Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 116 878
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 1 305
Здравейте, д-р Пеев!
Имам себореен дерматит от около 4 години. Установен след преглед при дерматолог. Първо се появи на главата, след известно време и по веждите. От около 2 седмици забелязвам, че има следи вече и по носа. Като шампоани използвам само препоръчаната мед. козметика.
Има ли някакво лечение и защо продължава да се разпространява? Ще Ви бъда благодарна за съвет!

Здравей,

Себорейният дерматит е хронично заболяване, а аз дори го възприемам като състояние на кожата. Аналогично на пърхота, трябва да се използват подходящи продукти и да се контролира. Ще има обостряния - влошава се при стрес, мазни храни, смяна на сезоните. С времето постепенно ще отшумява.

Поздрави!

# 1 306
Др.Пеев имам някакви образувания,които ме притесняват под гърдата,на гърба е малко ,и под лявото ухо, според вас какви може да са,ще ви кача снимки да го видите.

Здравейте,

Не мога да ви кажа диагноза по снимка. Посетете дерматолог.

Поздрави!

# 1 307
Скрит текст:
Здравейте Д-р Пеев,
При косопад, поне за мен е доста сериозен, за точно такъв не се сещам да ми се е случвал за 49-50 години, към каква доза/единици Биотин да се насоча
Ясно, че причината е важна...
Но не мога да стоя и да чакам да се изясни с точност...
Може да е свързано с хормоналните промени свързани с менопаузата, може да има и други елементи като причина недостиг на някои вещества не знам, . друго..

Има ниски дози като 160 и 300, има 1000, има 2500, 5000, не съм виждала но говори се и за 10 000 единици Биотин...
160 единици принципно е ниска доза, но ако съм разбрала правилно надхвърля дневната нужда на организма от Биотин която е под 100.....
Зачетох се в мнения, никой не взима ниски дози..., основно 5000 се взимат...

Какво е мнението ви могат ли да навредят дневни дози от 5000 и 10000, при условие че нуждите на тялото са установени под 100...?
Разбрах че излишното количество не се натрупва в тялото и все пак от каква доза БИОТИН би могло да се очаква ефективност и не би могла да навреди.....?

Здравейте,

Биотинът може да помогне при косопад, но ако се взема дълго време във високи дози може да доведе и до парадоксален ефект. Моят съвет е да си изследвате нивата, преди да почнете да го вземате. Може да пробвате с 3000 микрограма/ден за 4-6 месеца, но косопадът не се третира само с биотин, така че ви съветвам да направите консултация и трихоскопия.

Поздрави!

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 12:49 от Рaдост

# 1 308
Аз пък искам да попитам за червени точици под гърдите, поради изпотяване  и запарване с какво мога да ги мажа? Спортувам почти всеки ден и положението е перманентно....

# 1 309
Скрит текст:
Здравейте можете ли да ми кажете на какво се дължи това лющене опасно ли е и с какво може да се третира?

Здравейте,

Това лющене не изглежда опасно. Може би ръцете са пресушени. Пробвайте с добър омазняващ крем за ръце и измивен продукт за суха кожа.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 11:07 от Рaдост

# 1 310
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев!
Пиша Ви относно бебенце на 5 месеца.. много съм притеснена!
От самото раждане синът ми е със суха кожа, която още от първите 1-2 месеца прави обриви.
Имаше млечни корички по главата 2 пъти, които бяха толкова зле, че една вечер се събудих и целия беше в кръв от това, че го сърби.
Изписаха му тридерм.
За обривите казваха, че е бебе и пъпки има от много неща... ще се оправи.
Но с времето по врата започна да му се появява едно червено петно, за което казваха, че е подсечено, а аз настоявах, че не е понеже там никога не е бил мокър.
След време педиатъра каза, че има себореен дерматит и препоръча Мустела стелатопия.
Нещата се влошиха в момента е с атопичен дерматит от който прави екзема.
В рамките на половин месец ме карат за 3 път по 7 дена да го мажа с адвантан смесен с липобаза.
Като след първите 7 дена трябваше за още 7 през ден.
Така и направих, но веднага щом започнах да разреждам се появиха екземите на същите места на които ги имаше и то в рамките на часове станаха много зле.
Имаме една торба с козметика за мазане.
Бебето е на кърма, като имаме и кръвни изследвания (педиатричен панел) за алергии на които няма нищо.
Истината е, че съм много притеснена конкретно за кортикостероидите и цялостното му състояние.
Виждам, че се тормози.
Последния доктор казва, че 70% го израстват до 3г. и ще има периоди на влошаване. Не си представям как до 3г го мажа с кортикостероиди па цялото тяло за които знаем какви може да са последствията. Той е на 5 месеца, а до момента вече за 3 път трябва да го мажа.
Прикачвам снимки на главата когато имаше млечни корички и на тялото му в момента.
Благодаря предварително!

Здравейте,

Не съм убеден дали не става въпрос за себореен дерматит - млечните корични са характерни и в ранната възраст след раждането. Дали е себореен дерматит или атопичен такъв, е от значение. Тъй като себорейният дерматит може да отшуми до 6-12 месеца, докато за атопичния може да са нужни няколко години. При всички случаи, не е добра идея да се ползват често и продължително кортикостероидни кремове. Съветът ми е да пробвате различни омазняващи кремове (А-дерма имат добри продукти) и доколкото можете да контролирате така. Трябва да се уточни и диагнозата.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 11:08 от Рaдост

# 1 311
Здравейте Д-р Пеев,

Много бих се радвала да получа отговор на въпроса си. Става въпрос за обилно окосмяване на ареолите около зърната. Космите са дълги и черни. Предполагам че биха абзорбирали доста повече енергия от лазера и топлина, сравнение с по-тънки и светли косми. С оглед на това, дали би било безопасно за самите гърди да се третират с лазер на тази зона?

Здравейте,

Да, безопасно е. Лазерът се абсорбира само от пигмента на космите и не преминава нивото на кожата (топлината се отделя за милисекунди и е само в кожата.)

Поздрави!

# 1 312
Здравейте д-р Пеев,
След продължително лечение на фоликулит на скалпа с Док$ицикли# от 3 месеца и ако фоликулита рецидивира има ли друг вариант на лечение, а не с Ро@кут@н.
Фоликулитът, който е на скалпа представлява малки червени пъпки, които са пълни по-често с кръв, понякога и с гной, след няколко дни завяхват и минават, но се появяват на друго място по скалпа. Не са сърбящи и доста се успокояват и минават като се използва лечебен шампоан Низорал. Този вид фоликулит дали води до белези и трайна загуба на коса.

Здравейте,

Роакутана е едно от решенията за упорит фоликулит. Има и други лекарства, които са с повече рискове и странични ефекти, така че не препоръчвам. Ако възпаленията не са дълбоки, няма да останат белези и трайна загуба на коса, но ако има дълбоко възпаление, е възможно.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 11:09 от Рaдост

# 1 313
Здравейте! След премахване на образувание с Плексир лазер ми бяха дадени за мазане Гентамицин /сутрин и вечер/ и Цикатридина. Колко време да мажа с антибиотика? Докато падне коричката ли? След това да продължа с Цикатридината или да ги мажа паралелно?
Благодаря!

Здравейте,

Цикатридина спрей или крем имате? Мажете ги до окончателното заздравяване на кожата .

Поздрави!

# 1 314
  • София
Здравейте, д-р Пеев. Скинорен ще помогне ли за ситните пъпчици от розацея, ако не с какво могат да се третират?
Какви процедури са подходящи за подобно състояние?

# 1 315
Здравейте! След премахване на образувание с Плексир лазер ми бяха дадени за мазане Гентамицин /сутрин и вечер/ и Цикатридина. Колко време да мажа с антибиотика? Докато падне коричката ли? След това да продължа с Цикатридината или да ги мажа паралелно?
Благодаря!

Здравейте,

Цикатридина спрей или крем имате? Мажете ги до окончателното заздравяване на кожата .

Поздрави!
С крем мажа. На 24.10 е премахнато. Около седмица мазах с Гентамицин. Вече изглежда заздравяло, но има червенина.

# 1 316
Здравейте! Бих искала да попитам дали по време на бременност е безопасно да се прилага микронидлинг за заличаване на релефни белези от акне. И ако не, има ли алтернатива, която би ги повлияла?

# 1 317
Здравейте, д-р Пеев. Скинорен ще помогне ли за ситните пъпчици от розацея, ако не с какво могат да се третират?
Какви процедури са подходящи за подобно състояние?

Здравейте,
Да, би могло да помогне, но за предпочитане е да вземете с по-нисък процент азелаинова киселина - например Метроруборил. При розацея подходът е комплексен. Може да се ползват лекарства и лазерни процедури със съдови лазери или IPL.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 11:11 от Рaдост

# 1 318
Скрит текст:
Благодаря!

Здравейте,

Поздрави!
С крем мажа. На 24.10 е премахнато. Около седмица мазах с Гентамицин. Вече изглежда заздравяло, но има червенина.

Червенината се задържа най-дълго. Може да е няколко седмици.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 11:11 от Рaдост

# 1 319
Здравейте! Бих искала да попитам дали по време на бременност е безопасно да се прилага микронидлинг за заличаване на релефни белези от акне. И ако не, има ли алтернатива, която би ги повлияла?

Здравейте,

Да, сравнително безопасно е. Все пак трябва да се внимамава с дълбочината и задължително ползвайте слънцезащита след процедурата.

Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт