Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 125 138
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте, д-р Пеев!
Имам момиченце на 1 година и 2 месеца и днес съвсем случайно напипах 3 лимфни възелчета отстрани при слабините. Отбелязвам, че до преди няколко дни беше ужасно много подсечена там, възможно ли е да е от това?
Тази вечер случайно видях и още едно възелче под ухото (то е доста по-малко като размер, може би 1-2мм).
Притеснително ли е това?

Замислям се дали е възможно възелчетата да са се появили от ваксината, която поставихме преди точно 1 седмица?

ПП. Ще и направя ПКК, но вероятно трябва да изчакам някакъв период от време след ваксината.

# 121
Докторе, удачна ли е комбинация от Скинорен крем сутрин и Епидуо гел вечер? Става дума за акне и червени петна+белези...като за белезите в ясно, че няма как да минат от крем...и все пак...

Благодаря!

Здравейте,

Това е доста агресивна комбинация за кожата. Бих препоръчал да се почне с Епидуо и евентуално само на някои отделни зони да се маже Скинорен, но пак трябва да се прави с повишено внимание. Комбинацията на силни лекарства увеличава рисковете от странични реакции, без особена полза към ефекта.

Поздрави!

# 122
Здравейте, д-р Пеев!
Имам момиченце на 1 година и 2 месеца и днес съвсем случайно напипах 3 лимфни възелчета отстрани при слабините. Отбелязвам, че до преди няколко дни беше ужасно много подсечена там, възможно ли е да е от това?
Тази вечер случайно видях и още едно възелче под ухото (то е доста по-малко като размер, може би 1-2мм).
Притеснително ли е това?

Замислям се дали е възможно възелчетата да са се появили от ваксината, която поставихме преди точно 1 седмица?

ПП. Ще и направя ПКК, но вероятно трябва да изчакам някакъв период от време след ваксината.
Здравейте,

По-вероятно е да е от ваксината. Изчакайте още 1 седмица и ако е необходимо, тогава пуснете изследвания. Лекувайте и подсичането.
Поздрави!

Последна редакция: сб, 11 ное 2023, 11:51 от Рaдост

# 123
  • Пловдив
Докторе, удачна ли е комбинация от Скинорен крем сутрин и Епидуо гел вечер? Става дума за акне и червени петна+белези...като за белезите в ясно, че няма как да минат от крем...и все пак...

Благодаря!

Здравейте,

Това е доста агресивна комбинация за кожата. Бих препоръчал да се почне с Епидуо и евентуално само на някои отделни зони да се маже Скинорен, но пак трябва да се прави с повишено внимание. Комбинацията на силни лекарства увеличава рисковете от странични реакции, без особена полза към ефекта.

Поздрави!
ами Епи дуо ползваме отдавна...и сега един вид надграждаме.
Благодаря!

# 124
Здравей те  Доктор Пеев дъщеря ми е на 7 години преди година и се появи една брадавица на дупето бях ме на кожен .След това мина време и сега се появи други обриви на дупето и около ануса заведох ме я само с преглед без никакви изследвания ми казаха че дъщеря ми има човешки папиломен вирус.Изпаднах в шок , при което се свързах с клиника в София при детски дерматолог но чак във вторник ще ни видят та въпроса ми как 7 годишно без полов контакт може да има това и как само с преглед без никакви изследвания  се поставя така диагноза

Здравейте,

Притеснително е, ако наистина са кондиломи. Възможно е обаче да бъдат вирусни брадавици, които тя да разнася с разчесване, което няма нищо общо с половите брадавици, макар да са от един тип вирус. Брадавиците се разпознават само по външен вид, но могат да се направят ДНК изследвания, за да се види дали и какъв HPV вирус ще се изолира.
Поздрави!
Много благодаря да това са вирусни брадавици освен че ги горя в домашни условия ходим и при дерматолог и ги гори с азот

# 125
Имам малко странен въпрос. Когато се прибираме от нощна смяна и лягаме сутринта, сутрешната грижа ли да правим или нощната рутина? Grinning Има ли значение в случая?

# 126
Имам малко странен въпрос. Когато се прибираме от нощна смяна и лягаме сутринта, сутрешната грижа ли да правим или нощната рутина? Grinning Има ли значение в случая?

Здравейте,

Благодаря за хубавия въпрос! В случай че има определена сутрешна и нощна грижа, която се различава, по-правилно е да се ползва сутрешната рутина. Нощните продукти се различават от дневните. Някои от съставките на нощните кремове може да са нестабилни на дневна светлина. Температурата и влажността на въздуха е различна през деня и това също има значение. Ако говорим за антиейдж, обикновено нощните продукти са малко по-плътни и имат за цел да възстановят кожата от вредните въздействия, които е получила през деня. Обратно, сутрешните кремове имат по-скоро защитни свойства.

Поздрави!

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 10:14 от Рaдост

# 127
И аз имам един въпрос - възможно ли е да съм получила липса на вит. D от прекалено предпазване от слънцето? През летните месеци напълно избягвах пряка слънчева светлина, излизах сутрин или привечер предимно, а ежедневно ползвам крем със слънцезащита и понякога - фон дьо тен, също със слънцезащита.

Благодаря!

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 15:12 от AnMary

# 128
Здравейте,
Боря се с тези точици/ситни пъпчици от 3 години,като не мога да категоризирам точно какво са,но са по-забележими само на едната буза. Пробвах различни измивни продукти, кремове за лице и други методи, като азелаинова киселина.
Решение не намирам към момента. Ще се радвам,ако може да ме насочите към решение. Не спя на тази страна т.е. Не е въпрос на замърсяване от калъфки.
Скрит текст:

# 129
Здравейте, прикачвам снимка на обрив при дете на 1г. Обривът е само в зоната около и на бедрата и единични по задната част на сгъвката към коляното. През нощта почти изчезва, а с течение на светлата част на деня отново се появява и зачервява. Пъпките са релефни.
Според Вас това дали е хранителна алергия?
До сега при захранването не е имала никакви реакции към алергени.
Ще се радвам да споделите мнение. Спокойна вечер! Благодаря!
Добавям,че има сложена ваксина Морбили преди около 20 дни.

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 21:45 от 33hope

# 130
И аз имам един въпрос - възможно ли е да съм получила липса на вит. D от прекалено предпазване от слънцето? През летните месеци напълно избягвах пряка слънчева светлина, излизах сутрин или привечер предимно, а ежедневно ползвам крем със слънцезащита и понякога - фон дьо тен, също със слънцезащита.

Благодаря!

Здравейте,

Възможно е, особено ако и храната ви е бедна на витамин D. За да синтезирате дневната доза, е препоръчително да излагате на слънце тялото между 20-30 мин два пъти дневно. Подходящ вариант е сутрин между 09 и 10 ч. и следобед след 16:30. Също е добре да засилите храната, богата на витамин D.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 10:09 от Рaдост

# 131
Здравейте,
Боря се с тези точици/ситни пъпчици от 3 години,като не мога да категоризирам точно какво са,но са по-забележими само на едната буза. Пробвах различни измивни продукти, кремове за лице и други методи, като азелаинова киселина.
Решение не намирам към момента. Ще се радвам,ако може да ме насочите към решение. Не спя на тази страна т.е. Не е въпрос на замърсяване от калъфки.
Скрит текст:

Здравейте,

От това, което виждам, и обясненията е възможно да се касае за демодекоза. Трудно е да се познае само от снимката. Използвайте нежни измивни продукти или такива, съдържащи сяра. Лечението на това състояние е с Soolantra, но е редно да се диагностицира и лекува от дерматолог.

Оставам на разположение!

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 10:10 от Рaдост

# 132
Здравейте, прикачвам снимка на обрив при дете на 1г. Обривът е само в зоната около и на бедрата и единични по задната част на сгъвката към коляното. През нощта почти изчезва, а с течение на светлата част на деня отново се появява и зачервява. Пъпките са релефни.

Здравейте,

Много ми се иска да дам адекватен отговор, но информацията е оскъдна и снимката е недостатъчно фокусирана.
Затова ще се опитам с насочващи въпроси да ви помогна. Обривът от колко време е? Спокойно ли е детето, или има сърбеж? Стават ли повече петната, или се стационират? С какво го мажете и пробвали ли сте да го лекувате с нещо? Не ми прилича на хранителна алергия или реакция от ваксина, а по-скоро на дерматит.
Използвайте продукти за атопичен дерматит, напр. Lipikar baume AP или Xemose крем. Проследете го няколко дни и ако не се подобрява, направете консултация.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 10:11 от Рaдост

# 133

Здравейте,

Много ми се иска да дам адекватен отговор, но информацията е оскъдна и снимката е недостатъчно фокусирана.
Затова ще се опитам с насочващи въпроси да ви помогна. Обривът от колко време е? Спокойно ли е детето или има сърбеж? Стават ли повече петната или се стационират? С какво го мажете и пробвали ли сте да го лекувате с нещо? Не ми прилича на хранителна алергия или реакция от ваксина, а по-скоро на дерматит.
Използвайте продукти за атопичен дерматит напр. Lipikar baume AP или Xemose крем. Проследете го няколко дни и ако не се подобрява направете консултация.

Поздрави!

Благодаря за бързия коментар!
Обривът не е мазан с нищо към момента.
Има дни с повече появили се пъпки. Детето е спокойно, не проявява никакви признаци на сърбеж. Първите пъпки може би се появиха преди около 7-10 дни. Имам направена смяна на памперсите, които използвам. Възможно ли е да е от това? В областта около интимните части няма никаква реакция.
Ще прикача още снимки.
Благодаря за отделеното време.

# 134
Здравейте не знам дали такъв тип лекар трябва да попитам за това, но все пак ще попитам вас защото ме притеснява нещо.
Имам бенка на крака по рождение голяма е колкото орех като малка я бях разранявала, но тогава нямаше последствия. От 3 дни усещам леко боцкане или не знам точно как да го опиша защото едва се усеща и не боли, не сърби само лек дискомфорт. Въпроса ми е трябва ли да се притеснявам в случая за рак защото не съм запозната с тези неща у ме е страх да прочета в гугъл повече?

Общи условия

Активация на акаунт