Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 110 149
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 1 170
Здравейте, д-р Пеев!
Този обрив се появи на сина ми преди около две седмици, като не е намазан с нищо стои сухо като лишеи, има и ситни пъпчици. Пъпките са на бедрата отзад, на кръста и в страни на гръбчето. По препоръка на педиатъра приемаше фенистил и мазах тридерм 5 дни, но не изчезва. В момента продължавам да мажа с бепантен. Съмненията бяха за сменен прах за пране + ползване на омекотител. Също така използвах препарат за петна. Можете ли да ми дадете някаква насока от какво наистина може да е и с какво да ги мажа.
Бебето е на 9 месеца

# 1 171
Здравейте, д-р Пеев,

От няколко седмици кожата на един от пръстите на ръката ми изглежда по този начин: ранички, суха кожа, ситни подкожни пъпчици, и доста сърби. Дали е възможно да са някакви гъбички, или алергия към нещо ?

Благодаря Ви предварително.

# 1 172
Здравейте!
 На 35 години съм. Цял живот се боря с акне. По лицето го овладявам сякаш, но неприятната част е гърба. Там не третирам с никакви козметични продукти, освен душ-гел. Непрекъснато се образуват нови, и нови пъпчици.
Какво мога да приложа, за да успея да реша проблема?
П.п. нямам хормонални проблеми, щитовидната жлеза е добре, имам две раждания.

# 1 173
Здравейте, как може да се излекува фоликулит на скалпа. Лечението до сега е 2 пъти седмично мазане с разреден триклобактер, 2 пъти мазане с Даверцин, само че от него съвсем нямаше ефект и започнах мазане с Фуцидин, от него имаше малко ефект, но сега като изминаха 10 дни и спрях да се мажа, пъпките отново се върнаха. Самите пъпки по време на лечението намаляха, но не изчезнаха. Особено такива пъпки, които са болезнени и подути като цицина. Шампоана ми е на Eucerin за чувствителен скалп, без балсам, и без маска за коса. Моля дайте ми съвет как да се излекува този фоликулит. Благодаря предварително!

Здравейте,

Фоликулитът на скалпа понякога налага дълго антибиотично лечение през устата. Добре е да се установи точната причина. Ако е нужно, да се направи микробиологична посявка и да се отдиференцира от акне.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:47 от Рaдост

# 1 174
Здравейте,
Използвам Соолантра самостоятелно от третата седмица на март всяка вечер във връзка с акне-розацея. Работи отлично и кожата МНОГО се подобри. Обаче от последните 2 седмици избиха 4 пъпки в областта на брадичката, веждите и над устната, а трябваше да я спра тази седмица по план. Въпросът ми е може ли да се ползва постоянно или мазането трябва да се преустанови за някакъв период, за да се избегне резистентност?

# 1 175
Здравейте, д-р Пеев! Вече над три месеца се боря с много силен косопад, правила съм многожество изследвания, щитовидни хормони са в норма, но съм с ниски Феритин и витамин Д, на които лекарите, които посещавах, не  отдават значение като причина за косопада. От месец и половина използвам указана ми козметика -шампоан и лосиони, като и приемам желязо, витамин Д и от скоро Приорин, а преди това други таблетки. Подобрение, за съжаление, няма. Дори напротив. При последния преглед при дерматолог се установи наличието на велусни косми и изтъняване на косата. Ежедневно губя по 300-400, понякога и повече косъма на ден. Какво мога да предприема , за да спра косопада? Благодаря ви!

Здравейте,

Добре е да коригирате нивата на витамин Д и да се потърси причина за високия феритин. Хубаво е да пуснете и ANA профил. Първо трябва да се потърси има ли конкретна причина. Препоръчвам Ви да посетите д-р Лидия Тодорова, която се занимава основно с проблеми на косата. Намира се в Пловдив. Ако сте от София или ви е по-удобно, аз лично съм я поканил в клиниката си за консултации за коса на 19 август. Може да ни последвате в инстаграм и фейсбук - Аeshteline clinic, където ще публикуваме повече информация за предстоящите ѝ визити.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:48 от Рaдост

# 1 176
Здравейте, д-р Пеев. Преди около 7 години по време на бременност получих себореен дерматит, който така ме сърби че не се понасям на моменти. Използвала съм шампоан Parusan, Uriage DS , Biotrade Sebomax, Ducray, Revalid, Nizoral... Бетазон крем за мазане, от който имам временен ефект, но вече направо се отчайвам... нищо не помага срещу това.
Има ли продукт, който наистина да унищожава тази гадост по косата ми..?

# 1 177
  • София
Здравейте д-р Пеев,

Преди няколко седмици ми излезна херпес на устната, който третирах с ацикловир крем. Забелязвам обаче, че дори и след няколко седмици и след като е паднала коричката продължава да ми седи червено петно на устната. Може ли да се третира с нещо, за да изчезне?
И преди са ми се появявали горе долу на същото място, но никога не са оставали зачервени за повече от няколко дни.
Благодаря предварително!

# 1 178
Добър ден д-р Пеев,моля за Вашето професионално мнение.
От две седмици изведнъж ми се появи много силно парене в устните,първоначално по контурите и малко отгоре,а от няколко дни вече и цялостно дори към лигавицата.
10 дни преди да се появят симптомите бях на море.Ползвах Бепантен няколко дни не помогна,сега от 1 седмица ползвам балсам на Uriage Bariederm cica ,на моменти ми е по-добре,но на моменти се появява нещо между парене и щипене.Дори след нанасяне на балсама ме щипе.Самите устни са много чувствителни,леко избелели и на места като отдръпнати .

# 1 179
  • София
Доктор Пеев, какво бихте препоръчали като основна, минималистична грижа за чувствителна кожа, склонна към акне? Към днешна дата след доста дерматолози, изследвания (всичко в норми) все още нямам отговор на въпроса защо имам т.нар. ''хормонално акне''. Обяснението на всички лекари до момента е ''чувствителни рецептори към нормални хормони'' Някакви така, най-общи (но работещи) насоки имате ли?

# 1 180
Здравейте, моля за помощ от сърце за моята приятелка, която преминава през истински кошмар с кожата си! 😔 Тя има чувствителна кожа, а в момента лицето и устните й са толкова раздразнени, сухи и се белят, че плаче всеки ден.
На снимките даже изглежда добре, защото тъкмо се е намазала. Това я депресира и я удря жестоко по самочувствието.
Тя е влюбена в грима – това е нейната страст, наскоро дори изкара курс по грим, но сега не може дори да докосне лицето си с грим, което я съсипва, защото това е любимото й нещо на света. Не мога да я гледам повече как плаче и страда! 💔
Пробвала е крем на Avene за чувствителна кожа, сега използва серията La Roche-Posay Lipikar. За устните е опитала Tobradex, Elocom, La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+, балсам Eucerin Aquaphor, вазелин и балсам на A-Derma. Ползва и слънцезащита за чувствителна кожа, но тази, която има, не й помага.
Моля ви, ако някой е преминал през подобно или знае за натурални рецепти, билки или древни методи, които да успокоят раздразнената, чувствителна кожа, споделете! Търсим всякакви съвети – от природни средства до продукти, които наистина работят. Искам да върна усмивката на лицето й! Благодаря ви от цялото си сърце! 🙏

# 1 181
Здравейте, може ли мнение какво според вас е това? Дъщеря ми се роди така, но сякаш става по-червено и по-голямо. Може ли да е хемангиом?

# 1 182
Здравейте,

От няколко години имам слънчева алергия, която се изразява в сърбящ обрив. Най-изразен се проявява, когато отида на море, въпреки че ползвам слънцезащита. С изследване направено скоро се установи дефицит на витамин Д, като в момента приемам капки BetterYou 3000UI. Възможно ли е дефицита на Витамин Д да оказва влияние на фоточувствителността? Да започна ли да приемам медикамент за тази алергия и дали би се повлияла от него?

Благодаря предварително!

# 1 183
Скрит текст:
Здравейте! Това излезе на нослето на сина ми преди няколко месеца. В началото изглеждаше като пъпка и постепенно порасна. Всъщност излиза за втори път на абсолютно същото място. Първия път сякаш изсъхна и само си изчезна, но сега като се появява за втори път започвам да се притеснявам.

Здравейте,

Прилича на комедон, поне от снимката. Може да се премахне козметично. Ако се притеснявате, посетете дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:13 от Рaдост

# 1 184
Скрит текст:
Здравейте, др Пеев! Тези обриви/ екземи ми излиза от години. Лекувала съм ги с фусикорт по препоръка на дерматолог, но изчезват и няколко дена след като спра лечението пак излизат. Така няколко курса и накрая с отказах от него. Тези на средния и безимения никога не изчезват, даже понякога кървясват, но на дланта птгоре пак се появиха. Кърмачка съм, ако има значение. Имате ли някакви съвети?

Здравейте,

Съветът ми е да обърнете внимание от какво излизат. Всичко, което се допира до ръцете. Честото миене на ръце също влошава състоянието. Вероятно имате контактен дерматит, който го поддържате по някакъв начин. Предвид че кърмите, засега може да се правят ограничени неща - като използване на бариерни кремове, нежни измивни продукти и ползване на ръкавици.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:13 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт