Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 116 888
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 1 290
Здравейте, д-р Пеев!
Диагностицирана съм с розацея тип 2 от много години. По принцип се влошава с началото на есента, каквото и да се прави. Последната седмица ми се отрази на лицето- много ситни пъпчици без връх в центъра на челото с цвета на кожата,  някои от тях  се възпалиха и станаха с бял връх и червени. Третирам ги със Скинорен всяка вечер. За сега няма резултат, предполагам,че е твърде рано. Въпросът ми е те нормални ли са за розацея ( не съм имала такива проблеми до сега) или са по-скоро акне? Не ми е известно да имам хранителни алергии и не съм имала смяна в шампоана и балсама за коса. Не ползвам фон дьо тен и друга козметика за лице, освен серум от типа Цика. Моля за съвет.

# 1 291

Здравейте. Имам такива малки израстаци в зоната на подмишниците ,около 3 на брой,с какво мога да третирам да се премахнат,мисля че са папиломи ,но все пак ще съм благодарна и вие да потвърдите и с какво да мажа

# 1 292
Здравейте, д-р Пеев!
Диагностицирана съм с розацея тип 2 от много години. По принцип се влошава с началото на есента, каквото и да се прави. Последната седмица ми се отрази на лицето- много ситни пъпчици без връх в центъра на челото с цвета на кожата,  някои от тях  се възпалиха и станаха с бял връх и червени. Третирам ги със Скинорен всяка вечер. За сега няма резултат, предполагам,че е твърде рано. Въпросът ми е те нормални ли са за розацея ( не съм имала такива проблеми до сега) или са по-скоро акне? Не ми е известно да имам хранителни алергии и не съм имала смяна в шампоана и балсама за коса. Не ползвам фон дьо тен и друга козметика за лице, освен серум от типа Цика. Моля за съвет.

Здравейте,

Розацеята има различни форми и понякога една форма преминава в друга. Една от формите на розацеята  е именно свързана с пъпки гнойни и негнойни. Вероятно скиноренът не е достатъчен и трябва да включите друго в терапията. Консултирайте се с дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 10:58 от Рaдост

# 1 293
Скрит текст:

Здравейте. Имам такива малки израстаци в зоната на подмишниците ,около 3 на брой,с какво мога да третирам да се премахнат,мисля че са папиломи ,но все пак ще съм благодарна и вие да потвърдите и с какво да мажа

Здравейте,

Вероятно са фиброми. Не ви съветвам да ги горите с неща от аптеката, защото може да си направите белези. Най-добре ги премахнете при дерматолог, който има опит с електрокоагулация.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 10:58 от Рaдост

# 1 294
Скрит текст:
Др Пеев, може ли да ми дадете съвет

Здравейте,

Какъв съвет искате да Ви дам? Без да има подробности, няма какво да Ви отговоря.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 10:59 от Рaдост

# 1 295
По скоро ме притеснява дали е нещо опастно?

# 1 296
Здравейте, д-р Пеев!
Имам себореен дерматит от около 4 години. Установен след преглед при дерматолог. Първо се появи на главата, след известно време и по веждите. От около 2 седмици забелязвам, че има следи вече и по носа. Като шампоани използвам само препоръчаната мед. козметика.
Има ли някакво лечение и защо продължава да се разпространява? Ще Ви бъда благодарна за съвет!

# 1 297
Др.Пеев имам някакви образувания,които ме притесняват под гърдата,на гърба е малко ,и под лявото ухо, според вас какви може да са,ще ви кача снимки да го видите.

# 1 298
  • Варна
Здравейте Д-р Пеев,
При косопад, поне за мен е доста сериозен, за точно такъв не се сещам да ми се е случвал за 49-50 години, към каква доза/единици Биотин да се насоча
Ясно, че причината е важна...
Но не мога да стоя и да чакам да се изясни с точност...
Може да е свързано с хормоналните промени свързани с менопаузата, може да има и други елементи като причина недостиг на някои вещества не знам, . друго..

Има ниски дози като 160 и 300, има 1000, има 2500, 5000, не съм виждала но говори се и за 10 000 единици Биотин...
160 единици принципно е ниска доза, но ако съм разбрала правилно надхвърля дневната нужда на организма от Биотин която е под 100.....
Зачетох се в мнения, никой не взима ниски дози..., основно 5000 се взимат...

Какво е мнението ви могат ли да навредят дневни дози от 5000 и 10000, при условие че нуждите на тялото са установени под 100...?
Разбрах че излишното количество не се натрупва в тялото и все пак от каква доза БИОТИН би могло да се очаква ефективност и не би могла да навреди.....?

# 1 299
Здравейте можете ли да ми кажете на какво се дължи това лющене опасно ли е и с какво може да се третира?

# 1 300
Здравейте, д-р Пеев!
Пиша Ви относно бебенце на 5 месеца.. много съм притеснена!
От самото раждане синът ми е със суха кожа, която още от първите 1-2 месеца прави обриви.
Имаше млечни корички по главата 2 пъти, които бяха толкова зле, че една вечер се събудих и целия беше в кръв от това, че го сърби.
Изписаха му тридерм.
За обривите казваха, че е бебе и пъпки има от много неща... ще се оправи.
Но с времето по врата започна да му се появява едно червено петно, за което казваха, че е подсечено, а аз настоявах, че не е понеже там никога не е бил мокър.
След време педиатъра каза, че има себореен дерматит и препоръча Мустела стелатопия.
Нещата се влошиха в момента е с атопичен дерматит от който прави екзема.
В рамките на половин месец ме карат за 3 път по 7 дена да го мажа с адвантан смесен с липобаза.
Като след първите 7 дена трябваше за още 7 през ден.
Така и направих, но веднага щом започнах да разреждам се появиха екземите на същите места на които ги имаше и то в рамките на часове станаха много зле.
Имаме една торба с козметика за мазане.
Бебето е на кърма, като имаме и кръвни изследвания (педиатричен панел) за алергии на които няма нищо.
Истината е, че съм много притеснена конкретно за кортикостероидите и цялостното му състояние.
Виждам, че се тормози.
Последния доктор казва, че 70% го израстват до 3г. и ще има периоди на влошаване. Не си представям как до 3г го мажа с кортикостероиди па цялото тяло за които знаем какви може да са последствията. Той е на 5 месеца, а до момента вече за 3 път трябва да го мажа.
Прикачвам снимки на главата когато имаше млечни корички и на тялото му в момента.
Благодаря предварително!

# 1 301
Здравейте Д-р Пеев,

Много бих се радвала да получа отговор на въпроса си. Става въпрос за обилно окосмяване на ареолите около зърната. Космите са дълги и черни. Предполагам че биха абзорбирали доста повече енергия от лазера и топлина, сравнение с по-тънки и светли косми. С оглед на това, дали би било безопасно за самите гърди да се третират с лазер на тази зона?

# 1 302
Здравейте д-р Пеев,
След продължително лечение на фоликулит на скалпа с Док$ицикли# от 3 месеца и ако фоликулита рецидивира има ли друг вариант на лечение, а не с Ро@кут@н.
Фоликулитът, който е на скалпа представлява малки червени пъпки, които са пълни по-често с кръв, понякога и с гной, след няколко дни завяхват и минават, но се появяват на друго място по скалпа. Не са сърбящи и доста се успокояват и минават като се използва лечебен шампоан Низорал. Този вид фоликулит дали води до белези и трайна загуба на коса.

Последна редакция: нд, 26 окт 2025, 07:40 от Ability

# 1 303
Здравейте! След премахване на образувание с Плексир лазер ми бяха дадени за мазане Гентамицин /сутрин и вечер/ и Цикатридина. Колко време да мажа с антибиотика? Докато падне коричката ли? След това да продължа с Цикатридината или да ги мажа паралелно?
Благодаря!

# 1 304
По скоро ме притеснява дали е нещо опастно?

Не е.

Общи условия

Активация на акаунт