Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 199
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 885
Здравейте, д-р Пеев! Имам дисхидроза на едната ръка (обхваща част от средния пръст). Не изчезваше в продължение на 3-4 месеца, и накрая се обостри доста. Миналата седмица ходих на дерматолог. Изписа ми Бетафузин за мазане и една инжекция, но се разбрахме първо да пробвам само с крема и ако не се оправи, тогава да бия инжекцията. Засега се изчисти, но ме е страх да не се появи веднага щом спра крема. Въпросът ми е, няма ли някакъв по-безобиден крем, който да не е кортикостероиден и може да се маже постоянно, като превантивна мярка? Изобщо-как ще ме посъветвате да процедирам, доколкото разбрах тази екзема често рецидивира?

# 886
Здравейте, имам дете на 10м и от известно време са и зачервени бузите.
Здравейте.

Не съм сигурен какво мога да отговоря. Наблюдавайте и ако има нужда, посетете дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:45 от Рaдост

# 887
Здравейте д-р Пеев!
Какво ви е мнението за Роакутан?
Колко често акнето се излекува, резулатата завинаги ли е, има ли често рецидив и т.н.?
Мерси!

Здравейте,

Роакутан е лекарство подходящ за лечение на средно-тежко до тежко акне. От моя опит мога да кажа, че лечението с Роакутан в над 90% е успешно. Виждал съм случаи на пациенти, които имат рецидив, но дори и тогава акнето е в доста по-лека форма.

Поздрави!

Здравейте, да попитам и аз. Момиче на 13 г. с умерено акне, диагностицирано от дерматолог след преглед. Предписан A- cnotren 20 mg., аналог на Роакутан, за 1 г. Прочетох многото странични ефекти, вкл и такива, свързани с поведенчески отклонения и за сега реших да изчакаме. Според Вас доколко е оправдано да се ползва в тийнейджърска възраст и може ли да разбърка хормоните?

Здравейте.

Роакутан и производните му нямат отношение към хормоните. Като всяко лекарство може да се проявят и странични реакции, които са свързани с приема му и изчезват след прекъсване на терапията, затова е важно лечението да се води от дерматолог и да правите контролни прегледи на 2 месеца. Така процедирам с моите пациенти.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:46 от Рaдост

# 888
Здравейте, появи ми се пигментно петно на лицето преди няколко години. Консултирала съм се с дерматолози на 2 места. На едното ми предложиха като лечение дълбок химически пилинг, на другото - горене с ток. Тези процедури добри ли са според Вас, или да търся такива с лазер, или нещо друго?  Има ли вероятност след процедурите да се появи отново, ако не използвам абсолютно винаги слънцезащитни продукти при излизане?

Здравейте.

Като дерматолог, който има повече от 9 години опит с лазерни терапии, аз винаги ги предпочитам заради прецизността и ефективността, която дават. Трябва колегата, който Ви е прегледал, да има ясна представа за типа петно, защото някои от тях могат успешно да се третират с посочените методи. Винаги има вероятност от рецидив. Това зависи от вида на пигментацията, независимо колко стриктна сте със слънцезащитата. Все пак тя е наложителна, ако искате да минимизирате риска.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:47 от Рaдост

# 889
Док, имам въпрос относно премахване на бенки. При какви случаи се препоръчва лазер, кога скалпел? Има ли и други начини за премахване на бенка. Кой начин на действие препоръчвате- биопсия и после премахване, или премахване и хистология?

# 890
Здравейте, доктор Пеев! Имам тази брадавица от около 3 месеца от вътрешната страна на ръката си в областта над лакътя. Днес при къпане я разкървавих и сега стои " отлепена" от едната страна. В момента нямам възможност да отида на дерматолог. Може ли да ме посъветвате нещо? Трябва ли да предприема някакви мерки? Чела съм, че такива брадавици могат да бъдат с онкологичен характер и съм много притеснена.

Здравейте,

Няма много какво да направите. Може да мажете с Фуцидин, за да не се инфектира. Така или иначе ще мине сама. Когато се успокои, намерете време и отидете на дерматолог, за да я премахне.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:48 от Рaдост

# 891
С какво да третираме стрии (процедура), които са на 2 години и са бели по корема?

Здравейте.

Има много варианти: от лазери до инжекционни процедури и микроиглена терапия. Обикновено успех дава комбинацията с биоревитализация (PRP, колагеностимулация, аминокиселинна терапия, полинуклеотиди) с фракциониран лазер или микроиглена радиочестота.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:48 от Рaдост

# 892
Здравейте д-р Пеев! Мъж на около 60г.има ужасен сърбеж по цялото тяло ( в областта на главата, чело, гръб, крака, слабини, торс). Видимо няма нищо. На места се вижда, че кожата е по-суха и се лющи( около челото), но като цяло няма обриви или нещо зачервено, но има подлудяващ сърбеж. Бил е на дерматолог( вече около 3-4пъти), който всеки път изписва лекарства, мазила за над 100лв.с временно затихване, но като цяло без ефект. Особено се влошава състоянието след душ (независимо от козметиката, която използва винаги е едно и също).Къде може да се търси проблема? В организма като цяло, някакви изследвания или нещо вътрешно, което да причинява това състояние? Биха му урбазон, пи два вида антихистамини, изписваха кортикостероиди за мазане, отделно още хидратиращи, омекотяващи и какво ли не, но вече мисля, че проблема може да е вътрешен?

Здравейте.

Сърбежи може да има както при много суха кожа (лечението тогава е редовно мазане), така и при някои вътрешни състояния - например неврологични, чернодробни и психологични. Ако има подобрение след мазането, работете в тази насока. Ако се влошава след душ (топъл), това по-скоро означава, че наистина кожата може да е пресушена. Мазането и приемането на кортикостероиди според мен не е оправдано и няма да реши проблема, ако видимо няма нищо по кожата.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:49 от Рaдост

# 893
Здравейте, имам множество малки папиломи по врата. Как препоръчвате да ги премахна?

Здравейте.

Това е от любимите ми за изпълнение процедури. Аз ги махам с електрокоагулатор.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:49 от Рaдост

# 894
Докторе, да питам...
Според Вас крема Контрактубекс,  би ли имал ефект върху лицето за белези от акне?

Здравейте.

Не. Има повече смисъл да се маже ретиноид от кремове и гелове за белези. Те помагат при травми и оперативни рани.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:50 от Рaдост

# 895
Здравейте, др Пеев!
Октомври месец за пръв път ми излезе този кървав мехур ( снимки 1, 2, 3)след около месец изсъхна, стана коричка, ден след като падна коричката наново излезе но в по- малък размер ( снимка 4) след месец се скри и сега излезе ( снимка 5) за трети път на едно и също място, в горната част на лявото бедро. Въпросите са ми: трябва ли да се притеснявам, на какво се дължи появата му, трябва ли да се третира по някакъв начин ( с мазила, горене...)? Имам записан час за дерматолог чак март месец. Ще съм ви благодарна ако ми дадете информация.

Здравейте.

Няма повод да се притеснявате. Прилича на хемангиом и и може да се изгори с лазер.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:50 от Рaдост

# 896
Здравейте д-р Пеев,

4-годишният ми син през зимата, а понякога и през останалите сезони има склонност от пресушаване на кожата. Особено ръчичките му в момента са разранени от сухота. Не е обрив, който да прилича на пъпка, а много суха кожа, която изглежда като надрана. Мажем му ръцете с овлажняващ крем всяка сутрин преди градина, а после и вечер, но малко да пропуснем, и положението става доста неприятно. Кожата понякога се напуква и кърви и мазането с крем причинява болка. Лятото имаше едни петънца по кожата, заради които го заведох на дерматолог и диагнозата беше атопичен дерматит. Предписа му Бетафузин. Но не знам колко време мога да мажа с него.
Не мога да преценя от студа ли се получава така или има друга причина - например недостатъчно изплакване на ръцете след миене със сапун и какво да направя, за да облекча състоянието му.

Здравейте.

Атопичният дерматит често е труден за контролиране. Но както сте забелязали, мазането на кремове за атопичен дерматит помага. Съветът ми е да мажете колко се може по-често и задължително, когато усетите сухота по кожата. Бетафузина съдържа кортикостероид и не е препоръчително да се маже дълго време и начесто. Студът, топлината, грубите материи, прахът, агресивните измивни средства, горещите душове могат да раздразнят състоянието. Съветът ми е да водите лечението с помощта на дерматолог и да наблюдавате и записвате кое помага и кое влошава състоянието, за да може да създадете правилната система за поддръжка.
Тук може да прочетете полезни съвети за грижата: https://www.aderma.bg/s-veti-ot-eksperti/kogato-ima-s-rbezh/atop … /grizha/tretirane

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:51 от Рaдост

# 897
Здравейте,д-р Пеев,
Бих искала да попитам за проблем на ноктите, който се появи при синът(2год.) ми дали е сериозно и трябва ли да посетя кабинет . Прикачам снимка

Здравейте.

Може ли да поясните какъв е проблемът?  На всички нокти ли е, или на тези двата? Как е започнал да се променя? Ако имате притеснения, разбира се, че е по-добре да посетите дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:52 от Рaдост

# 898
Добър ден, д-р Пеев! Въпросът ми е свързан с кожата на детенце на 1 година и 5 месеца! Вмомента използваме козметиката на Бебо. Посещавали сме дерматолог, който каза, че това било гъша кожа, която е наследена от мен. Предписа Eucerin UreaRepair Plus, но нямаше промяна в състоянието, нито се влоши, нито се подобри. Няма сърбеж, но определено се раздразнява от нещо и стават такива пъпчиците като на снимките, които ще приложа. Има и моменти, в които е доста по-спокойна! Предимно на лявата ръчичка се получава така. Много ще съм благодарна да чуя и вашето мнение като професионалист! Благодаря предварително!

Здравейте.

Трудно ми е да преценя само от снимки, но е възможно да е гъша кожа. Това е форма на атопичен дерматит. Подобрение може да очаквате през по-топлите месеци. Детето е още малко, с времето може да се успокои. Препоръчвам да използвате продукта.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:53 от Рaдост

# 899
Здравейте, д-р Пеев! Имам дисхидроза на едната ръка (обхваща част от средния пръст). Не изчезваше в продължение на 3-4 месеца, и накрая се обостри доста. Миналата седмица ходих на дерматолог. Изписа ми Бетафузин за мазане и една инжекция, но се разбрахме първо да пробвам само с крема и ако не се оправи, тогава да бия инжекцията. Засега се изчисти, но ме е страх да не се появи веднага щом спра крема. Въпросът ми е, няма ли някакъв по-безобиден крем, който да не е кортикостероиден и може да се маже постоянно, като превантивна мярка? Изобщо-как ще ме посъветвате да процедирам, доколкото разбрах тази екзема често рецидивира?

Здравейте.

Има, разбира се. Кортикостероидните кремове облекчават състоянието, но не го решават дефинитивно. Трябва редовно да използвате защитни омазняващи кремове и нежни измивни продукти. Може да пробвате с възстановяващия унгвент на Сераве и измивния хидратиращ крем. Важно е редовното му използване. Не Ви съветвам да си слагате инжекции.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:54 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт