Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 35 437
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
А как преценявате на колко време да готвите всяка храна? Предполагам, че е въпрос на опит, но ако аз си взема сега с налягане как да знам кое колко време се готви?
Много ми хареса идеята да се готви толкова бързо. Реално след работа докато се приберем и става време за вечеря. Ако толкова бързо стават нещата би било прекрасно.
Ами те са му сложили едни таблици в упътването, из нета е пълно с рецепти също. Ти за времето дето се чудиш, но и за водата не е същото колко течност да има като готвиш под налягане, че там почти нищо не ти "бяга" ами си остава колкото си наляла.
И на мен ми звучаха съмнително малки и време, и течност, ама като за първи опити решавам че ще пробвам че да видя какво ще стане. Ами вярни си бяха. Отначало ще гледам за всяко, после вече пак ще си правя каквото искам ами поне ще знам какво да очаквам.
За полента гледах на Жак Пепен веднъж някаква рецепта как я разбърка в бульон в една тавичка, зави я с фолио и я метна във фурната, та набързо се убедих че става и без да висиш да бъркаш Grinning Та, щом става така, значи всякак става - само да я разтвориш в студена течност а не да сипваш грис във вряща вода че тогава вече си е бъркане.

# 481
  • Mediterraneo
Аз моята книжка даже не я знам къде е вече, правя всичко на око и с опитване. ММ много се ядосва, той много обича да готви по грамаж и точно време.
Мъфини не съм правила. Но онзи ден за сефте правих баница, на програма хляб. После с капака на фраера. Чудна, чудна стана, направо не знам що чак сега пробвам да правя. Т.е. знам- става малка баничка, ама за трима ни за едно ядене мина.

# 482
Сега гледам, че в немския Амазон има доста по-ниски цени на МК. Някой поръчвал ли е от там? Гаранционно обслужване дали има?

# 483
  • Швейцария
Аз от там си го купих, но не се е налагало да ползвам гаранция и нищо не знам за нея. Работи си вече няколко години.

# 484
  • София
Реших, че е крайно време да наблегна над домашната кухня/готвене (с акцент към здравословното хранене).
Искам да взема нещо, но не мога да избера все още концепция.
Не съм от тези които обичат да стоят до печката и да му трантуват през 10-15 минути. Оризът винаги ми става спорен, особено на котлон.
Опцията за притопляне също е важна.
Печката ми е доста стара и консумира енергия - друг е въпроса какво успява да опече (визирам тестени печива).
Не ми се дават 300-400+ лв в момента, но и не ми се взима нещо маломерно, идеята е за един-двама, но да прави поне 3 порции. (не готвя всеки ден), не искам да се изхвърлям с нещо уау и след това да не се ползва.
Практичния избор е мултикукър (пред еърфрайер, към който първоначално се насочих)?
Другото, което искам да уточня е - че вече не ползвам тефлон, а имам предубеждение към незалепващи покрития. Последно ползвах лидълска пекарна и като видях бъркалките колко са ожулени... след повредата й ми предложиха нова или парите - взех парите и повече не съм купувал (имаше такива с керамично... от чужбина) но така и не се навих.
# Но ако новия уред може да пече и хляб (с квас или сода) ще е супер.#
Сега има уж добри намаления в амазон, но и не бързам.
Мислех по едно време да взема малка фурна с вентилация (~25-30L) но ми се сториха ненадеждни - главно за полуготови пици, някое гюведже и направа на печива (кекс и др), за да не пускам 4 киловатова фурна (изобщо да я премахна старата печка).
Ако е мултикукърът ще е с налягане, знам че има такива от марки (за шир потреба) че не им става хубаво яденето.
Има ли такъв с безвредно покритие (или чиста стомана) и тези с двата реотана (т.е. + долен) и стоманен съд - не загарят ли лесно?
Edit: Това звучи обнадеждаващо"
Сива кофа Excelsior:  Керамична купа с трислойно незалепващо покритие Excelsior. Подходящ за програмируеми тенджери GM 6 литра, сив  25,90 евро
Не съм се отказал от ЕФ, но натам отиват нещата. (но за 1-2 еърфраерски порции мога да помисля и за "комбиниран - като Cecotec Olla GM Modelo H.  6 l в момента е 76Е).  Това испанска марка ли е понеже ми излиза основно там като оферти?
Капацитет 6л оптимален ли е или по-скоро това е минимума?
Koлко е диам. на 6 литровия съд? едит: тук го видях  Dimensiones del producto ‏ : ‎ 18 x 25,5 x 25,5 cm; 850 g
# ПП: Това с тестените не е приоритет, може би за тях ще трябва втори уред или фурната ще влиза в действие...

# 485
  • Paris, France
За сто и пети път - керамичните покрития са незалепващи, тефлоноподобни покрития. Някои са хубави, други се белят. Не знам колко са вредни или безвредни. Уредите, които идват с иноксови купи не могат да пекат на долен реотан.

Olla GM H е много хубав и наистина многофункционален уред. Пече добре хляб, но ви трябва горен капак за да бъде прилично изпечен. Може и печивото да се обръща в купата, но първо е хамалогия, второ - не се изпича добре ако горната част не е равна.

Може да му докупите халогенен капак и да допичате с него или да ползвате уреда като халогенна фурна.

https://www.amazon.fr/Cecotec-%C3%A9cologique-autocuiseurs-progr … eur/dp/B06XT3LTMX

Сложете cabezal horno olla GM и излиза в испански сайтове!

GM имаха опция за купа от неръждаема стомана (cubeta inox), но нещо май вече не я предлагат. Мисля, че всяка 6л купа (не 5.7) за подобен уред ще пасне. В eBay и Temu има. Пишете им с размери и литраж и питате дали става за
 GM, Cocimix, Newcook, Erika. Еднакви са.  Вечни са и лесно се мият.

Cecotec имат и комбиниран уред с втори капак за airfry, който си е пълноценен airfryer, но и мултикукър с налягане. Olla GM H и olla GM H deluxe се казват и през февруари/март ги намаляват.

Супер са като уреди и много вкусно готвят. Имат и наистина керамична купа, но е само за бавно готвене и заместват на 100% такъв уред.

https://cecotec.es/es/ollas-gm/cubeta-slowpot

Успех ви желая и вкусотии. И да се похвалите!

На GM H deluxe екранът е по-приятен за ползване и може да тегли. Предпочитам я.

Достатъчни са за 2-4 човека. Заместват air fryer с обем 3л.

# 486
  • София
Starrydream, постът на Невена е много полезен, няма какво съществено да се добави.
Аз направих такава замяна на печка с отделни уреди преди 8 години. Взех една малка фурна, основно за хляб, индукционен котлон и еърфрайер. Като на котлон готвех с тенджера под налягане. После си взех еърфрайер с двойно подгряване, нов еърфрайер само с горен реотан и мултикукър Инстант Пот. Аз ползвам и контактен грил, но все се чупят, така че скоро взех и Тефал грил.
Ясно е, че съм тежък случай, но моето е: Имам място, угаждам си. Но всеки уред си има своето предназначение и рецепти, които стават най-добре на него.
По твоите питания:
Хляб става най-добре във фурна.
В уред със стоманен съд не можеш да печеш.
6 литра мултикукър е оптимално. За еърфрайер е по-сложно.

# 487
  • София
Не съм се спрял на тази марка, просто ми се видяха с нормални цени + опцията да го доставят Габ...ли за 30-40лв (6-8кг) до Сф/Плд + 3г гар.
А и по-назад чета за "тенджери" от по 100лв... на тези са има 25Е, керамично, не знам колко е безвредно но по-добре от тефлона, а при неръждаемите ако загарят на всяко второ готвене - не си е работа.
Описанията им са доста уеднаквени, а видеата къси (където тръгват) + испански Smile
До колкото разбирам този модел имат втори капак?! (8,5 Kg спрямо 6кг за стандартния)

Pack Olla GM H Fry + Cubeta Excelsior 124,90 €  (- 40,00 €)
Cabezal freidora dietética  = Диетична глава за фритюрник
+ Купа с незалепващо покритие Excellence  /не разбрах втора ли е или е една само/ - ако е втора то си е супер оферта.

подобен модел но делукс в Амазон:  GM H Deluxe Fry 150Е
Това ли е еър-фраер капака?
Скрит текст:
- еърфраер функцията (запичащ капак ли се води) - не струва много, но ако е само за запичане... не знам има ли смисъл?

Директното сравнение не ми даде разликите между (вторият има везна):
GM Modelo H = 76Е  и  GM Modelo H Deluxe 100Е
Има ги и със запичащ капак двата вида.
https://cecotec.es/es/ollas-gm

МК ли е по-функционален (откъм ястия) или ЕФ? Вероятно ще се спра на МК, но да видим какъв и откъде.
ПП: Каквото и да избера - се надявам да ме амбицира по-често в готвенето. Simple Smile

Събирам идеи и за други марки.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 16:31 от Starrydream

# 488
МК е за манджи,  гювечи, яхнии, супи, ориз. ЕФ за тип пържено, но и не само. Различни са за мен, макар в някои неща да се припокриват. Имам и МК със запичащ капак, от скоро и ЕФ.

# 489
  • до най-прекрасния мъж
Само да вметна, че неръждаемите НЕ загарят изобщо, ако дъното е старателно деглазирано. За две години и половина ежедневно готвене ми е загоряло два пъти яденето - мусака и макарони със сос. И двата пъти по моя вина - бързах и не деглазирах достатъчно добре. Но пък с домакинска гъба и веро пада абсолютно всичко и не се тревожа, че ще обеля покритието.

# 490
Поръчах си и аз мултикукър.
Взех си Instant Pot Rio Wide 7.1 литра.
Голям страх да го ползвам. Гледам го като извънземно. Направих водния тест. Вдигна налягане. На един два пъти изпуска пара по време на програмата. Предполагам е нормално. Друго което не видях преди дали е така но сега ми прави впечатление е че вътрешния съд е вдлъбнат. Дъното е издуто на вътре. Погледнато отдолу съответно е хлътнал доста по средата. Вашите така ли са или да пиша на обслужването.
И да ви кажа струва ми се огромен. Съда е широк 30 см и се чудя дали за малки количества ядене ще е удачен. Дали няма да има нужда от повече течност и т.н.

# 491
  • Paris, France
До колкото разбирам този модел имат втори капак?! (8,5 Kg спрямо 6кг за стандартния)

Pack Olla GM H Fry + Cubeta Excelsior 124,90 €  (- 40,00 €)
Cabezal freidora dietética  = Диетична глава за фритюрник
+ Купа с незалепващо покритие Excellence  /не разбрах втора ли е или е една само/ - ако е втора то си е супер оферта. - да, в офертата влиза втора купа. Идва тенджерата с една купа вътре и с два капака. Първият капак с клапа за налягане. С него се готви под налягане и всички функции за готвене, ферментация, почистване и печене на долен реотан. Големият капак, като шапка, се поставя отзад на един кол и прави контакт. С него се пече като във air fryer или се допича.

подобен модел но делукс в Амазон:  GM H Deluxe Fry 150Е
Това ли е еър-фраер капака?
Скрит текст:
- еърфраер функцията (запичащ капак ли се води) - не струва много, но ако е само за запичане... не знам има ли смисъл? капакът като шапка става само за моделите Fry и се закача на тях. За други модели, като първият, който показахте, не става. Този капак, целият черен, няма шнур и щепсел и не може да работи отделно. Има метален нагревател и вентилатор и изпича в дълбочина

Капакът за air fry, който ви показах е независим, със собствен шнур и става за всяка тенджера - показаната в първия ви пост, моделите с Fry, други марки 5 и 6 литрови мултикукъри и обикновени тенджери. Той е с халогенни лампи и вентилатор и вдига до 250°, но малко издиша за печене в дълбочина. Хубав е и той.

Директното сравнение не ми даде разликите между (вторият има везна):
GM Modelo H = 76Е  и  GM Modelo H Deluxe 100Е
Има ги и със запичащ капак двата вида.
https://cecotec.es/es/ollas-gm

МК ли е по-функционален (откъм ястия) или ЕФ? Вероятно ще се спра на МК, но да видим какъв и откъде.
ПП: Каквото и да избера - се надявам да ме амбицира по-често в готвенето. Simple Smile

Събирам идеи и за други марки.

Отговорите ми са в удебеленото в цитата ви.

Olla GM fry и fry deluxe са Ролс Ройсите на комбинираните уреди. Правят абсолютно всичко и го правят добре. Ако вземете такава, ще заместите на 100% air fryer със същата площ и даже ще готвите по-вкусно, защото големи парчета месо може да се минат под налягане и после запечат. След 50 мин в airfry печеното пиле има страхотна кора, но не пада от костта. След 10 мин налягане и 20 мин airfry има страхотна кора и пада от костта. Вода на дъното или бульон, поставка, тропвате пилето и 10 мин налягане и като падне, 20 мин air fry на 200°, като на 10 или 15 мин обръщате. Времето е същото, но се пести енергия, има по-малко миризма и е по-вкусно.

Разликите между моделите H и J deluxe са:

1. Екран - на deluxe показва повече параметри и е по-ясно видим, на син фон LCD екран, а на H e LED, с червени чертички и показва само един параметър. На моята е като на делюкс и съм много доволна вече 13 години.

2. Deluxe има вградена везна.

Не са фрапиращи разликите. Капаците за airfry са едни и същи, както и купите.

На ваше място бих изчакала някое намаление и бих си взела GM H deluxe fry. Струваше 100€ като излезе и съм я виждала за 114€ понякога. С една купа е офертата.

Съда е широк 30 см и се чудя дали за малки количества ядене ще е удачен. Дали няма да има нужда от повече течност и т.н.

Да, има нужда, но не много повече. Може да увеличите течността с 30%.

Да, става и за малки количества.

И моето дъно е издуто в средата, че и релефно. Не пречи.

# 492
Starrydream, изясни си първо за покритието последно какво искаш. Казваш че не искаш незалепващи покрития, пък после искаш с керамично покритие дето също е вид незалепващо... Нещо някъде убягва. Поне аз като прочета керамичен съд за такова нещо, не си представям на баба ми пръстените гърнета а точно покритието дето има и тигани такива. Със съдове от баш керамика са слоу кукърите но те само едно нещо могат да вършат, а МК може и това освен другото.
Не съм забелязала да загаря стоманената тенджера - съвсем нормална тенджера си е. Ако си готвиш и иначе в стоманени съдове, то е същото както в тях на котлона. Е, не е изрично незалепващо, разбира се, но само до там.

Според мен както гледам че се чудиш между МК и еърфраер, първо си изясни кое от двете ти върши повече работа спрямо това какви неща готвиш по-често и какво очакваш от него. В някои домакинства се готвят повече супи и яхнийки, а в други е повече кюфтета и печени мръвки, съответно отговорът би бил различен кое да е.
Споменаваш хляб... за мен хлябът си иска фурна. Евентуално някакви малки питки може и да се изпекат хубаво в еърфраера, но за нормален самун хляб не бих се надявала. В МК пък е лесно ако харесваш неща от сорта на тези азиатските питки на пара, те са лесни и бързи, а в МК готвенето на пара е още по-лесно отколкото в съд на котлона.
За мен най-добрият вариант е да имаш и двата уреда, независимо дали МК е комбиниран или не, но това е откъм функционалност а не откъм бюджет, съответно едва ли ти върши работа. Изискването за без тефлон ти редуцира вариантите и за двете, така или иначе.
Като вече решиш какъв уред искаш и какви са ти изискванията и бюджетът за него, по-лесно ще си избереш. Поне отнякъде да почнеш да стесняваш изборите, вместо да се разхвърляш навсякъде. Ти както не знаеш кое искаш, което и да избереш ще ти остане чувството че си се минал че нямаш другото Grinning Има и значение дали си решил по-нататък да имаш и двете и просто се чудиш кое да вземеш първо или пък искаш да вземеш едното и това да ти е.

Maya cat, така са им съдовете - дъното е съвсем леко изпъкнало в средата. Гледах и на сайта им че някой беше питал и са отговорили че това е нормално. От външната страна не личи видимо, мисля. Но отвътре ако да кажем сипеш малко количество мазнина да сотираш нещо, отива видимо по периферията и тогава се забелязва, не че е нещо фрапиращо.

# 493
Благодаря за отговорите ви. Моя е видимо изпъкнал. Външно също е доста вдлъбнат. Може би заради големия диаметър е по голям наклона.  Ще се опитам да му дам шанс. И дано свикна на работа с него.
Много ме притеснява че май прекалих с размера. Предвид че ще готвя за двама.

# 494
  • Paris, France
Само да вметна, че неръждаемите НЕ загарят изобщо, ако дъното е старателно деглазирано. За две години и половина ежедневно готвене ми е загоряло два пъти яденето - мусака и макарони със сос. И двата пъти по моя вина - бързах и не деглазирах достатъчно добре. Но пък с домакинска гъба и веро пада абсолютно всичко и не се тревожа, че ще обеля покритието.

С какво деглазираш мусаката и веднага ли изключваш като изсипеш течността?

По-лесно за чистене от неръждаема стомана няма. Спрей за загоряло фурна е най-лесното и евтино и чакате 10 минути. Може да налеете амоняк, завиват с найлон и на балкона 24 часа и после всичко пада само.

Иноксовите тенджери на мултикукър е почти невъзможно да се загоря до черно ако се ползват в кукъра. Вече ако се сложат на газов котлон може, но се чисти лесно.

Помагаме на студенти, които имат трудности с чистене на уредите си, защото имаме голяма съдомиялна. Няма да ви казвам колко чекмеджета и скари от air fryer съм търкала, киснала и мила, както и филтри, стените зад уреда. Иноксова купа за миене са ми давали една и то момичето беше пържоли в нея на газовия котлон и се беше отплеснало. Някаква от IP е и с дръжки, голяма, но не помня кой модел. Момичето почти ревеше. Казах и, че до 48 часа ще я изчистя. Дарих на котлона в оцет и нищо не падна. Пуснах 1 цикъл в съдомиялна с таблетка Sun Extra power на интензивна 70° и се беше изчистила на 90%. Останалото го тръкнах с гъба и падна. Пуснах оше един цикъл с Fairy Pnatinum + и си стана като нова.

Вчера писах, че загорих зверски експрес тенджерата на газов котлон и помолих да ми стискайте палци. Сварих малко вода със супена лъжица оцет и махнах каквото мога с тел. Остана:

Сложих го за цикъл интензивна, без предварително плакнене със Sun extra power и извадих:

Не можах да снема добре точици загоряло, които останаха, но до 2 цикъла еко с FP+ ще се махнат. Има една видима като се увеличи втората снимка, долу.

Таблетките на Sun - Extra power не се намират, но в темата за препарати artemida писа, че Somat gold били подобни, макар и леко по-слаби.

След подобно изгаряне тефлонът или керамика щяха да са за боклука, а тенджерата си е като нова.

Общи условия

Активация на акаунт