Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 205
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 870
Здравейте, д-р Пеев!

Бихте ли могли да ме насочите къде да търся причината за проблемите по кожата си? Много мнения получих и различни лечения, като сякаш нищо не помага.

Благодаря предварително 🌸

Здравейте.

Проблемите изглеждат на акне. Направете консултация с дерматолог и изследване на половите хормони, след което при нужда гинеколог или ендокринолог. Това са специалистите, които препоръчвам.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 10:31 от Рaдост

# 871

Здравейте!
Моля за съвет това атопичен дерматит ли е? Винаги кожата ми е била на такива пъпки и червена. Суха е, особено след баня, но лятото е и мазна навън. Вече не знам къде е проблема какво ли не съм мазала.

Здравейте.

Не прилича на дерматит. Моля, направете консултация с дерматолог.

Поздрави!

# 872
Здравейте д-р Пеев!
Какво ви е мнението за Роакутан?
Колко често акнето се излекува, резулатата завинаги ли е, има ли често рецидив и т.н.?
Мерси!

Здравейте.

Роакутан е лекарство, подходящо за лечение на средно тежко до тежко акне. От моя опит мога да кажа, че лечението с Роакутан в над 90% е успешно. Виждал съм случаи на пациенти, които имат рецидив, но дори и тогава акнето е в доста по-лека форма.

Поздрави!

# 873
Здравейте, имам дете на 10м и от известно време са и зачервени бузите.

# 874
  • София
Здравейте д-р Пеев!
Какво ви е мнението за Роакутан?
Колко често акнето се излекува, резулатата завинаги ли е, има ли често рецидив и т.н.?
Мерси!

Здравейте,

Роакутан е лекарство подходящ за лечение на средно-тежко до тежко акне. От моя опит мога да кажа, че лечението с Роакутан в над 90% е успешно. Виждал съм случаи на пациенти, които имат рецидив, но дори и тогава акнето е в доста по-лека форма.

Поздрави!
Здравейте, да попитам и аз. Момиче на 13 г. с умерено акне, диагностицирано от дерматолог след преглед. Предписан A- cnotren 20 mg., аналог на Роакутан, за 1 г. Прочетох многото странични ефекти, вкл и такива, свързани с поведенчески отклонения и за сега реших да изчакаме. Според Вас доколко е оправдано да се ползва в тийнейджърска възраст и може ли да разбърка хормоните?

# 875
  • There I was on a July morning
Здравейте, появи ми се пигментно петно на лицето преди няколко години. Консултирала съм се с дерматолози на 2 места. На едното ми предложиха като лечение дълбок химически пилинг, на другото - горене с ток. Тези процедури добри ли са според Вас, или да търся такива с лазер, или нещо друго?  Има ли вероятност след процедурите да се появи отново, ако не използвам абсолютно винаги слънцезащитни продукти при излизане?

# 876
Здравейте, доктор Пеев! Имам тази брадавица от около 3 месеца от вътрешната страна на ръката си в областта над лакътя. Днес при къпане я разкървавих и сега стои " отлепена" от едната страна. В момента нямам възможност да отида на дерматолог. Може ли да ме посъветвате нещо? Трябва ли да предприема някакви мерки? Чела съм, че такива брадавици могат да бъдат с онкологичен характер и съм много притеснена.

# 877
С какво да третираме стрии (процедура), които са на 2 години и са бели по корема?

# 878
Здравейте д-р Пеев! Мъж на около 60г.има ужасен сърбеж по цялото тяло ( в областта на главата, чело, гръб, крака, слабини, торс). Видимо няма нищо. На места се вижда, че кожата е по-суха и се лющи( около челото), но като цяло няма обриви или нещо зачервено, но има подлудяващ сърбеж. Бил е на дерматолог( вече около 3-4пъти), който всеки път изписва лекарства, мазила за над 100лв.с временно затихване, но като цяло без ефект. Особено се влошава състоянието след душ (независимо от козметиката, която използва винаги е едно и също).Къде може да се търси проблема? В организма като цяло, някакви изследвания или нещо вътрешно, което да причинява това състояние? Биха му урбазон, пи два вида антихистамини, изписваха кортикостероиди за мазане, отделно още хидратиращи, омекотяващи и какво ли не, но вече мисля, че проблема може да е вътрешен?

# 879
  • София
Здравейте, имам множество малки папиломи по врата. Как препоръчвате да ги премахна?

# 880
  • Пловдив
Докторе, да питам...
Според Вас крема Контрактубекс,  би ли имал ефект върху лицето за белези от акне?

# 881
Здравейте, др Пеев!
Октомври месец за пръв път ми излезе този кървав мехур ( снимки 1, 2, 3)след около месец изсъхна, стана коричка, ден след като падна коричката наново излезе но в по- малък размер ( снимка 4) след месец се скри и сега излезе ( снимка 5) за трети път на едно и също място, в горната част на лявото бедро. Въпросите са ми: трябва ли да се притеснявам, на какво се дължи появата му, трябва ли да се третира по някакъв начин ( с мазила, горене...)? Имам записан час за дерматолог чак март месец. Ще съм ви благодарна ако ми дадете информация.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 22:53 от Елена Живкова 773958

# 882
Здравейте д-р Пеев,

4-годишният ми син през зимата, а понякога и през останалите сезони има склонност от пресушаване на кожата. Особено ръчичките му в момента са разранени от сухота. Не е обрив, който да прилича на пъпка, а много суха кожа, която изглежда като надрана. Мажем му ръцете с овлажняващ крем всяка сутрин преди градина, а после и вечер, но малко да пропуснем, и положението става доста неприятно. Кожата понякога се напуква и кърви и мазането с крем причинява болка. Лятото имаше едни петънца по кожата, заради които го заведох на дерматолог и диагнозата беше атопичен дерматит. Предписа му Бетафузин. Но не знам колко време мога да мажа с него.
Не мога да преценя от студа ли се получава така или има друга причина - например недостатъчно изплакване на ръцете след миене със сапун и какво да направя, за да облекча състоянието му.

# 883
Здравейте,д-р Пеев,
Бих искала да попитам за проблем на ноктите, който се появи при синът(2год.) ми дали е сериозно и трябва ли да посетя кабинет . Прикачам снимка

# 884
Добър ден, д-р Пеев! Въпросът ми е свързан с кожата на детенце на 1 година и 5 месеца! Вмомента използваме козметиката на Бебо. Посещавали сме дерматолог, който каза, че това било гъша кожа, която е наследена от мен. Предписа Eucerin UreaRepair Plus, но нямаше промяна в състоянието, нито се влоши, нито се подобри. Няма сърбеж, но определено се раздразнява от нещо и стават такива пъпчиците като на снимките, които ще приложа. Има и моменти, в които е доста по-спокойна! Предимно на лявата ръчичка се получава така. Много ще съм благодарна да чуя и вашето мнение като професионалист! Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт