Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 205
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 915
Здравейте Д-Р Пеев.
Разбрах за Вас и онлайн консултацията заради играта за Св.Валентин.
Определено ми стана интересно и върнах много страници назад да чета какво отговаряте.
Точно сега е моят момент да попитам нещо.
Бременна съм на финала в 9 месец и всеки момент ще раждам(секцио), преди около месец на единото ходило ми излязоха около 15 малки папиломчета или трънчета не знам как да ги нарека. След много проучвания разбрах,че това е породено от човешкия папилома вирус и явно заради отслабнал имунитет са ми се активирали. Разбира се e,че е редно да посетя дерматолог, но ми предстои скоро да раждам(еекцио) и да кърмя и сега точно не мога да отделя време.
Първо искам да попитам дали задължително означава това,че нося папилома вирус и ,че е опасен? Аз съм с мъжът ми от 15 години и не сме си сменяли партньорите. Другото което е според Вас мога ли да започва да тренирам пресните брадавички със някакви лепенки или мазило и дали би навредило на кърмата това? Не ми се иска да чакам месеци наред за да не се разрастне още повече,а и сега точно не мога да посетя доктор.
Какъв тест трябва да си пусна за определяне на щама вирус?
 Ще бъда благодарна на отговор.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 15:36 от Denyyy

# 916
Здравейте! Дъщеря ми (7 години) се оплака от болка зад ухото. Когато погледнах видях някакво образувание - твърдо е, зачервено, а отгоре леко се лющи. Като го натисна е твърдо, сякаш кост, израстък. Не съм забелязала досега да го има. Какво може да е. Ето снимка:

# 917

Здравейте д-р Пеев. Дали може да се определи от снимката дали това е розацея. Появи ми се и на двете бузи преди около месец,два,като преди това никога не съм имала проблемна кожа. На едната буза на лицето е червенина с пъпки,на другото само червено. Пъпките не са гнойни,нито сърбят.Благодаря.

# 918
Здравейте д-р Пеев ,
Откакто съм бременна забелязах че по вътрешната част на бедрата ми се появиха ,тези розови кръгли образувания , нямам симптоми, не ме сърби , от 2 месеца не са увеличавали размера или броя си , ако прокарам нокът по тях виждам че имат бяла кожичка отгоре , в 6-ти месец съм , в 3-ти месец от бременността ми беше направена цитонамазка с резултат непатогенна флора , не са се появявали по партньора ми , всеки месец съм с отлични кръвни резултати, кръвното ми е нормално и бремеността също.
Благодаря Ви!
Ето снимки

# 919
здравейте д-р Иван Пеев,
баща ми на 60г. има проблем с кожата на ръцете. Прилагам снимка от интернет, защото той не ми дава да им направя снимка. , При него проблема е до китките. Когато е бил млад е ходил на дерматолог и са му казали, че има екзема и се е мажел с предписаното, но за кратко. Но последните години, вече му се напукват толкова много ръцете, че гледката е страшна. Той казва, че е генетична болестта, баба ми също е имала проблем с кожата на ръцете, сега и брат ми на 30 г. вече не е с мека кожа на ръцете и се появяват разни рани. При мен предимно зимата кожата на ръцете ми става суха и напукана, но е търпимо и лятото се оправя.
Какъв крем бихте препоръчали да купя на баща ми, поне да може да се омекоти тази кожа и да не се напуква дълбоко и болезнено. Той се маже с някакви бебешки, купувани от майка ми.
Благодаря

# 920
Какво според Вас е най-ефикасното лечение на акне?

# 921
  • Пловдив
Какво според Вас е най-ефикасното лечение на акне?
и аз се интересувам и то отдавна...
Не знам да има такова обаче, но нека доктора каже.

П.п...не е отговарял отдавна тук.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 12:51 от mystic woman

# 922
Докторе, да питам...
Според Вас крема Контрактубекс,  би ли имал ефект върху лицето за белези от акне?

Здравейте,

Не. Има повече смисъл да се маже ретиноид, от кремове и гелове за белези. Те помагат при травми и оперативни рани.

Поздрави!
благодаря! А може ли препоръка за такъв крем?

Здравейте,

Може да мажете третиноин, но ако нямате опит, може да се почнете с по-нисък процент и постепенно да се увеличава. Все пак от крем не може да очаквате много.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:55 от Рaдост

# 923
Здравейте! От края на лятото ми се появиха бели точки по лактитв и бедрата. Ходих на 2ма лекари и казаха, че е разноцветен лишей и се появявало от прекалено пекане на Слънце. Изписаха ми клотримазол и подобни, но ту изчезват ту се появяват. Ако може да ми кажете и вашето мнение. Прикачвам снкмки.

Здравейте,

Трудно ми е да преценя от снимките. Освен това виждам и червеникави плаки. Все пак такъв тип обрив е възможно да се появи при разноцветен лишей. В действителност лечението е с антимикотици, но когато е по-разпространен, препоръчвам да се вземат и системни. Имайте предвид, че веднъж излекуван, не е гаранция, че няма да се появи отново, ако обичате да се печете.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:56 от Рaдост

# 924
  • Пловдив
Да, но къде да търсим спасение??? Щом от крем няма особен ефект от какво?

# 925
Здравейте, от три-четири години боря жестока сухота,цепене и болка на кожата на ръцете ми. Мисля,че се обостря при контакт с вода. Студената вода е доста болезнено преживяване,понасям само топла.Посещавала съм дерматолог и ми каза да си мажа ръцете с крем, което е несериозно…
Всякакъв съвет какво може да е ще ми е от полза

Здравейте,

Бих Ви препоръчал да посетите дерматолог с насока алергология, където да Ви направят алергологично тестуване. Възможно е това да е контактен дерматит от нещо, с което имате чест контакт. Помислете и Вие дали нещо от нещата, които правите, може да провокира обрива. Със сигурност би се намерило решение. Кремове има най-различни, някои от тях са козметични, а други лекарства.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:57 от Рaдост

# 926
Здравейте,д-р Пеев,
Бих искала да попитам за проблем на ноктите, който се появи при синът(2год.) ми дали е сериозно и трябва ли да посетя кабинет . Прикачам снимка

Здравейте.

Може ли да поясните какъв е проблемът?  На всички нокти ли е, или на тези двата? Как е започнал да се променя? Ако имате притеснения, разбира се, че е по-добре да посетите дерматолог.

Поздрави!

Не е на всички нокти,но на повечето излезе и вече на някои от ноктите израстна нов нокът . Но не знам дали се дължи не нещо . И дали е необходимо да давам нещо

Здравейте,

Най-вероятно е физиологично и ще мине с времето. Обърнете внимание дали няма навик да си чопли ноктите, или да ги смуче. Понякога травми също могат да го провокират. Може да пробвате да мажете с макси унгвент за нокти.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:58 от Рaдост

# 927

Има редица процедури за белези. Мисля, че сме го коментирали по-рано. Има лазерни такива, има биостимулиращи инжекционни продукти и най-вече комбинация от двата метода, които дават добри резултати.

Поздрави!

# 928
  • Пловдив

Има редица процедури за белези. Мисля, че сме го коментирали по-рано. Има лазерни такива, има биостимулиращи инжекционни продукти и най-вече комбинация от двата метода, които дават добри резултати.

Поздрави!
да, но за подрастващи дали са подходящи???
Лазер сме правили, но късно разбрах, че трябва да е затихнало акнето, за да се прилага...а при сина ми не е.

# 929
Здравейте, д-р Пеев!
Познавате ли продуктите Епидуо гел и Епедуо форте гел? Виждам, че Адапалена е три пъти повече в Епидуо форте, но бихте ли казали в кои случаи се предписва едното и в кои другото. От листовката към продукта не става ясно каква е разликата.
Мерси!

Здравейте,

Разликата е именно в силата на продукта. Форте е с по-силно действие заради по-високия процент адапален. Съответно може да даде повече дразнене на кожата. От друга страна, Епидуо гел може да се използва при деца над 9-годишна възраст, а форте – за деца над 12-годишна възраст.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:59 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт