Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 150
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 930
Здравейте д-р Пеев, според Вас това акне за Роакутан ли е? Притесняват ме страничните ефекти, като повишената чувствителност на кожата, смяна на настроенията ..
Скрит текст:

Здравейте,

Ако само тази зона е засегната - около устата, не бих препоръчвал да се започва с роакутан. Ако други лечения са прилагани и няма ефект, може да се опита.

Поздрави!

# 931

Появиха ми се тези малки точици само на палеца. Не болят, не сърбят, не е грапаво. Появиха се и след 5-6ч вече почти ги няма. Случва ми се за втори път, но не мога да разбера от какво и какво е точно?

Здравейте,

Приличат на малки точковидни кръвоизливи. Може да са признак на алергия към медикамент или нещо друго, с което ръцете имат контакт. Наблюдавайте и при необходимост посетете дерматолог, когато има обрив.

Поздрави!

# 932
Здравейте д-р ПЕЕВ!
Моето момиче (9г.) има чести проблеми в краищата на устните. Появявят се 2-3 пъти в годината. Този път вече 3 месеца не минава. Личната й изписа Бекутан. Изпи го, но без ефект. Изписа и някакво мазило, което в 3 аптеки ми казаха, че го нямало вече - Индекстол. Взех й и бирена мая за пиене, но отново нямя ефект. Започнах от 2 дни да мажа леко с тридерм ( преди 2 години пак беше излязло за дълго и с тридерм решихме проблема).
Та въпроса ми е - това липса на витамини ли е, как да го предодвратим и въобще как да го третираме?
Иначе се храним здравословно в къщи, всеки ден плодове и зеленчуци задължително.

Здравейте,

Възможно е този хейлит да се провокира от приблизване на устата. Поговорете с нея или наблюдавайте дали го прави. В повечето случаи проблемът се решава, когато спре навика. Причината не мисля, че е липса на витамини. Липсата ще даде проявления не само по ъгълчетата на устата.

Поздрави!

# 933
Здравейте, д-р Пеев!
Аз съм на 37 години и виждам, че при мен започва да се появява двойна брадичка. Важно е да спомена, че имам Хашимото, а също така и пролапс на митрална клапа на сърцето в 1-ва степен. Бих искала да ви попитам, дали на тази възраст може да си направя неоперативен лифтинг или е рано?
До момента не съм използвала кремове за долната част на лицето и ще съм благодарна и на такава препоръка. Кожата ми е мазна.
Благодаря за отделеното време и внимание!

Здравейте,

Неоперативен лифтинг е нещо много неопределено. Вероятно става въпрос за някоя апаратна процедура. На тази или друга възраст може да се направи, след като го приемате като проблем. Тези заболявания не са противопоказания за такъв тип интервенции.

Поздрави!

# 934
Здравейте, отново! Наскоро бях писала във връзка с дисхидроза, обхващаща средния пръст на едната ръка. Лекар, след посещение, ми изписа Бетафузин за мазане. Оправих се за около седмица, но минаха няколко дни откакто спрях мазането и мехурите отново се появиха. Не мога вечно да се мажа с кортикостероиден крем, въпреки че доктора ми каза, ако излязат, пак да мажа. Междувременно купих продуктите на Cerave, които ми бяхте препоръчал-крем и измиващ продукт. Обаче въпреки това пак съм от където тръгнах. Въпросът ми е няма ли някакво по-безобидни и ефективно лечение от кортикостероидите? Как да се лекувам?

Здравейте,

За съжаление, ако има възпаление на кожата, няма много варианти освен кортикостероидните кремове, които могат да го потиснат. Много е важно какви схеми за мазане се дават. Понякога краткото им приложение само за седмица не решава проблема. Освен кортикостероидните кремове може да се използват калциневринови инхибитори (Протопик), които нямат тези странични ефекти на КС кремовете и могат да се мажат по-дълго. Все пак съветвам лечението да се води от дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:01 от Рaдост

# 935
Здравейте, доктор Пеев! Детето ми има синина на крака, която вече отминава, но ме притеснява ,че в нейната област напипвам твърдо топче. Това нормално ли е?

Здравейте,

Възможно е да напипвате хематома или да е имало нещо под кожата и преди удара, което сега да забелязвате. Ако след минаване на синината все още го опипвате, посетете дерматолог или ортопед, ако е по-дълбоко.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:02 от Рaдост

# 936
Здравейте д-р Пеев, моля посъветвайте ме кой метод е най - подходящ за отстраняване на папилом намиращ се подмишницата? Благодаря.

Здравейте,

Премахване с електрокоагулация.

Поздрави!

# 937
Здравейте,др.Пеев.
Бих искала да ви попитам какво ви е мнението за нашумялата йога и масажи на лице.
Аз лично правя някои неща вкъщи и съм доволна,но съм ходила веднъж на остеомасаж,който е много дълбок,знаете, и влияе на мускулите.
Според вас,може ли подобен дълбокотъканен масаж да има негативни ефекти,извършен,разбира се от специалист. Благодаря ви.
Аз съм на 49 г без никакви намеси-филтри и ботокс.
Благодаря ви.

Здравейте,

Не съм запознат с тези методики в дълбочина. Смятам, че всичко, което е разумно и не причинява болка, е подходящо да се прилага. Не съм чувал за дълбокотъканен масаж на лицеви мускули, но не ми звучи безобидно, предвид това че структурите на лицето са много фини и нежни. Със сигурност трябва да е някой, който знае какво прави.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:03 от Рaдост

# 938
Здравейте,имам син на 12г. със страшно много черни точки по носа,почна да поддържа по добра лицева хигиена,но не може да се изчисти.какво бихте препоръчали.
Втово,и моите и неговите длани постоянно ни се бели кожата,като често се цепи и стига до кръв.
Трето,ночките на ръцете ми и особенно не единия са с неравности,има вдлъбнатини или изпъкнали участъци,изследвах си витамин Д и Цинк и двете бяха под нормата,пия лекарства но за сега без успех.Изрязвам ноктите до кожа защото много лесно се чупят и цепят навътре до месо.

Здравейте,

Черните точки се почистват най-ефективно с медицинско почистване при медицински козметик.
По другите възпроси, а за първия Ви съветвам да посетите дерматолог.

Поздрави!

# 939
Здравейте, д-р Пеев! Скоро Ви писах относно мтожество пъпчици около устните. Посъветвахте ме да проверя за херпес. Правих си тест и излезе отрицателен за застер и симплекс. Оказа се акнеобразна розацея, която се влоши в рамките на 2 дни и цялата ми уста е в болезнени големи и повдигнати пъпки. Лекар ми изписа гел с клиндамицин зонално "докато изчезнат", дори да отнеме месеци. Нанасям го 3ти ден, но продължават да излизат нови, които все едно "туптят" от болка. Възможно ли е продуктът да предизвика "пърджинг" или просто не ми помага и си губя времето? Какво бихте ми препоръчали?

Здравейте,

Клиндамицинът не причинява пърджинг. В случай че обривът се влошава, може да обсъдите с лекаря евентуално започване на системен антибиотик.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:04 от Рaдост

# 940
Здравейте Д-Р Пеев.
Разбрах за Вас и онлайн консултацията заради играта за Св.Валентин.
Определено ми стана интересно и върнах много страници назад да чета какво отговаряте.
Точно сега е моят момент да попитам нещо.
Бременна съм на финала в 9 месец и всеки момент ще раждам(секцио), преди около месец на единото ходило ми излязоха около 15 малки папиломчета или трънчета не знам как да ги нарека. След много проучвания разбрах,че това е породено от човешкия папилома вирус и явно заради отслабнал имунитет са ми се активирали. Разбира се e,че е редно да посетя дерматолог, но ми предстои скоро да раждам(еекцио) и да кърмя и сега точно не мога да отделя време.
Първо искам да попитам дали задължително означава това,че нося папилома вирус и ,че е опасен? Аз съм с мъжът ми от 15 години и не сме си сменяли партньорите. Другото което е според Вас мога ли да започва да тренирам пресните брадавички със някакви лепенки или мазило и дали би навредило на кърмата това? Не ми се иска да чакам месеци наред за да не се разрастне още повече,а и сега точно не мога да посетя доктор.
Какъв тест трябва да си пусна за определяне на щама вирус?
 Ще бъда благодарна на отговор.

Здравейте,

Първо, честито! Не знам дали, докато пиша, вече не сте в графата "мама". Съветвам Ви да се наслаждавате на хубавите моменти и да не предприемате лечение, защото често лепенките и разтворите влошават проблема и водят до болка след това. Това не са полови брадавици и няма връзка с колко партньори сте били. Този вирус не е опасен, освен че е заразен и вкъщи е добре да не ходите боса, за да не заразите други. Няма нужда да го изследвате. Когато намерите време, посетете дерматолог, за да го лекувате. Може да помислите за вариант да вземете имуностимулиращи препарати.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:06 от Рaдост

# 941
Здравейте! Дъщеря ми (7 години) се оплака от болка зад ухото. Когато погледнах видях някакво образувание - твърдо е, зачервено, а отгоре леко се лющи. Като го натисна е твърдо, сякаш кост, израстък. Не съм забелязала досега да го има. Какво може да е. Ето снимка:

Здравейте,

Прилича ми на дерматит. Ако се оплаква от болка, ви съветвам да Ви види дерматолог.

Поздрави!

# 942

Здравейте д-р Пеев. Дали може да се определи от снимката дали това е розацея. Появи ми се и на двете бузи преди около месец,два,като преди това никога не съм имала проблемна кожа. На едната буза на лицето е червенина с пъпки,на другото само червено. Пъпките не са гнойни,нито сърбят.Благодаря.

Здравейте,

Възможно е, но не мога да определя от снимките. При розацея зачервяването с често, особено при резки промени на температурата и прием на алкохол и пикантна храна.

Поздрави!

# 943
Здравейте д-р Пеев ,
Откакто съм бременна забелязах че по вътрешната част на бедрата ми се появиха ,тези розови кръгли образувания , нямам симптоми, не ме сърби , от 2 месеца не са увеличавали размера или броя си , ако прокарам нокът по тях виждам че имат бяла кожичка отгоре , в 6-ти месец съм , в 3-ти месец от бременността ми беше направена цитонамазка с резултат непатогенна флора , не са се появявали по партньора ми , всеки месец съм с отлични кръвни резултати, кръвното ми е нормално и бремеността също.
Благодаря Ви!
Ето снимки

Здравейте,

Има някои заболявания на кожата свързани с бременността, те не са опасни за самия плод. Все пак провеждали ли сте някакво лечение и какво казва гинекологът, който Ви следи бременността?

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:07 от Рaдост

# 944
здравейте д-р Иван Пеев,
баща ми на 60г. има проблем с кожата на ръцете. Прилагам снимка от интернет, защото той не ми дава да им направя снимка. , При него проблема е до китките. Когато е бил млад е ходил на дерматолог и са му казали, че има екзема и се е мажел с предписаното, но за кратко. Но последните години, вече му се напукват толкова много ръцете, че гледката е страшна. Той казва, че е генетична болестта, баба ми също е имала проблем с кожата на ръцете, сега и брат ми на 30 г. вече не е с мека кожа на ръцете и се появяват разни рани. При мен предимно зимата кожата на ръцете ми става суха и напукана, но е търпимо и лятото се оправя.
Какъв крем бихте препоръчали да купя на баща ми, поне да може да се омекоти тази кожа и да не се напуква дълбоко и болезнено. Той се маже с някакви бебешки, купувани от майка ми.
Благодаря

Здравейте,

Ако състоянието му на ръцете е подобно, не мога да Ви дам съвети тук. Най-добре е да посетите дерматолог, възможно и да е генетично състояние, но в тези случаи обикновено се проявява от по-ранна възраст. Може да купите крем, богат на уреа, като ксериал 30 крем, но едва ли ще помогне много.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:08 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт