Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 110 982
  • 1 289
  •   2
Отговори
# 1 005
Здравей,
Бях ухапана от паяк, в началото беше малко петънце, но след 2 дни се появи сърбеж и температура на мястото, мазах с алергозан и правих компреси, обаче остана посиняло мястото, без сърбеж, какво ще ме посъветвате?
#BGMлоялнапрограма

Здравейте,

Ухапването от паяк е състоянието, което ще мине само, освен в случаите, когато се инфекцира. Съветвам при ухапване да се използват комбинирани кремове с кортикостероид и антибиотик, за да се потисне възпалението.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 10:12 от Рaдост

# 1 006
Здравейте доктор Пеев, моля ако е възможно така от разстояние, да ми дадете съвет.
Това е състоянието на кожата ми под едното око, стой като подпухнало. Само под едното, какво е това? Има ли някаква козметика или лекарство, което мога да използвам за да подобря положението или някаква процедура?

Здравейте,

Пробвахте ли с хладен компрес? Информацията, която ми давате е оскъдна. Можете да направите онлайн консултация през платформата Healee.

Поздрави!

# 1 007
Благодаря ви много

# 1 008
  • Сливен
Здравейте д-р Пеев. На ръката на баща ми и на единия пръст кожата стана груба и се цепи и боли. Мазахме с кремове, но не му помогна. Моля за вашето мнение какво може да е? Благодаря предварително.

# 1 009
Здравейте д-р Пеев ! Вчера забелязах нещо като пъпки( по - белички кръгли петънца ) на ареолата си . В интернет прочетох , че така са разпръснати жлезите на Монтгомъри . Бихте ли погледнали . Часът ми при мамолога беше преди 2 месеца и след 2 имам нов , но се чудя да изтегляи нещата . Много се извинявам за снимката . Прикачвам я по - долу .

Здравейте,

Не виждам нещо притеснително.

Поздрави!

# 1 010
Здравейте !Искам да попитам синами от 14дена има червени петна на ръцете и краката не знам какво точно е има пьлни изследвания всичко е добре ходих на алерголог казаха алергия .Според вас алергия или друго?

# 1 011
Добър вечер,д-р Пеев!
От близо два-три месеца страдам от акне,което е леко изразено в областта на брадичката и долната част на бузите,до челюстта.
Посетих дерматолог,който ми предписа измивен гел,съдържащ бензоил пероксид 5%,също и гел с клиндамицин 1%.
Акнето по бузите се намали видимо,обаче тези пъпки,които са по брадичката,са доста досадни и проблематични.Буквално старата пъпка отминава и на нейно място се появява друга.Пъпките са зачервени и с връх,който не е пълен с гной.Изпитвам лек сърбеж.Според мен са бактериални пъпки.Може и да е заради начина на хранене.Гледам да не ям всеки ден вредна храна.
Кои продукти трябва най-вече да избягвам?
А какво бихте ми препоръчали да хапвам?Някой плод или зеленчук,който е ефикасен срещу дразнещото акне?
Благодаря предварително!
Поздрави

# 1 012
Здравейте, д-р Пеев и на всички.

Имам един въпрос относно кожата на лицето. Като тийнейджърка имах комбинирана кожа склонна към омазняване, бях с акне. Сега обаче съм на 32 г. и искам да си взема крем, който да изглади леките бръчки, които вече се показват. Не знам дали кожата ми е все още е комбинирана или с времето се е променила, защото след две успешни раждания определено видът ѝ се подобри. По принцип комбинирах дневен крем с SPF, който да не омазнява и нощен, който овлажнява.

А относно уртикарията се срещнах с алерголог и след много изследвания се оказа, че е заради високи стойности на ТАТ и МАТ. Срещнах се с ендокринолог, който потвърди твърдението и минах на безглутенови диета. Виждам ефект, но ми казаха, че ще се потвърди след 2-3 месеца.

# 1 013
Здравейте д-р Пеев. На ръката на баща ми и на единия пръст кожата стана груба и се цепи и боли. Мазахме с кремове, но не му помогна. Моля за вашето мнение какво може да е? Благодаря предварително.

Здравейте,

Това което описвате, както и това, което се вижда от снимката, напомня много на екзема. Мазането на омазняващи кремове и нежни почистващи продукти е от ключово значение. Все пак е най-добре да посети дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 10:23 от Рaдост

# 1 014
Здравейте !Искам да попитам синами от 14дена има червени петна на ръцете и краката не знам какво точно е има пьлни изследвания всичко е добре ходих на алерголог казаха алергия .Според вас алергия или друго?

Здравейте,

Напълно възможно е да бъде алергия (утрикария). Предполагам са Ви препоръчали лечение.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 10:23 от Рaдост

# 1 015
Добър вечер,д-р Пеев!
От близо два-три месеца страдам от акне,което е леко изразено в областта на брадичката и долната част на бузите,до челюстта.
Посетих дерматолог,който ми предписа измивен гел,съдържащ бензоил пероксид 5%,също и гел с клиндамицин 1%.
Акнето по бузите се намали видимо,обаче тези пъпки,които са по брадичката,са доста досадни и проблематични.Буквално старата пъпка отминава и на нейно място се появява друга.Пъпките са зачервени и с връх,който не е пълен с гной.Изпитвам лек сърбеж.Според мен са бактериални пъпки.Може и да е заради начина на хранене.Гледам да не ям всеки ден вредна храна.
Кои продукти трябва най-вече да избягвам?
А какво бихте ми препоръчали да хапвам?Някой плод или зеленчук,който е ефикасен срещу дразнещото акне?
Благодаря предварително!
Поздрави

Здравейте,

Вероятно става въпрос за адулторно акне, което често е хормонозависимо и трудно лечимо. Съветът ми е да продължите лечението и ако се налага, дерматологът да препоръча друго. Това е дълъг процес и невинаги може да се намери подходящият продукт. Може да направите експеримент, като премахнете прясното мляко от менюто и не консумирате бързи въглехидрати и като цяло вредни храни, а засилите плодовете и зеленчуците. Направете го поне за 1 месец и вижте дали ще има подобрение.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 10:25 от Рaдост

# 1 016
Здравейте, д-р Пеев и на всички.

Имам един въпрос относно кожата на лицето. Като тийнейджърка имах комбинирана кожа склонна към омазняване, бях с акне. Сега обаче съм на 32 г. и искам да си взема крем, който да изглади леките бръчки, които вече се показват. Не знам дали кожата ми е все още е комбинирана или с времето се е променила, защото след две успешни раждания определено видът ѝ се подобри. По принцип комбинирах дневен крем с SPF, който да не омазнява и нощен, който овлажнява.

А относно уртикарията се срещнах с алерголог и след много изследвания се оказа, че е заради високи стойности на ТАТ и МАТ. Срещнах се с ендокринолог, който потвърди твърдението и минах на безглутенови диета. Виждам ефект, но ми казаха, че ще се потвърди след 2-3 месеца.
Здравейте,

Ако въпросът е какъв крем да си вземете за бръчките, моята препоръка е да си вземете ретиналдехид, който е с минимално дразнене на кожата, помага както при акне, така и при бръчки.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 10:25 от Рaдост

# 1 017
Здравейте, д-р Пеев! Можете ли да кажете какви са тези образувания по кожата на 5 месечното ми бебе? Личната ни лекарка казва, че са мастни образувания!

Здравейте,

Така ли се е родило, или са се появили в времето? Разширяват ли се. Трудно ми е да кажа само по снимка. Най-добре е да го погледна на живо.

Поздрави!

Видяхме го малко време след изписването! Не се уголемяват, не се зачервяват, нямат сърбеж и болка!

# 1 018
Добър вечер, Д-р Пеев! От известно време ми се появява обрив! Не изведнъж,а постепенно по цялото тяло. Не сърбящи,като ранички петна. Ще съм много благодарна ако ми посочите някакво лечение! Благодаря!

# 1 019
Здравейте, д-р Пеев! На дъщеря ми 2.7г и се появиха кафеви петънца на главичката, като седят може би вече 4-5 месеца. Какво може да бъде и евентуално с какво може да се третира?
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт