Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 110 891
  • 1 289
  •   2
Отговори
# 1 020
Добър вечер, Д-р Пеев! От известно време ми се появява обрив! Не изведнъж,а постепенно по цялото тяло. Не сърбящи,като ранички петна. Ще съм много благодарна ако ми посочите някакво лечение! Благодаря!

Здравейте,

Не мога да Ви препоръчам лечение по снимка. Ако желаете  качествена диагностика и лечение, може да си запазите час при мен или при някой колега. Мога да Ви посъветвам да използвате хидратиращ крем за суха и атопична кожа, който няма да навреди и може да помогне.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 11:43 от Рaдост

# 1 021
Здравейте, д-р Пеев! На дъщеря ми 2.7г и се появиха кафеви петънца на главичката, като седят може би вече 4-5 месеца. Какво може да бъде и евентуално с какво може да се третира?
Скрит текст:

Здравейте,

За съжаление не мога да кажа от тази снимка. Възможно е да се касае за себореен дерматит, но детето Ви трябва да бъде прегледано от дерматолог.

Поздрави!

# 1 022
  • София
Здравейте д-р Пеев,

Включвам се с 2 въпроса към Вас:
1. Първият се отнася до зачервяване около глезените до средата на прасеца. Диагнозата е нетромбоцитопенична пурпура с предписание витаминен крем за овлажняване и Рутаскорбин за укрепване на съдовете. В зоната няма косми, така че не се извършва обезкосмяване. Прилагам и суго четкане през ден. Понякога става по- бледа, понякога си е доста червена, но като цяло не забелязвам никакво подобрение за вече 3 месеца. Има ли шанс да изчезне изобщо във времето?

2. Имам предразположеност към келоиди и  имам няколко, които ме сърбят. Наясно съм с прогнозите и начините за намаляване, наскоро лекар ми каза, че не се наема за кортикостероидна инжекция, защото в практиката си е виждал и обратния ефект - бухване вследствие на убождането.
Първото ми питане е Има ли нови методи от последните години или криотерапията плюс инжекция и силиконови ленти остава най- надеждният протокол. Бяха ми споменали за "обелване", но не намерих информация
И второто - мога ли да взимам колаген като добавка за други мои нужди, ще има ли отрицателен ефект върху склонността ми към образуване на келоиди.

# 1 023
Здравейте д-р Пеев,
Имам обрив от месец.Появи се по краката до глезена и нараснаха към бедрата.Обрив има и на ръцете след лакът към рамо.
Посетих кожен лекар,изписаха ми Юсерин олио и Елок0м 10 дни.Слее приключване отново се появиха.Лекарят не знае какво е.Казаха ми суха кожа.Има зачервяване и лек сърбеж.
Не знам към кого да се обърна, да не би да е нещо на алергична основа?

# 1 024
Здравейте д-р Пеев,

Включвам се с 2 въпроса към Вас:
1. Първият се отнася до зачервяване около глезените до средата на прасеца. Диагнозата е нетромбоцитопенична пурпура с предписание витаминен крем за овлажняване и Рутаскорбин за укрепване на съдовете. В зоната няма косми, така че не се извършва обезкосмяване. Прилагам и суго четкане през ден. Понякога става по- бледа, понякога си е доста червена, но като цяло не забелязвам никакво подобрение за вече 3 месеца. Има ли шанс да изчезне изобщо във времето?

2. Имам предразположеност към келоиди и  имам няколко, които ме сърбят. Наясно съм с прогнозите и начините за намаляване, наскоро лекар ми каза, че не се наема за кортикостероидна инжекция, защото в практиката си е виждал и обратния ефект - бухване вследствие на убождането.
Първото ми питане е Има ли нови методи от последните години или криотерапията плюс инжекция и силиконови ленти остава най- надеждният протокол. Бяха ми споменали за "обелване", но не намерих информация
И второто - мога ли да взимам колаген като добавка за други мои нужди, ще има ли отрицателен ефект върху склонността ми към образуване на келоиди.

Здравейте,

По първия въпрос: Много е вероятно да изчезнат червените петънца от няколко месеца до година, но това зависи от самото състоянието на кожата и вида на пурурата. Наблягайте по-скоро на емолиентите, вместо сухото четкане. Може да пробвате с лек кортикостеоиден крем за 1 месец.

По втория въпрос: Не съм се замислял за ролята на добавките с колаген и образуването на келоид. Не намерих и категорични данни. Но според мен няма причина да влошават келоидите. Причината за образуването на келоид е травмата и последващата прекомерна реакция на образуване на патологичен колаген, което няма отношение към това дали се усвояват допълнителни аминокиселини през стомаха. Все още златен стандарт за лечение на келоиди остава кортикостероидната инжекция. Има много нови и различни други методи като например използването на фракциониран лазер, но те се прилагат по-скоро, когато инжекцията не подейства или в комбинация с нея.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 14:00 от Рaдост

# 1 025
Здравейте д-р Пеев,
Имам обрив от месец.Появи се по краката до глезена и нараснаха към бедрата.Обрив има и на ръцете след лакът към рамо.
Посетих кожен лекар,изписаха ми Юсерин олио и Елок0м 10 дни.Слее приключване отново се появиха.Лекарят не знае какво е.Казаха ми суха кожа.Има зачервяване и лек сърбеж.
Не знам към кого да се обърна, да не би да е нещо на алергична основа?

Здравейте,

Вероятно се касае за екзема. Понякога използването на кортикостероид за 10 дни не е достатъчно. Съветвам Ви да се консултирате отново с Вашия дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 14:01 от Рaдост

# 1 026
  • София
Благодаря Ви! Дадоха ми Клобедерм, ако искам да се намажа, не зная дали се води лек, съдейки по цената, по- скоро да.

# 1 027
Здравейте, на дъщеря която е на 21 г.,започнаха да й излизат брадавици само по лицето.Не е добавяла нови продукти по грижата си за нея.Изгориха й ги,но се появиха отново.Какви изследвания евентуално да направим ,необходимо ли е да приема нещо за имунната система и какво ще препоръчате?Благодаря предварително!

# 1 028
Здравейте, д-р Пеев.
От доста време (години) имам суха и лющеща се кожа по лицето и по пръстите на ръцете. Също така след душ кожата на цялото ми тяло е изключително суха. Скоро имах и зачервяване на едната ръка. Последните дни сухотата се влоши изключително много и кремовете, които използвам не помагат. С хипофункция и Хашимото съм. Възможно ли е да е псориазис? За съжаление нямам снимка на сухотата по лицето - бяла суха напукана кожа, главно около устата, по челото и носа, при допир се лющи. Кремовете помагат за най-много час-два.Благодаря.

# 1 029
Здравейте, д-р Пеев!
Тези лилави, сърбящи петна се появиха върху кожата на жена, 74-годишна. Понякога стават кафяви.
Имаме ли повод за притеснение и какво бихте препоръчали?
Благодаря Ви, че сте винаги толкова отзивчив към всички нас тук!
Скрит текст:
Скрит текст:

# 1 030
Благодаря Ви! Дадоха ми Клобедерм, ако искам да се намажа, не зная дали се води лек, съдейки по цената, по- скоро да.

Клобедерм не е слаб и затова не е добре да се ползва повече от месец.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 12:25 от Рaдост

# 1 031
Здравейте, на дъщеря която е на 21 г.,започнаха да й излизат брадавици само по лицето.Не е добавяла нови продукти по грижата си за нея.Изгориха й ги,но се появиха отново.Какви изследвания евентуално да направим ,необходимо ли е да приема нещо за имунната система и какво ще препоръчате?Благодаря предварително!

Здравейте,

Вероятно става въпрос за вирусни брадавици. Те често рецидивират. Ключът е да бъдат премахнати всичките. Продуктите за лице не трябва да съдържат киселини или ексофолианти. Всичко механично тип дермабразио, четкане, може да ги разпространи. Може да се вземат имуномодулатори от типа на Биозин или Изопринозин, а конкретно за HPV вируса има Hupavir или АHCC.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 13:08 от Рaдост

# 1 032
Здравейте, д-р Пеев.
От доста време (години) имам суха и лющеща се кожа по лицето и по пръстите на ръцете. Също така след душ кожата на цялото ми тяло е изключително суха. Скоро имах и зачервяване на едната ръка. Последните дни сухотата се влоши изключително много и кремовете, които използвам не помагат. С хипофункция и Хашимото съм. Възможно ли е да е псориазис? За съжаление нямам снимка на сухотата по лицето - бяла суха напукана кожа, главно около устата, по челото и носа, при допир се лющи. Кремовете помагат за най-много час-два.Благодаря.

Здравейте,

Това, което показвате, е по-скоро много суха кожа, а не псориазис. При хипофункция на щитовидната жлеза е често срещан проблем.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 13:09 от Рaдост

# 1 033
Здравейте, д-р Пеев!
Тези лилави, сърбящи петна се появиха върху кожата на жена, 74-годишна. Понякога стават кафяви.
Имаме ли повод за притеснение и какво бихте препоръчали?
Благодаря Ви, че сте винаги толкова отзивчив към всички нас тук!
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте,

Благодаря за хубавите думи!  Състоянието налага консултация с дерматолог. Не е нещо притеснително, но е възможно да е  лихен и е добре да бъде третиран.

Поздрави!

# 1 034

Здравейте,

Този вид образувание на лицето ми излезе преди около година и не минава. Излиза някакъв секрет и не се затваря. Вашите колеги ми изписаха Роакутан, като аз не искам да приемам толкова силно лекарство и отказвам лечението с него. Доста четох за лекарството пише, че лекува само първопричината, а не същината на проблема.

Общи условия

Активация на акаунт