С какво ви дразнят свекървите? – 149

• 34 319
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
Марулета, зет ти е взел теб, реципрочно синът ти би следвало да вземе майката на жена си.
А за изписването - всяка родилка да си казва какво иска и е редно да се зачете нейното желание. Има жени, които обичат да има много хора около тях, има други, които имат нужда от ден-два усамотяване. Хубаво е малко емпатия да има и към чуждия човек.
    Синът ми е далече от брак , все още. Зет ми не ме взе. Живееха на етажа над нас, тъй като бяхме в очакване, аз чух че се тропа горе, чух че се запали колата. Дъщеря ми е достатъчно разумна,за да не ме остави в напрежение, звънна и каза , че има контракции на 10 мин  и тръгват към болницата. Попитах мога ли да съм  полезна - зет ми взе телефона и каза Ела с нас, ако искаш , да чакаме заедно.
    Какво толкова странно е станало?! Имаме страхотни отношения с децата си. Както казах, за нас семейството не е само мама , тати и аз.Един ден , живот и здраве, ако снахата ясно каже , че иска спокойствие и усамотение, или предпочете майка си , изобщо няма да се сърдя. Това е естествено. Но бих искала да видя внучето, дори и на снимка да е.
    Някой попита взел ли е майка си - не я е взел, защото майка му вече беше починала, за съжаление. Но едва ли щеше да й се обади, точно по причина да не се тревожи. Аз така или иначе чух , че има движение на етажа над нас.
 Не съм свекърва все още, надявам се да съм такава, каквато тъща съм. Зет ми къпе дъщеря си от първия 
ден , изобщо не е ставало въпрос   аз да я къпя. Мен ме беше страх , когато беше мъничка.

# 481
Марулетя ще разбере разликата между тъща и свекърва,когато се ожени сина и.Жалко,че майката на момчето е починала,но той може би затова се вписва по-лесно в нейното разширено семейство.

# 482
В смисъл?
  Естествено, че свекървата не е майка. В общия случай, защото има изключения.
   Никой не може да ме убеди,че непременно свекървите са зли, снахите винаги прави. Знам , че темата е за оплакване от свекърви.Надявам се някой ден да не се припозная в нечии разказ.
   Да се върнем на свекърви гаднярки.

# 483
Със зълвата раждахме еднакво трудно и продължително. Свекърите не знаеха, че съм започнала да раждам, но дори и да знаеха съм мноооого далеч от мисълта, че са били точно толкова притеснени, колкото за дъщеря си преди това.
Първоначалното ми решение да не казваме на никого се оказа изключително вярно. Моите родители се бяха побъркали. Ако нещата се бяха стекли по друг начин, сигурно и на тях нищо нямаше да кажа. Следващия път пак ще опитам Joy

# 484
  • Варна
...  много ще ми е мъчно, ако един ден снахата ми остави такъв ултиматум.  Сигурно ще се съобразя, но ще остави в мен горчилка.
Един ден , живот и здраве, ако снахата ясно каже , че иска спокойствие и усамотение, или предпочете майка си , изобщо няма да се сърдя.
Хм... Последно?
И да допълня, че днес нещо с цитатите не се разбираме.... Относно това:
Зет ми не ме взе.
- Напротив, точно зет ти те е взел. Защото, ако той не искаше, нямаше да отидеш и това е.
Какво толкова странно е станало?!
 - Абсолютно нищо. Напротив - това е най-нормалното нещо на света. Точно майката на родилката да е там. Странно е друго - че очакваш след време и синът ти да те вземе. И ако не те, ще се чувстваш огорчена. Ето това не е нормално вече.
Но бих искала да видя внучето, дори и на снимка да е.
- Че разбира се, че ще го видиш. Не съм чувала някоя снаха да не е давала и снимки дори да се гледат... 🤣 Е, сигурно има, ама в тая тема и от познати не съм...
По-принцип "звучиш" като готин и разбран човек и аз съм сигурна, че е абсолютно вярно, че зет ти те има за част от семейството си. Но малко трябва да отработиш някои неща, ако искаш в бъдеще да си също толкова добра свекърва.
Първо -:това "за НАС семейството е/не е" го спестявай малко. Или поне го поправи на "за МЕН". Защото може да се натъжиш един ден, ако в това семейство някой заяви, че за него не е така.
Второ - зет ти, за съжаление, е изгубил майка си. Но бъдещата ти снаха, дай Боже, ще има такава. И тогава ако се фръцкаш обидена, че е предпочела нея, с разширеното семейство няма да ти се получи.
И трето - с тези етажи и зачути шумове... Дано не гласиш снаха да живее отгоре, че... Тук вече говоря от опит... Wink

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 19:00 от HappyKali

# 485
Сега да не се притесняват, прекалено  е да смятате. Даже много се притесняваме, но майката повече. Да не лъжем. Снахата е част от нас, свързани сме, , но нито сме и майки ,нито тя ни е дъщеря. Пак да не лъжем. Малка разлика ,но има.

# 486
Боряна,  нормално е да е така. Обратното щеше да е противоестествено. И няма лошо да си го кажем. А не да се правим на луди. Нито има какво да делим, нито тъпите битови ми или различията ни имат значение. Едно просто уважение е напълно достатъчно. И от двете страни.

# 487
  • При семейството си
Снаха ми предпочете да вземе и ражда “в присъствието” на свекърва си, по няколко причини.
Аз родих по спешност, съпругът ми беше толкова ошашкан, че не знам нито кога, нито на кого пръв е съобщил.
В болницата дойдоха и баща ми, и свекърва ми, заедно.
За протокола…аз не общувам със свекърва ми, заради отношението и’ като жена, майка и лекар към мен и детето ми с проблеми…извън някакви официални поводи, по телефон.
Но не възпирам контакт на съпруга ми и детето с нея, напротив, насърчавам.
Никога не ни е гледала детето и за половин час, баща ми инцидентно - за лекар, нещо друго спешно и по изключение. Помощта основно е от чужди хора и заплатена.
Ако сме получили нещо материално, наследствено от тях, то многократно сме го “върнали”, тъй като се грижим и финансово за живите ни родители. Всеки от нас сериозно се дразни на същите, но се справя и оправя, без ангажиране на другия.
Някои издребнявания, битовизми в темата са ми…непонятни.

# 488
  • София

.. Всеки от нас сериозно се дразни на същите, но се справя и оправя, без ангажиране на другия.
...
Ето това е от съществено значение.
И аз не съм се оплаквала от битовизми, защото прекратих всякакви отношения със свекъря ми и само мъжът ми се занимаваше с него.

# 489
Добре, че раждах по време на ковид вълната и не съм имала такива терзания. Бившия ми качи багажа до родилното и тръгна. Ако трябваше да мисля как някой седи и чака 12 часа някъде в болницата, нямаше да мога да си дремвам между суматите прегледи. Майка ми се беше побъркала от притеснение, сега и е смешно като съм и обяснявала как ме будили я за тонове, я за преглед за разкритие. Бившата свекърва не знам как се е чувствала, но пък беше украсила прекрасно стаята ни, понеже тогава живеехме заедно. На изписването дойдоха майка ми, брат ми и бащата на детето. Те дойдоха за час в нас и кой от къде е. А на мен ми се искаше повече да бяха останали, беше ми депресарско и исках да съм сред повече хора.

# 490
  • Най-красивата страна
За семейството
За някои свекъри снахата е просто един нов член,който влиза в тяхното семейство .И за това тя трябва да им играе по свирката,а те могат да се месят ..
Не могат да приемат,че сина се отделя от тях и се жени,за да създаде свое семейство.
Естествено родители,братя, сестри са най-близките роднини.
Но семейството се състои от мама,татко и деца.

Разбира се ,ако младите живеят отделно и се издържат сами.
Защото,ако младите живеят в детската стая на Мунчо ,свекървата готви и гледа децата,а свекъра плаща сметките,тогава много ясно,че свекърите ще се месят във всичко.

На изписването на дъщеря ми дойдоха и двете баби.
Прибрахме се вкъщи.
Майка ми беше приготвила лек обяд.
Аз хапнах ,нахраних бебето .То заспа и аз заспах.

През това време свекърите се изпокарали с мъжа ми и майка ми.
Защото не били поканили и други роднини-разбирайте още десетина човека и масата била твърде скромна.
А това,че съм заспала заедно с бебето било неуважение от моя страна.Трябвало да обслужвам гостите.Тук вече мъжът ми не издържал...и ги нахокал..

След две седмици свеки поиска да дойде един ден да помага за бебето.Мъжът ми тогава беше извън града и бях сама.Съгласих се,даже се зарадвах,че ще мога да поспя няколко часа.
Дойде тя,аз си легнах.
В един момент се събуждам,защото чувам,че бебето реве и не спира.
Ставам и какво да видя-свеки извадила всичките ми дрехи от гардероба...Отворила,не и харесало как са подредени и решила тя да ги подреди...А бебето през това време реве ...

# 491
  • при късмета
Вени, твоята отдавна ми е топ класацията.
Само за едно ще те поправя. Имам примери покрай мен, на приятели, които още по време на предишната криза 2008-9, при пукането точно на имотния балон загубиха жилищата си. На повечето се наложи да живеят при родители с вече създадени семейства. При това положение, много бързо младите изобщо не ги издържат, а е точно обратното. Именно младите поемат всичко, от сметките до хладилника и то изцяло. На практика те издържат родителите. Но това изобщо не им пречи да имат самочувствието, че е точно обратното. Важното е какво се говори на пейката пред блока, а не какво е в действителност. 2-3 семейства имам около себе си, които живеят с родители. Едните са при тъстовете и нямат такива проблеми. Другите при свекъри, ела да видиш свекървата какво впечатление създава у околните

# 492
Много кофти е това да загубиш жилището си и да си принуден да се върнеш при родителите (без значение на кого). Само че както едните издържат другите с подслон, така другите издържат себе си и родителите с храна. Помагат си взаимно. Би било грозно, ако родителите тръбят, че ако не са приели младите, то те са щяли да останат на улицата (не, че не е вярно), както и младите да парадират, че ако не са се върнали те, за да пълнят хладилника и да плащат тока, родителите щели да загинат без тяхната помощ.
Това ми звучи като на гол тумбак чифте пищови.

# 493
  • при късмета
Да, но излиза така, че старите парадират с това, че "издържат младите", а е малко нагло като те ти плащат освен тока, водата, отоплението и ти пълнят хладилника. На практика младите издържат старите, но се гледа само на кой е жилището. И младите въпреки, че поемат всички сметки и намерение нямат да го тръбят, само старите се чувстват длъжни. Манталитет ли е, комплекси ли, не знам

# 494
За мен пък е много тъжно, че в такъв момент не подкрепяш децата си, а твърдиш, че се натрисат. Не искам това да се случва на моите деца, но аз винаги бих приела да живеят при мен. Както и съм сигурна, че ако нещо ми се случи и зависех от някого за жилището си, също биха ме приели и биха се радвали, че съм при тях. Но това си е до човек. Аз имам много силна връзка с родителите си, едно дете съм, но от своя страна имам две. Колкото до новия член на семейството у свекърите - ами то същото се отнася и до тъстовете, но в повечето случаи все свекървата иска да ѝ играят по свирката. Манталитет е, свекърва ми все брои къде и колко е дала, как сестра му на ММ не работила, докато учи и се налагало да я издържа. Мен нашите не ми позволяваха да работя, докато уча, за да уча с приоритет. Изградих си кариера след това и съм им благодарна, но те винаги са насреща за детето си. Както и аз бих била за своите. Свекърва ми има възможности, преди да кажете, че може да няма такива, затова и не разбирам това нейно поведение.

Общи условия

Активация на акаунт