Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 361
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 615
Докторе, а азелаиновата киселина подходяща ли е за кожа с розацея? За намаляване на зачервяването може ли да се прилага? В момента мажа вечер Метроза, сутрин Даверцин и след това лек хидратиращ крем, а след него слънцезащита. Мога ли вечерта да включа азелаиновата киселина? Скинорен подходящ ли е?

# 616
Здравейте! Бихте ли ми казали какво, според Вас, представляват тези петна по кожата на лицето ми? По бузите са и приличат на капилярчета, но гледах снимки и на розацея и се обърквам. Петънцата са в зоната, където кожата е в съприкосновение с маска. Какви козметични продукти и процедури бихте ми препоръчали, за да се отърва от тях?

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 00:33 от Chrissilicious

# 617
Здравейте д-р Пеев! Дете на 1г. Една обикновена малка пъпка на лицето прерастна в голяма червенина, според вас каква е причината и какво бихте посъветвали?

# 618
Докторе, а азелаиновата киселина подходяща ли е за кожа с розацея? За намаляване на зачервяването може ли да се прилага? В момента мажа вечер Метроза, сутрин Даверцин и след това лек хидратиращ крем, а след него слънцезащита. Мога ли вечерта да включа азелаиновата киселина? Скинорен подходящ ли е?

Здравейте,

Подходяща е, но в по-нисък процент от 20. Няма да повлияе особено зачервяванията, а възпалението, ако има. Skinoren е 20% и не го препоръчвам, защото може да раздразни.

Поздрави!

# 619
Здравейте! Бихте ли ми казали какво, според Вас, представляват тези петна по кожата на лицето ми? По бузите са и приличат на капилярчета, но гледах снимки и на розацея и се обърквам. Петънцата са в зоната, където кожата е в съприкосновение с маска. Какви козметични продукти и процедури бихте ми препоръчали, за да се отърва от тях?

Здравейте,

Действително може да са капилярчета, които може да са признак на розацея. Но освен зачервяване, от снимката поне ми се струва, че има слабо пигментиране. Розацеята се диагностицира не само по снимка, а по това как се държи кожата в различни условия. Съветът ми е да започнете с козметика за чувствителна кожа. Може да е на Авен, Ла рош пусе и др. Ако са само зачервявания, има смисъл да се пробва и с лазерни процедури.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 10:08 от Рaдост

# 620
Здравейте д-р Пеев! Дете на 1г. Една обикновена малка пъпка на лицето прерастна в голяма червенина, според вас каква е причината и какво бихте посъветвали?

Здравейте,

Много е размазана снимката. Възможно е да бъде паяковидно хемангиомче, понякога се случва след пъпчици и възплаление. Съветвам Ви да изчакате, тъй като възрастта е много малка за процедура. Понякога се свиват от само себе си.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 10:09 от Рaдост

# 621
Здравейте, това от какво може да е, много сърби до болка... с фенистил временно охлажда и после пак, по пръста на ръката ми излезнаха малки мехурчета, но се оправиха отново от фенистил. А тези са по краката... снощи не можах да спя от дразнене, сложих памучни чаршафи и пак е така, не разбирам от жегата ли е, някаква алергия ли е и дали да го намажа с алергозан? Оказа се, че често имам алергична дисхидроза, възможно ли е това да е същото, но на глезените на краката? Този път не мога да намеря алергена, който ми го предизвиква.

# 622
  • София
Здравейте д-р Пеев,

Накратко може ли да дадете съвет/професионално мнение кои женски хормони може да предизвикват акне в областта на брадичката и челюстта? Изследванията ми са в граници, редовен МЦ, нямам проблеми със щитовидната жлеза, кисти, миоми и тн, ходя на лазерна епилация за лицето в случай, че косъм предизвиква инфекция и пак си излизат и това е. На всичкото отгоре са дълбоки, някои като кисти и оставят белези. Не знам вече къде да търся решение.

# 623
Здравейте, това от какво може да е, много сърби до болка... с фенистил временно охлажда и после пак, по пръста на ръката ми излезнаха малки мехурчета, но се оправиха отново от фенистил. А тези са по краката... снощи не можах да спя от дразнене, сложих памучни чаршафи и пак е така, не разбирам от жегата ли е, някаква алергия ли е и дали да го намажа с алергозан? Оказа се, че често имам алергична дисхидроза, възможно ли е това да е същото, но на глезените на краката? Този път не мога да намеря алергена, който ми го предизвиква.

Здравейте,

Дисхидрозата не е характерна за тази зона. Доколкото виждам от снимката, няма и пъпчици и мехурчета. Възможно да е някакъв вид алергия. Пробвайте за няколко дни да мажете с Pruriced, ако не минава, посетете дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 09:14 от Рaдост

# 624
Здравейте д-р Пеев,

Накратко може ли да дадете съвет/професионално мнение кои женски хормони може да предизвикват акне в областта на брадичката и челюстта? Изследванията ми са в граници, редовен МЦ, нямам проблеми със щитовидната жлеза, кисти, миоми и тн, ходя на лазерна епилация за лицето в случай, че косъм предизвиква инфекция и пак си излизат и това е. На всичкото отгоре са дълбоки, някои като кисти и оставят белези. Не знам вече къде да търся решение.

Здравейте,

Хормоните, които отговарят за този вид акне, са андрогенните. Може да изследвате testosterone, DHEAS, андростендион, LH. Може да се видят също така и нивата на естрогена и прогестерона. Изследванията е най-добре да се направят между 3 и 5 ден от менструацията.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 09:14 от Рaдост

# 625
Препоръчайте колаген за пиене
Добър избор ли е приемът на Колаген?

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 08:50 от AnMary

# 626
Имам псориазис по лактите и китките. Това се появи преди една седмица. Възможно ли е да е псориазис или е нещо друго?

# 627
Здравейте д-р Пеев,
Може ли мнение какво е това? Според педиатъра е алергия, но детето вече общо 7 дни е на различни капки (ксизал, зиртек) и продължава да го сърби. Къде бих могла да го заведа на преглед през уикенда? Обрива е по ръце, крака, корем и лице. Ситен червен обрив и много суха кожа.
Предварително благодаря.

# 628
здравейте с какво мога да го намажа за да мине по бързо

# 629
Здравейте! Напоследък започнаха да ми излизат черни грапави пъпки, досега не съм имал и след всяко падане остава дупка. Започнах да използвам oil based cleanser и snail mucin, отдавам го на това. С какво бих могъл да стимулирам кожата към възстановяване? Наскоро няколко паднаха и успях да възстановя кожата чрез Алое вера гел и Спасатель, но последната е доста дълбока и не съм сигурен доколко ще успее да заздравее. Също така бих искал да попитам способи за предотвратяване появата им. Използвам bha balea 2% , който обмислям да сменя и adafferin gel 0,1%. И като последна вметка , възможно ли е да се стимулира самовъзстановяването на кожата в дългосрочен план, чрез процедури, например. Казаха ми, че прием на вит Ц би могло да спомага.   Бих бил много благодарен на обратна връзка. Благодаря!

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 13:43 от kk12

Общи условия

Активация на акаунт