Осмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 65 701
  • 816
  •   1
Отговори
# 375
Точно! И при нас е така. Успява да плаща с телефона освен това и няма опасност да изгуби или забрави картата някъде. Може и сама да си следи наличността. Има винаги едни дестина лева кеш, ако е в магазин, където не може с карта или има проблем генерален с плащането с карти.

# 376
  • Sofia
При нас все още ние купуваме дрехи и други големи неща. И аз много не разбирам тази работа с пестене на наши пари. Като запопчне да изкарва той, ще си ги пести. Аз 10 лева на ден за джобни не харча, какво остава на него да му давам. Но като цяло той не разхищава, не ме притеснява, че ако му дам много , ще ги харчи на поразия. Баби като му дават, се прибират на едно място, но той до него достъп няма, ние решаваме за какво са парите. За банкова карта и плащане през телефон не сме мислили.

Нашият днес тръгва на училище обръснат и подстриган Simple Smile))

# 377
Смятам, че моите се научиха да пестят от рано и без принуда и това им дава някаква свобода и самочувствие, без значение произхода на средствата. Да, сега спестяват даденото от нас и роднини, но то автоматично става тяхно при получаването. Така, че от там насетне разполагането с тези средства е тяхна грижа, удоволствие и преценка. Съгласуват идеите си с нас и обсъждаме дали си струва цената на желаното, когато поискат нещо. В момента имат цели за какво да събират и когато напреднат със сумите, ще дадем едно рамо.
В момента са на минимален летен бюджет , който ще се промени, започвайки училище - получават сумата на 1-во число от месеца всеки път. Карта на 14г. правих заради стипендия на сестра му, наборът май не е привлечен все още от идеята.

# 378
Бяха 20лв на седмица джобните миналата година, около НГ получи инфлационна компенсация и станаха 30. Мисля тази година да започнем пак с 30, ако нещо не стигат, предвид новото училище, ще повишаваме. Всекиму според нуждите, няма как. Simple Smile

# 379
  • София
Ние досега не сме давали джобни, тъй като закусваше и обядваше вкъщи. Носеше едни 10 лева за всеки случай, ако си забрави водата или нещо друго. Откакто е с алайнери съвсем спря да яде навън, защото се притеснява да ги сваля. Като излиза взима пари от вкъщи, като се прибере връща рестото. Спестява дадените от баба си, засега нямаме драми за марки и подобни, надявам се и в бъдещия клас децата да са свестни и това да не е тема.

# 380
  • София
На големия превеждам по 150 лв месечно. В тях е включена и карта за ГТ. Превеждам допълнително за излизания.
Освен това за срок, в който е взимал стипендия, аз я удвоявам. Сега лятото работи два месеца с уговорката, че трябва да си финансира 50% от курса по АЕ за С1 и ако го вземе с 85% и нагоре, ще му възстановя сумата двойно.
По подобен начин ще действам и с набора.

# 381
  • Някъде там...
И ние стартирахме днес с първия учебен ден. Мислех, че ще преговарят, а те директно са захванали нов материал. Че и домашно имат. Laughing
Много бяха притеснени, развълнувани. И не са се запознали с никого... Срам голям, никой не подел инициатива. Първи впечатления чудесни иначе от днес. Доволни са.

# 382
  • София
Супер Жабче, това е най-важното. Има време да се опознаят.
По-каква причина в нпмг почват седмица по-рано?

# 383
  • Някъде там...
Иновация. Имат по 3 часа математика от 7 до 14 септември включително. Според мен е някакъв ФУЧ, днес са взели задачи извън материала за 8 клас, някои са им познати от часовете по теория на числата от старото училище.

Последна редакция: пт, 08 сеп 2023, 08:42 от Жабче

# 384
  • Sofia
При нас си е било преговор и няма домашно. Запознал се е с двама. САмо четири момичета имало. Интересно му било. Друго няма какво да каже.

# 385
  • Някъде там...
Моите са се поразходили из първи етаж, лавката ги е впечатлила, имало даже масички , диванчета и столчета. Двора с пейките и големите зелени дървета си го бяха харесали още от пробните матури. Около 10 момичета са в класа. Учителят им е допаднал, запознали се и с класния, директора, заместник директорките, които дошли в клас да се представят.

# 386
Не знам с какви деца дружат децата ви, но повдигнахме въпроса за размера на джобните на база впечатленията тук и се почна. Но този му купили костюм за 500 лева, на другата й дали 400 лева да си вземе некви обувки. Трета за 1 година ходила няколко пъти до Италия, веднъж до Мексико, друга била вече две седмици в САЩ и обикаляли от едното до другото крайбрежие. Пети е на круиз по Карибските острови. Нашата искала по 10 лева на ден и това било бедно.

# 387
  • София
Нямаме много такива познати, но и да имаме не ме касае. До миналата година на близначките на 16 г им давахме по 80 лв на месец. Като не им стигнаха си правеха сандвичи от вкъщи. Не съм длъжна да плащам старбъкс всеки ден.
Едната обаче почна да ходи на всякакви тренировки и курсове и да се налага да яде по-често навън тъй като я няма по цял ден и затова увеличихме джобните. За да няма дискриминация и на трите, но Ели почти не ги харчи. Миналата седмица с останали пари от джобните си купи безжични слушалки и дънки каквито тя си харесва макар да можеше да помоли и аз да и дам пари за тях.
Ако видя, че често им свършват по-рано парите без да харчат за глупости, тогава увеличавам сумата, но не защото другите получават повече.
Иначе и трите имат дебитни карти отдавна, а каките и револют отскоро, но не ги ползват много. Трябва да видя да им ги вържа с телефона и аз, но все не стигам до там.

# 388
  • София
Ми социалните мрежи са това, в които всеки се надпреварва да се доказва колко е успешен, богат и готин. Фалш и лъжа. Всяка трета девойка си демонстрира ноктопластиката и айфона и се тагва, откъдето си иска. А действителността обикновено няма нищо общо с фалшивия свят, който си изграждат.

# 389
Това и част от живота. Хора всякакви. Социум.

Моята в първи клас при 1 лв. седмично (да има за машината за хранителни боклуци заради социалния живот), "пестеше". През втория срок на миналата година имаше дни, в които прекарваше повече от 10 астрономически часа в/около училището. Имаше дни, в които си знаеше каква ангажираност я чака и си правеше сандвич или забърсваше нещо от нас. Заради поредицата от състезания направихме карта. А за лично нейни си пари приема само една стипендия, която получи. За "спестените" от джобни ни казва, че са наши пари.

Последна редакция: пт, 08 сеп 2023, 07:56 от рони

Общи условия

Активация на акаунт