общи условия

Активация на акаунт