Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 35 458
  • 755
  •   1
Отговори
# 465
  • Paris, France
  • Мнения: 17 635
Приятелка има Бош без налягане и е доволна. Яла съм печива от него. Биват. Манджоляци също прави добре.

14 в 1 не е идеален за картофи.

Тънко нарязани и небланширани стават като чипс, да. Картофите се режат на пръчки с дебелина 6-10мм, потапят се във вряща подсолена вода, вадят се след 5 или 10 мин в зависимост от сорта и дебелината, подсушават се в кърпа или кухненска хартия, омазват се хубаво в мазнина и тогава се слагат във фрайъра и си стават с коричка, а вътре меки. Цаката за мекота вътре е в бланширането, не в тънкото рязане.

Тук никой не си играе да ги бели, реже и бланшира. Продават замразени, които са полуфабрикат. Обелени, нарязани, бланширани и омазани с мазнина. Направо се пържат в сгорещена мас, лой, олио или каквото искате и стават и за airfryer. Има и специално за airfryer и фурна. Такива ползвам и аз като поиска едното ми дете или ММ.

Не всеки airfryer пече добре и няма връзка с цената, но марковите, особено на Филипс, Нинджа и някои други пекат по-добре, особено при малък литраж.

Нямам добри резултати със съд в съд за ориз и спрях да опитвам. Става твърд за нашия вкус. Сега го правя в обикновена тенджера с дебело дъно, на газов котлон. Честно казано, вадя по-хубав ориз от микровълновата, отколкото от метода съд в съд. 

Нинджата е с незалепващо покритие и няма опция съд от неръждаема стомана. Тежичка е и няма как да се мести. Трябва си и място на плота. Не е уред, който може да бъде прибиран в шкафа.

# 466
  • Мнения: 890
Много благодаря на всички! Много полезна информация ми дадохте. Значи може би нямам нужда от нов уред в такъв случай. Аз мислех, че проблема с картофите е в моя еърфраер, но след като при всички се получава така явно моят си работи нормално. А за МК сега ще направя едно запитване към тази фирма колко ще ми струва смяна на покритието. Иначе сегашният ми МК се справя много добре с ризото.
Май ще ми спестите едни 700 лева 😂

# 467
  • Мнения: 24 721
А, то няма лошо в нови уреди щом си наумила - една жена веднъж кандърдисана...  😁 700те лева всакак ще ги похарчиш, никак не е трудно.
Но ти щом още се чудиш тепърва, приемам че черния петък го пропускаш, ами поне до следващи намаления да си проучиш от повече страни на кое държиш най-вече.
Аз така се чудих и отказвах наколко пъти, докато накрая окончателно реших че държа на стоманен съд и съответно ми остана от една марка да си избирам. И модела го наместих според кой колко намалиха че гоних и бюджет.
При теб щом не ти е спешно можеш пък да дебнеш този от Лидл също, не знам у нас на каква цена го продават. Особено ако ново покритие на тенджерата се окаже че ще го доближи като цена.

# 468
  • Мнения: 890
Понеже миналата година за Коледа си подарихме една хубава прахосмукачка, с която се родих, така да се каже, и сега пак ме хвана пред коледната вълна да си вземем нещо полезно за дома. Като видях рекламата на този нинджа комби направо ми се видя, че това чудо ще готви много хубаво и ще ни улесни много. Но такава покупка не искам да правя под влиянието на коледното пазаруване. Предпочитам да го помисля хубаво и, както казахте, да преценя кой уред ще ми пасне най-много на нуждите.
Сега направих запитване за смяна на покритието и ще чакам отговор.

# 469
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Ако искаш кукъра за готвени ястия, но без последващо запичане, има модели на Инстант само под налягане. Аз съм с едно малко дете, имам уреда от две години и половина и на котлон не готвя. Готвя, пасирам, запичам, всичко правя вътре. Налягането е голям благодат, поне за мен. Моят уред е комби Дуо крисп + АФ. Ориз си готви повече от добре, дори една чаша директно във вътрешния съд. Правила съм и съд в съд - например отдолу кебап, отгоре на решетката в малка йена ориза. Става супер. Вкъщи само аз си го ям, ако ММ се излъже да хапне една порция, е рядкост. Кекс пече много добре със запичащият капак. Мусака прави, предоволно за четири порции, на нас ни стига и за повече.
Фрайер имам отделен, това не е силата на комбинираните уреди. Неговият фрайер ползвам понякога да изпека кюфтета, докато в отделния пържа картофи (тайната е 15-тина минути на по-ниска, после довършваш на максимум). Така стават меки отвътре, хрупкави отвън. Аз ги правя на 180°С, довършвам на 204°С. Ако ги пусна директно на 204°С, остават сурови вътре, ако ги държа само на 180°С, пресъхват. И хубаво подсушаване и омазване с мазнина. Аз слагам 2 с.л на 500 гр картофи. Фрайерът ми е Вортекс плюс на Инстант.
П.П. Моля, сподели каква е прахосмукачката, може и на лично.

# 470
  • Мнения: 890
Задължително ще пробвам хитринката за картофите. На моя еърфраер максималната температура му е 200 градуса, но да се надяваме, че това няма да се отрази толкова на резултата.
Отговориха ми колко ще струва да сменят покритието на тенджерата на МК. Цената е съвсем прилична (30 лева) и вероятно ще се възползвам.
Момичета, супер сте! Благодаря още веднъж!

# 471
  • Paris, France
  • Мнения: 17 635
Ninja 14 в 1 е добър като air fryer, а също като тенджера под налягане. Оризът става идеално в Instant pot, защото купата е с по-тясно дъно и висока, а на Нинджата купата е широка.

След Нова година по сайтовете за втора употреба се появяват милиони мултикукъри и air fryer,  често неотваряни, в гаранция. До март цената им пада до 50% от новата, че и по-малко. Идея е да следите и тези сайтове. Много хора ги получават като подарък, но не им трябват, нямат място, не им се занимава и тръгват да ги продават.

# 472
  • Мнения: 24 721
Задължително ще пробвам хитринката за картофите. На моя еърфраер максималната температура му е 200 градуса, но да се надяваме, че това няма да се отрази толкова на резултата.
Отговориха ми колко ще струва да сменят покритието на тенджерата на МК. Цената е съвсем прилична (30 лева) и вероятно ще се възползвам.
Момичета, супер сте! Благодаря още веднъж!
Е, значи дори с куриерските в двете посоки не звучи чак толкова зле, да стигне примерно до към 50. Не знам колко струва да си купиш нова де.
Виж това за налягането си е така че улеснява много, дори и на мен ми хареса... като се преборя със себе си да го заключа за налягане де, че там малко (шегувам се, не е малко) си ми е драма Grinning

Невена, поне по мои наблюдения и не че проверявам често, но у нас за неизползван уред като го продават обикновено му искат по-близка до пълната цена и е голям късмет да уцелиш нещо толкова ниско че да си струва да го вземеш така. Иначе за някакво по-малко намаление, при немалко от търговците се намират и разопаковани уреди, за тях мисля че си им дават и нормална гаранция като на нов.

# 473
  • Мнения: 890
Цената на нова тенджера беше около 100 лева (а уреда сега виждам, че има и на места струва целият 150 лв). Цената е супер за смяна на покритието, особено ако наистина това е вярно, че дори е по-хубаво от оригиналното. От него и без това не останах доволна.

Честно казано, до сега изобщо не съм мислила за варианта под налягане. Даже не знам за какво го ползвате. За пържолки, например, става ли да станат по-бързо? В моите представи то се ползва само за варено месо, а ние такова не ядем.

# 474
  • Paris, France
  • Мнения: 17 635
Те ги пускат на 90 или 80% от цената, но като няма интерес намаляват и така всяка седмица. В един момент пада на 20% от първоначалната. Ако трябва да платя 80 или 90€ за Olla GM H deluxe, която струва 100€ в амазон, ще я изчакам в амазон на разпродажба и ще ми я донесат безплатно. Виждала съм я и за 70€ нова в амазон. Ако я искам веднага е по-добре да доплатя 10 или 20€, отколкото да ходя да я прибирам до майна си Райна. И така цената пада.

Аз съм купувала за приятелки уреди от такива сайтове. Едната си купи Cookeo за 20€ на 3 години. Пишеше, че не може да вади парата сам и трябва да се чака налягането да падне. Купата беше екстра. Съжалих, че не го видях аз, че без това не харесвам ваденето на пара накрая. Като го донесох, разглобих клапата, почистиха я и я сглоби отново по клип в YouTube и се оправи. Бабата явно я е мързяло да търси поправка и решение. Още работи. 

Има скъпи уреди, които никога не се появяват в такива сайтове. Bamix, примерно. Приятел го дебне от 10 години. Нито един. А Нинджа, ИП, Cookeo, Mr Cuisine с лопата да ринеш.

Shanan4e, с налягане твърди меса с много желатин стават мозък. Налягането е добре и за бобови, жито, големи парчета моркови, картофи, за цвекло. Цяла глава карфиол на пара, с 200-300мл вода долу и в ситото, на поставка, главата карфиол е готова за салата за 25 минути. 5-10 мин да вдигне налягане, 15 налягане и изпускаш парата и като е мека, цветчетата се режат лесно. Не излиза пара докато работи, освен в началото и накрая. Не вмирисва помещението както уред за готвене на пара без налягане.

Готвя полента, ризото, ей такива с налягане. 15 мин за ризото. 10 да вдигне налягане, 1 мин под налягане и чакам да падне само.

# 475
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Аз готвя почти всичко под налягане. Не зная колко са ти големи дечицата, но за мен е улеснение да пусна яденето да се готви и да се занимавам с детето. Моята вече е на почти три и ми е страхотно улеснение. Яхнии, супи, макарони, ориз, зеле, кавърма, кебап, картофи за салата, мусака, пълнени чушки, сарми, боб, леща, карфиол за запеканка, сос за макарони на бавно готвене, пържоли на бавно готвене, джолан на бавно готвене. Даже миналата Коледа правих цяло пълнено пиле с ориз и зеле. Стана разкошно. Не се сещам дали има нещо, което да не може да сготви. Сега, друг е въпросът, че за купичка полента за закуска на детето няма да го включа. Но принципно и тя ще стане. Само че не под налягане, а на соте (като на котлон). На пара стават страхотни зеленчуците. На сувид варя мляко, без притеснение, че ще загори или изкипи. Аз правя и месни нещица - варена шунка става страхотна. Също за детето стерилизирам манджички, когато ходим на почивка и издържат по 4-5 дни. И аз в началото, докато го опозная, не ползвах пълния капацитет, но сега му вземам душичката ежедневно. Даже често не ми стига един. Но моята кухня е 1.30+1.30 м и нямам място за повече уреди.

# 476
  • Paris, France
  • Мнения: 17 635
Потвърждавам, че е голямо улеснение. Снощи готвих в тенджера под налягане на котлона и някой притоплил яденето, в което имаше брашно за сгъстяване и днес чистя това:


На снимката вече е пускана с оцет и вода няколко пъти, с добавяна сода веднъж и трита с метална тел. Сега е в миялната със Sun extra power. Стискайте палци, че ако не се измие напълно, ще трябва да я облепвам с амоняк и да я опаковам в найлон да не изветрява, както и да я чакам поне 12 часа! Такова изгаряне, с 1см черно, в мултикукър не е възможно.

Мултикукърът ми прави 13 години през март и работи като пушка. Ако знаех, че толкова ще го харесам, щях да купя още един. Преди него съм тествала Delicook, който взех от приятелка и никак не харесах и един на Aldi, който върнах, защото не виждах смисъл от тенджера с таймер, от която излиза пара като за световно. Само печеше хубав кекс.

Готвя под налягане по нещичко всеки ден. Де яйца, де някакво месо, зеленчуци на пара. 

Крилца, ребра, пиле и пържоли стават по-бързо ако първо се сложат под налягане, а после във air fryer. Хрупкава коричка без да са пресъхнали, но и падат от костта, което не се случва само в АФ или фурна. За въпросните Ninja foodi са идеални, защото няма вадене и местене. В тези с един капак е песен. Лоста и налягане 2, 3 или 5 минути и като спадне само, горен реотан и вентилатор 10-20 минути в зависимост от размера на парчетата. 

Полента и мамалига, качамак, също правя в кукър, независимо 1 или половин купичка, освен ако не са от предварително обработените. Тези за бързо готвене не ги купувам по принцип, но нямат нужда от дълго готвене и не горчат. Тях мятам в микровълновата. Полентата горчи ако не е добре сварена.

# 477
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 695
Аз много ползвам функцията турбо на моя кукър. Картофи за салата за 4-5 минути, свинско за кебап за 7-8 минути, свински език( вместо под налягане) за около 12-13 и пр. Оризът става превъзходен на съответната програма- с месо, зеленчуци или само ориз.
Как правиш полентата в кукъра, нали й трябва непрекъснато бъркане?

# 478
  • Мнения: 890
А как преценявате на колко време да готвите всяка храна? Предполагам, че е въпрос на опит, но ако аз си взема сега с налягане как да знам кое колко време се готви?
Много ми хареса идеята да се готви толкова бързо. Реално след работа докато се приберем и става време за вечеря. Ако толкова бързо стават нещата би било прекрасно.

# 479
  • Paris, France
  • Мнения: 17 635
Аз много ползвам функцията турбо на моя кукър. Картофи за салата за 4-5 минути, свинско за кебап за 7-8 минути, свински език( вместо под налягане) за около 12-13 и пр. Оризът става превъзходен на съответната програма- с месо, зеленчуци или само ориз.
Как правиш полентата в кукъра, нали й трябва непрекъснато бъркане?

Не, не и трябва. Само в началото и накрая.





Слагам водата и солта да завират и задавам налягане 3 от 5. Може и 5, но тогава трябва да вадя парата и може да се запуши клапата и става една.... На 10 мин. отварям, врътвам копчето за да продължава да загрява, но моят е със закачен капак и копчето отгоре прави контакта. Слагам отгоре друг капак да не излиза пара. Като почне да ври, махам капака, изсипвам полентата и бъркам с дървена лъжица 1-2 минути. Бързо затварям и връзвам копчето и след 10 мин оставям налягането да падне само. След още 15 мин вадя и обръщам в намокрена чиния и имам полета с формата на купата. Развеждан по чинията за да застане в средата и сервиран.

Полентата трябва да е едра.

Ако още има вода, включвате да ври и бъркате няколко минути.   

Да те питам - мъфини направо на дъното ли се слагат в GM H fry или на решетка? Трябва ли им долен реотан или направо fry с капака и на коло °С? Благодаря. 

А как преценявате на колко време да готвите всяка храна? Предполагам, че е въпрос на опит, но ако аз си взема сега с налягане как да знам кое колко време се готви?

Първоначално с готови, изпитани рецепти от книжката или интернет са модела, който имате. После всякакви. Правила съм рецепти от Cookeo, Instant pot, Olaa GM и всичките стават супер. Нямам фал от рецепта под налягане.

Общи условия

Активация на акаунт