Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 116 972
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 1 185
Здравейте, намазах си кожата под очите с гликолова и салицилова киселина и сега е червена и малко по-груба. Какво мога да направя, за да я възстановя най-бързо?

Здравейте,

Предполагам вече е отшумял проблема. Помагат продукти като топиализ палпебрал.

Поздрави!

# 1 186
Скрит текст:
Здравейте д-р Пеев,
Тези обриви/пъпчици ми излизат юни месец вече втора или трета година поред. До сега се появяваше на едно място на гърба и стоеше месец/ месец и половина и изчезваше само. Няма сърбеж или дискомфорт, ако не го видя случайно няма как да разбера, че има таково нещо. Иначе си ходя на плаж, къпя се и няма никакъв проблем. Тази година ми излезнаха по двата крака от вътрешната страна и на около 10-на места. Отново без сърбеж и т.н.

първоначално излиза като една малка пъпчица и след няколко дена си увеличава размера и след 1 седмица някъде започва така лющене на кожата по средата/без сърбеж. Котки нямаме и куче имат родителите ми, което го виждам на няколко седмици веднъж. Без да го докосвам и т.н., рядко го докосвам/иначе нямам алергии към животни.
Благодаря и Хубав ден!

Здравейте,

Благодаря за информацията, но не разбрах въпроса?

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:14 от Рaдост

# 1 187
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев!
Този обрив се появи на сина ми преди около две седмици, като не е намазан с нищо стои сухо като лишеи, има и ситни пъпчици. Пъпките са на бедрата отзад, на кръста и в страни на гръбчето. По препоръка на педиатъра приемаше фенистил и мазах тридерм 5 дни, но не изчезва. В момента продължавам да мажа с бепантен. Съмненията бяха за сменен прах за пране + ползване на омекотител. Също така използвах препарат за петна. Можете ли да ми дадете някаква насока от какво наистина може да е и с какво да ги мажа.
Бебето е на 9 месеца

Здравейте,

Най-вероятно има атопичен дерматит. Лечението му е със специализирана козметика за атопична кожа.. Не препоръчвам ползване на тридерм. Ако не минава, направете консултация с дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:14 от Рaдост

# 1 188
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев,

От няколко седмици кожата на един от пръстите на ръката ми изглежда по този начин: ранички, суха кожа, ситни подкожни пъпчици, и доста сърби. Дали е възможно да са някакви гъбички, или алергия към нещо ?

Благодаря Ви предварително.

Здравейте,

Вероятно имате алергия към нещо, с което ръката има контакт, или развивате дисхидрозиформена екзема. Не приличат на гъбички.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:15 от Рaдост

# 1 189
Здравейте!
 На 35 години съм. Цял живот се боря с акне. По лицето го овладявам сякаш, но неприятната част е гърба. Там не третирам с никакви козметични продукти, освен душ-гел. Непрекъснато се образуват нови, и нови пъпчици.
Какво мога да приложа, за да успея да реша проблема?
П.п. нямам хормонални проблеми, щитовидната жлеза е добре, имам две раждания.

Здравейте,

Ако имате упорито акне на гърба, Ви съветвам консултация. Много често единственото решение е чрез прием на лекарства.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:15 от Рaдост

# 1 190
Здравейте,
Използвам Соолантра самостоятелно от третата седмица на март всяка вечер във връзка с акне-розацея. Работи отлично и кожата МНОГО се подобри. Обаче от последните 2 седмици избиха 4 пъпки в областта на брадичката, веждите и над устната, а трябваше да я спра тази седмица по план. Въпросът ми е може ли да се ползва постоянно или мазането трябва да се преустанови за някакъв период, за да се избегне резистентност?

Здравейте,

Препоръчително е да се ползва не повече от 3-4 месеца и да се направи пауза. Соолантрата е лекарство и може да има странични ефекти. Говорете с Вашия дерматолог, който следи терапията.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:16 от Рaдост

# 1 191
Здравейте, д-р Пеев. Преди около 7 години по време на бременност получих себореен дерматит, който така ме сърби че не се понасям на моменти. Използвала съм шампоан Parusan, Uriage DS , Biotrade Sebomax, Ducray, Revalid, Nizoral... Бетазон крем за мазане, от който имам временен ефект, но вече направо се отчайвам... нищо не помага срещу това.
Има ли продукт, който наистина да унищожава тази гадост по косата ми..?

Здравейте,

Себорейният дерматит не е болест. Няма магически продукт, който да Ви отърве. Обикновено с времето отшумява. Вие трябва да се научите да контролирате това състояние с подходящите продукти. Ключът тук е в дисциплината и използването на подходящи продукти, с които да намалите рецидивите.

Поздрави!

# 1 192
Здравейте д-р Пеев,

Преди няколко седмици ми излезна херпес на устната, който третирах с ацикловир крем. Забелязвам обаче, че дори и след няколко седмици и след като е паднала коричката продължава да ми седи червено петно на устната. Може ли да се третира с нещо, за да изчезне?
И преди са ми се появявали горе долу на същото място, но никога не са оставали зачервени за повече от няколко дни.
Благодаря предварително!

Здравейте,

Ще отшуми от само себе си. Може да пробвате с крем цикапласт или балсам за устни. Вероятно е било малко по-силно възпалено.

Поздрави!

# 1 193
Скрит текст:
Добър ден д-р Пеев,моля за Вашето професионално мнение.
От две седмици изведнъж ми се появи много силно парене в устните,първоначално по контурите и малко отгоре,а от няколко дни вече и цялостно дори към лигавицата.
10 дни преди да се появят симптомите бях на море.Ползвах Бепантен няколко дни не помогна,сега от 1 седмица ползвам балсам на Uriage Bariederm cica ,на моменти ми е по-добре,но на моменти се появява нещо между парене и щипене.Дори след нанасяне на балсама ме щипе.Самите устни са много чувствителни,леко избелели и на места като отдръпнати .

Здравейте,

Вероятно сте направили хейлит - може да е от слънцето или продукт. Намажете ги с адвантан крем за няколко дни. Ако не помага, посетете дерматолог.

Поздрави!

# 1 194
Доктор Пеев, какво бихте препоръчали като основна, минималистична грижа за чувствителна кожа, склонна към акне? Към днешна дата след доста дерматолози, изследвания (всичко в норми) все още нямам отговор на въпроса защо имам т.нар. ''хормонално акне''. Обяснението на всички лекари до момента е ''чувствителни рецептори към нормални хормони'' Някакви така, най-общи (но работещи) насоки имате ли?

Здравейте,

Истината е, че за акнето като цяло има доста неразгадани въпроси. Хормоналното акне е и генетично обусловено. Грижата за кожата се основава и на нейната възраст и състояние. Не мога да кажа конткретни продукти, преди да съм Ви видял. Най-общо - измиване с нежни измивни средства - продукти за чувствителна кожа и леки киселини/ретиналдехид.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:17 от Рaдост

# 1 195
Скрит текст:
Здравейте, моля за помощ от сърце за моята приятелка, която преминава през истински кошмар с кожата си! 😔 Тя има чувствителна кожа, а в момента лицето и устните й са толкова раздразнени, сухи и се белят, че плаче всеки ден.
На снимките даже изглежда добре, защото тъкмо се е намазала. Това я депресира и я удря жестоко по самочувствието.
Тя е влюбена в грима – това е нейната страст, наскоро дори изкара курс по грим, но сега не може дори да докосне лицето си с грим, което я съсипва, защото това е любимото й нещо на света. Не мога да я гледам повече как плаче и страда! 💔
Пробвала е крем на Avene за чувствителна кожа, сега използва серията La Roche-Posay Lipikar. За устните е опитала Tobradex, Elocom, La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+, балсам Eucerin Aquaphor, вазелин и балсам на A-Derma. Ползва и слънцезащита за чувствителна кожа, но тази, която има, не й помага.
Моля ви, ако някой е преминал през подобно или знае за натурални рецепти, билки или древни методи, които да успокоят раздразнената, чувствителна кожа, споделете! Търсим всякакви съвети – от природни средства до продукти, които наистина работят. Искам да върна усмивката на лицето й! Благодаря ви от цялото си сърце! 🙏

Здравейте,

След като е толкова драматично състоянието, отидете на дерматолог. Възможно е точно гримовете да са причината за това състояние. Може да е необходимо да се направи тестуване, за да се открие причината. Форумите не са мястото, където ще намерите решение за проблема.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:17 от Рaдост

# 1 196
Скрит текст:
Здравейте, може ли мнение какво според вас е това? Дъщеря ми се роди така, но сякаш става по-червено и по-голямо. Може ли да е хемангиом?

Здравейте,

Да. Това е хемангиом. Говорете с Вашия педиатър как да процедирате. Има мои колеги, които се занимават с лечението им, ако е необходимо такова.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:18 от Рaдост

# 1 197
Здравейте,

От няколко години имам слънчева алергия, която се изразява в сърбящ обрив. Най-изразен се проявява, когато отида на море, въпреки че ползвам слънцезащита. С изследване направено скоро се установи дефицит на витамин Д, като в момента приемам капки BetterYou 3000UI. Възможно ли е дефицита на Витамин Д да оказва влияние на фоточувствителността? Да започна ли да приемам медикамент за тази алергия и дали би се повлияла от него?

Благодаря предварително!

Здравейте,

Съществуват данни, че хората, които развиват слънчева алергия, генерално имат по-ниски нива на витамин Д. Продължавайте да суплементирате и вижте дали няма да се подобри. Няма конкретен медикамент, който да повлияе тази алергия. Може да пробвате с постепенно излагане на слънце, ако Ви предстоят почивки на море.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:18 от Рaдост

# 1 198
Скрит текст:
Здравейте, др Пеев! Тези обриви/ екземи ми излиза от години. Лекувала съм ги с фусикорт по препоръка на дерматолог, но изчезват и няколко дена след като спра лечението пак излизат. Така няколко курса и накрая с отказах от него. Тези на средния и безимения никога не изчезват, даже понякога кървясват, но на дланта птгоре пак се появиха. Кърмачка съм, ако има значение. Имате ли някакви съвети?

Здравейте,

Съветът ми е да обърнете внимание от какво излизат. Всичко, което се допира до ръцете. Честото миене на ръце също влошава състоянието. Вероятно имате контактен дерматит, който го поддържате по някакъв начин. Предвид, че кърмите за сега може да се правят ограничени неща - като използване на бариерни кремове, нежни измивни продукти и ползване на ръкавици.

Поздрави!

Благодаря Ви! Ползвам ръкавици и бариерен крем на svr, който преди много ми помагаше, но вече и той не спасява положението. И при двете бременности ми излиза червен обрив около носа и много рядко отстрани на устните, на което при скорошно посещение при козметик, ме посъветва да започна добавка Неоразал М, защото си мисли, че всичките дерматити, обриви и тн са от липса на витамин Б2, но в аптеката отказаха да ми го продадат и ме насочиха към дерматолог. Какво е Вашето мнение?

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 13:03 от Рaдост

# 1 199
здравейте вследствие на хормонално лечение се появи окосмяване по брадичка /изследвани са хормони всичко е наред/ Мястото е третирано с лазер, като там където е третирано се появиха две незаличими петна .. С какви ли не кремове е мазано - без ефект. Използва се слънцезащита редовно. Има ли нещо, което можете да препоръчате да е ефикасно, без значение от цената

Общи условия

Активация на акаунт