Осмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 65 678
  • 816
  •   1
Отговори
# 405
Нашата девойка беше с 25 лева на седмица, които сама си преценяваше как да харчи, за храна от лафката или близката Билла. Сега може би ще ги увеличим на 50, с оглед времето, което ще е на училище, защото няма да успява да закусва и обядва вкъщи.
Споделям, ако някой се интересува, че в СГСАГ днес обявиха свободно място за 8 клас, паралелка Архитектура с АЕ.

# 406
  • ВАРНА
Предстои ни много интересен уикенд. Крайно време е да се разчистят тетрадките от миналата година. В стаята на дъщеря ми е като в Кербала. Крайно време е и аз да се организирам и да поръчам поне по математика учебник + сборник.

Току що се зачетох във ваканциите. Мон копаят не дъно, ами и аз не знам вече какво. Междусрочна ваканция - 1! ден.

# 407
За джобни - мисля, че за гимназист 25 лв. седмично са напълно достатъчни, отделно може да поиска за кино, излизане, рождени дни или други разходи. Знам, че има деца, които от малки разполагат с повече пари, отколкото могат да похарчат и че е възможно това да потиска другите, които са с по-ограничен бюджет, но това винаги е било така и всеки трябва да се оправя, с каквото разполага. С осмокласника няма да имам проблеми по въпроса с джобните, защото е пестелив и пресметлив, освен това има примера на брат си, който си носи храна в кутия на лекции и на работа. Преди го беше срам да си носи и ми вдигаше стойки вкъщи, но като стана на 16 и започна да работи и да изкарва пари, чудодейно му изчезна този срам и сега не забравя да си приготви кутия с храна. Да отглеждам сръдльо, който само знае да иска, да му е малко, да се сравнява с другите, но да не е спечелил нито лев, няма как да стане, такива дори не знам как ще покрият стандарта, с който са свикнали, когато вземат заплата от първата си работа, може би на 40 години още ще чакат джобни от мама и тате.

# 408
И моя влачи кутии с храна и лично на мен вече ми се повръща от тях.
В 7 клас, всяка сутрин правех закуска и обяд в кутия. И не е като да е капризен в яденето но всичко от училището било гадно, всичко дето продават до училището още по-гадно.
Надявам се, тази година по навреме да се прибира за да не се налага всяка сутрин да правя кутии. Миналата пред 15.30 не се е прибирал. И ако реши той нещо да си направи за обяд то ставаше 17 часа.

# 409
Здравейте! Извинявам се, че нахлувам в темата ви, но ако някой търси тези учебници по БЕЛ, нека ми пише на ЛС.

# 410
  • София
Аз малко да сменя темата. Интересно ми е вашите деца пият ли вече някакъв алкохол? Забелязвам, че често връстници на дъщеря ми се хвалят колко и какво са изпили, а на мен ми се вижда малко рано за това. То сигурно винаги ще ми се вижда рано 😂
Все се надявам тази година фокусът да е ученето все още. Имате ли наблюдения?

# 411
Твърде млади ми се виждат за пиене на алкохол Simple Smile)) Моят със сигурност не е пил, освен когато по грешка изпи един сайдер, защото дядо му се обърка, че е лимонада и му го даде. Големият май чак в девети клас се напи за първи път, значи на 16, което ми се струва по-приемливо от 14 или даже 13, на колкото е още малкият. Горе-долу по същото време се експериментира и с други вещества, да не се чудите, важното е да имат доверие в родителите, за да не се стига до лъгане, криене и завиране по съмнителни апартаменти, само и само да не бъдат разкрити.

# 412
  • Сливен
Първоначално останах без думи... Но пък точно днес си говорихме, че нейни познати момичета излизат до доста късно, голямото ми дете казва, че има 14 годишни в дискотеките / не знам това как кореспондира с вечерния час до 10/, къде са им родителите също не знам.
Опитвала е мой коктейл - опитвала, не пила! За приятелките й нещата стоят по същия начин - прибиране по светло, излизане на разходка, до магазини, хапване.
Това ще се промени, но за тях, сега, това ми се струва доста рано.

# 413
Не. Но снощи ми се наложи да отида до Пирогов. Какво видяха очите ми в съседство в кабинета по токсикология, потрисащо. Деца, по малки от моя дори... Родители ги влачат на колички, те лежат ужас...

# 414
  • София
Опитвал е глътка вино или бира от нашите два-три пъти. За неговите представи това е много. Не е във възторг и не иска да пие /засега😁/

# 415
  • София
За рождения ден (14) пожела сайдер да опита. Вземам му нещо като веднъж месечно...

# 416
Засега нито алкохол, нито цигари, вкл. вейпове й привличат интереса. Обаче се е побъркала на тема сладки неща, което хич не ни се нрави, да не казвам  колко кариеса има.

# 417
Големият не проявява никакъв интерес към алкохола засега. Той и малко консерва си пада, като мен. Аз самата до преди 4-5 години не близвах алкохол, на сватбата ми имахме безалкохолно шампанско. Обаче малкият ми син, който скоро ще навърши 11, за наш ужас това лято започна да надига чаши с бира и да опитва. Извадихме веднъж бутилка с твърд алкохол да промия рана и докато реагирам той я надигнал. Първо всичко му се виждаше гадно, после бирата взе да става "уникална". Моят мъж много се притесни, първо искаше да се крие като пие бира, но след това започна от време на време да го подканва да опита. Засега поспадна интереса 🤞

# 418
  • София
Опитвал е глътка вино или бира от нашите два-три пъти. За неговите представи това е много. Не е във възторг и не иска да пие /засега😁/
Същото е и при моя.
Засега нито алкохол, нито цигари, вкл. вейпове й привличат интереса. Обаче се е побъркала на тема сладки неща, което хич не ни се нрави, да не казвам  колко кариеса има.
И тук имаме сходен проблем, който се отразява и на зъби, и на тегло. Засега държим нещата под контрол, но имам чувство, че във всеки удобен момент гледа да хапне нещо junk. Успокоявам се, че и брат му беше така, а сега обръща доста повече внимание как и с какво се храни.

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 07:17 от green_dawn

# 419
  • ВАРНА
Дъщеря ми и най-близкото й обкръжение засега не са опитвали нито алкохол, нито цигари. Но в широкия й кръг от познати, тези спортове масово се практикуват. Нищо странно не намирам аз. Моите опити в сферата на цигарите и алкохола започнаха в подготво. Мисля, че разликата с тогава и днес са социалните мрежи, които документират подвизите.

Общи условия

Активация на акаунт