Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 111 033
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 990

Здравейте, според вас какво точно е това на крака ми? Появи ми се скоро, бях забравила даже за него, но усетих лек сърбеж и видях, че все още е там

# 991
И аз с подобен въпрос...
Може ли да се доверя на процедури с лазер относно белези от акне, ако не са правени от дерматолог, а мед.специалист или както се води?

Здравейте,

Поемате риск, ако не разбира от материята. Белезите от акне не са лесен за решаване проблем и в някои случаи лазерът не е единственото решение. Специалистът, който ще третира белези, трябва да има опит с лечението на такъв тип проблем.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 11:39 от Рaдост

# 992
Здравейте, доктор Пеев! Имам един проблем, който е загадка за всички лекари в околността. От сигурно вече 5 - 6 години имам отзад на тила, в косата, малка област, която си стои зачервена, понякога повече, понякога по - малко. Сърби ме от време на време, лющи се от време на време,  забелязала съм, че се възпалява повече единствено и само когато косата ми е вече мръсна и за миене. По други места на тялото нямам такива неща. Обиколила съм всички дерматолози в нашия и съседните градове. Диагнозата - екзема, себореен дерматит, псориазис. Едно от тези трите, но кое, никой не знае. Лечението - кремове, мазила, шампоани, предимно все с кортикостероиди.  Докато мажа с такива минава донякъде, не нацяло. В момента в който спра, всичко наново почва. Аз вече съм си свикнала и си живея с него, но проблема е, че от известно време имам проблеми с костите и ставите. И ревматолога ми предполага, че ако това петно на врата ми е псориазис, може да се касае за псориатичен артрит. И е изумен, че никой дерматолог не може да разбере какво е. Чудих се дали да ви направя и изпратя снимка, но е логично, че по снимка едва ли ще добиете представа какво е точно. Какво бихте ме посъветвали да направя, как да разбера какво е това, най - вече заради проблема с костите и ставите, но и не само, защото едва ли е нормално и полезно да си го отглеждам и да не го лекувам? Посъветваха ме за биопсия, но нямам възможност да пътувам до София за да я направя, а при нас май няма такъв лекар, който да я направи, защото било на трудно място, в косата. Наистина ли също така тази процедура не се поема от здравната каса? Има ли начин без биопсия да се разбере дали е псориазис? Благодаря ви предварително.

Здравейте, 

По описанието, което сте дали (от снимка наистина няма смисъл), действително биопсията е най-подходящия вариант за диагноза. Процедурата би могла да се поема от касата, в случай.че Ви приемат в болница по клинична пътека. Важно е биопсията да бъде видяна от дерматохистопатолог, а такива има само в София и са много малко.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 11:40 от Рaдост

# 993
Здравейте Д-р Пеев! Simple Smile Имам косопад от около 3 години, изследвала съм доста хормони и всичко е в норма. Единствено общ протейн е близко до минималната стойност, но приемам всеки ден почти протейн. Би ли било възможно организма ми да не може да обработва протейн? По време на бременността косопада спря за около 6 месеца, но сега пак започна с пълна сила придружен с лек сърбящ скалп.Имам ИР и СПКЯ. Има ли възможност да е от тези две заболявания, ако мога да ги нареча така. Много благодаря предварително за отговора! Simple Smile

Здравейте,

И двете състояния, които имате, представляват хормонален дисбаланс, както и двете могат да доведат до косопад. Съветът ми е да ги проследите добре при специалист и да предприемете терапия при необходимост.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 11:40 от Рaдост

# 994
Здравейте отново, д-р Пеев! Бях Ви писала за проблема с дисхидрозата, как ми изписаха бетафузин и се оправих, след което пак се появи. Преди няколко дни положението пак много се влоши и ходих при друг дерматолог. Оказа се, че освен дисхидроза се е развила и гъбична и бактериална инфекция. Така ми каза докторката само чрез оглед на ръката. Но аз това не го знаех, мислех че е от екземата, а и първият дерматолог не ми каза нищо по този въпрос, въпреки че и тогава положението не беше много по-различно. Та, изписа ми бани с лайка, мазане с дипрогента, една инжекция и едни хапчета. В снимка добавям какви са точно. Но от цялата работа след четене и консултация с чат gpt реших да пробвам само с мазане дали няма да има подобрение. Посетих дерматолог на 4 март, днес вече са минали четири дни и нещата уж бързо се оправят. Но съм сигурна, че спра ли мазането пак ще се влошат. Не мога да правя едно и също и да очаквам различен резултат. Предния път си купих CeraVe, който ми препоръчахте, но въпреки мазането с него, пак се появи проблема. Какво бихте ме посъветвал, има ли оправяне и то трайно?
Прилагам снимки от деня на прегледа-4 март и от днес-8 март:

Здравейте,

Задължително отидете на контролен преглед. Добре е, че не сте ползвали инжекцията, а и от таблетките също не мисля, че щяхте да усетите разлика. Лечението е чрез мазане с определени схеми, после смяна на кортикостероида с друга група лекарства (калциневринови инхибитори), при необходимост може да се направи и алергичен тест.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 11:41 от Рaдост

# 995
Здравейте! В напреднал етап на инвитро процедури съм и заради хормоналните стимулации цялото ми лице е пълно с пъпчици тип "менструално акне". С какво мога да олекотя този процес? Нещо, което е подходящо за измиване на лицето, за мазане?

Здравейте,

Има много опции, с които може да го третирате: локални антибиотици, азелаинова киселина. Избягвайте продукти с концентрация на салициловата киселина над 2% и ретиноиди.

Поздрави!

# 996

Здравейте, според вас какво точно е това на крака ми? Появи ми се скоро, бях забравила даже за него, но усетих лек сърбеж и видях, че все още е там

Здравейте,

Това петно на крака ви трябва да се види на живо, да се пипне и да се прегледа с дерматоскоп от специалист дерматолог. Ако нямате възможност сега го мажете с емолиентен крем и ако не се подобрява, отидете тогава.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 23:19 от Д-р Иван Пеев

# 997
  • Пловдив
И аз с подобен въпрос...
Може ли да се доверя на процедури с лазер относно белези от акне, ако не са правени от дерматолог, а мед.специалист или както се води?

Здравейте,

Поемате риск, ако не разбира от материята. Белезите от акне не са лесен за решаване проблем и в някои случаи лазера не е единственото решение. Специалистът, който ще третира белези трябва да има опит с лечението на такъв тип проблем.

Поздрави!
благодаря!
В крайна сметка препоръчаха пилинг + микронудлинг. Не знам дали ще е ок и не съм решила.

# 998
Здравейте, д-р Пеев! Можете ли да кажете какви са тези образувания по кожата на 5 месечното ми бебе? Личната ни лекарка казва, че са мастни образувания!

# 999
Здравейте д-р Пеев. Имам доказана розоцея появиха ми се червени петна и гнойни пъпки с връх болезнени са и не минават. Ходих няколко пъти на дерматолог никакво лечение не ми повлиява . Благодаря

# 1 000
Здравей,
Бях ухапана от паяк, в началото беше малко петънце, но след 2 дни се появи сърбеж и температура на мястото, мазах с алергозан и правих компреси, обаче остана посиняло мястото, без сърбеж, какво ще ме посъветвате?
#BGMлоялнапрограма

# 1 001
Здравейте доктор Пеев, моля ако е възможно така от разстояние, да ми дадете съвет.
Това е състоянието на кожата ми под едното око, стой като подпухнало. Само под едното, какво е това? Има ли някаква козметика или лекарство, което мога да използвам за да подобря положението или някаква процедура?

# 1 002
Здравейте д-р Пеев ! Вчера забелязах нещо като пъпки( по - белички кръгли петънца ) на ареолата си . В интернет прочетох , че така са разпръснати жлезите на Монтгомъри . Бихте ли погледнали . Часът ми при мамолога беше преди 2 месеца и след 2 имам нов , но се чудя да изтегляи нещата . Много се извинявам за снимката . Прикачвам я по - долу .

# 1 003
Здравейте, д-р Пеев! Можете ли да кажете какви са тези образувания по кожата на 5 месечното ми бебе? Личната ни лекарка казва, че са мастни образувания!

Здравейте,

Така ли се е родило, или са се появили в времето? Разширяват ли се. Трудно ми е да кажа само по снимка. Най-добре е да го погледна на живо.

Поздрави!

# 1 004
Здравейте д-р Пеев. Имам доказана розоцея появиха ми се червени петна и гнойни пъпки с връх болезнени са и не минават. Ходих няколко пъти на дерматолог никакво лечение не ми повлиява . Благодаря

Здравейте,

Ако сте предприемали лечение, което не се повлиява, дори и след контролните прегледи, Ви съветвам да отидете при друг специалист - дерматолог. Розацеята е заболяване, което е трудно за овладяване и е необходимо да ходите при лекар, на който имате доверите и който да Ви проследява. На тази снимка не мога да потвърдя, че става въпрос за розацея.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 10:11 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт